concerte

RIVERSIDE la Bucuresti

RIVERSIDE la Bucuresti
TRUPE: Riverside

Orice trupa are un album etalon pentru intreaga sa activitate, iar din acest motiv foarte des m-am intrebat, oare cum o fi fost acel turneu atunci cand respectiva formatie si-a prezentat cea mai buna realizare din discografia sa? Cum ar fi sa ne intoarcem in timp si sa prindem pe viu un concert in care Iron Maiden isi prezinta Seventh Son of a Seventh Son, sau (ceva mai underground) The Fall of Troy superbul Doppelgänger, spre exemplu? Uite ca spre norocul nostru, in seara zilei de 26 mai am avut sansa de a vedea la lucru o trupa ce tocmai si-a prezentat cel mai bun album din discografia ei, fiindca (in umila mea opinie) Shrine of New Generation Slaves este de departe cel mai meserias produs discografic Riverside. Din fericire, nu doar bucurestenii au fost incantati de magia celor patru polonezi, ci si cei din Iasi care cu o seara in urma au avut parte de un astfel de concert.

Inainte de intrarea in scena a celor de la Riverside, la statia de sunet s-au putut auzi cele doua parti din Night Session, ce apar ca bonus track-uri in editia limitata al ultimului lor disc. Cei patru baieti au inceput seara in forta, cu doua piese legate: New Generation Slave si The Depth of Self - Delusion. Practic, de pe New Generation Slave s-au cantat toate piesele, exceptie facand Deprived - exact melodia mea preferata. Daca acum doi ani in Kulturhaus am avut o trecere in revista a celor mai cunoscute piese de pana atunci, iata ca de aceasta data trupetii s-au bazat mai mult pe "noul Riverside", avand in vedere ca de pe Out of Myself nici macar piesa de titlu nu a reusit sa isi faca loc. Second Life Syndrome a pus la bataie doar Conceiving You, Rapid Eye Movement 02 Panic Room si Memories in My Head (EP-ul care pentru mine este un album in toata regula) a fost reprezentat de exceptionala Living in the Past. Anno Domini High Definition a avut ceva mai mult noroc, reusind sa dea nu mai putin de trei opere de arta: Driven to Destruction, Egoist Hedonist si Left Out. La final au fost si doua bisuri previzibile, in care s-au cantat Left Out, Conceiving You si deja celebra Celebrity Touch.

Sunetul m-a impresionat extrem de placut, fiindca a fost cel mai bun auzit vreodata de mine in Silver Church, stiindu-se foarte bine ca acest club este destul de neprietenos cu timpanele celor ce ii calca pragul. Desi cu doi ani in urma nu l-am remarcat in mod deosebit pe Piotr Kozieradzki, de aceasta data mi s-a parut fabulos din toate punctele de vedere, intrucat detine o tehnica impecabila. Pur si simplu am ramas uimit de cat de concentrat poate fi atunci cand se afla in spatele tobelor. Celalalt Piotr, adica Grudziński, nu s-a facut remarcat prin lucruri inutile, solouri in viteza, floricele, si alte chestii de acest gen, ci s-a axat exclusiv pe talentul sau unic, pe ceea ce simte, avand de altfel un sunet al chitarii foarte aerisit si curat. "In ciuda faptului" ca stilul lui Michał Łapaj este inspirat dintr-o serie de clapari celebri (John Lord, Derek Sherinian, Richard Wright, etc), acesta se prezinta cu niste sunete aditionale ce nici mai mult nici mai putin te fac sa te intrebi ce cauti pe aceasta lume. Despre Mariusz Duda stim cu totii ca este un vocal remarcabil, dar si un basist de clasa mondiala. Iar ceea ce reuseste sa produca pe scena mi se pare o chestie foarte dificila, deoarece a canta cu vocea (si ce voce!!!) concomitent cu partitura de bas (si ce partitura!!!), mi se pare extrem de complicat: sectia ritmica este total diferita de armonia vocii.

In sala s-au aflat aproximativ 400 de spectatori, un lucru formidabil, zic eu, mai ales ca Bucurestiul este suprasaturat de acest tip de evenimente de calitate, asa cum ii sta bine unei capitale europene. Si avand in vedere ca in decurs de o luna am avut parte de formatii care mai de care, precum Cult of Luna, Dark Tranquillity, Depeche Mode, Swans, Megadeth etc, atunci putem spune fara nici o retinere faptul ca Riverside a fost un mare succes din acest considerent. Imediat ce concertul a luat sfarsit, in fata scenei am zarit persoane ce aveau in mana un pix si un CD, asteptandu-i pe trupeti sa iasa de la cabine. Daca mult asteptata sesiune de autografe a avut loc sau nu, nu am de unde sa stiu pentru ca la scurt timp am ales sa ma retrag pentru a-mi savura in liniste superba noapte petrecuta alaturi de cei patru polonezi, dar si de cei prezenti in sala clubului - niste oameni deosebiti, ce au degajat o energie pozitiva pe tot parcursul concertului. Sunt ferm convins ca cei de la Blackhawk Security, care au asigurat paza si protectia, si-ar dori ca toate evenimentele la care isi vor desfasura activitatea sa aiba parte de o atmosfera asemanatoare celei din seara de duminica. Acelasi lucru fiind valabil si in cazul celor prezenti la fata locului.

Organizarea nu a fost foarte buna, ci impecabila. Cei de la Twin Arts impreuna cu Institutul Polonez merita toate laudele noastre, deoarece fara existenta lor aceste doua spectacole cu siguranta nu ar mai fi avut loc. La finalul concertului, trupa Riverside, prin vocea lui Mariusz Duda, ne-a promis ca va reveni cu urmatoarea ocazie. Evident, cand niste "domni generosi" apeleaza la serviciile tale, atunci te duci chiar pana si in Guineea Ecuatoriala, caci, asa cum spunea si Zlatan Ibrahimovici "calitatea nu e niciodata gratuita". Prin urmare, tot ce ne mai ramane sa facem, este sa speram ca intr-o buna zi vom reusi sa realizam si mult asteptata "tripla".
 
Autor: Fantotzii
Vezi galeriile trupelor: Riverside

Data concert:  May 26, 2013  | 0 Comentarii  | 2809 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: RIVERSIDE la Bucuresti

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte