concerte

Brutal Assault Festival - Day 1

Brutal Assault Festival -  Day 1
TRUPE: Dark Tranquillity, Ensiferum, Enslaved, Satyricon

Cea de a 12 editie a festivalului Brutal Assault a avut loc in perioada 9-11 August 2007, oferind publicului ocazia sa vizioneze si audieze peste 60 de trupe, acoperind aproape toate genurile metalice, de la doom la grind, de la industrial death la black metal.

Ca locatie a fost aleasa fortareata militara aflata la intersectia a doua mici orasele din nordul Cehiei, Jaromer si Josefov, in inima fortaretei fiind amplasate 2 scene, astfel fiind posibil acest maraton brutal, aproximativ 14 ore pe zi de cantari non-stop cu foarte putine intreruperi.

Pretul atractiv al biletului (1000 de coroane, adica aproximativ 30 Euro) a facut ca si anul acesta Brutal Assault sa beneficieze de un public numeros (in medie 7000-8000 de oameni) adunati in mare parte din estul Europei (de notat ca la fest au fost prezenti si aproximativ 200 de romani) dar si din tari invecinate precum Germania, Franta, Italia.

Un minus pentru organizatori a reprentat lipsa sau numarul foarte mic de toalete si dusuri in zona de campare, natura si zidurile fortaretei oferind si de data aceasta un loc de “relaxare” binemeritat dupa ingurgitarea celebrei beri cehesti.

Dar sa aruncam si o privire, un scurt rezumat la ce s-a intamplat timp de 3 zile pe scenele Brutal Assault.

Day 1 –  09.08.07

podium A • Rubufaso Mukufo 15:00
podium B • Panychida 15:25
podium A • Abstract Essence 15:55
podium B • Leng Tche 16:25
podium A • To-Mera 16:55
podium B • Aborted 17:30
podium A • Saturnus 18:05
podium B • Belphegor 18:40
podium A • Dismember 19:20
podium B • All That Remains 20:10
podium A • Root 20:55
podium B • Suffocation 21:40
podium A • Dark Tranquillity 22:40
podium B • DHG 23:45
podium A • SSOGE 0:40
podium B • Ensiferum 01:25 

Portile festivalului s-au deschis la ora 15:00, acolo formandau-se o coada maricica la procurarea biletelor/bratarilor ce faceau posibil accesul in zona de concert. Am ramas placut impresionat de numarul foarte mare al tarabelor cu merchandise, al ofertei culinare destul de variate, dar am luat si o teapa dorind sa ma racoresc cu un suc am cumparat (pe baza de cupon – nu se platea cu bani ci cu cupoane, un cupon echivaland cu 25 de coroane) un suc Kofola. Acest Kofola este un experiment nereusit, o amintire trista a sucurilor de la dozator. Dar sa trecem la treaba.

Prima trupa care mi-a atrasa atentia a fost Aborted. 35 de minute de death/grind brutal cu accente tehnice bine punctacte.Belgienii au oferit prestatie care a incalzit atmosfera si publicul. Au urmat danezii de la Saturnus, oferind publicului un doom metal nostalgic ca la carte, asa cum faceau pe vremuri Paradise Lost. O surpriza foarte placuta, un recital plin de atmosfera, ca puncte de referinta numarundu-se compozitii de pe ultimul album de studio “Veronika Decides To Die” plus piesa care mi-a placut in mod deosebit “Christ Goodbye”. Urmatorii au fost austriecii de la Belphegor. death-black solid, Lucifer Incestus aducand publicul in delir. In jurul orei 19:30,  Dismember au “ridicat” publicul in picioare, death metal de calitate, suedezii punctand show-ul lor cu melodii de pe recentul album “The God That Never Was” dar si compozitii mai vechi de pe “Massive Killing Capacity” si “Hate Campaign”. All That Remains au schimbat registrul si am asistat la un metalcore made in USA, o prezenta plina de energie, agresivitate, elemente de thrash brutale imbinandu-se foarte bine cu ritmuri ceva mai melodioase/saltarete.
In asteptarea headlinerilor de la Dark Tranquility am asistat cu oarecare curiozitate la prestatia cehilor de la Root. Mi s-a parut cel putin ciudata ora la care au fost programati, dar am presupus ca organizatorii au vrut sa promoveze si ceva talente locale. Un show interesant, pe alocuri teatral, din partea celor ce se autocatalogheaza ca fiind reprezentatii unui stil “mystic metal cult”, frontman-ul (Big Boss) fiind o copie estica a mult mai celebrului King Diamond. Publicul autohton a savurat din plin reprezentatia trupei, observand oameni care stiau versurile, “dansau” la auzul pieselor de pe “Daemon Viam Invenient”. Death-erii americani de la Suffocation au avut dificila misiune de a canta in fata unui public care ardea de nerabdare in asteptarea headlinerilor serii. Multa lume a preferat sa ramana in fata scenei unde aveau sa cante Dark Tranquillity. Fanii dedicati Suffocation nu au fost dezamagiti de idolii lor. Death metal brutal, energic, pe alocuri aproape inuman. Acestea au fost ingredientele cu care americanii au incantat audienta. Punctul culminant – piesa ”Bind Torture Kill”.

La 22:40, in fata a aproximativ 7000 de oameni au urcat pe scena Dark Tranquillity – cea mai longeviva trupa din aria Gothenburg. Publicul este extaziat. Se scurg piese de pe recentul album “Fiction“ - Misery´s Crown sau Focus Shift, cat si piese mai vechi remarcandu-se excelenta “The treason wall” de pe Damage Done. Chitaristii Niklas Sundin si Martin Henriksson au fost in forma maxima, cat despre Mikael Stanne (voc) un singur cuvant – ireprosabil. Nici nu am simtit cand a trecut o ora. O trupa care a impresionat de la un capat la altul prin tot ce a dat pe scena. Sper ca intr-o zi sa ii vedem si pe plaiurile noastre, pentru ca merita si prietenii stiu de ce.

E greu sa mai urmeze ceva dupa DT, dar pe scena alaturata au urcat Dodheimsgard (DHG). Norvegienii, practicantii unui “avant-garde black metal” au oferit 50 de minute interesante, incitante pentru cei care apreciaza genul. In asteptarea celor de la b, am urmarit cu oarecare interes si oboseala pe cehii de la Silent Stream Of Godless Elegy (SSOGE). Un doom metal cu ceva influente etno, dar nimic spectaculos. A fost un bun prilej de a savura o bere si a mai schimba cateva vorbe cu romanasii prezenti la fest.

Prima zi a fost incheiat cu succes de finlandezii de la Ensiferum. Atmosfera extraordinara, o petrecere pagana la ceas de noapte. Au reusit sa ridice in picioare (la propriu) multimea obosita dupa atatea ore de metal, lumea a cantat si dansat impreuna cu Ensiferum. Un sfarsit de zi care anunta ce avea sa urmeze in continuare. O zi reusita cu mentiunea ca pe tot parcursul zilei au existat mici probleme cu sonorizarea, neafectand major presatatiile trupelor prezente.

 


Aborted



Aborted


Saturnus


Saturnus


Saturnus


Belphegor


Belphegor


All That Remains


Root


Root


Dark Tranquillity


Dark Tranquillity


Dark Tranquillity


DHG


DHG


Ensiferum


Ensiferum


Ensiferum

 

Autor: Admin
Foto: Ella
Vezi galeriile trupelor: Dark Tranquillity, Ensiferum, Enslaved, Satyricon

Data concert:  August 09, 2007  | 3 Comentarii  | 6442 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Brutal Assault Festival - Day 1

  • biletul era 1ooo de coroane sau 40 de e ;)...dar a meritat pana la ultimul cent!

    1. Posted by +KR+ | 23 August 2007 19:11
  • AM UN PRIETEN CARE A AJUNS AICI LA FESTIVAL CU OACAZIE!autostopul!a schimbat 23 de masini!

    2. Posted by marius | 25 August 2007 15:14
  • "Death-erii americani de la Suffocation au avut dificila misiune de a canta in fata unui public care ardea de nerabdare in asteptarea headlinerilor serii"
    Ce ineptzie.....Exista public ceh care asculta si fredona Root de la gardul din fata scenei unde urma sa performeze Mullen &co...deci in niciun caz nu asteptau mizeria aia de dark t. Moshpit brutal - singe - noroi - tzarina - pierdut lantzisor - gasit 5 jetoane :).
    Saturnus intr-adevar coioshi, pacat ca era inca lumina afara...huh...ceva efecte pirotehnice la Root...cool. Bude erau in incinta festului si destul de ok...se spalau si goleau des...existau tarani (cehi evident) care se pishau linga bude...desi erau libere....(mister).
    In camping max 10 bude...si 2 euro o sticla de apa plata :))

    3. Posted by Beheriteanu | 07 Septembrie 2007 15:48
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte