AT THE GATES - At War with Reality

At War with Reality FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 27.10.2014
CASA DE DISCURI: Century Media
 
9.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.5
NOTEAZA ALBUM: 9 voturi

Top 2014: #104
At the Gates more
Componenta:
Tomas "Tompa" Lindberg - voce
Anders Björler - chitara
Martin Larsson - chitara
Jonas Björler - bas
Adrian Erlandsson - tobe
TRACKLIST:

01. El Altar Del Dios Desconocido02. Death and the Labyrinth03. At War with Reality04. The Circular Ruins05. Heroes and Tombs06. The Conspiracy of the Blind07. Order from Chaos08. The Book of Sand (the Abomination)09. The Head of the Hydra10. City of Mirrors11. Eater of Gods12. Upon Pillars of Dust13. The Night Eternal
Imi aduc aminte că prin 2008 am reuşit să realizez un scurt interviu cu Anders Björler, chitaristul trupei At the Gates cu ocazia reunirii pe termen scurt a grupului. In acel material am încercat să aflu dacă într-un viitor vom mai avea parte de un nou disc At the Gates. Raspunsul artistului a fost scurt si la obiect: "Nu avem de gând sa lansam vreun album nou sau vreo compilatie. Nu vom mai compune muzica impreuna sub numele At the Gates."

Şi iata ca, la 6 ani de la acel interviu, At the Gates revine cu un nou disc de studio. Să fie oare presiunea pusa de fani, de jurnaliştii enervanti care-i iritau cu întrebari despre un nou material, pur şi simplu chimia dintre muzicieni şi dorinta de a arata ca înca pot face ceva împreuna sau poate toate la un loc? Nu aş şti sa raspund la aceste întrebari. Tot ce pot spune este ca totul este relativ. At the Gates a revenit cu un nou disc la o pauza de 19 ani de la lansarea ultimului album de studio, clasicul Slaughter of the Soul (1995).

Ştiu, acum in 2014 sunt o groaza de trupe de sună sau mai bine zis încearca sa sune ca cei cinci suedezi: Darkest Hour, The Black Dahlia Murder (cele mai reusite cazuri) si cate si mai cate altele. O parte dintre purişti sunt vizibil deranjaţi şi enervaţi de faptul ca At the Gates a decis sa lanseze un nou disc de studio şi poate că într-un fel le pun in cârcă suedezilor tot valul de trupe metalcore ce a apărut după anul 2000. Intr-un fel pot să-i inţeleg şi să accept că pentru o parte din trupe muzica At the Gates a servit ca inspiratie, dar dacă acorzi măcar un minim de atenţie, vei vedea ca lucrurile nu stau chiar aşa. At the Gates este unul dintre parintii melodic death metal-ului si atât. Sincer să fiu îi voi pozitiona la orice oră pe suedezi mai aproape de conaţionalii lor de la Entombed si Dismember, alaturi de Carcass şi chiar într-un fel alături de Darkthrone si al lor Soulside Journey (1991) decât de subgenurile moderne metalice (sau mai puţin metalice).

Materialul At War with Reality nu este o piatră de hotar pentru sub-gen, în ideea că nu sunt de parere că poate avea impactul pe care l-au avut discurile trupei din anii '90 când stilul se afla in faza incipientă, dar pot zice cu mâna pe inimă că este un album al naibii de bun si de solid! Un mare BRAVO şi pentru artistul grafic român, Costin Chioreanu de la Twilight13media care semneaza grafica discului At War with Reality. Imi place cum a reuşit să producă o grafică aparent simplistă dar plină de simbolistică, ce te pune pe ganduri la fel cum este cazul şi altor lucrări ale sale ce nu-ţi oferă raspunsul direct pe tavă.

At War with Reality este la fel ca si Surgical Steel (2013) al britanicilor de la Carcass, unul dintre cele mai asteptate discuri de come-back din istoria genului. Dar la fel ca si discul celor de la Carcass, nu va reuşi să aibă impactul pe care l-au avut asupra genului materiale precum Heartwork (1993) sau Slaughter of the Soul (1995).

Cu o direcţie un pic mai întunecata decât precedentul disc, dar cu un sunet la fel de dens si nu în ultimul rand adaptat tehnicii din zilele noastre, At War with Reality este fară doar şi poate unul dintre cele mai bune discuri lansate în acest an. At the Gates nu puncteaza doar la capitolele tehnică si melodie, pe cat de mult punctează la capitolul atmosferă şi naturaleţe in compoziţie si execuţie. Poate că o parte dintre ascultatorii mai sceptici vor spune că o parte din piese au fost compuse in anii '90 (ridicol!), dar sincer sa fiu, chiar şi dacă ar fi aşa, At War with Reality mătură pe jos cu multe din trupele alea ce incearcă să-i copieze mai bine sau mai prost pe suedezi.

H. more Nota: 9.5


Posted at 18:14 |  23 Octombrie 2014  | 0 Comentarii  | 3017 Vizualizari

Comenteaza la: At War with Reality

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way