ALTERNOSFERA - Virgula

Virgula FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 03.02.2012
CASA DE DISCURI: Art-Sfera
 
9.5
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.8
NOTEAZA ALBUM: 4 voturi

Top 2012: #38
Alternosfera more
Componenta:
Marcel Bostan - voce, clape
Marin Nicoara - chitara, clape
Sergiu Aladin - chitara, clape
Victor Cosparmac - bas
Eugen Berdea - tobe
TRACKLIST:

01. Drumuri vecine02. Lumina lacustra03. Virgula04. Arunca-mi05. Muta06. 2000 de ani07. O lume la picioare08. Deja straina09. Doua Eve10. Prea departe te simt11. Manole12. Ancora13. Sentinta14. Final
Probabil ca multi dintre cititorii nostri se intreaba "oare ce cauta o trupa de alternativ in paginile Metalfan.ro?". Drept urmare, tin sa precizez ca Alternosfera nu este doar o simpla formatie de alternativ, asa cum reiese din nume, ci mai degraba este o mixtura de progresiv/indie/post-rock/grunge, facuta intr-un mod foarte original. Si avand in vedere ca vorbim despre una dintre cele mai iubite trupe din rockul romanesc (aceasta afirmatie constand in salile neincapatoare in care cei cinci baieti din Chisinau isi desfasoara activitatea concertistica), atunci orice comentariu e inutil. 
 
Iata-ne ajunsi si la mult asteptata Virgula, un material care timp de un an s-a straduit sa apara pe piata. Cu toate acestea, avem parte de un album ce ii confera trupei o maturitate deplina, atat din punct de vedere muzical, cat si liric. Nu stiu pe cine as putea sa evidentiez dintre cei cinci membri, caci fiecare vine cu niste chestii extrem de interesante, ce te lasa cu gura cascata. Piesa mea favorita, este de departe Muta, care, prin a sa partitura de bas, rupe absolut totul in cale. Foarte mult imi plac si Virgula, 2000 de ani, Manole, sau Sentinta, insa asta nu insemna ca restul melodiilor ramase nu sunt si ele foarte bune. Din contra.
 
Pe langa stilul muzical amintit in primul paragraf, am observat si anumite influente din sfera muzicii funk, dar si a goticului simfonic (in deosebi prin Final, adica piesa care pune punctul pe Virgula). Asa cum ne-au obisnuit si in trecut, piesele semnate Alternosfera au un mesaj cu mai multe semnificatii. Spre exemplu mesajul lui Deja straina, foarte usor ar putea fi interpretat ca fiind unul de dragoste. In ciuda celor spuse, imi pare mai mult unul in care ni se arata un pic obrazul (pe buna dreptate), legat de situatia socio-politica dintre cele doua tari vorbitoare de limba romana. Evident, exista si posibilitatea de a fi indus in eroare, insa asa vad lucrurile in prezent.
 
Alternosfera este una dintre acele trupe ajunse acolo sus exclusiv datorita muncii depuse, mai ales ca muzica ei nu este deloc promovata pe masura valorii celor cinci componenti. Singurii care se "risca" cu ei sunt cei de la Radio Guerilla, poate unicul post de radio din aceasta Romanie ce nu a picat prada compromisurilor. Mai mult decat atat, cu toate ca uneori li s-au pus bete in roate total nejustificat, trupetii au dat dovada de mult bun simt si au mers mai departe ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Si aici ma refer, desigur, la acel concurs pus la cale de Rock FM, in care ascultatorii au fost rugati sa propuna si sa voteze formatia ce avea sa deschida concertul Red Hot Chili Peppers, cand, desi Alternosfera a avut cel mai mare numar de voturi, organizatorii nu au acceptat-o printre finaliste. Chiar si asa, respectivul moment a demonstrat, fara doar si poate, faptul ca aceasta trupa este cea care da tonul pe piata rockului autohton. Iar daca in 2006 erau luati in ras atunci cand spuneau sus si tare ca "Alternosfera te cheama, Alternosfera te indruma", iata ca in zilele noastre ne dam seama ca aceste vorbe sunt mai autentice ca niciodata.

Fantotzii more Nota: 9.5


Posted at 11:03 |  07 Decembrie 2012  | 0 Comentarii  | 4569 Vizualizari

Comenteaza la: Virgula

COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way