AJATTARA - Apare

Apare FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 01.03.2006
CASA DE DISCURI: Spinefarm
 
7.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.6
NOTEAZA ALBUM: 3 voturi

Top 2006: #127
Ajattara more
Componenta:
Ruoja - voce, chitara, clape
Atoni - bas
Malakias III - tobe
TRACKLIST:

01. Hurmasta02. Raato03. Säälin koira04. Lautuma05. Eksyneet06. Hirsipuulintu07. Tahtomattaan syntynyt08. Itse09. Koito10. Syntyni

 Ajattara se descrie ca fiind sunetul cosmarului primordial. Ma rog, ii cred pe cuvant. Apare inseamna “copil bastard”. Ii cred si cu asta si mi-am cam facut o idee, relativa, despre mesajul trupei. Asta pentru ca oricum n-am gasit nicaieri versurile traduse. Nefiind inca, sau poate nedorindu-se a fi mainstram, Ajattara canta in finlandeza si-s mandri de asta. Iar cei de la Spinefarm descriu versurile lor ca fiind de o poezie extraordinara si absolut lipsite de clisee. Ii cred pe cuvant din nou si ma apuc de ascultat.
 Finlandeza e singura limba de pe lumea asta care se inrudeste cu maghiara si nu inteleg nici una dintre ele, motiv pentru care, din versuri n-am fost in stare sa deslusesc 2 silabe legate care sa aiba vreun sens. Avand handicapul asta  (si marturisindu-mi ignoranta), am lasat complet instrumentatia sa vorbeasca si am luat-o metodic cu prima piesa. Hurmasta mi-a adusa aminte de Venom sau chiar Samael (asa, pe la Ceremony Of Opposites). Raato mi-a inspirat Soulfly, dar senzatia mi-a trecut dupa intro si m-am intors la comparatiile anterioare. Si tot asa, pe la a 5-a piesa comparatia intre Ajattara si alte trupe a disparut din mintea mea. Am inceput sa compar piesele intre ele, doar, doar le-oi deosebi cumva.
Cam greu sa faci asta. Atmosfera e cam aceeasi, ritmul si balansul identice de la piesa la piesa. Destul de putine lucruri care sa individualizeze o piesa in raport cu alta. Pasi Koskinen e clar un vocal decent (ca sa nu-l laud mai tare), n-am ce zice, poate si un textier minunat, dar Amorphis-ul fara el imi place si e foarte divers iar Ajattara cu el sub pseudonimul Ruoja e foarte foarte la fel. La fel cu cele anterioare (dupa cum zice gura targului, eu recunoasc ca nu le-am ascultat) si foarte la fel cu el insusi.
 Sunetul e bun, bine balansat, riffurile simpatice si ele, dinamica e ok dar mereu aceeasi, vocea, aceeasi si ea. Deh, productie finlandeza mai pura ca cea mai pura vodka. Tempo-ul insa m-a obosit cel mai tare, desi recunosc ca, paradoxal, uneori e foarte potrivit si probabil e unul din putinele lucruri care individualizeaza trupa. E cam ca o masina al carei motor nu poate mai mult si oricat o ambalezi, vitezometrul ramane intepenit undeva pe la 60 la ora, pe autostrada muzicii nordice, pe unde trec pe langa tine, mai-mai sa te zboare din calea lor, tir-urile cu sculele celor de la Cradle sau Dimmu. Si-i mai lipseste si un brizbriz la oglinda ceva, un abtibild, un spoiler or something… Orice incercare de solo probabil ca a fost reprimata drastic. Nu neaparat de solo, dar de orice altceva printre alternantele de strofa si bridge. E bun de album de rockoteca (cand 50% din public nu recunoaste piesa dar da oricum din cap). Si daca mesajul tot nu-l pricep decat foarte relativ, am parcat masinuta Ajatarra si-i mai pornesc motorul cand no-i avea altceva mai bun pe care sa ard gazu’. Ca-s mai chitros.
 


Cynyc more Nota: 7


Posted at 16:36 |  17 Aprilie 2006  | 1 Comentarii  | 5469 Vizualizari

Comenteaza la: Apare

  • A fost acceptabil albumul, insa raman la preferatele mele, pe care le si recomand de altfel: Itse din '01 si Kuolema din '03. E atmosferic, e black, deci merge. PS: - ca sa citez de pe wikipedia - The band got its name from the Ajattara (or Ajatar) of Finnish mythology, which is an evil forest spirit.

    1. Posted by pitziponc | 02 Februarie 2007 16:56
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance