IRON MAIDEN - A Matter of Life and Death

A Matter of Life and Death FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 28.08.2006
CASA DE DISCURI: EMI
 
7.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.8
NOTEAZA ALBUM: 14 voturi

Top 2006: #18
Iron Maiden more
Componenta:
Bruce Dickinson - voce
Dave Murray - chitara
Janick Gers - chitara
Adrian Smith - chitara
Steve Harris - bas
Nicko McBrain - tobe
TRACKLIST:

01. A Different World02. These Colours Don't Run03. Brighter Than A Thousand Suns04. The Pilgrim05. The Longest Day06. Out Of The Shadows07. The Reincarnation Of Benjamin Breeg08. For The Greater Good Of God09. Lord Of Light10. The Legacy

Poate ati mai auzit cintecu asta, dar pentru mine Iron Maiden s-a terminat dupa Fear of the Dark. Nu am mai gasit nici un motiv sa reascult albumele aparute dupa, e adevarat ca nici nu am cautat, cind atitea alte trupe cer zgomotos dreptul la minute din viata mea. Si acest A Matter of Life and Death nu schimba cu nimic relatia dintre noi. Fecioara de fier e o baba ruginita care se se impleticeste incercind sa-si aminteasca refrene de demult. E adevarat si recunosc, in concert se tin inca bine, dar ia spuneti, pe ce piese "care mai de care se arunca-n cap acum"? Exista trupe ca Thunderbolt care reusesc sa copieze Maiden cu mai multa maiestrie decit o fac ei insisi.

Pentru ca la prima ascultare albumul e monoton rau de tot in repetitivitatea si nefericirea lui. Asa cum duceau pionerii fierul vechi la materiale refolosibile, tot asa unchesii nostri umbla iar prin sacul discografic si recicleaza formule de succes. Maiden nu s-au jucat decit foarte rar cu tensiunea fanilor, nu au adus niciodata schimbari ingrijoratoare in felul in care au cintat. Multa vreme treaba a functionat, pe urma a inceput sa scirtie si am ajuns azi sa am in fata unele dintre cele mai nefericite piese ale lor, care mai sunt si enervante din cauza persistentei senzatii de deja vu. Reteta este aceeasi, calitatea nu.

Mai simplu spus: Maiden s-au repetat intr-una, album dupa album, uneori mai evident, alteori cu un pic de variatie, dar atita timp cit exista inspiratie si piesele erau reusite, totul era perfect. Acum nu mai e asa. Piesele sunt plicticoase si nesemnificative cu citeva exceptii. Different World, e cit de cit catchy, chiar daca nu foarte energica. Brighter than a Thousand Suns si The Reincarnation of Benjamin Breeg aduc un gen de riffuri groase si apasate, dublate de clape, cum nu se aude prea des la Maiden, care justifica oarecum existenta a trei chitaristi in trupa. In restul timpului, am impresia ca Adrian Smith e plecat la pescuit. Mai vine din cind in cind la solouri, dar fara prea mare folos. The Pilgrim, aceasta Mother Russia meets Wicker Man, meets ceva de pe Seventh Son, suna neasteptat de bine si de legat, dupa citeva ascultari devine chiar foarte simpatica, si asta in mare parte datorita poftei de cintat a lui Dickinson.

Trucul nu mai reuseste si pe restul albumului, oricit de bine ar cinta el (si cinta bine), daca nu ai de unde scoate ceva, nu scoti. De data asta marimea nu conteaza: degeaba ai piese de peste noua minute, daca le umpli cu aceleasi faze pe care te incapatinezi sa le pastrezi nealterate chiar si dupa ce atitia ani la rind ai stors toata zeama din ele si a ramas doar coaja. Asta e impresia: Harris si cei trei chitaristi ai sai au ajuns la fundul sacului cu idei bune. Trebuie sa mai spun ca influentele progressive anuntate sunt neglijabile? Sau daca se aude o clapa e ca si cum ar fi progressive si ai impins granita mai departe? Hm. Ca sa nu mai zic ca o tin hanga cu cite o tema, parca mai rau ca niciodata, de imi vine sa bag capul in boxa si sa le strig: lasati-o dracului o singura data pe disc si repetati-o de cite ori vreti in concert, ca doar nu o sa imi chem toti prietenii "haideti, ba, ca ascult ultimul Maiden, hai sa facem oo-oo-oooo si sa batem din palme in sufragerie..."

Nu e un album jenant, nici unul cu care sa te lauzi, e unul care ii tine pe linia de plutire si in atentia fanilor, ca si precedentele scoase dupa revenirea lui Dickison si Smith. Si este unul care ilustreaza ca e mare vorba aia ca ciorba reincalzita nu mai are acelasi gust. Dar asta conteaza mai putin, pentru ca Maiden sunt o  trupa cu care ne cunoastem de atita vreme incit pur si simplu nu ne putem supara pe ei, orice ar scoate.


Klawz more Nota: 7


Posted at 16:37 |  25 August 2006  | 8 Comentarii  | 7142 Vizualizari

Comenteaza la: A Matter of Life and Death

 • 80%adevar dar trebuie remarcat faptul ca impresioneaza prin durata pieselor mai ales pe partea instrumentala 1in rest nimic nou pariu ca urmatorul tot la fel va suna dar daca ai face un sondaj albumele ascultate ale lor tot cele din 92 in jos fac inca furori cel putin pt generatia anilor 80

  1. Posted by pul craciun | 03 Februarie 2007 15:52
 • Cat de adevarat...: "Iron Maiden s-a terminat dupa Fear of the Dark".
  Nu prea inteleg PENTRU CINE si DE CE mai canta maiden... sau vor si ei ca eric cartman "10 million $...". oricum, nu mai au "authoritah" intr-ale metalelor. iar albumele noi se vand din 'inertie' (formatie cunoscuta, fani vechi si seriosi), nu pt ca ar fi cine stie ce muzici pe ele.

  2. Posted by iuon | 19 Februarie 2007 17:09
 • iuon tu gandesti mai molecula cand vorbesti?pai ce ai vrea mah sa mai cante la anii lor?ce ai vrea mah sa mai scoata...al 2 lea powerslave?la varsta lor canta mai bine ca majoritatea trupelor...inca au autoritatea...de partea lor este istoria...sunt cea mai tare trupa de heavy metal a tuturor timpurilor.in plus si-au mentinut stilul zeci de ani,mereu au adus ceva nou.take an advise:try punk metal!u sucks man!

  3. Posted by Lemmy | 20 Aprilie 2007 16:44
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way