concerte

LAKE OF TEARS: a treia oara la Bucuresti

LAKE OF TEARS: a treia oara la Bucuresti
TRUPE: Abigail, Lake of Tears, Tiarra

Arenele Romane au fost, in seara de 25 iunie, gazdele revenirii in Romania a suedezilor de la Lake of Tears. In deschiderea lor au concertat formatiile autohtone Tiarra si Abigail. Ploaia care cadea peste Bucuresti marunt si enervant (spre norocul nostru s-a oprit la un moment dat - concertul a fost open air) ma facea sa ma intreb daca vremea vrea sa mentina si ea atmosfera unui concert marca Lake of Tears.

In timp ce mintea mea se tot incetosa cu astfel de intrebari “filozofice”, ma trezesc in gangul de la intrarea in Arene pe acordurile unei voci guturale. Imi ridic spranceana, mintea se lumineaza si ea pentru moment. Nu constientizez ca de fapt este vorba despre bucurestenii de la Tiarra. Piesa cu pricina se numea Burn un amestec funky (fanii m-ar injura pentru termenul asta), de clasic si metal, asta si datorita unor instrumente intitulate vioara si violoncel, parte, si ele, a trupei. Mai mult clasic decat metal, sau mai degraba rock, pe o formula consacrata de agresiv, plus melodic. Au mai cantat si House of Tears si No More Sun in aceeasi verva, membrii trupei vizibil mandri de onoarea de a incalzi atmosfera inaintea celor de la Lake of Tears. Au parasit scena in aplauzele calduroase ale auditoriului care cunostea foarte bine muzica trupei si deci stiau la ce sa se astepte.

Scena le-a fost cedata celor de la Abigail, o formatie experimentata, dar fara un album lansat. Il asteptam cu nerabdare deoarece piese precum Sweet Cruelty sau Astral Sleep merita o astfel de sansa. Pana atunci, baietii au anuntat lansarea unui nou E.P. – It Is the Night I Fear, cantand de asemenea si piesa cu acelasi titlu. Nu au lipsit din repertoriu nici mult mai cunoscutele Sonet, Bitterness… Tears, dar nici Mirror, prima piesa din recital. Abigail e o trupa care dovedeste consecventa la nivel de compozitie, dar si ca show si interactiune cu fanii. Eleganti, cu sufletul aproape de ascultatorii lor in fiecare nota, dar in acelasi niste profesionisti capabili sa creeze o atmosfera prin stilul lor, care pare a fi intr-o continua evolutie de la doom condimentat cu mici twisturi de death metal, pana la gothic metal, intr-o interpretare de mare efect.

Cu o intarziere de doar 5 minutele (desi asteptam infrigurat la propriu ca headlinerii sa intarzie mai mult, asa cum se “obisnuieste”), suedezii au inceput cu acordurile pline de vitalitate ale piesei Taste of Hell, extrasa de pe ultimul album Illwill promovat si cu ocazia concertului de la Bucuresti. O piesa in forta, pompata cu energie nasprasnica printre spectatorii care uitasera complet si de ploaia care tot voia sa inceapa, dar pana la urma i-a lasat in pace. Urmeaza piesa-titlu Illwill, iar apoi doua extrasuri de pe cel de al doilea album Headstones: A Foreign Road si Raven Land, foarte apreciate de publicul cunoscator.

Am apreciat comunicarea cu publicul a suedezilor care au si rupt cateva expresii in romana foarte corect executate: “Buna seara, Bucuresti!”, “Multumesc!” sau “Noroc!”. Daniel Brennare a fost numai un zambet tot concertul secondat de camarazii sai Johan Oudhuis, Mikael Larsson si Frederik Jordanius, care au animat atmosfera prin buna lor dispozitie si pofta de cantat. Fanii, cat se poate de binevoitori, au cantat, aplaudat, dansat (nu va strambati: cred ca a fost mai degraba o seara rock decat una metal), la un moment dat un tanar nerabdator si-a declarat dragostea si a cerut-o in casatorie pe iubita lui chiar pe scena. A fost aplaudat calduros, insa cel mai amuzant lucru era ca suedezii nu prea intelegeau ce se intampla. Nu mi-am dat seama daca domnisoara a acceptat sau nu, insa gestul ramane unul de admirat. Recitalul a continuat cu trecerea prin aproape intreaga discografie, as fi dorit mai multe piese de pe Greater Art, excelentul lor album de debut (ne-am ales doar cu As Daylight Yields), Boogie Bubble si Cosmic Weed de pe ineditul A Crimson Cosmos.

Setlistul destul de lung – 18 piese fara a mai socoti si cele 4 bisuri a mai fost completat si de piese prezente pe Illwill: The Hating, The Organ, U.N.S.A.N.E, Behind The Green Door, House of the Setting Sun si Out of Control.

Publicul i-a asteptat pentru bis. Era clar ca nu vor lasa de o parte celebrul Forever Autumn si au semi-incheiat cu So Fell Autumn Rain, Sweetwater si Forever Autumn. Spun semi deoarece s-au mai intors cu o surpriza pentru fani: au intrebat prieteneste daca lumea mai doreste o piesa, raspunsul a fost afirmativ si s-au retras dupa Burn Fire Burn de pe Headstones.

Astfel, am avut parte de o seara agreabila in incinta Arenelor Romane, care aratau ciudat de inguste open air (la Blind Guardian cortul parea cat un stadion de dimensiuni acceptabile).

Organizatorii au instalat case de jetoane pentru bauturi si mancare (in meniu exista si popcorn, dar nu prea pare atragator la un concert de rock/metal, ci mai degraba la cinematograf), poate un cort ar fi fost binevenit, iar fanii s-au prezentat intr-un numar onorabil (renunt sa aproximez deoarece mereu am dat-o in bara).

Se pare ca nici 2011 nu dezamageste in ceea ce priveste oferta de concerte, Lake of Tears a fost un demers care a meritat si ne pregatim sufleteste pentru o portie de death metal american ca la carte programat pe 30 iunie, adresa Club Fabrica in compania celor de la Malevolent Creation. Sa ne vedem cu bine!
Vezi galeriile trupelor: Abigail, Lake of Tears, Tiarra

Data concert:  June 25, 2011  | 0 Comentarii  | 4222 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: LAKE OF TEARS: a treia oara la Bucuresti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte