concerte

Concert OMEN la Cluj-Napoca: 27 de ani de istorie pe scenă

Concert OMEN la Cluj-Napoca: 27 de ani de istorie pe scenă
TRUPE: Omen

Sâmbătă seara mă grăbesc să ajung în Irish Pub la ora 21:00. Când în sfârșit ajung la fața locului, mi se pare ciudat că la intrare mi se spune că se poate intra în pub și că biletele se achiziționează după bar, la subsol. Așa că am intrat și am observat că locul unde avea să se țină concertul era pregătit în capăt, unde se terminau mesele. La intrarea încăperii respective se cumpărau biletele, așa că te puteai așeza la o masă, dar nu aveai acces în perimetrul destinat strict concertului. Sincer, mi s-a părut stranie situația: adică mulți puteau să între în pub și să vizioneze concertul de departe, fără să plătească bilet, diferența fiind doar că nu se puteau apropia de scenă. Dar și mai ciudat mi s-a părut că în încăperea respectivă nu era absolut nimeni, în afară de trupă și de sunetist, care au și început să-și facă probele de sunet.

Omen
au revenit în Ardeal pentru două concerte: unul la Sfântu Gheorghe cu ocazia zilelor orașului în data de 28.04.2017 (unde au avut parte de un public numeros), iar celălalt la Cluj-Napoca, în data de 29.04.2017 organizat de Napocalipsa Events.
Nu aș fi fost șocată de lipsa asistenței, dacă nu vorbeam de concert Omen! Omen, o trupă alcătuită din muzicieni consacrați  din cele mai populare formații de pe  scena heavy metal din Ungaria, care a fost fondată de Kalapács József  (voce, ex-Pokolgép) și Nagyfi László (chitară, ex-Pokolgép). Cei doi au început aventura în 1990 alături de Nagyfi Zoltán la tobe (ex-Ossian), Ács András la bas și Szekeres Tamás la chitară.
M-am așteptat să fie sala plină cu fani care au crescut ascultând muzica lor, în schimb cum am spus mai devreme, când am ajuns eu nu era NIMENI înăuntru. Am impresia că la formații de genul asta care s-au fondat în anii ’90, e nevoie și de mediatizare din anii ’90: mai multe afișe lipite prin oraș poate mai aduceau ceva participanți, internetul câteodată nu e de ajuns. O mare parte din publicul țintă al acestui concert era de vârstă mijlocie, nu știu de ce nu au ajuns, poate pentru că era weekendul de 1 mai și mulți au plecat din oraș.
Așadar ne-am întâlnit în Irish Music Pub în Cluj cu frații Nagyfi (László și Zoltán) și mai tinerii lori lor colegi, după 27 de ani de la formare ca să ascultăm piesele lor legendare. În treacăt fie spus, acest pub este locul care a găzduit majoritatea evenimentelor metal clujene și cu siguranță pe mulți îi leagă nopți pierdute și amintiri frumoase de acest loc. De această dată am avut ocazia să ascultăm o selecție din creațiile celor de la Omen care îmbrățișează un interval de 25 de ani. Pe setlist s-au aflat piese de pe toate albumele, începând cu Feketében  din 1991 și până la Huszonöt év din 2015.
Prin parcursul acestei sfert de deceniu, Omen a refuzat să renunțe: au fost ani grei când cele mai multe formații de metal s-au destrămat în Ungaria, ei însă au rezistat și au continuat să cânte trecând prin multe schimbări de componență și căutând vocalul potrivit după ce în 2000 s-au despărțit de Kalapács József. 

Dar să revenim în sala de concert: după probele de sunet, a urmat o pauză mai lungă, de care am profitat pentru a mă familiariza cu sala și a îmi găsi un loc convenabil. Între timp, șoferul formației a eliberat o masă și a început să scoată marfa. Probabil curiozitatea pentru merch, sau faptul că Omen s-a apucat de pregătiri, a cauzat un pic de mișcare. În sfârșit au început să vina oamenii, s-au apropiat să vadă tricourile, s-a mai animat atmosferă. Veniseră cu tricouri de calitate, cu grafica albumului “25 Ev” și “Lesz Metal” cu prețuri într-adevăr rezonabile: 45 lei mâneca scurtă și 60 lei mâneca lungă. Discuri din păcate nu au adus de vânzare.

Văzând că s-a adunat publicul, Omen au și început recitalul cu piesa Könnyű szívvel (1991) care dacă versurile n-ar fi în limba maghiară, ai crede că e Helloween. Am avut ocazia să auzim piese mult îndrăgite dintre cele clasice ca “Anarchia”, ”Vampirvaros”, ” Hajsza a tűzzel” sau balada “Fagyott világ”.
Deși am ascultat și mi-au plăcut albumele “Nomen Est Omen” și “25 Ev”, abia acum, după ce i-am văzut cântând live împreună m-am convins în sfarsit că formația și-a găsit vocalul potrivit să-l înlocuiască pe Kalapács; Omen  e un grup închegat cu Koroknai Árpád (Kori) care are o voce total diferită, dar potrivită genului.

Prestația scenică m-a impresionat. Au fost mereu în mișcare și au folosit fiecare centimetru de pe suprafața podelei; au improvizat solouri tehnice și melodice în același timp, uneori apropiandu-se de blues. Vocalul a reușit să transmită multă energie publicului și a contribuit la crearea atmosferei. De exemplu, prin intermediul mișcărilor care sugerau instabilitate mentală a completat mesajul piesei “Tebolydal”, ale cărei versuri descriu nebunia. Atât de mult semăna atmosferă piesei cu cea de pe înregistrarea de studio și cu videoclipul acesteia încât am avut  impresia că doar puiul lipsește… Cine a vizionat videoclipul piesei, înțelege despre ce vorbesc, iar cine încă nu, îi recomand cu drag.

Deși nu cred că au participat mai mult de 100 de persoane la eveniment, cei prezenți în această sală relativ mică, au fost plini de entuziasm și formația a fost chemată la bis de două ori. Prima “chemare“ a avut succes: au primit aplauze zgomotoase și am cântat împreună un “Ole-ole-ole-ole, Omen, Omen!!!” care se pare că a fost îndeajuns de convingător ca trupeții să reapară pe scenă și să facă o încheiere pe cinste cu piesa Hajsza A Tűzzel, după care și-au luat rămas bun.

A fost un concert diferit de cele la care am participat în ultima vreme în cluburile clujene; organizatorii nu aduc prea des formații de heavy metal în Cluj. Și oricum nu sunt multe trupe ca Omen, convingătoare atât prin muzică și prestația de pe scenă cât și prin atitudine și imagine.
După concert, lumea s-a împrăștiat, doar un mic grup de oameni a mai rămas la un pahar; în sala întunecată nici măcar o muzică de fundal nu s-a mai auzit. Doar soneria unui telefon a mai întrerupt liniștea rece. Omen, din păcate nu au mai coborât de pe scenă în public; doar unii dintre membri, fugitiv, pentru că se pregăteau de plecare către casă.

Setlist:
01.    Könnyű szívvel
02.    Pokoli évek
03.    Fáradt ez a hely
04.    Anarchia
05.    25 Ev
06.    Tébolydal (Tyuk)
07.    Villámokkal jönnöd
08.    A kémiáról szól
09.    Padlón vagyok
10.    Keresem
11.    Testvér, te játssz a mélynek
12.    Vámpírváros
13.    Csillaga hívja
14.    Fagyott világ
15.    Világvége talponálló
16.    Hajsza a tűzzel

 
 
Vezi galeriile trupelor: Omen

Data concert:  April 29, 2017  | 0 Comentarii  | 3275 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Concert OMEN la Cluj-Napoca: 27 de ani de istorie pe scenă

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte