KATATONIA - Night Is the New Day

Night Is the New Day FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 02.11.2009
CASA DE DISCURI: Peaceville Records
 
7.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.5
NOTEAZA ALBUM: 38 voturi

Top 2009: #23
Katatonia more
Componenta:
Jonas Renkse - Voce
Anders Nyström - Chitara, Clape
Fred Norrman - Chitara
Mattias Norrman - Bas
Daniel Liljekvist - Tobe
TRACKLIST:

01. Forsaker02. The Longest Year03. Idle Blood04. Onward into Battle05. Liberation06. The Promise of Deceit07. Nephilim08. New Night09. Inheritance10. Day and Then the Shade11. Departer
Inca de pe vremea stramosilor nostri, dacii si romanii, era un lucru stiut ca firea omului cere mereu mai mult de la lume si viata, in general. Romanii, care imediat ce aveau o idee mai smechera, o inscriptionau pe-o piatra, au rezumat acest aspect in dictonul citius, altius, fortius (mai repede, mai inalt, mai puternic), dar eu cred ca si dacii erau de aceeasi parere, chiar daca nu au lasat nimic scris in acest sens. Si desi spiritul dictonului respectiv trimite cu gindul la ce are omul mai frumos, iata ca prilejuieste si momente mai neplacute, cum ar fi receptarea de catre mine a acestui al optulea disc Katatonia, Night Is the New Day. De trei albume incoace, adica de la Last Fair Deal Gone down (2001), Katatonia au tinut-o numai intr-o autodepasire, fiecare album era mai inalt decit precedentul, care mi se paruse si el, cam inalt. Si, astfel fiind firea omului, cum am zis deja mai sus, m-am obisnuit sa astept de la ei sa ma impresioneze de fiecare data, ceea ce anul asta nu s-a mai intimplat. Nu-i usor de explicat de ce si tocmai de-aia ma felicit pentru felul in care am facut introducerea asta care arunca toata vina pe asteptarile inselate, la umbra carora pot sa vorbesc si eu mai linistit despre acest album.

Katatonia s-au priceput dintotdeauna tare bine sa transmita o stare, sa creeze o ambianta. Care a ramas aceeasi, chiar daca la inceput mijloacele de ilustrare erau mai brutale. Expresivitatii i-au adaugat melodia si apoi orchestratii sofisticate. Problema a devenit, deci, complexa si cu atit mai mult impresionanta. Night Is the New Day nu numai ca nu aduce mai nimic in plus, ci nu reuseste nici macar sa pastreze atuul principal al trupei: melancolia se exprima atit de banal, incit devine o lalaiala (vezi la-la-la-ul de pe Nephilim) a carei jale n-are suport. Albumul nu reuseste sa impuna o atmosfera, ci depinde de una deja existenta pentru a-si face treaba: e bun de ascultat doar la suparare. Doar ultima piesa a reusit sa-mi stirneasca un fior, dar si pentru ca m-a trimis cu gindul la Anathema. In timp ce Idle Blood e o incercare jenanta de a exploata un sablon lacrimogen deja abuzat de Opeth de prea multa vreme. Poate de-aia a plins Akerfeldt cind a ascultat discul.

Felul de a face piesele e identic cu cel definitivat pe The Great Cold Distance, cu un pic de clapa in plus. Si cu multa stralucire in minus. Chiar si cele mai bine construite dintre ele - Forsaker, Liberation si Day and then the Shade - sunt sub nivelul de pe The Great Cold Distance. Seamana, dar nu rasar. Liberation e bunicica, dar e fata mai mica si mai urita a lui Deliberation, de care imi aminteste puternic. Trimiterile de genul asta,  la piese mai vechi (in Day and then the Shade regasesc ceva din My Twin) nu fac decit sa accentueze diferentele si comparatiile nu le sunt favorabile pieselor noi.

Nu e o auditie neplacuta, asa cum am zis, sunt vreo 4 piese bunicele; este una peste care sar mereu si o masa amorfa de cantitate neglijabila. Asteptam de la Katatonia sa scoata si anul asta albumul anului. Ei au lasat deoparte prospectarea abisului (citat din Sake) si au ales varianta comoda a reutilizarii unei retete ce s-a dovedit de succes, fara emotii, dar si fara emotie.

Klawz more Nota: 7.5


Posted at 08:55 |  26 Noiembrie 2009  | 5 Comentarii  | 4205 Vizualizari

Comenteaza la: Night Is the New Day

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way

Stages

Trupa: Dreyelands
Aparitie: 24.05.2018
Casa de discuri: Autoprodus
 - Stages
TRACKLIST
1. Denial2. Anger3. Bargaining4. Depression5. Acceptance