SHAPE OF DESPAIR - Illusion's Play

Illusion's Play FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 27.09.2004
CASA DE DISCURI: Spikefarm Records
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.4
NOTEAZA ALBUM: 2 voturi

Top 2004: #69
Shape of Despair more
Componenta:
Pasi Koskinen - voce
Nathalie Koskinen - voce
Jarno Salomaa - chitara & clape
Tomi Ullgren - chitara
Samu Ruotsalainen - baterie
Sami Uusitalo - bass
Toni Reahalme - violina
TRACKLIST:

01. Sleep Mirrored02. Still-motion03. Entwined in Misery04. Curse Life05. Fragine Emptiness06. Illusion's Play

Sincer sa fiu, nu ma asteptam la mare lucru de la Shape of Despair. Recunosc ca nu auzisem de ei si mare mi-a fost mirarea sa citesc recenzii si interviuri in care sa aflu ca reprezinta una din sperantele doom-lui la ora actuala. Am sa fac o scurta istorie a grupului, pentru cei ce se afla in situatia mea. Trupa s-a format in 1995, la initiativa lui Jarno Salomaa si Tomi Ullgren. Dupa cateva demo-uri au scos albumul de debut: Shades Of ... (2000), urmat de Angels of Distress in 2001, acesta din urma captand atentia revistelor de specialitate si a ascultatorilor.

Asadar, Illusion's Play reprezinta al treilea album al finlandezilor. La voce se afla din nou Pasi Koskinen (ex-Amorphis), o surpriza destul de mare pentru mine, nu ma asteptam ca vocea lui Koskinen sa sune atat de bine. In descrierea casei de discuri, stilul celor sapte este "funeral doom", fiind bineinteles doar o palida incercare de a clasifica o muzica apasatoare, unde tristetea si depresia reprezinta cuvantul de ordine. Cumva o mixtura de Winter si My Dying Bride in perioada de inceput, Shape of Despair reusesc sa adanceasca ascultatorul intr-un univers meditativ, unde durerea si teama se impletesc cu introspectia si visarea.

Muzica e bazata pe rifurile grele de chitara, care reprezinta fundatia intregii atmosfere depresive creata de album, rifuri care impreuna cu claviatura si violina intregesc starea sumbra si apasatoare transmisa de vocea guturala, iesita parca dintr-o caverna. Si peste toate se aseaza pasajele lente, a la Burzum, in care cel ce asculta este lasat sa isi proiecteze visele si temerile, pana la ultima picatura, fiind trezit insa la cruda realitate de urmatorul pasaj violent.

Senzatia de suferinta ma duce cu gandul la o cangrena pulsatorie, in care durerea si teama de moarte iti apasa constiinta pana la momentele in care insuportabilul ia loc realitatii, transpunandu-te intr-un paradis temporar, acolo unde toate problemele par neinsemnate si vremelnice. Aceste transpuneri sunt realizate prin vocea calda a Nathaliei, careia i se alatura uneori si Pasi, pe o tonalitate normala insa, totul pe un fond in care claviatura si chitara fac legea.

Intr-adevar, nu ma asteptam sa ascult un asemenea album in 2004, credeam ca vremea acestui gen de muzica a trecut, iata insa ca tot din "patria" muzicii s-a gasit cineva sa ma contrazica, intr-un mod foarte expresiv chiar.

Un album exponential pentru acest gen al doom-death-ului clasic, dovedind inca o data ca daca exista pasiune atunci etaloanele, standardele si moda pot fi date la o parte, pentru a canta muzica sufletului tau.


SkyDancer more Nota: 8


Posted at 13:06 |  22 Ianuarie 2006  | 0 Comentarii  | 5572 Vizualizari

Comenteaza la: Illusion's Play

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne