concerte

Finala Global Battle of the Bands Romania

Finala Global Battle of the Bands Romania
TRUPE: Chiroptera, Dirty Shirt, GOD, White Walls, X-Plod

Aceasta cronica este in parte «din interior» deoarece am participat la aceasta finala, fiind membru al trupei Dirty Shirt. In primul rand doresc sa felicit castigatorii White Walls, dar si organizatorii si membrii juriului care au dat dovada de integritate, in ciuda anumitor polemici.
Pot sa spun ca aceasta finala nationala GBOB Romania si-a meritat pe deplin statutul de finala. Toate concertele s-au desfasurat la un nivel excelent, incepand de la calitatea trupelor (din toate punctele de vedere) si terminand cu conditiile tehnice profesionale (scena, lumini, sunet, locatie, tehnicieni). De aceea, e posibil sa ma repet in superlative, dar chiar mi-a facut placere sa particip (atat ca muzician, cat si ca spectator) la aceasta finala. E de subliniat ca sunt trupe bune care nu s-au calificat in finale, precum Stillborn (castigatorii Maximum Rock Suport Pentru Underground 2010) Monarchy (finalisti MR-SPU) sau YellLow.
Personal, daca as fi fost in juriu, as fi acordat nota maxima (nu pun in calcul trupea mea, normal) la 7 trupe din finala. Nivelul a fost foarte apropiat si departajarea s-a facut la detalii : forma momentului, ordinea de intrare, inspiratie in alegerea playlist-ului (maxim 2 piese, 8 minute). Puteti crede ca cele 8 minute de trupa (+ 10 minute de instalare) sunt prea putine, insa acest sistem permite realizarea unui show dinamic, unde nu ai timp sa te plictisesti (mai ales ca acest concurs a fost deschis la toate stilurile muzicale).
Notare:
* bun
** foarte bun
*** excelent

Ordinea de intrare (alfabetic) :   

CHIROPTERA (Timisoara) *
http://gbob.com/profile/chiroptera
www.chiroptera.ro




Pentru mine, participarea Chiroptera in finala a fost o surpriza. O trupa tanara, foarte dezinvolta pe scena, care suna mult mai bine live fata de inregistrarile de studio. Atenti la look si la show, Chiroptera au potential, insa mai e de lucru la nivel de compozitie.




DIRTY SHIRT (Seini – Maramures)
http://gbob.com/profile/DirtyShirt
www.dirty-shirt.com





Imposibil sa fiu obiectiv, fiind membru al acestei trupe, deci prefer sa nu notez. Pot spune doar ca am dat totul pe scena si am pregatit spectacolul cat se poate de profi. Din pacate (pentru noi), in finala de duminica, oboseala si-a spus cuvantul si nu am avut aceasi energie exploziva pe scena ca si in semifinale.



GOD (Iasi) **
www.myspace.com/godthehorde
http://gbob.com/profile/GOD




God nu are nevoie de multe prezentari, e o trupa cu experienta pe scena romaneasca, care a pregatit un show bine lucrat : imagine, prezentare, decor, intr-un concept pagano-dacic. Piesele noi sunt mult mai « catchy » si mai accesibile unui public mai larg.




IN PROBE (Bucuresti) ***
http://gbob.com/profile/inPROBE
www.inprobe.ro




O trupa pop-rock excelenta, atat inregistrari studio cat si live, cu un acompaniament mai mult decat corect si binenteles Brigitta la voce care clar este un atu important. Piese ca « Hero » sau « Mary and the little lamb » miros a hituri. Le vad o cariera de succes. Oricum, mult peste ceea ce se vede la TV.




MAGNOLIA (Bucuresti) ***
http://gbob.com/profile/magnolia
www.magnoliamusic.ro





Am fost surprins cand am ascultat piesele Magnolia inainte de concurs, deoarece e un dance de calitate, mult mult peste ceea ce e promovat in Romania si totusi nu auzisem niciodata de ei. Piese ca si Leave Her Alone si Music pot incinge dancefloor-urile oricarui club din lume. Imi plac sonoritatile analogice minimaliste din anii 80, adaptate anilor 2010, iar Raluca Leahu are o interpretare vocala foarte originala. Eram insa foarte curios de prestatia lor live, deoarece ma asteptam la un DJ + voce, sau mai rau, la playback. Am avut o surpriza placuta sa vad o trupa live, care canta foarte bine (binenteles, sampler foarte prezent, dar e electro, normal) cu o prezenta scenica sobra si un sound excelent. Sper sa ajunga in topurile dance din Romania si nu numai.




THE MONO JACKS (Bucuresti) ***
http://gbob.com/profile/themonojacks
www.myspace.com/themonojacks





O trupa cu experienta, cu o muzica moderna (rock indie), care din start era printre favorite. Piese ca “Maria” sunt facute sa fie difuzate pe undele FM. Daca in semifinale au fost excelenti, prestatia de duminica a fost mai putin reusita, ceea ce probabil i-a impiedicat sa castige finalele GBOB Romania.




PLASTIK CHARM (Cluj Napoca) **
http://gbob.com/profile/PlastikCharm
www.plastikcharm.com





O trupa tanara foarte talentata, care amesteca cu success un rock stoner, aproape industrial, cu elemente electro – dance. Prestatie live dezinvolta si precisa. Piesa « Vibe » e excelenta. Inca se simte ca sunt la inceput, dar in scurt timp au sanse sa devina o trupa majora in Romania.




PLENTY (Sibiu) ***
http://gbob.com/profile/Plenty
www.myspace.com/PlentyON





O trupa excelenta care imbina foarte bine elemente de jazz, funk si soul. Imposibil sa nu remarci vocile feminine. Trupa a ales foarte bine playlistul pentru finala, incepand foarte soft cu SoulDance, unde fiecare element intra treptat si incheind frumos cu Play it free, mult mai funky, cu un final « a cappella » in ritmul aplauzelor publicului. Am fost impresionat si de Diana Ganea (chitara), care are un stil muzical foarte original, cu un « touch » feminin (ceea ce e mult mai bine decat sa copieze o atitudine masculina, ceea ce se intampla deseori cu chitaristele reprezentante ale sexului frumos). Din pacate, cred ca vocea masculina nu are suficienta personalitate, ceea ce probabil le-a redus sansele de calificare la finala internationala.




SONICHOUSE (Bucuresti) ***
http://gbob.com/profile/Sonichouse
www.sonichouse.ro





O trupa de funk-electro-pop-house care m-a impresionat din toate punctele de vedere: calitatea muzicienilor, a vocilor, pregatirea show-ului, prestatia live. Se vede ca sunt muzicieni cu multa experienta, care au lucrat cu artisti de renume, si au realizat turnee in toata Europa. Clar una din cele mai bune trupe care le-am vazut vreodata live in Romania (indiferent de stil).




THE DADA (Bucuresti) *
http://gbob.com/profile/ThedAdA
www.myspace.com/15grade





Cu un punk-rock in stil Hollywood-ian antrenant, The Dada este o trupa cu potential. Concertul din finala GBOB Romania a fost reusit, publicul prezent apreciind prestatia bucurestenilor.




TIPTIL (Bucuresti) ***
http://gbob.com/profile/tiptil
www.myspace.com/tiptil





O trupa originala (jazz, funk, disco) cu muzicieni exceptionali si voci feminine excelente. Cred ca alegerea playlistului in finala nu a fost cea mai buna, piesa Confidentity fiind poate prea « ciudata » in contextul finalei GBOB. Preferatele mele raman “Good or Stupid” si “Hai”.




WHITE WALLS (Constanta) ***
http://gbob.com/profile/WhiteWalls
www.myspace.com/whitewallsofficial





Iata ca am ajuns si la castigatorii concursului GBOB Romania 2010. Trupa White Walls, chiar daca e recenta, e formata de muzicieni foarte talentati si cu experienta, iar muzica lor este foarte variata, complexa si tehnica in acelasi timp, ceea ce a reprezentat un atu important. Live suna mult mai bine decat inregistrarile de studio (din pacate sound-ul inregistrarilor ascunde mult din calitatea trupei). Muzical, as zice ca e undeva intre Textures, Tool si Karnivool. Daca in semifinale nu m-au convins ca ar putea fi potentiali castigatori, in finala alegerea playlistului a fost foarte buna: The Lost Art of Chapeaugraphy, piesa care pune in valoare poate cel mai bine calitatile grupului si in acelasi timp e printre cele mai accesibile. Felicitari si stiu ca o sa reprezinte foarte bine Romania la finalele internationale.




X-PLOD (Bucuresti) **
www.myspace.com/xplodband





Probabil este trupa cea mai controversata privind participarea la finalele GBOB Romania. E adevarat ca X-Plod au beneficiat de conditii tehnice superioare, insa, un lucru ramane evident : pustanii sunt chiar buni si nu aveau nevoie de asta (nu mi se pare foarte moral). In plus, chiar au meritat sa ajunga acolo. Concertul din semifinale a fost excelent, insa in finala, au cantat mult mai slab (probleme de acordaj la inceputul primei piese, cateva erori si falsete). E imposibil sa nu remarci talentul lui Mihai "Bubu" Cernea la baterie.



Finala GBOB s-a incheiat cu un concert Phenomenon, castigatorii din 2009.





O singura concluzie: se canta bine in Romania.

Foto: Vladut Ciprian

Vezi galeriile trupelor: Chiroptera, Dirty Shirt, GOD, White Walls, X-Plod

Data concert:  November 28, 2010  | 3 Comentarii  | 5978 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Finala Global Battle of the Bands Romania

  • Frumoasa prezentare...

    1. Posted by Fantotzii | 02 Decembrie 2010 08:55
  • s-a tinut la Arenele Romane nu ??Asta ca sa-mi explic prezenta X-Plod acolo ;)

    2. Posted by satanic | 07 Decembrie 2010 07:17
  • Da, a fost la Arene. Insa X-Plod chiar au avut nivelul pentru a ajunge in finala (independent de alti factori "subiectivi")

    3. Posted by antiloser | 07 Decembrie 2010 08:24
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte