LEPROUS - The Congregation

The Congregation FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 22.05.2015
CASA DE DISCURI: InsideOut
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.8
NOTEAZA ALBUM: 13 voturi

Top 2015: #8
Leprous more
Componenta:
Einar Solberg - voce, clape
Tor Oddmund Suhrke - chitara, voce
Øystein Landsverk - chitara, voce
Martin Skrebergene - bas
Baard Kolstad - tobe

Invitat:
Simen Daniel Børven - bas
TRACKLIST:

01. The Price02. Third Law03. Rewind04. The Flood05. Triumphant06. Within My Fence07. Red08. Slave09. Moon10. Down11. Lower12. Pixel (bonus track)
In cazul in care cineva mi-ar fi spus dinainte ca Leprous va scoate pe piata un album mai bun decat Coal - precedentul disc, l-as fi barfit tuturor prietenilor pe motiv ca are glume extrem de proaste. Situatia in sine ar fi fost exact ca si cum ar spune ca intr-un viitor apropiat Judas Priest va revolutiona iarasi heavy metalul prin aparitia unui nou Painkiller (cu tot cu bas), sau ca Metallica va scoate un alt ...and Justice for All (la fel, si el cu bas... Doamne, ce coincidente, acum realizez ca de fapt aceste doua, poate, cele mai iubite albume din lume sunt total lipsite de chitara bas). Evident, nu e cazul sa comparam Leprous cu Judas Priest sau cu Metallica, fiindca muzica norvegienilor se adreseaza unui cu totul altui tip de public, extrem de rarefiat si pretentios. Practic, daca ai ramas ancorat in muzica celor doua mari legende anterior prezentate, iti va fi imposibil sa intelegi ceva din sonoritatile produse de Leprous, intrucat elementele de tip progresiv/djent/post/electro/pop intalnite acum nu au absolut nici o tangenta cu muzica respectivelor trupe. 

Daca pe anteriorul disc exista una dintre cele mai bune piese din undergroundul metalic al tuturor timpurilor, pe numele ei The Valley, iata ca nici The Congregation nu se lasa mai prejos, dand la randul sau o melodie care te face sa te intrebi daca intr-adevar chiar esti viu intre vii. Si aici nu ma refer la Triumphant, care seamana teribil cu cea mentionata, ci la The Flood, o piesa care te surprinde cu fiecare secunda a ei, de la vocea lui Einar Solberg (ce in multe momente imi aduce aminte de Morten Harket de la A-Ha), pana la chitarile lui Suhrke si Landsverk (aici am observat ca unul dintre ei vine cu rifuri in genul Meshuggah, celalalt avand o chitara aproape deloc distorsionata intalnita la trupele de post metal; intr-un cuvant: bestial), trecand evident prin umitoarele tobe ale lui Kolstad, prin misteriosul bas manuit de Skrebergene si, desigur, prin efectele ei speciale, care dau o culoare aparte nu doar acestei piese, ci intregului album. Chiar si asa, nu vreau sa va ganditi sub nici o forma cum ca discul asta ar sta intr-o singura piesa, asa cum am intalnit la anumite clasice ale decenilor trecute, cum ar fi Doctor Butcher (Doctor Butcher), Fighting for the Earth (Warrior) sau, cu voia dumneavoastra, Crimson (Edge of Sanity), deoarece foarte usor mai pot mentiona si The PriceRedSlaveDown sau Lower ca fiind cel putin senzationale. 

Totusi, ceea ce voiam sa spun de la bun inceput este ca nu are cum sa nu iti placa The Congregation in cazul in care in prealabil ai fost atras de Coal. Lucrul asta denota faptul ca Leprous e o formatie cu un potential imens, cu niste idei de exceptie si inovatoare. Nu stiu daca trupa se va mentine pe aceeasi panta ascendenta si in viitor, insa in mod cert sunt si vor fi alte trupe care sa duca mai departe stindardul muzicii extrem de bine facute. Desigur, probabil ca multi imi vor spune ca de fapt anii '80 sunt cei mai productivi din istoria metalului, fiind totodata o perioada ce nu se va mai intoarce niciodata. Personal, nu as vrea ca acest lucru sa se intample vreodata, deoarece prefer evolutia in locul stagnarii, iar Leprous cu siguranta e unul dintre cele mai bune exemple atunci cand vrem sa definim cuvantul evolutie.

Fantotzii more Nota: 9


Posted at 06:44 |  12 Iunie 2015  | 0 Comentarii  | 4169 Vizualizari

Comenteaza la: The Congregation

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way