concerte

MEDINA AZAHARA la Miranda de Ebro

MEDINA AZAHARA la Miranda de Ebro
TRUPE: Medina Azahara

Miranda de Ebro este un oras care s-a aflat recent in atentia publicului, dar din pacate, motivul a fost unul trist, o tragedie care a lovit comunitatea romaneasca din Spania. Dar acum va voi vorbi despre lucruri mai frumoase: concertul Medina Azahara, o trupa spaniola renumita, originara din Cordoba. Fábrica de tornillos este o fosta sala de sport, transformata in sala de concerte, cu scena si o instalatie de sunet foarte buna, asa cum am aflat si eu in ziua respectiva. Concertul a inceput cu o mica intirziere de 20 de minute.

 

Medina Azahara (23:20h. - 1:35h.):

 

 

Intro-ul oriental al discului Árabe (1995) - Bidaiah (comienzo) - a dat semnalul de incepere a concertului si a fost urmat, la fel ca pe CD, de Favorita de un sultán. Sunetul nu era foarte bun la momentul respectiv, dar numerosii fani ai trupei, sositi din mai multe orase din nordul Spaniei special pentru acest concert, au inceput sa aplaude si sa cinte impreuna cu vocalistul Manuel Martínez, venit la marginea scenei pentru a-i provoca. Dupa o scurta pauza a urmat Palabras de libertad si toata sala a cintat tema piesei impreuna cu clapele. Chitaristul Paco Ventura se apropia de public la fiecare solo, in timp ce restul trupei alerga incoace si-n colo pe scena, noul basist, Charly Rivera fugind mai tare ca toti.

 

 

 

 

Abre la puerta (Se abre la puerta, 2007) a fost primul cover dupa Triana al serii (o trupa importanta in Spania in anii 70 si o influenta majora pentru Medina Azahara) si sunetul era deja mult mai bun, aproape perfect, poate putin cam prea tare. Manuel Martinez a facut citeva glume cu publicul inainte sa prezinte piesa urmatoare, Tierra de libertad, stind mereu aproape de marginea scenei si indemnind oamenii sa cinte impreuna cu el. Treaba care trebuie sa-l fi bucurat pe Manuel Escudero, cel care il sustine cu vocea la refrene si care isi vedea in felul asta munca usurata. Trupa s-a intors la albumul Arabe pentru a cinta piesa Hay un lugar, moment in care Manuel Ibáñez s-a evidentiat la clape. Piesa urmatoare a fost Hijos del amor y de la guerra de pe discul Sin tiempo (1992, disc de platina) si a beneficiat de o prestatie exceptionala a tobarului Manolo Reyes. A urmat El pozo de mi sed si Manuel Martinez a trebuit sa-si forteze vocea pentru a putea lua notele inalte, dar rezultatul a fost pe masura efortului.

 

 

 

 

Albumul Sin tiempo a revenit in setlist, de data aceasta cu Junto a Lucia, inca un prilej pentru public sa cinte refrenul impreuna cu trupa. A urmat No quiero pensar en ese amor un cover dupa Los Modulos (o trupa pop din anii 80) si apoi frumosul cintec Cordoba, dedicat orasului natal al trupetilor, cintec care fusese cerut cu insistenta de o parte din public si care isi datoreaza o mare parte din farmec partiturii de clape a lui Manuel Ibáñez. A sosit si momentul pentru prima balada a serii si Manuel Martinez se aseaza pentru a cinta Solos tú y yo. Trebuie sa va marturisesc ca nu am mai ascultat pina acum o balada cintata la un asemenea volum. Dupa aceasta au urmat alte doua preluari dupa Triana, mai intii Una noche de amor desesperada (Se abre la puerta) si apoi El lago, cind a fost rindul lui Manuel Ibáñez sa se tina de glume: a inceput sa cinte tema piesei, dupa care s-a oprit si a pornit intr-un scurta improvizatie pe melodia de la Lazy (Deep Purple). Dupa aceea a fost soloul de tobe al lui Manuel Reyes – nu mi-as dori sa fiu in locul tobelor sale, hahaha… Si trupa s-a intors la albumul Arabe, mai precis la una dintre piesele de pe discul bonus - Al padre santo de Roma - cu influentele ei flamenco. "Quereis velocidad?... Velocidad!" a fost introducerea urmatoarei melodii si Manuel Martinez a indemnat publicul sa tipe cit mai tare. Bineinteles ca a obtinut rezultatul dorit. Cea mai heavy piesa a concertului a fost Navajas de carton, cind Paco a facut un solo de chitara excelent si, in general, chitara lui a sunat foarte bine de la un capat la celalalt.

 

 

 

 

Ultimele doua piese inainte ca trupa sa iasa de pe scena au fost Necesito respirar – unul dintre cele mai mari hituri ale lor – si A toda esa gente, si toata sala a cintat refrenele. Dupa o scurta pauza in care publicul le-a cerut insistent sa revina, Paco iese la rampa cu un solo de chitara care trece de la Burn (Deep Purple) la Yngwie Malmsteen. Urmatoarele piese au fost doua balade: Solo y sin ti (Sin Tiempo) si Siempre estarás en mí de pe albumul XX, lansat cu ocazia sarbatoririi a 20 de ani de cariera. Acum se apropie de 30!! A urmat primul lor hit si cel mai mare, dupa parerea mea, Paseando por la mezquita, inainte ca Manuel Martinez sa invite citeva fete din public pe scena pentru ca cinta cu el Todo tiene su fin, o alta preluare dupa Los Modulos. Au inceput sa o cinte in tempoul original, adica mai lent si au sfirsit prin a ajunge la ritmul mai rapid al versiunii inregistrate de ei.

 

 

 

 

 

Ultima piesa a fost de fapt dedicata prezentarii membrilor trupei si a fost de fapt un medley format din Smoke on the water (Deep Purple), Whatever you want (Status Quo) si Jump (Van Halen) cind toata lumea – spectatori si trupa – topaiau de mama focului. Un ultim salut si o plecaciune in fata publicului si asta a fost tot. Mare trupa, bune cintece, frumos concert, poate cel mai frumos pe care l-am vazut pina acum (si am vazut citeva la viata mea) si baietii din Córdoba s-au intors acasa sa continue lucrul la noul lor album.
 
 
Set list:


1- Bidaiah (princpio) / Favorita de un sultán
2- Palabras de libertad
3- Abre la puerta
4- Hay un lugar
5- Hijos del amor y de la guerra
6- El pozo de mi sed
7- Junto a Lucia
8- No quiero pensar en ese amor
9- Córboda
10- Solos tú y yo
11- Una noche de amor desesperada
12- Solo de teclados
13- El lago
14- Solo de batería
15- Al padre santo de Roma
16- Velocidad
17- Navajas de cartón
18- Necesito respirar
19- A toda esa gente
20- Solo de guitarra
21- Solo y sin ti
22- Siempre estarás en mí
23- Paseando por la mezquita
24- Todo tiene su fin
25- Cierre (Smoke on the water, whatever you want, Jump).

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Ernesto
Vezi galeriile trupelor: Medina Azahara

Data concert:  March 28, 2009  | 0 Comentarii  | 7902 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: MEDINA AZAHARA la Miranda de Ebro

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte