concerte

MANOWAR: The Lord Of Steel over Europe

MANOWAR: The Lord Of Steel over Europe
TRUPE: Manowar

 
 
„The Lord Of Steel” este cea mai recenta realizare muzicala a trupei MANOWAR. Sub aspect tematic albumul merge de la mottoul recurent “crede in tine insuti” la piese centrate in jurul unui erou, ce au deschis drumul formatiei spre lumea filmelor de actiune (El Gringo se regaseste pe genericul filmului cu acelasi nume, cu Scott Adkins & Christian Slater, iar Expendable e inspirat de seria ce il are ca protagonist pe Silvester Stallone), ajungand si la subiecte explorate mai rar, precum cea din piesa Born In A Grave, care isi gaseste doar o singura corespondenta in creatia trupei („Each Dawn I Die” de pe albumul „Hail To England” - 1984).
 
Lansat vara acesta, mai intai sub forma unei editii limitate, impreuna cu Metal Hammer UK, The Lord Of Steel Hammer Edition s-a bucurat de aprecieri in lumea intreaga, atat din parte fanilor cat si din partea presei de specialitate. Albumul a fost considerat: brutal si de neoprit precum forta metalului topit, „unul din cele mai puternice si zdrobitoare albume metal lansate vreodata, cu un nivel al calitatii sunetului si o precizie sonica ce depaseste aproape orice altceva disponibil pe piata in 2012” (Metal Hammer UK), „metal pana la capat. Uluitor prin putere si claritate” (sputnikmusic.com, US) ori “cel mai bun album MANOWAR de la Kings Of Metal incoace” (strombringer.at, Austria).
 
Asteptarea din tabara fanilor MANOWAR a devenit arzatoare odata cu anuntul ca albumul va fi lansat intr-o versiune de retail cu un mixaj nou, o masterizare diferita, multe alte aranjamente muzicale si o piesa in prima auditie. Faptul ca lansarea avea sa fie urmata de un turneu mondial cu 11 showuri in Europa si 3 in Statele Unite a incins si mai mult spiritele. Premisele favorabile pentru asaltul din aceasta toamna al trupei, asupra Europei si Americii au fost astfel create.
 
Turneul a inceput in Spania, iar asteptarea razboinicilor iberici a fost pe deplin rasplatita, cand patru showuri MANOWAR au lovit cu puterea tunetului: Zaragoza ( 9 octombrie), La Coruna (11 octombrie), Barcelona (13 octombrie) si Madrid (14 octombrie) au salutat The Lord Of Steel cu un rasunator strigat de lupta. Pamantul s-a cutremurat, peretii s-au zguduit in fiecare din cele patru orase, iar MANOWAR a scris inca o pagina de istorie pe pamant spaniol, cu o prestatie rasunatoare si clara precum cristalul. Setlistul a inclus de la piese reper precum „Manowar”, „Kings Of Metal” sau „Warriors Of The World” la elemente prezente mai rar intr-un show live, precum „Mountains”, toate prefect combinate cu nu mai putin de 5 trackuri de pe noul album. Acestea din urma au fost imediat adoptate de public, care le-a oferit statutul de „clasice in devenire” pe care il merita, cantand fiecare cuvant si facand headbanging fara retineri, pe parcursul pieselor: „Hail, Kill And Die”, „Expendable”, „El Gringo”, „Manowarriors” si „The Lord Of Steel”. Setlistul a fost identic pentru Madrid si Barcelona, iar pentru celelalte orase au existat mici diferente. Publicul a primit, de fiecare data un show de peste 2 ore.
 
Parisul (16 octombrie) a fost urmatoarea oprire pe harta turneului. Si dupa 10 ani de absenta, regii metalului au oferit un spectacol zdrobitor, in atmosfera incendiara din clubul Trabendo care a fost sold out. Setlistul a inclus premiera live a piesei Touch The Sky, un track de pe noul album intens cerut si asteptat de fani.
 
Trecuse putin peste un an de cand MANOWAR cantasera ultima oara la Rodahal, in Kerkrade, dar publicul avea chef de metal si i-a intampinat cu bratele deschise. Deja cuprinsa de valtoarea turneului, trupa a zguduit din incheieturi locatia, in fata unui public ce a savurat fiecare moment.
 
Apoi, a venit timpul ca Germania sa se afle, pentru a doua oara in acest an, sub asediul MANOWAR. Asteptarea razboinicilor germani nu a fost lunga, pentru ca MANOWAR a cantat la Dortmund chiar vara aceasta. Dar foamea lor pentru metal este de nestavilit, iar oricine s-a apropiat pe 20 octombrie de Jahrhunderthal din Frankfurt a vazut acest lucru: parcul vast si parcarea din fata locatiei au fost pline pe tot parcusul zilei cu fani devotati, muzica MANOWAR a rasunat din toate colturile, in asteptarea furtunii ce avea sa se dezlantuie. Cand portile s-au deschis sala s-a umplut, iar numele trupei a fost scandat inca inainte ca regii sa ajunga pe scena. Asteptarea a atins punctul culminant cand vocea profunda si rezonanta a lui Orson Welles a rostit chemarea la lupta: “Ladies & gentlemen, from the United States of America all hail MANOWAR!.” Asemeni vantului ce devine un uragan, sunetul a izbucnit, mai tare ca oricand, insa cat se poate de limpede, iar 4 regi ai metalului au zguduit sala cu piesa “Manowar”, ce deschide fiecare show al lor. Incredibilul efect sonor atinge noi standarde gratie utilizarii sistemului PA D.A.S. Audio,cel mai bun din lume pentru reproducerea sunetului live & „Destroyer of All Systems”, dupa cum anunta, cu mandrie, Joey DeMaio.
 
Showul continua, ca o dezlantuire de tunete, piesa dup piesa: „Kill With Power,” apoi „Call To Arms” fac trecerea spre primul impact cu un track de pe noul album. Publicul se contopeste cu „Hail, Kill And Die”, din piepturile celor prezenti rasunand refrenul, ca un urlet salbatic.
 
Un moment de calm, prevestitor pentru inca o lovitura a furtunii, se asterne odata cu soloul lui Karl Logan – „The Sun Of Death”. Cu o atitudine increzatoare si atingeri virtuoase, chitaristul isi impresioneaza publicul si zambeste multumit de reactiile acestuia.
 
Batalia se inteteste din nou, cu toata forta, peretii vibreaza, iar pamantul se cutremura cand toti spectatorii isi unesc vocea intr-o singura chemare si canta, cu pumnii inclestati in aer inca un imn nemuritor: „Brothers Of Metal”.
 
Un moment de liniste acompaniaza intro-ul lui Joey DeMaio, urmat de vocea incredibil de puternica a lui Eric Adams, care ataca, intr-o tonalitate vibranta, piesa „Mountains”, o raritate pentru urechile unui fan ce frecventeaza concertele MANOWAR. E un moment de mare intensitate emotionala, iar odata cu refrenul armata de “immortals” isi face simtita prezenta cu vigoare reinnoita. E timpul celei de a doua secvente de piese de pe noul album: acestea lovesc cu atata forta incat toata lumea canta alaturi de trupa, iar headbangingul isi pastreaza intensitatea, astfel incat nimeni nu si-ar da seama ca „Expendable”, „El Gringo” & „Touch The Sky” au fost adaugate recent pe setlistul showului.
 
 “Outlaw” este o poveste rasunatoare din vestul salbatic, unde “life is cheap and the bounty is high,” o poveste interpretata perfect de Eric Adams, care isi pastreaza vitalitatea de invidiat, abordarea vocala impecabila si buna dispozitie contagioasa, pe toata durata showului. 
 
Urmeaza soloul lui Joey DeMaio. Cu o prezenta magnetica, muzicianul se impune intr-o maniera demna de statutul sau de rege al metalului. Un singur gest al mainii e suficient ca publicul sa strige “hail” cu salbaticie.
 
The Sons of Odin” transfera publicul in Valhalla si este urmata de lovitura data de “Hand Of Doom.
 
Soloul de tobe al lui Donnie Hamzik este un alt moment introdus anul acesta in derularea showului. Soloul demonstreaza ca bateristul, care a facut parte din line
up-ul MANOWAR pe albumul de debut Battle Hymns (1982), este acum perfect integrat in componenta trupei. Iar raspunsul fanilor demonstreaza ca ei ii acorda cu bucurie statutul de membru cu drepturi depline.
 
Joey DeMaio a revenit in centrul atentiei pentru speechul sau traditional, sustinut partial in limba germana. Mesajul despre unitate si loialitate a fost primit cu entuziasm de publicul inflacarat.
 
Alte doua refrene clasice izbesc publicul cu forta ciocanului lui Thor: “Fighting The World” si “Kings of Metal”. Donnie Hamzik pare sa degaje energie cand loveste tobele in timpul introului pentru „Fighting The World”. Iar cand Joey DeMaio, Eric Adams si Karl Logan se apropie, tinandu-se de umeri, de marginea scenei, cu aceiasi sclipire neclintita in ochi, intelegi intr-o fractiune de secunda ca puterea si unitatea sunt elementele ce genereaza forta pentru lupta neicetata. Extazul continua cu o alta piesa simbol: „Kings Of Metal”. Multimea e dezlantuita, mainile sunt ridicate in aer, iar atunci cand Eric canta „other bands play” mii de voci raspund, cu zdrobitoarele cuvinte „Manowar kill”! Prin venele spectatorilor curge lava topita, intreaga sala e un vulcan gata sa erupa odata cu „Hail And Kill”. Intensitatea momentului e intregita de inca doua piese noi: „Manowarriors” – imnul pentru fani de pe noul album si „The Lord Of Steel” – trackul ce da titlul materialului. Ambele sunt asimilate instantaneu de public.
 
Urmeaza cuvintele „noapte buna, ati fost extraordinari”, apoi un vuiet asurzitor cuprinde sala. Cei prezenti pur si simplu vor mai mult, mai mult metal, mai multa muzica, mai mult din tot ceea ce are de oferit trupa care i-a transformat in “Warriors Of The World.” Iar regii metalului revin, chiar cu aceasta piesa, care inseamna un nou punct de varf in derularea serii. Multimea canta, o singura voce, o singura suflare, o singura bataie a inimii, Warriors Of The World United. Urmeaza lovitura finala de forta si glorie: „Black Wind Fire And Steel”.
 
Concertul se incheie in maniera rituala, fanii isi inclesteaza mainile in aer, formand the sign of the hammer, iar Joey DeMaio rupe, una cate una, corzile de pe bassul sau ferindu-le apoi catorva fani norocosi, in inimile carora seara va ramane inscrisa cu litere de foc.
 
Joey si Karl fac o saritura, iar Eric incheie cu promisiunea metal: „ne vom intoarce”. Intunericul invaluie scena. Dar nimeni nu se clinteste, iar mainile raman impreunate, in timpul outroului The Crown And The Ring. Transa se incheie cand sala e din nou inundata in lumina. Fiecare din cei prezenti incepe sa inteleaga ca a luat parte la scrierea unei pagini din istoria metalului, un moment pe care l-a impartasit cu semeni din intreaga lume.
 
Republica Ceha a fost urmatoarea destinatie pe itinerariul turneului The Lord Of Steel. Iar MANOWAR a facut tara sa se cutremure de 3 ori, in Pardubice (23 octombrie), Praga ( 24 octombrie) si Zlin (26 octombrie). Fanii din Praga si Zlin au avut parte de cateva piese diferite in setlist: The Power, Sign Of The Hammer, Thunder in The Sky. In schimb, a lipsit “Outlaw”. Cele 6 pise de pe noul album au fost intacte si au fost primite la fel de bine ca si in cadrul celorlalte showuri.
 
Finalul partii europene a turneului a avut loc pe 3 noiembrie, la Moscova, in fata unei multimi impresionante si pasionale. 
 
Pentru toate showurile trupa a recurs la un aranjament nou si inovator al scenei, cu ecrane pentru proiectie, care imbogatesc reprezentatiile cu o componenta vizuala.
 
In partea europeana a turneului The Lord Of Steel World Tour – partea 1, Eric Adams, Joey DeMaio, Karl Logan si Donnie Hamzik au afisat apetitul neimblanzit de a oferi publicului „face melting metal”, imbinat cu bucuria pura de a performa la cele mai inalte standarde, in tot ceea ce priveste prestatia, productia si calitatea sunetului.
Ce mai poti spune despre o trupa care se reinventeaza cu fiecare nou album, reusind sa isi pastreze vigoarea si spiritul care a animat-o inca de la primul pas?
 
Poate doar ca fanii din Statele Unite vor infrunta The Lord Of Steel pe 23 noiembrie (Worcester, Ma), 24 noiembrie (Long Island, NY) & 25 noiembrie (Long Island, NY).
  
 
 
 
 
Autor: Ruxia Sandru
Vezi galeriile trupelor: Manowar

Data concert:  October 20, 2012  | 0 Comentarii  | 2817 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: MANOWAR: The Lord Of Steel over Europe

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte