concerte

Despre concertul Primordial de la Metalhead Awards 2015

Despre concertul Primordial de la Metalhead Awards 2015
TRUPE: Bucovina, Diamonds are Forever, For the Wicked, Primordial

Nu prea ştiu cum să descriu ce s-a întâmplat sâmbătă seara la Arenele Romane - unde a avut loc Gala Metalhead - fără să jignesc pe cineva, dar voi încerca să fiu elegant. În primul rând, nu am înțeles amestecul de genuri muzicale. Ce sens are să bagi la un loc nişte „şepcari” core, ceva folk metal şi Primordial? Nu am găsit absolut nicio logică, iar lipsa asta de raționament s-a văzut cât se poate de clar la evenimentul respectiv.
 
Primele două trupe care au deschis seara au venit din Cluj, For the Wicked şi Diamonds Are Forever, două trupe care cântă ceva ce nu am gustat vreodată şi anume, metalcore sau deathcore. Mai pe scurt, muzică moartă ce nu transmite nimic nimănui. Deşi la momentul respectiv în sală era un public destul de numeros, multiplele încercări ale celor două trupe de a-l anima au rămas fără nicio reacție… Un lucru absolut normal, fiindcă lumea nu venise pentru ei. 
 
For the wicked Diamonds are Forever

A trecut şi acest moment şi a început o altă comedie cu Bucovina în rolul principal. Cortul amplasat la Arene se umpluse bine de fanii trupei din Moldova şi, aşa cum se obişnuieşte pe la noi când vrei să arăți că ai cojones, sunetul care până atunci fusese foarte bun, a fost dat la maxim, de unde au apărut şi problemele de rigoare. Ba pocneau monitoarele, ba o microfonie, ba probleme cu basul... Dar asta nu i-a speriat pe răzeşii de pe scenă sau pe cei din public, care au cântat împreună ca la o mare serbare câmpenească. Mai lipsea un grătar imens în mijlocul sălii şi tabloul era complet. 
 
E a doua oară când văd această trupă şi de fiecare dată a fost de parcă aş fi văzut Phoenix cu distors. Bucovina vrea să cânte ceva ce era la mare modă acum vreo zece ani pe-afară, dar undeva le dă cu virgulă. Tot încercam să înțeleg ceva din ce cântau ei acolo, despre „Cărări în suflet”, cu „Luna peste vârfuri”, cu „Zi după zi, cu „Mestecăniş”, dar nu am reuşit… Emoții zero şi niciun freamăt pe şira spinării. Cu toate astea, trupa are destui fani pe aceste meleaguri dacă te iei după multitudinea de tricouri şi hanorace cu logoul Bucovina care împânziseră cortul de la Arene.
 
Bucovina Bucovina

În sfârsit, după 80 de minute care au trecut extrem de greu, chinul s-a terminat. Dar ce a urmat a fost mai horror, deoarece rar mi-a fost dat să asist la ceva mai penibil si sper din suflet ca astfel de momente să nu se mai repete pe o scenă de metal, mai ales când mai sunt şi invitați de-afară (care noroc că nu au înțeles, deşi poate au văzut ce s-a întâmplat acolo). Chiar înainte de show-ul Primordial, după change over, s-a decernat ultima tranşă de premii Metalhead bazate pe voturile publicului şi reflectate în idioțenia aia de top Metalhead 2015. De aceste momente s-a ocupat cel mai penibil om în viață, Lemy Black, cel mai caraghios personaj pe care l-am văzut vreodată. Cum a putut unul ca el să prezinte ceva ce se doreşte a fi serios, mă depăseşte complet... Un om fără niciun fel de dicție, de prestanță, de minimă prezență scenică, fără să cunoască limba engleză sau română… Groaznice clipe!
 
Metalhead Meeting Awards 2016

După aceste momente cu o profundă încărcătură de penibil, în sfârsit cei de la Primordial au urcat pe scenă si le-au arătat tuturor cum se face treaba cu adevărat, fără înflorituri şi alte şmecherii. Nu-i mai văzusem de cinci ani şi mi-era dor de ei ca naiba!
Alan şi-a intrat din prima în rol şi a început să „maltrateze” microfonul cu stativ, să incite publicul şi să gesticuleze cum numai el ştie s-o facă. Este un persoanj extrem de carismatic, de teatral şi, alături de alți muzicieni precum Erik Danielsson sau Mat Khvost, Alan este printre cei mai mişto front man pe care-i are metal-ul la ora actuală. Trupa a sunat impecabil, aşa că cei peste 25 de ani de activitate şi-au spus cuvântul bine de tot! Micile probleme de sunet au fost remediate pe loc şi tot setlist-ul s-a desfăşurat într-un mod foarte fluid.
 
Primordial

Când ai atâtea albume bune în urmă e destul de greu să mulțumeşti pe toată lumea cu playlist-ul ales, dar la acest concert, Primodial a găsit balanța perfectă şi a trecut cu grație prin ultimele trei materiale, inserând pe ici, pe colo câte o mică bijuterie ca „Gods To The Godless”, „Autumns Ablaze” sau „The Coffin Ships”. Nu au lipsit „Where Greater Men Have Fallen”, piesă cu care au deschis concertul, „No Grave Deep Enough”, „Traitor’s Gate”, „As Rome Burns”, „Bloodied Yet Unbowed”, „Babel’s Tower”, „Wield Lightning To Split The Sun” şi nici superba „Heathen Tribes”, care-mi îmi face pielea de găină de fiecare dată când o ascult. Ca show-ul să fie complet, Primordial a încheiat în forță cu un apoteotic „Empires Fall”, piesă de care nu mă voi sătura vreodată. 
 
Primordial

Fără encore, după aproape 90 de minute, irlandezii au pus punct unei seri altfel mediocre şi au demonstrat din nou că reprezintă una dintre cele mai bune trupe de metal extrem, fapt care poate fi datorat şi fantasticului vocal Alan Nemtheanga Averill. Cu Alan şi Simon O’Laoghaire (aka Sol Dubh) ne vom reîntâlni joi seara, pe 4 februrarie în Music Club la concertul pe care cei de la Dread Sovereign îl vor susține alături de Procession şi MGLA.
 
Primordial
Autor: Matei Plesia
Foto: Gina S.
Vezi galeriile trupelor: Bucovina, Diamonds are Forever, For the Wicked, Primordial

Data concert:  January 30, 2016  | 3 Comentarii  | 4738 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Despre concertul Primordial de la Metalhead Awards 2015

  • Bai, ce cronica, ce le-ai mai zis-o, ce curaj! Aaa, "Autumns Ablaze"...? Esti sigur? Nu ca ar conta, cand ai pareri atat de solide, nu-i important sa fii si la obiect!

    1. Posted by Paul Slayer | 04 Februarie 2016 00:47
  • nu e vorba de curaj sau de ce le-am mai zis-o, e vorba de cum am vazut eu lucrurile, strict din punctul meu de vedere. poate am exagerat un pic, dar crede-ma ca am fost sincer. Cat despre Autumn's Ablaze, mie asa mi s-a parut. Nu am mai ascultat de ceva timp "A Journey's End" si poate am incurcat-o. Daca e asa, mea culpa. Oricum, merci de atentionare, e binevenita :)

    2. Posted by darmoth | 04 Februarie 2016 08:49
  • Well, ideea e ca si eu sunt de parere ca o cronica de concert nu trebuie sa caute sa fie "obiectiva 100%". Astea sunt basme. Obiectiv 100% e buletinul meteo, e firesc ca orice cronicar sa-si exprime propriul punct de vedere. Deci nu despre exagerare vorbeam. Doar ca, zic si eu, ar fi trebuit sa fii un pic mai precis in detalii. Adica - nu gusti metalcore si deathcore? In paranteza fie spus, nici eu. Dar tot mi-ar fi placut, ca cititor, sa aflu ceva concret despre prestatia celor doua trupe. Asta-i tot, de aici vine si mica mea ironie. E ok sa faci praf pe oricine daca asa vezi tu lucrurile - Dumnezeu stie ca am facut-o si eu de nenumarate ori. Dar argumentatia trebuie sa fie ceva mai detaliata, ca sa se poata orienta un pic si omul care nu a fost la concert. Altfel, keep on rockin'! :)

    3. Posted by Paul Slayer | 04 Februarie 2016 10:23
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte