IRON MAIDEN - The Final Frontier

The Final Frontier FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 16.08.2010
CASA DE DISCURI: EMI
 
7.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
7.9
NOTEAZA ALBUM: 51 voturi

Top 2010: #223
Iron Maiden more
Componenta:
Bruce Dickinson - voce
Dave Murray - chitara
Janick Gers - chitara
Adrian Smith - chitara
Steve Harris - bas
Nicko McBrain - tobe
TRACKLIST:

01. Satellite 15... the Final Frontier02. El Dorado03. Mother of Mercy04. Coming Home05. The Alchemist06. Isle of Avalon07. Starblind08. The Talisman09. The Man Who Would Be King10. When the Wild Wind Blows
Lungimea conteaza?

Vine o vreme in viata ascultatorului de metale, cind el incepe sa aprecieze piesele lungi in favoarea celor scurte. Pentru creativitatea, virtuozitatea si maturitatea muzicala pe care ele (cica) o dovedesc. Ei bine, eu am trecut de perioada aia si piesele lungi, in cele mai multe cazuri, ma plictisesc. Nu mi se mai pare nici o smecherie sa faci o piesa lunga si nu mi se pare ca ar denota ceva in afara de lipsa conciziei si a capacitatii de sinteza. The Final Frontier, acest al cincisprezecelea disc de studio Maiden, are o durata de peste 76 de minute (posibil cel mai lung din discografie) si mai mult de jumatate din piese au alocate peste 7 minute de caciula. O tendinta pe care nu am privit-o cu ochi buni inca din momentul in care The X Factor (1995) a fost scos pe doua casete (de Avista, parca) in loc de una, din cauza lungimii. Dar nu din ratiuni financiare. Pentru Awake (Dream Theater), scos tot pe 2 casete, de Digital Records, am bagat mina in buzunar fara regrete.

Dar, divaghez. Voi nota, asadar, ca Iron Maiden se afla, de ceva vreme, intr-o perioada a carierei lor in care au impresia (anul asta parca mai mult ca niciodata) ca lungimea conteaza. E adevarat ca au avut mereu piese lungi, cite una pe disc, cele mai multe devenite clasice, si as pacatui grav daca as avea curajul sa cutez a indrazni sa le contest valoarea. Dar de cind Dickinson l-a dat afara pe Bayley si Smith nu a facut acelasi lucru cu Gers (chiar, ar fi fost interesant de vazut un Maiden cu trei chitaristi si doi vocali; sau, de ce nu, trei, daca ar fi venit si Di'Anno inapoi) lungimea monotona, prezentata drept element de progresiv, e o trasatura definitorie a muzicii lor.

Si cu asta am cam spus ce aveam de spus despre The Final Frontier. E lung si monoton, cu reciclarile de rigoare, caracteristice albumelor Maiden de dupa '92. Ritmul este mediu atunci cind nu este lent (cu o exceptie, alerta dar nememorabila The Alchemist), structurile pieselor - asemanatoare, nivelul de inspiratie - moderat. Un album neimpresionant la primul contact, care cere timp pentru a fi apreciat, daca va fi apreciat vreun pic. Mie, personal, imi plac vreo trei piese: Starblind - dominata de un riff groovy, sare si ea de 7 minute jumate, dar are cu ce le umple, facind o referire discreta la Infinite Dreams; Coming Home - o balada, probabil prima dupa Wasting Love (nu-mi amintesc prea bine albumele care au urmat dupa Fear of the Dark) aproape la fel de reusita; si The Final Frontier - fara intro-ul inutil care o preceda - o piesa simpla, la obiect, care capata ceva farmec dupa mai multe ascultari.

M-as bucura daca, in momentul in care voi scrie recenzia la urmatorul disc Maiden, (presupunind ca si ei si eu vom continua sa facem ce facem acum) mi-as aduce aminte cum suna piesele astea de care am zis ca imi plac, pentru ca acum nu-mi amintesc deloc cum suna alea de am zis ca-mi plac de pe A Matter of Life and Death. Totusi, The Final Frontier mi-a produs o impresie un pic mai buna ca precedentul, dar nu ma bucur prea tare, pentru ca de obicei asa se intimpla cind nivelul de astepari este jos sau inexistent. Asa ca, vorba lui Octavian: sa-l asculte cui ii place.

Klawz more Nota: 7.5


Posted at 09:53 |  08 Iunie 2010  | 10 Comentarii  | 4510 Vizualizari

Comenteaza la: The Final Frontier

  • un album inutil,insipid,inodor, dar nouleddy e haios....mai naspa decat dirba ce curge la capatul strazii mele...fuck

    1. Posted by ATTILA67 | 21 August 2010 15:23
  • E praf discu, v-o spune un fan Iron Maiden.

    2. Posted by Sake | 21 August 2010 16:15
  • Mda, vreo 2-3 piese bune, restul sunt OK. Nimic care sa te faca sa sari in sus sau care sa te obsedeze dupa ce ai ascultat de cateva ori albumul. Nu e catastrofal ci doar mediocru, pasabil, usor de uitat. Piese lungi cu unele psasaje bune, refrene banale...cateva solouri interesante de chitara. Insa cu 3 chitaristi ar fi hilar sa nu iasa macar cateva riff-uri sau solouri agreabile. Parca mai bun decat ultimele doua si decat The X factor. Poate fi ascultat in lipsa de altceva. Il mai pun de cateva ori, cine stie s-ar putea totusi sa ma prinda cate-o piesa doua.

    3. Posted by Arthur | 21 August 2010 16:31
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way