concerte

ASTERO si SPACE CLINIC: concert in Bucuresti

ASTERO si SPACE CLINIC: concert in Bucuresti
TRUPE: Astero, Space Clinic

Aşa cum anunțam zilele trecute, pe 11 februarie la club Control a avut loc un eveniment exculsiv alternative şi exclusiv românesc. Trupa bucureşteană Astero a susținut un concert care i-a eliberat energiile, alături de o altă trupă mai tânără, Space Clinic.

În jurul orei 21:30, Space Clinic în rol de trupa de deschidere şi-au început acțiunea visătoare şi dinamică, cu o audiență răsfirată ce acoperea cam jumătate din spațiul de desfăşurare. S-au instalat pe scenă cu un intro atmosferic, ce poate fi descris ca o abordare nouă a compozițiilor de tip post rock. Apoi, au lăsat să intervină ceva din partea agresivă a alternative-ului, dând startul propriu-zis forței care-i caracterizează. Muzica lor e fie luminoasă, fie întunecată, iar acest fapt a fost punctat în special de playlist-ul lor. Unele piese trimit la structuri dintr-un sludge mai animat, altele sunt nişte „ode” cu ritm scăzut, care caută să exprime idei din tărâmuri sensibile ale indivizilor, astfel născundu-se o complexitate inepuizabilă. Ceea ce-i face pe Space Clinic de neasemănat în decorul românesc alternative este naturalețea compozițiilor dependente de o linie de voce foarte melodioasă, puternică şi liberă, sau implementarea unor riff-uri experimentale şi deosebite pentru acest curent muzical. Este ceea ce generează un ritm general foarte variat şi ceea ce accentuează nota lor de imprevizibilitate. Proiecția din spatele lor le-a subliniat caracterul, mai ales la finalul show-ului, când pe zidul de proiectare apărea un cadru din filmul Jacob’s Ladder - cu roțile patului de spital horror destinat bolilor mentale – care face trecerea spre un cadru diferit, cu planeta văzută din spațiu. Aşa se poate descrie genul de alternative practicat de Space Clinic; un sunet când foarte închis, când foarte expansiv.

În condiții sonore la fel de bune, cu câțiva spectatori în plus, Astero şi-au început recitalul la scurt timp după actul de deschidere. Pentru acest moment ei au ales o piesă pe care au promovat-o ca nou hit al trupei în ultimul an, piesa Cuvintele tac, care deține şi un videoclip, o declarație de despărțire cântată în ritmul celui mai generic mod de alternative. Dacă la Space Clinic fiecare membru are rolul evidențiat în funcție de anumite pasaje, Astero se prezintă ca un întreg într-o acțiune permanent simultană. Cam aceasta este formula preferată pentru cei pasionați de grunge, o formulă ce scoate un sunet de ansamblu uniform şi energic, calități ce vin din accentul trupei pus pe instrumentele de ritm. Astero sunt ca nişte soldați ce luptă pentru menținerea alternative-ului clasic în circuitul românesc. Influențele lor sunt diverse, venite de la trupe clasice, însă maniera lor de interpretare face ca aceste trupe să fie greu de identificat. Chiar dacă ei sunt ba ironici, ba serioşi fac cumva şi reuşesc să instaleze o stare degajată de voie bună în concerte. Faptul că cei de la Astero au renunțat la vocea feminină în trecut, a demonstrat şi în cadrul acestui eveniment că a fost o alegere fericită, vocalul lor potrivindu-se din ce în ce mai bine în această ecuație. Sunetul de factură retro îi descrie cel mai bine, trupa aducând pentru scurte momente şi aerul anilor ’70, prin intermediul chitaristului şi structurilor sale, el contribuind la acest ansamblu şi ca vocalist aditional.
Acestea fiind date, unii dintre cei prezenți s-au bucurat de ambele trupe, alții au tratat evenimentul ca pe un alt prilej de întâlnire şi discuții, ca la concert, fiecare pleaca acasă cu câte ceva, unii cu experiență, alții cu informații.
Autor: Gina S.
Foto: Ana-Maria Merca
Vezi galeriile trupelor: Astero, Space Clinic

Data concert:  February 14, 2014  | 0 Comentarii  | 4288 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: ASTERO si SPACE CLINIC: concert in Bucuresti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte