AGALLOCH - The White

The White FORMAT: MCD
DATA APARITIEI: 29.02.2008
CASA DE DISCURI: Vendlus Records
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.7
NOTEAZA ALBUM: 8 voturi

Top 2008: #42
Agalloch more
Componenta:
John Haughm - voce, chitara, baterie
Don Anderson - chitara
Jason William Walton - bas
Aesop Dekker - baterie

TRACKLIST:

01.The Isle of Summer 3:5802.Birch Black 2:4003.Hollow Stone 4:1504.Pantheist 7:1705.Birch White 3:4406.Sowilo Rune 5:4007.Summerisle Reprise 4:55

Agalloch canta in esenta black atmosferic. Nu este o trupa tanara si nu este nici la primul material. Au pana in prezent doua albume de studio si cinci EP-uri ( a se vedea recenzia la Ashes Against the Grain). Cu acest material multi se asteptau ca Agalloch sa urmeze acelasi curs batatorit pana acum. Trupa insa a specificat ca un cuvant precum tipic nu caracterizeaza deloc evolutia lor.
The White nu aminteste de progresivul din inceputuri, nici de doom si nici de industrial. Blackul de acum incorporeaza mai multe elemente de neo-folk si ambiental. Intalnim la tot pasul chitari acustice si parti vocale domoale, acompaniate de coruri. Astfel reusesc sa uimeasca printr-o splendida imbinare de sunete, orientand totul catre o auditie meditativa, pasnica si usor melancolica.
Un EP care se duce in sfera inconstientului lucrand cu acele dorinte reprimate ce se lupta sa iasa in lumea larga prin comportamentul fiecaruia. Nu stiu de unde vine aceasta bogatie de inspiratii care se simte decisiv in fiecare pasaj muzical. Accentele de orga si vocile cu iz de ecouri pe piese ca Hollow Stone si Summerisle Reprise conduc albumul catre  radacinile americane specific consumiste si robotizate. In rest nimic nu tradeaza aceasta origine, impresia generala a albumului ar fi aceea ca ideile de compozitie izvorasc din suflete si gandiri nordic-europene. Asta fara sa discriminez in vreun fel poporul american...
Este o surpriza placuta sa constat ca nota de baza a EP-ului The White este lirismul, atent imbracat in straie tainice si negraite. O oda adusa iernii pe cale de disparitie si un salut adus primaverii menite sa trezeasca fiecare suflu din amorteala. Mai mult, orice piesa in parte emana atat naturalism incat dorintele firesti ale fiecarui ascultator ar fi acelea de a se pravali prin iarba sau a se imbaia in susurul izvorului. Dar sa trec la povestirea catorva piese reprezentative..

The Isle of Summer- Linia melodica aduce cateva acorduri din Debussy si al sau preludiu “Le fille aux cheveux de lin (The Girl with the Flaxen Hair)”. Se simte aceeasi simplitate fermecatoare si acelasi realism al miscarilor umane: al pasilor sau al pletelor purtate de vant.

Hollow Stone- Un black atmosferic desavarsit, in care parca se aud mugurii primaverii ce gem de durere sub greul si nesfarsitul The White.

Pantheist- Incepe cu un bucium sumbru care prevesteste strigatul de lupta. Tobele razboinice continua sa  bata chiar si atunci cand ritmul se imblanzeste si devine de-a dreptul pasnic. O piesa cu o constructie ce trimite catre imemorial. Chitara porneste de la acorduri simple de clean si ciupituri de corzi specifice muzicii clasice catre solo-uri de electrica. Vocile corale se amesteca fin cu orga care le acompaniaza.

Summerisle Reprise- Pianul cald trimite cu mult mai multa convingere catre acelasi compozitor din piesa introductiva, Claude Debussy. Atingerea blanda a clapelor si acordurile conduc catre Claire de lune. Mi se pare demn de reprodus schimbul de replici din final:
“-He brought you up to be a pagan!
- But not, I hope, an unenlightened one.”

Un album incompatibil cu firea pragmatica a americanului, insa o bijuterie pentru firile usor vibrante ale europeanului. De aici si convingerea ca vor aparea multi admiratori din aceasta parte a lumii  decat din tara natala. Interesant de vazut cum va arata in final albumul de studio.
(+)vocal, instrumental, ideatic
(-) doua piese usor accesibile care se pot consuma dupa putine ascultari


Advent more Nota: 9


Posted at 17:12 |  08 Aprilie 2008  | 3 Comentarii  | 6068 Vizualizari

Comenteaza la: The White

 • hmmm...2 albume...fii oleaca mai atenta...
  Pale Folklore (1999)
  The Mantle (2002)
  Ashes Against Thge Grain (2006)

  1. Posted by pentecost | 09 Aprilie 2008 13:34
 • Si nu e The Winter.

  2. Posted by Alex | 09 Aprilie 2008 16:47
 • asta nu e black,baiatu. trimiterile tale la "firea" americanului sau "nordic europeanului" sunt prejudecati, dar presupun ca te intereseaza forma "scrierii" mai putin continutul. Nota 9 e mult prea mult, e ok, dar pt nota asta vreau sa fie cu adevarat memorabil ceea ce nu se intampla...o sa fie uitat pana la sf lunii ce vine.

  3. Posted by Vasile | 21 Aprilie 2008 12:15
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Apopheny of Life

Trupa: Saddayah
Aparitie: 07.09.2018
Casa de discuri: Loud Rage Music
 - Apopheny of Life
TRACKLIST
1. Apopheny of Life2. Fire Above, Frost Below3. Mouth of the Abyss4. 85. King's Will6. The Darkest Recess of the Human Mind7. Born in Singularity8. Carving in the Stone Flesh of God

Tigers of the Night

Trupa: Crusader
Aparitie: 01.10.2019
Casa de discuri:
 - Tigers of the Night
TRACKLIST
1. Into the Night2. Rise Up3. Lovin' You4. Scream Out Loud5. Realm of Dreams6. Tigers of the Night

The End

Trupa: Katara
Aparitie: 04.01.2019
Casa de discuri: Taboo Music Production
 - The End
TRACKLIST
1. Devouring Souls2. Inner Scar3. Blestem4. The End5. Whitin6. Illusions of Life7. The Crow8. Revenge9. Entombed Toughts

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne