MAGICA - Wolves & Witches

Wolves & Witches FORMAT: CD
DATA APARITIEI: 28.11.2008
CASA DE DISCURI: AFM Records
 
8.0
NOTA METALFAN:
3
3
3
3
3
3
3
3
3
3
 
8.4
NOTEAZA ALBUM: 8 voturi

Top 2008: #230
Magica more
Componenta:
Ana Mladinovici - voce;
Bogdan Costea - chitara;
6Fingers - clape;
Vali Zechiu - bas;
Cristi Barla - tobe
TRACKLIST:

01. Don’t Wanna Kill02. They Stole the Sun03. Hold on Tight04. Hurry Up Ravens05. Maiastra06. Dark Secret07. Just for 2 Coins08. Until the Light Is Gone09. Chitaroptera10. Mistress of the Wind

Daca stati un pic sa va ginditi, nu-i asa la indemina sa fii trupa de metal si sa scoti patru albume, mai ales daca esti din Romania. Nu stau acum sa teoretizez de ce e asa, dar stim cu totii ca e asa: nu e deloc usor pentru o trupa romaneasca de metal sa scoata un disc. Uite ca Magica au reusit sa scoata patru si dincolo de valoarea muzicii de pe ele, cred ca succesul asta al lor se datoreaza in primul rind deciziei inspirate de a se orienta spre export inca de timpuriu. In caz ca nu mai tineti minte, doar primul disc a fost lansat loco, de restul s-au ocupat mexicanii, francezii si nemtii. Wolves & Witches e deja al doilea lansat de AFM, o casa de discuri underground, dar bunicica. Dar nu atit de buna incit sa ne fi scutit de surpriza neplacuta pe care o produce sunetul extrem de nasparliu al albumului precedent, Hereafter. S-or fi indreptat lucrurile de atunci?

Da, dar nu de tot. Suna mult mai bine, dar inca nu suna ca un album adevarat. Tobele nu mai sunt deranjante decit daca esti atent la ele in mod special, la fel tonul chitarii. E un pas inainte, dar mai ramine drum de mers. Sunetul nu mai e o problema, deci. Problema mare, mare de tot, imensa chiar, a acestui album, este ca nu are nici macar un hit. Nu e ca si cum Magica nu poate sa dea hituri, ca a dat, fiecare album de pina acum a avut asa ceva. Ei, asta nu are nimic cu care sa iti atraga atentia la prima ascultare, astfel ca primul impact e groaznic. Daca nu stiam trupa si daca nu as fi avut de scris recenzie, nu as mai fi ascultat albumul asta a doua oara. Cind s-a terminat, am inceput sa imi musc buza de jos cu dintii de sus gindindu-ma: "deci, fratele meu, eu chiar trebuie sa scriu despre discul asta? Deci, frate, cum sa fac eu sa nu ii fac de cacao prea tare si sa imi pastrez si integritatea, in acelasi timp??" Chiar daca dupa 3-4 ascultari am inceput sa il apreciez si citeva piese chiar mi-au placut, prima impresie n-am putut-o uita. Cei care nu au nici un alt motiv sa asculte albumul asta decit insusi albumul asta sunt pierduti de musterii, pentru ca prima ascultare da o puternica impresie de monotonie.

Cine insista, este rasplatit decent. Piesele sunt bine compuse, dau impresia de siguranta, sunt solide, inchegate. Chiar daca riffurile sunt destul de comune si nici tempoul nu variaza semnificativ pe parcursul albumului, compozitiile sunt construite si aranjate cu pricepere, de unde rezulta destule momente interesante pentru cei care le cauta. Cele mai multe piese incep cu o parte instrumentala pe care chitara o dezvolta timp de un minut, si abia apoi intra si vocea. Clapa are un rol mai putin important si atunci cind mai scapa din functia de a umple sunetul de undeva din spate, nu mai deloc simfonica, ci se indrepata mai degraba spre hard rock si rock progresiv, o directie pe care a luat-o muzica Magica incepind de la Hereafter si care acum apare intr-o varianta optimizata. Insa vocea a ramas la fel si parca nu se mai potriveste cu ansamblul. Destul de des o gasesc prea impersonala, lipsita de emotie, plutind cumva deasupra pieselor, ferindu-se sa se implice in niste ritmuri care se indeparteaza vazind cu ochii de simfonicul si barocul in care se simte bine o soprana. Bineinteles ca produce si pasaje incintatoare, vezi They Stole the Sun, dar uneori chiar se chinuie in mod deplorabil sa se integreze, cum e cazul pe strofele de la Hurry up Ravens.

Liniile melodice si refrenele nu sunt extraordinare, dar au meritul ca, incet-incet (mai incet decit mi-as fi dorit), devin agreabile. La fel cum nu sunt virfuri, nu sunt nici momente de cadere, nivelul este constant, dar mediu. Instrumentala Chitaroptera iese in evidenta rapid, pentru ca vine cu niste riffuri de thrash pe un disc de heavy/power metal in genul Rage/Hammerfall si cu un solo de nai, intre cele de chitara. La fel de repde se individualizeaza si Maiastra - doar pian si voce - dar e prea scurta ca sa aiba timp sa faca ceva. Preferatele mele sunt Hold on Tight - pentru ca e altceva decit restul, are o chitara pe care nu ma asteptam sa o aud la Magica - si Mistress of the Wind - pentru dublajele interesante ale vocii, dar nu stiu daca mi le-as aminti la enumerarea celor mai bune piese ale anului.

In mai putine cuvinte, Wolves&Witches merge pe directia lui Hereafter: power metalul Magicai se scutura complet de infloriturile simfonice. Compozitiile lasa se se ghiceasca o maturizare, stau mai bine pe picioare si curg mai fluent si beneficiaza de un sunet mai bun, dar, din pacate, nivelul de inspiratie a fost cam scazut in momentul conceperii lor. Sper ca discul urmator sa fie cel putin la fel de bine scris ca asta si cel putin la fel de inspirat ca cele mai bune piese de pe Hereafter.


Klawz more Nota: 8


Posted at 00:14 |  07 Ianuarie 2009  | 16 Comentarii  | 5023 Vizualizari

Comenteaza la: Wolves & Witches

  • decit sa fiu eu umflat, mai bine notele.

    1. Posted by klawz | 09 Ianuarie 2009 09:04
  • nu, mersi, ma simt bine asa.

    2. Posted by klawz | 09 Ianuarie 2009 11:57
  • Cel mai bun produs romanesc de pana acum

    3. Posted by Mihai | 11 Ianuarie 2009 16:34
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte Albume

Meteahna timpurilor

Trupa: Sur Austru
Aparitie: 10.09.2019
Casa de discuri: Avantgarde Music
 - Meteahna timpurilor
TRACKLIST
1. De dincolo de munte2. Puhoaielor3. Mistuind4. Bradul cerbului5. Jale6. Dor austru7. În timp vernal8. Jabracie

Letchology

Trupa: Dirty Shirt
Aparitie: 08.03.2019
Casa de discuri: Apathia Records
 - Letchology
TRACKLIST
1.Latcho Drom2.Palinca3.Put it on4.Fake5.Nem Loptam6.Hora Lenta7.Killing Spree8.Nice Song9.Starea Natiei

Sangue Cassia

Trupa: Sinistro
Aparitie: 05.01.2018
Casa de discuri: Season of Mist
 - Sangue Cassia
TRACKLIST
1. Cosmos Controle2. Lotus3. Petalas4. Vento Sul5. Abismo6. Nuvem7. Gardenia8. Cravo Carne

Digital Garbage

Trupa: Mudhoney
Aparitie: 28.09.2018
Casa de discuri: Sub Pop
 - Digital Garbage
TRACKLIST
01. Nerve Attack02. Paranoid Core03. Please Mr. Gunman04. Kill Yourself Live05. Night and Fog06. 21st Century Pharisees07. Hey Neanderfuck08. Prosperity Gospel09. Messiah's Lament10. Next Mass Extinction11. Oh Yeah

Khram

Trupa: Arkona
Aparitie: 19.01.2018
Casa de discuri: Napalm Records
 - Khram
TRACKLIST
1. Mantra (Intro)2. Shtorm3. Tseluya Zhizn'4. Rebionok Bez Imeni5. Khram6. V Pogonie Za Beloj Ten'yu7. V Ladonyah Bogov8. Volchitsa9. Mantra (Outro)

Steelfactory

Trupa: UDO
Aparitie: 31.08.2018
Casa de discuri: AFM Records
 - Steelfactory
TRACKLIST
1. Tongue Reaper2. Make the Move3. Keeper of My Soul4. In the Heat of the Night5. Raise the Game6. Blood on Fire7. Rising High8. The Devil Is an Angel9. Hungry and Angry10. One Heart One Soul11. Pictures in My Dreams12. A Bite of Evil13. Eraser14. Rose in the Desert15. The Way