SAINT VITUS - Lillie: F-65

Lillie: F-65 FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 27.04.2012
CASA DE DISCURI: Season of Mist
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.5
NOTEAZA ALBUM: 7 voturi

Top 2012: #221
Saint Vitus more
Componenta:
Scott "Wino" Weinrich - voce
Dave Chandler – chitara
Mark Adams - bas
Henry Vasquez - tobe
TRACKLIST:

01. Let Them Fall02. The Bleeding Ground03. Vertigo04. Blessed Night05. The Waste of Time06. Dependence07. Withdrawal
Se implinesc aproape 2 decenii de cand veteranii americani ai doom-ului, Saint Vitus, au nascut noi bebelusi sonici. Reuniti la inceputul anilor ’00 in formula care a inregistrat majoritatea albumelor aparute sub egida SST in anii ’80 (precum Born Too Late, Mournful Cries si V…adica mai precis Scott “Wino” Weinrich la voce, Dave Chandler la chitara, Mark Adams la bass si Armando Acosta la tobe), trupetii s-au concentrat in principal pe cantecele vechi, ca noua generatie de fani sa aibe sansa de a-i vedea in carne si oase. Geci de piele si cranii decorative. Chiar si dupa ce Armando Acosta a incetat sa fie membru in 2009 (decedat in 2010), Saint Vitus a continuat cu turneele, ucigand orice sentiment optimist cu tonurile lor de chitara, vocea nonsalanta si atmosfera sumbra, cooptandu-l pe Texanul Henry Vasquez la tobe (Blood Of The Sun precum si fost coleg cu Dave Chandler in Debris Inc.). Dar ia hai sa lasam istoria trupei deoparte! Pai ce-i asta, cronica de album sau poveste de fratii Grimm? E un amalgam defapt… cronica unui album “grim”!

Cand i-am vazut in 2010, au incorporat un cantec nou in playlist, sa vada reactia fanilor, pentru a hotari daca un album nou ar fi bine primit. Piesa a fost Blessed Night iar pentru un fan Saint Vitus, a confirmat teoria ca, la fel ca trupe precum Obituary, AC/DC, chiar si SlayerSaint Vitus parca sunt criogenati dupa fiecare album, apoi scosi cu ajutorul unei dalte si intampinati cu indemnul: “suntem tot in anii ’80, cantati cum stiti voi mai bine!”. Dupa cum era de asteptat, reactiile au fost pozitive, asa ca noul album contine 7 piese, printre care si Blessed Night amintita mai sus. Intr-un interviu recent, Dave Chandler a declarat ca daca ar trebui sa compare albumul cu altul din discografia lor, s-ar apropia cel mai mult de Mournful Cries, in ceea ce priveste numarul de piese, interludiile instrumentale create de Chandler si Wino (comparati When Emotion Dies cu Vertigo de pe Lillie) si atmosfera riff-urilor.

In afara de sunetul distinctiv si total neschimbat de chitara al lui Dave Chandler, vocea la fel de distrugatoare a lui Wino (si ea neschimbata…sunt sigur ca dupa explozia atomica, ar supravietui gandacii…si Wino) un element nou ofera totusi un aer proaspat trupei: Henry Vasquez. De data aceasta tobele sunt mult mai nimicitoare si beneficiaza de un sunet de invidiat, atat pentru stilul de doom Saint Vitus cat si pentru un tobar de sorgintea anilor ’70, asa dinamic si expresiv fizic, cum este Henry. Mixajul este cel mai curat pe care trupa l-a avut pana acum, neafectand elementele vintage si primitive care deosebesc Saint Vitus de orice alta trupa. Se cunoaste ca “taticii” s-au intors in forta si ca pot continua sa incante fanii cu asemenea albume mult tip de acum incolo. Repet, pare ca au aceeasi energie de pe albumele clasice, insa cu tobe mult mai greoaie.

Cat despre cantecele de pe album, o mica plangere personala ar fi alegerea notelor/succesiunilor ciudate de armonii care impiedica acest album sa patrunda sub pielea ascultatorului din prima. Necesita ceva timp chiar si pentru un fan inrait sa plaseze aceste 7 cantece pe acelasi piedestal cu piesele precedente. Partile “catchy” nu sunt cele mai catchy, insa pe undeva…asta face albumul mai interesant.
In prima piesa, Let Them Fall, care beneficiaza si de un videoclip, stralucesc in principal tobele si vocea uluitoare, oarecum in maniera blues (interpretarea naturala, improvizata) a lui Wino, mai ales cand tematica versurilor este nebunia/paranoia.
In a doua piesa, The Bleeding Ground, mai lunguta, chitara lasa din nou spatiu destul tobelor, basului si vocii. Dupa trei sferturi din cantec, intervine o schimbare similara cu cea din Into the Void (Black Sabbath… portiunea “Freedom fighters sent out to the sun, etc.”), care permite o solistica zgomotoasa, marca Dave Chandler.
Vertigo, dupa cum am scris, e diferita de restul albumului. Impodobita cu chitare acustice dar mai ales e-Bow-ul distinctiv al lui Wino, piesa ar putea la fel de bine sa apara pe vreun album Spirit Caravan, Hidden Hand, The Obsessed sau alta trupa in spatele careia se afla Wino.
The Blessed Night revine la normal, cu un groove foarte fluent.
The Waste of Time (un titlu superb) este probabil cea mai intunecata piesa de pe album, un exemplu perfect pentru succesiunile ciudate la care ma refeream mai sus. O piesa a carei greutate te lasa fara suflu.
Dependence incepe ca un instrumental cuminte de tipul “Vertigo” dar se transforma intr-o piesa tipica Vitus, insa foarte concentrate pe sunetele emise de Dave Chandler.
Withdrawal incheie albumul si este un colaj de sunetele zgomotoase chitaristice amintite mai sus. Dave Chandler sustine ca au hotarat pe ultimul moment sa inregistreze acest “soundscape”, la sugestia basistului Mark Adams “Dave, de ce nu inregsitrezi ce faci tu de obicei live cu chitara, cand violezi amplificatoarele?
Per total, acest album ar fi putut sa fie perfect, dar poate inca nu m-am atasat in totalitate de el, de riff-uri…si nici nu contine destule cantece incat sa am mai multe optiuni. In comparatie cu Mournful Cries, acela e mai bun compozitional, insa acesta beneficiaza de toate posibilitatile sonice favorabile. In orice caz, nu este un album de comeback, pare ca Saint Vitus au continuat de unde au ramas cu Wino. Iar live suna si mai bine!

Matei T. more Nota: 8


Posted at 14:03 |  06 Ianuarie 2012  | 1 Comentarii  | 5485 Vizualizari

Comenteaza la: Lillie: F-65

  • Singurul minus pe care il gasesc albumului este ca are doar 4-5 piese propriu-zise (lasand la o parte Vertigo, jumate din Dependence si Withdrawal). Putea fi lejer un EP, dar nu mai conteaza, bine ca l-au scos! Abia astept sa-i vad live, pe 5 iulie, in Viena.

    1. Posted by gedi | 22 Mai 2012 20:58
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence