HELL - Curse & Chapter

Curse & Chapter FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 22.11.2013
CASA DE DISCURI: Nuclear Blast Records
 
9.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.7
NOTEAZA ALBUM: 15 voturi

Top 2013: #96
Hell more
Componenta:
David Bower - voce
Kev Bower - chitara
Andy Sneap - chitara
Tony Speakman - bas
Tim Bowler - tobe

TRACKLIST:

01. Gehennae incendiis02. The Age of Nefarious03. The Disposer Supreme04. Darkhangel05. Harbinger of Death06. End Ov Days07. Deathsquad08. Something Wicked This Way Comes09. Faith Will Fall10. Land of the Living Dead11. Deliver Us From Evil12. A Vespertine Legacy
Acum doi ani, atunci cand Hell lansa pe piata superbul Human Remains, mi-am spus ca avem de-a face cu un simplu foc de paie, avand in vedere ca piesele discului erau deja compuse cu mult timp in urma, mai exact in anii ’80, cand componentii formatiei se aflau in floarea tineretii, una in care muzica era singurul lucru care conta cu adevarat. Si cand ne gandim ca aceasta trupa face parte din NWOBHM, adica un curent demult apus, atunci toate aceste indoieli erau cat se poate de justificate. Iata ca din fericire lucrul asta nu s-a intamplat, deoarece ultimul lor album, Curse and Chapter, este unul plin de entuziasm, ce degaja o energie rar intalnita, in ciuda faptului ca trupetii se indreapta cu pasi repezi spre varsta a treia.

Acest lucru a fost posibil in primul rand datorita fabulosului solist-vocal David Bower, care, ca un paradox, atunci cand isi intra in rol iti lasa impresia ca te ridica pur si simplu la cer. Maniera lui de a canta imi pare o mixtura de John Oliva, Charles Rytkönen (Morgana Lefay), King Diamond sau chiar Rob Halford, fiind, in umila mea opinie, cel putin cu o clasa peste toti acestia. Iar aici ma refer STRICT la capitolul “calitati vocale”, si in nici un caz la ceea ce fiecare dintre ei reprezinta pentru metalul mondial si pentru evolutia acestuia. Un alt element pozitiv al discului, este productia impecabila, asigurata de chitaristul Andy Sneap – cel fara de care aceasta trupa, probabil, nu s-ar mai fi reunit niciodata. Sunetul si atmosfera albumului te duc intr-adevar catre cele ale anilor ’80 (mai ales atunci cand Kev Bower isi pune clapa in functiune), avand parte, evident, de o tehnologie de ultima ora.

Imi este foarte greu sa mentionez piesa mea preferata. Prima care mi-a atras atentia in mod special a fost End ov Days (cu un intro ce imi aduce un pic a Slayer), insa pe parcurs mi-am dat seama ca si Harbinger of Death sau Faith Will Fall sunt cel putin la fel de smechere. Despre Deathsquad, Land of the Living Dead si Deliver Us from Evil pot spune ca initial au aparut pe casetele demo ale anilor '80, fiind de altfel trei piese de antologie atat pentru formatie, cat si pentru undergroundul acelor vremuri. Un lucru pe care il agreez foarte mult la aceasta trupa, este faptul ca in al sau repertoriu nu se afla absolut nici o balada, ci numai piese heavy metal (cu influente si din thrash sau progresiv), cantate fara nici un fel de compromis.

Cei patru instrumentisti sunt, deasemenea, foarte tehnici… nu printre cei mai tehnici din lume, dar oricum se poate observa de la o posta ca isi stapanesc ustensilele exact asa cum se scrie la carte. Cu toate acestea, energia reprodusa de trupeti este de departe punctul forte al albumului, facand practic din el unul dintre cele mai bune de heavy metal de-a lungul tuturor timpurilor. Nu degeaba aceasta formatie este una etalon pentru miscarea undergroundului metalic al anilor ’80, in ciuda faptului ca in acea perioada au scos pe banii lor doar cateva casete demo - inregistrate la o calitate nu tocmai buna. Cu siguranta Hell ar fi fost o importanta sursa de inspiratie pentru foarte multe alte trupe ulterior infiintate in cazul in care ar fi reusit sa lanseze un album de studio in respectiva perioada. Totusi, toate intamplarile se petrec cu un anume scop (mai ales cele negative), de aceea nu pot afirma cu exactitate daca ar fi fost mai bine ca acest lucru sa se produca atunci, intrucat, in mod cert, astazi nu am mai fi avut parte de entuziasmul, talentul si magia celui ce isi spune David Bower – un vocal pe care, sincer, nu l-as da pentru nimic in lume.

Fantotzii more Nota: 9.5


Posted at 09:23 |  04 Octombrie 2013  | 8 Comentarii  | 4104 Vizualizari

Comenteaza la: Curse & Chapter

 • supervocal

  1. Posted by Geralt de Rivia | 25 Noiembrie 2013 10:18
 • Apropo de vocali... Mereu mi-am spus ca cei mai smecheri din parcare sunt Dio si Bruce Dickinson. Dar daca ne plecam un pic urechea si catre subsolul metalic (PE FELIA LUI), gasim niste vocali cel putin la fel de ciumeci precum cei doi mai sus mentionati. John Arch, Tom Malicoat (Lethal) sau nenicu' asta de la Hell sunt mult prea smecheri pentru tãt ce a insemnat si inseamna metal pe felia lui!!!

  Prea tare albumul, prea tare vocalul!!!

  2. Posted by Fantotzii | 17 Decembrie 2013 17:18
 • "Prietene, nu te du acolo, e salasul pasarii mortii!"

  3. Posted by mastermind777 | 21 Decembrie 2013 20:14
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance