MAYHEM - Chimera

Chimera FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 29.03.2004
CASA DE DISCURI: Season of Mist
 
10.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.1
NOTEAZA ALBUM: 9 voturi

Top 2004: #141
Mayhem more
Componenta:
Maniac - voce
Blasphemer - chitara
Hellhammer - baterie
Necrobutcher - bas
TRACKLIST:

01. Whore02. Dark Night of the Soul03. Rape Humanity With Pride04. My Death05. You Must Fall06. Slaughter of Dreams07. Impious Devious Leper Lord08. Chimera
Pentru mine fiecare auditie a muzicii Mayhem a constituit un moment de profunda revelatie, astfel incat ma simt onorat si emotionat sa pot scrie recenzia acestei "himere". Dupa ce am intrat relativ greu in atmosfera (post)apocaliptica si martiala existenta pe The Grand Declaration of War asteptam cu oarecare strangere de inima noul opus.

Inca de la primul acord un fior rece si negru ca noptile fara luna mi-a patruns in toata fiinta, provocandu-mi o stare de excitatie pe care o am numai atunci cand ascult albumele anumitor trupe norvegiene, cum ar fi Satyricon, Mayhem sau Emperor.

Albumul debuteaza furibund cu Whore, o piesa mizantropica si martiala pe care trupetii au aroganta si indecenta de a canta cu precizia unei masinarii de ritmuri infernale. Break-urile si ruperile de ritm executate cu o usurinta debordanta ma fac sa cred ca aici nu e vorba numai de talent si inspiratie, ci si de sute de ore de exercitiu.

Tavalugul metalic si intunecat continua si se dezvolta pe Dark Night of the Soul, o piesa care te absoarbe ca un vartej exact in miezul muzicii Mayhem. Este o piesa cu o atmosfera glaciala, plina de fiori de moarte si de sentimente intunecate. Maniac isi executa formidabil vocalizele diabolice si pline de ura in timp ce Hellhammer pare ca este un miriapod cu 1000 de brate care bate cu o lejeritate inspaimantatoare.

Rape Humanity With Pride are un iz progresiv si usor industrializat, este o bucata eleganta si ritmata, cu un iz aproape extraterestru. Ea ma duce cu gandul la Grand Declaration of War, fiind parca decupata de acolo. Este o piesa mult mai lenta decat primele doua, dar mult mai apasatoare. Probabil ca muzica oglindeste foarte bine titlul piesei, in sensul ca avem de a face cu un viol fonic caruia nu ii poti rezista ci pe care il imbratisezi cu toata fiinta, lasandu-te inghitit de tentaculele sale acaparatoare.

My Death, cea de-a patra piesa de pe album, incepe robotic, asemeni unei invitatii la razboi. Este isterica si brutala, patrunzatoare si invaluitoare. Este o piesa care imi reaminteste de vremurile de glorie in care black metalul insemna mai putin artificiu si mai multa stare.

You Must Fall are multa pedala dubla si un iz profund industrializat, parand un hibrid hidos intre Mayhem si Ministry. Nu este nimic sensibil in aceasta piesa, ci doar o cadere perpetuua in neant.

Slaughter of Dreams incepe cu un bass incredibil si cu o chitara tanguitoare, aducand in fata o muzica progresiva, rece, bolnava si psihotica. Probabil ca asa mor visele sau asa sunt ele macelarite. Imposibil de exprimat in cuvinte.

Impious Devious Lord debuteaza foarte doomy si cu o chitara total atipica pentru Mayhem. Este piesa cea mai putin reprezentativa pentru norvegieni dar li se potriveste manusa. Maniac recita pentru ca apoi sa se dezlantuie in a-si exprima dezgustul total pentru lumea din jur. Este o piesa blasfemiatoare si mizantropica care ne poarta in universul cetos al acestor 4 printi ai intunericului, un univers malefic si inaccesibil.

Chimera, piesa care denumeste si incheie acest opus, debuteaza in cea mai pura maniera nordica, prezentand totusi un mod de abordare nou pentru Mayhem, intr-un registru grav si foarte lent. Poate ca unora le va parea cam statica si foarte alambicata, dar este una dintre compozitiile cu cea mai dificila linie melodica. Nivelul de tehnicitate al trupetilor este infricosator, de multe ori atingand o complexitate nebanuita.

Inchei cu speranta ca am reusit sa va atrag atentia, spunandu-va totodata ca pana la data de azi, 04.05.2004, Chimera constituie albumul anului pentru mine.


Sake more Nota: 10


Posted at 01:58 |  22 Ianuarie 2006  | 4 Comentarii  | 9692 Vizualizari

Comenteaza la: Chimera

  • hai no termina.10 pe bunica.e bunicel albumul dar nu de 10.poate un 8.

    1. Posted by Tyberiust | 08 Noiembrie 2006 03:23
  • slaughter of dreams suna incredibil. Numai pt. piesa asta merita 10.

    2. Posted by george | 27 Decembrie 2006 22:16
  • Bine ca le-ai dat celor de la Dark Funeral 7,iar la formatia asta de 2 lei o nota care nu li se cuvine...

    3. Posted by ShadowXO | 05 August 2008 12:52
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne