ILLDISPOSED - The Prestige

The Prestige FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 28.03.2008
CASA DE DISCURI: AFM Records
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.5
NOTEAZA ALBUM: 4 voturi

Top 2008: #177
Illdisposed more
Componenta:
Bo Summer - voce;
Jakob Batten - chitara;
Franz Hellboss - chitara;
Jonas Kloge – bas;
Thomas Jensen – tobe
TRACKLIST:

01. Let Go02. The Tension03. Weak Is Your God04. Working Class Hero05. A Song Of Myself06. Like Cancer07. Love Is Tasted Bitter08. She Knows09. A Child Is Missing10. The Key To My Salvation11. ...Your Devoted Slave12. Ich Bin Verloren In Berlin

MOTRSH: Inainte de release, pe forumurile daneze de profil topicul referitor la The Prestige aproape ca se transformase in oficiu de plasat pariuri - o sa sune Illdisposed mai raw sau o sa continue sa se modernizeze, asta in primul rand datorita faptului ca trupa a schimbat casa de discuri de la Roadrunner la AMF. Au mai schimbat ei si un chitarist, dar asta nu inseamna prea multe, Batten taie si spanzura cum vrea el in trupa. Au mai schimbat si producatorul, in loc sa stea la ei acasa si sa continue cu Tue Madsen, au luat calea Suediei, The Prestige fiind mixat si masterizat de Fredrik Nordström (Studio Fredman, Gothenburg).

A circulat o vreme si o frantura dintr-un interviu cu Batten, in care declara ca vrea sa obtina un sound mai natural si mai putin overprodus decat se poarta actualmente in metalul extrem, consider ca obiectivul nu a fost atins, productia e de anul 2008, secolul 21, solourile se aud cristal si-s chiar puse in focus, rifurile (joase-joase as usual) mai zgruntzuroase (as usual), tobele – dozate frumos in mixaj, cat sa asigure un fundal ritmic.

In ceea ce priveste albumul in sine, prima impresie la mine a fost data de titlurile pieselor, cand primul gand care mi-a zvacnit prin sinapse a fost ca numitul Batten - mastermindul si despotul formatiei s-a incurcat, once again, in probleme d-ale inimii si nu prea le-a descurcat bine, ba-n final chiar a ajuns sa se piarda in Berlin, iar daca era singur in Germania, asta nu era de bine. Se remarca un pas inainte in acelasi stil, adica brandul Illdisposed traditional, groove si melodie – Batten – ca intotdeauna – este producator de multe momente inspirate, atat solo-uri, cat si riffuri, dar cam are probleme la integrarea in piese si la construirea unei idei. De aici si o oarecare senzatie de monotonie pe parcurs, poate si pentru ca urechile mele sunt destul de obisnuite cu brandul in cauza. Oricum, fiecare e piesa e antrenanta, saltareata, interpretarea e nervoasa, schimbari la fiecare 5-10 secunde, dar per total toate scamatoriile astea se cam estompeaza in peisaj. Ancore structurale ale fiecarei piese sunt solourile si refrenele sau mai bine zis fragmente de piesa cu functie de refren, pentru ca sunt cazuri in care frantura repetitiva responsabila de groove si potentiala atmosfera live poate sa apara chiar de la primele note ale piesei.

Interpretarea lui Bo Summer este ultra-liniara, groovo-guturalele creeaza, by default, ceva feeling si turbare, dar nu e sufficient, Illdisposed nu se reduce totusi la asta. Pacat ca nu l-au mai imprumutat pe Mikkel Sandager de la Mercenary pentru ceva insertii clean, deoarece felul in care percep acum interpretarea vocala in Illdisposed probabil ca este destul de mult influentat de ultimele doua albume, cand l-au folosit pe Sandager ale carui contributii "clean" au avut darul de a consolida structura interpretarii vocale creand niste momente de focus mai pregnant.

Apar pe album si nelipsitele bancuri – din pacate, cu raza redusa de actiune, adica numai danezii (sau infiatii mumei Danemarca) le pot intelege – pe Weak is Your God se aude, inainte de inceperea propriu-zisa a piesei un mix danezo-german cu trimitere la serialul danez Matador; iar la sfarsitul piesei in germana, un danske jævler (in traducere libera ”danezi ticalosi, nemernici, etc.”). Thomas Jensen face treaba buna la tobe (ca multi alti tobari danezi, de altfel – nu-s de geniu, dar turbati si la obiect).

Ii dau nota 8, mi-a placut mai mult "1-800 Vindication" din 2004, in care fiecare piesa in parte se contureaza clar, inchegat si cu momente memorabile (in sensul ca mi s-au agatat spontan in memorie).

JUDASRISING: Imi place mult albumul asta, death metal modern excelent. Da la inceput intr-adevar o senzatie de repetitie sau monotonie, dar dupa 3-4 auditii personalitatea fiecarei piese se agata foarte puternic de timpan. Mai putin in ce priveste introul si primele 2 piese, care mi se par punctul slab al albumului, prea lente si prea seci. Incepand cu Working Class Zero lucrurile se invigoreaza brusc si o tin din bine-n mai bine.

Varfuri ale albumului: leadurile foarte misto de pe A Child Is Missing si minipasajul atmosferic cu citatul din Snatch, refrenele din Like Cancer si She Knows, rifful principal din Ich Bin Verloren In Berlin.

Nu-s foarte de acord cu afirmatia de interpretare ultraliniara la voce, dupa parerea mea combina excelent growlul de subwoofer cu vocea de black tipata pe unele refrene. Nota mea este 9.

TOM: Fata de precedentul album (Burn Me Wicked - 2006) ii lipsesc parca acele artificii instrumentale de pe piese, acele schimbari de ritm, dar pastreaza aceeasi forta cu care te surprindeau placut.

Sunt de acord pana la un punct cu o anumita liniaritate a pieselor, dar putin mai mult variatie totusi nu strica, lipsesc si ritmurile catchy de pe precedentul album, acum nu m-au mai miscat atat de mult.

Cu vocea lui Summer nu am nimic, isi face bine treaba, albumului ii dau nota 7, pentru mine a fost dezamagitor, cunoscandu-l pe Burn Me Wicked.

ALT LOSER: Nu vine cu nimic special dar este o doza buna de death metal. sunt sigur ca o sa ramana ceva timp in player, nota 8.

ENDLUND: Eu nu o sa ma refer la albumul in discutie (oamenii de mai sus au spus cam tot ce se putea spune), dat fiind ca este prima recenzie de pe acest site facuta in intregime de membrii forumului Metalfan.

Sper ca aceasta initiativa sa prinda si la voi, cititorii acestui site, si prin numarul de vizite si comentarii sa incurajati aparitia a tot mai multor astfel de recenzii (de calitate, zic eu), in cadrul acestei rubrici care se vrea permanenta, VOX FORUMI.


VOX FORUMI more Nota: 8


Posted at 10:50 |  01 Aprilie 2008  | 0 Comentarii  | 5268 Vizualizari

Comenteaza la: The Prestige

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Nesfârșite

Trupa: E-an-na
Aparitie: 19.07.2019
Casa de discuri: Souns Age Productions
 - Nesfârșite
TRACKLIST
01. Viu02. Aer03. Fiecare gest al nostru04. Epitaf05. Pielea06. Pânda07. Frica08. Zadar09. Izbânda si a râvni10. Apele înghetate11. iO.ta12. În frânt13. Mashiara

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei