HEAVEN AND HELL - The Devil You Know

The Devil You Know FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 28.04.2009
CASA DE DISCURI: Rhino Entertainment Company
 
9.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.7
NOTEAZA ALBUM: 24 voturi

Top 2009: #14
Heaven and Hell more
Componenta:
Ronnie James Dio - voce;
Tony Iommi - chitara;
Geezer Butler - bas;
Vinny Appice - tobe
TRACKLIST:

01. Atom and Evil02. Fear03. Bible Black04. Double the Pain05. Rock and Roll Angel06. The Turn of the Screw07. Eating the Cannibals08. Follow the Tears09. Neverwhere10. Breaking into Heaven

Inainte de a incepe sa spun ceva despre albumul asta, trebuie sa stiti niste chestii despre mine, niste chestii care, daca tineti cont de ele, ar putea sa ne scuteasca pe toti de neplaceri. Una la mina, nu imi place Black Sabbath cu Ozzy, n-am nimic cu omu', sunt sensibil la unele din albumele lui solo, dar nu si la ce-a scos cu Black Sabbath. Imi plac, in schimb, albumele cu Tony Martin (1989-1995) si cele cu Dio. Dintre toate il prefer pe Dehumanizer (1992). Nu stiu cum se pronunta "Appice", cite degete ii lipsesc lui Iommi si nici nu pot sa recunosc soundul downtunat al basului lui Geezer Butler. Si, cireasa de pe tort, in loc sa zic Padavona, zic Padovano. Daca vi se pare scandalos, treceti la recenzia urmatoare.

Nefiind un fan infocat, cum cred ca v-ati dat deja seama pina acum, (si nici al trupelor de pensionari, in general) nu am avut cine stie ce asteptari de la acest album. Dupa ce am vazut coperta, m-am simtit tras de un curent de opinie favorabil. Pe urma, dupa ce am ascultat si fragmentele de piese facute publice acum o saptamina-doua sau trei, am devenit deja nerabdator. Cind l-am ascultat pe tot prima data, am zis ca e albumul anului. Acum m-am mai potolit. E bun, dar nu chiar atit de bun.

Asadar, cei care au continuat sa asculte Black Sabbath si dupa ce a plecat Ozzy, vor gasi o surpriza placuta in The Devil You Know. Sau, de fapt, mai multe. Nu e o intoarcere fortata spre tipul de sunet al trupei din anii 80, ci e un rezultat firesc al reluarii colaborarii uneia dintre echipele de atunci. Black Sabbath e o marca atit de evident individualizata incit e suficient sa spun ca discul suna ca Black Sabbath cu Dio, si lumea o sa stie despre ce e vorba. Pentru ca nici nu ar avea cum sa sune altfel: e o formula clasica, in care s-au scos piese clasice. Bine, acuma, daca ma gindesc putin, la Black Sabbath, toate formulele au ajuns sa fie clasice. Poate mai putin aia de pe Seventh Star. De, asa e cu trupele clasice. Dar, ma rog, sunt si momente mai putin clasice, si asa cum intre albumele cu Dio s-au mai strecurat si altele fara el, la fel si intre piesele care trag spre agresivitatea de pe Dehumanizer si apasarea de pe Heaven and Hell (1981) s-au infiltrat altele ce amintesc de experiente mai putin faimoase, ca alde Forbidden sau Cross Purposes. Mie-mi plac si astea, dar stiu ca nu-s multi ca mine.

Riffurile pastreaza si greutatea traditionala dar si eleganta unor albume mai soft. O multime de trupe se tot zbat sa obtina genul asta de riffuri, care cad uriase, coplesitoare, as zice chiar fatidice (si chiar zic), si uite ca vine tot tataia Iommi si le arata la toti: uite asa se face! Si ce simplu pare! Acuma, dincolo de toate influentele din toate perioadele mai faste sau mai putin onorabile pe care le-a trait trupa in anii 80-90, si chiar si dincolo de vocea lui Dio, care pur si simplu iti comanda supunere, dincolo de toate, adevarul ultim este rifful lui Iommi. Chiar daca unele piese mai pierd interesul ascultatorului pe parcurs, toate se pot lauda cu cite unul care te face sa dai aprobator din cap si sa spui: Da, dom'ne! Aia e! Si Fear poate sa fie cea mai mindra dintre toate, are un riff de pus direct in manualul de muzica. Si nu mai adaug alta piesa, ca imi e ca ajung sa le adaug pe toate.

Nu e nici o surpriza pe albumul asta, doar daca nu cumva pe unii ii surprinde ca flacaii astia tomnatici sunt in stare sa se ridice la nivelul asteptarilor. De ridicat, se ridica fara probleme, nu-s deloc intepeniti. Dar nu-l depasesc. E un album bun, poate cu trecerea timpului o sa devina chiar foarte bun, dar nu e exceptional. O fi sau n-o fi prea tirziu sa mai astept asa ceva din partea lor, nu stiu, doar observ realitatea. 


Klawz more Nota: 9


Posted at 22:33 |  28 Aprilie 2009  | 25 Comentarii  | 6937 Vizualizari

Comenteaza la: The Devil You Know

  • bine, frate iepurele ucigas, poti sa mergi pe mana mea doar stii ca am dreptate tot timpul si ma pricep la muzica asta de pensionari.

    1. Posted by Lemmy | 05 Mai 2009 15:11
  • Hahahahaha.....Iuda, fii antena aicisha: sari repede intr-un aeroplan cu destinatia Nashville TN.
    Dupa ce treci apa ( presupunind ca te descurci la Frankfurt ) te dai jos la Chicago unde stai naibii tzeapan intr-un loc acolo ca-i belea aeroportul ala. Cred ca e oleacutzica mai mare decit Bucurestiul. Asa ca stai si astepti pina te bunghesc io.
    De acolo luam un fel de avion ( eu l-as asemana cu vechile autobuze RATB da' americanilor le place sa se umfle in pene si sa-i zica avion...ma rog.) si nu ne oprim decit in prima crishma mai acatarii din Nashville.
    Cu criza asta , isi taie capetele toate trupele sa prinda oleaca de scena chiar si in cel mai de cacao bar. Asa ca... ia lovele numai pentru makeala ca intrarea ti-o fac eu .
    Sa nu-mi ceri sa te duc la Hard Rock Cafe! Eu nu mai intru acolo nici daca invie Cliff Burton. Pentru un paharutz de bere de aproximativ 300 ml iti cer cu nesimtzire 6 parai si ca sa fie culmea jigodismului , putoarea de ti-l aduce iti cere sa platesti imediat ,nu dupa ce-l bei!
    Asa ca daca vrei sa te intilnesti cu celebritatzi din lumea muzicii si sa mai ai si ocazia sa stai de vorba cu careva, barurile mai retrase sint cele mai bune.
    Apoi te duc sa vezi cu ochii tai cum se fac chitarele Gibson. Daca vrei una ca lumea... fa cumva sa ai la tine vreo 4000 de parai.
    In rest , daca nu maninci si nu bei mult , te tin la mine asa ca te-ai scos si cu cazarea!
    Noroc deocamdata!

    2. Posted by mickey999 | 06 Mai 2009 08:33
  • Fantotzii, cred ca iti sint dator cu o explicatie. Desigur, nu-ti comentez parerea ci doar respectivul album.
    Queensryche ( mai bine zis Geoff Tate) a adunat material serios pentru a sustine conceptul noului album American Soldier.
    Au vrut sa puna pe tapet cit mai bine ideea de razboi modern, patriotism si mai ales ce se alege de neinfricatul soldat american dupa ce accidental ii trece prin minte iaca asa un plumb de mare! Asta in cazul in care are marele ne-noroc de a se intoarce acasa numai juma' de om.
    Intorcindu-ne la idee in sine, cred ca oricine e de acord cu mine ca treaba asta devine job-ul perfect pentru o trupa serioasa de metale.
    Si cum inca multa lume are incredere in Queensryche, iti dai seama ca toti s-au grabit sa cumpere albumul. Cel putin pe aici , ca voi bag seama ca rupeti torrentele! Hahahahahahahahaha.
    Dream Theater ar fi facut probabil un album excelent pe tema asta insa ei deja au atins oarecum subiectul ceva mai devreme pe Six Degrees Of Inner Turbulence.
    Judas Priest l-au avut pe Nostradamus pe cap si in plus sint britanici asa ca ii cam doare in ghioaga de soldatu' american Cooter the Redneck.
    Eu as fi dat tema asta celor de la Tool. Aia cu sigurantza puneau si muzica pe linga versuri.
    Queensryche au pus versuri da' muzica au facut-o fiind atenti sa nu carecumva sa le iese ceva in genul primelor 3 albume. Si au reusit.....un sound bun pe o muzicutza tare stravezie si cam fara vlaga.
    Personal consider ca am aruncat 12 parai in loc sa fiu shmecher si sa-l dau jos de pe vreun torrent!


    3. Posted by mickey999 | 06 Mai 2009 09:11
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Har

Trupa: Dordeduh
Aparitie: 29.05.2021
Casa de discuri: Prophecy Productions
 - Har
TRACKLIST
01. Timpul întâilor02. În vielistea uitarii03. Descânt04. Calea magilor05. Vraci de nord06. Desferecat07. De neam vergur08. Vaznesit

Obarsie

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 12.02.2021
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Obarsie
TRACKLIST
1. Cel din urma2. Taina3. Codru Moma4. Cant adanc5. Caloianul6. Ucenicii din Hartop I7. Ucenicii din Hartop II

Long Day Good Night

Trupa: Fates Warning
Aparitie: 06.11.2020
Casa de discuri:
 - Long Day Good Night
TRACKLIST
01. The Destination Onward02. Shuttered World03. Alone We Walk04. Now Comes the Rain05. The Way Home06. Under the Sun07. Scars08. Begin Again09. When Snow Falls10. Liar11. Glass Houses12. The Longest Shadow of the Day13. The Last Song

Grandeur

Trupa: White Walls
Aparitie: 23.10.2020
Casa de discuri:
 - Grandeur
TRACKLIST
01. False Beliefs02. Eye for an I03. Home Is on the Other Side04. Holy Worse05. Velvet06. Speaking in Tongues07. Starfish Crown08. Locked-in Syndrome09. Month’s End10. The Descent11. Marche Funèbre

Gloria

Trupa: The Mono Jacks
Aparitie: 26.01.2020
Casa de discuri:
 - Gloria
TRACKLIST
01. Nemuritori02. Ce se întâmpla03. Gloria04. Om05. Umeri aurii06. Caleidoscop07. Spuneai08. Caffè sospeso09. Noua vieti10. Ce ramâne11. Zbor

The God-Shaped Void

Trupa: Psychotic Waltz
Aparitie: 14.02.2020
Casa de discuri: InsideOut
 - The God-Shaped Void
TRACKLIST
01. Devils and Angels02. Stranded03. Back to Black04. All the Bad Men05. The Fallen06. While the Spiders Spin07. Pull the String08. Demystified09. Season of the Swarm10. Sisters of the Dawn11. In the Silence