ALICE IN CHAINS - Black Gives Way to Blue

Black Gives Way to Blue FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 25.09.2009
CASA DE DISCURI: Virgin Music
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.9
NOTEAZA ALBUM: 34 voturi

Top 2009: #5
Alice in Chains more
Componenta:
Jerry Cantrell – voce, chitara;
William DuVall – voce, chitara;
Mike Inez – bas;
Sean Kinney – tobe
TRACKLIST:

01. All Secrets Known02. Check My Brain03. Last of My Kind04. Your Decision05. A Looking in View06. When the Sun Rose Again07. Acid Bubble08. Lesson Learned09. Take Her Out10. Private Hell11. Black Gives Way to Blue

14 ani au trecut de la albumul cu cutzu schiop, ultimul cu Layne Staley (disparut in 2002). Nu m-a macinat nerabdarea asteptindu-l pe asta nou: fara Layne Staley, Alice in Chains nu avea vreun sens pentru mine. Mai ales dupa ce am vazut si freza explodata a celui adus sa-l inlocuiasca. Cum dracu sa vii sa cinti Would? cu o astfel de freza? Cum dracu sa iei pe cineva in serios cind il vezi cu ananasu-n cap? Unele chestii pur si simplu nu se fac. Dar, nu stiu cum, pina la urma am dat play la primul single, A Looking in View, si interesul mi s-a trezit subit. Check My Brain l-a mentinut in stare de alerta si uite-asa s-a facut ca atunci cind am intrat in Black Gives Way to Blue, aveam ceva asteptari.

Mi-am dat seama repede ca ma bucurasem degeaba. In afara de cele doua amintite mai sus, doar vreo trei au venit sa ma mai traga de mineca, dar cu timiditate si dupa ce m-am plimbat pe linga ele de citeva ori ca sa le incurajez. Cantrell nu prea e in forma. Albumul e destul de inofensiv, atit de departe de intensitatea emotionala a lui Dirt, incit e greu de crezut ca e aceeasi trupa. De fapt nici nu e. Pe linga asta si printre altele, Private Hell imprumuta mai mult decit era cazul de la Down in a Hole.

Dar asta nu ar fi fost o problema asa de mare. De dragul vremilor de altadata, as fi inchis ochii la mai mult decit atit. Problema este ca albumul asta nu are vocal. Si nu e nici instrumental. Acest baiat, DuVall, nu are cu ce sa-l inlocuiasca pe Staley. E adevarat, nici nu se baga si este de apreciat pentru asta. Din punct de vedere statistic, vocea principala e a lui Cantrell. Duvall sta pe post de inginator in cea mai mare parte a timpului si rarele ocazii cind iese in fata (Last of My Kind) sunt argumente, zic eu, destul de solide in favoarea aceastei pozitionari. Nu stiu ce-o fi fost in mintea lui Cantrell, ce-a vrut el sa faca pe discul asta, dar am impresia ca s-a supra-apreciat. A pastrat aceleasi armonii vocale in dialog pe care le facea cu Staley, numai ca de data asta, cu el - voce principala si cu DuVall invirtindu-se pe linga el. Ori asta mi se pare un gest echivalent cu a-ti taia craca de sub picioare si a-ti da foc la valiza in acelasi timp. Trupa are doi vocali, dar amindoi anemici si speriati, fara forta si personalitate. Asa ca gestul lui Cantrell de a cinta piesa de titlu in umbra unui scaun gol, pus in lumina in fata microfonului (la cel mai recent concert din Seattle) mi se pare cea mai clara ilustrare a situatiei. Atunci a fost un tribut adus lui Staley, in orasul de bastina al trupei si era o piesa dedicata lui. Dar ar trebui sa faca asa la toate concertele, pentru ca Alice in Chains inca nu are vocal. Sau cel putin asa reiese din auditia acestui disc. Totul e facut ca pe vremea cind era si Staley in trupa. Ca si cum trupa ar fi inregistrat tot albumul, cu tot cu vocile aditionale si l-au tot asteptat pe Staley sa vina sa traga vocea si sa termine inregistrarile. Si cind si-au dat seama ca nu mai vine, i-au dat drumul albumului asa, fara el. Neterminat.

In rest, nu e rau. Dar nu prea mai conteaza. Poate veti spune ca nu mi-am revenit dupa moartea lui Staley. Eu o sa spun ca nici ei nu si-au revenit. E bine ca incearca?


Klawz more Nota: 8


Posted at 17:36 |  30 Octombrie 2009  | 15 Comentarii  | 3924 Vizualizari

Comenteaza la: Black Gives Way to Blue

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)