concerte

Santana la B'estfest

Santana la B'estfest
TRUPE: Santana

Rareori ai ocazia sa vezi pe scena o mare legenda a muzicii mondiale, cu nenumarate discuri de aur si de platina in palmares, cu milioane de fani pe tot globul si cu peste 40 de ani de muzica la activ. Despre Carlos Santana s-a scris mult de-a lungul vremii, numerosi artisti din rock si chiar metal il numesc printre influente, iar sinuoasa evolutie a marelui om de muzica poate face fara probleme subiectul unei carti. In schimb, multe parti ale concertului de sambata seara cu greu pot fi descrise in cuvinte, fara a repeta aceleasi superlative: excelent, sublim, minunat, magic.

 

 

Nu este usor sa descrii muzica lui Santana, iar concertul de fata nu a facut exceptie. De la simplitatea ritmurilor tribale la complexitatea jazz-ului, artistul de origine mexicana a acoperit o plaja muzicala dintre cele mai diverse. O baterie, doua seturi de percutie (din care una congas), doua clape, un bas, o chitara ritmica, doua voci principale, o trompeta, un trombon si alte instrumente folosite ocazional, toate acestea avand in spate niste manuitori extrem de talentati si profesionisti, au acompaniat un compozitor si un chitarist de exceptie.

 

 

Am avut parte de muzica traditionala latin-americana cantata in spaniola si engleza, de muzica traditionala africana cantata in swahili, de ritmuri de salsa si samba, de sonoritati influentate de blues (in genul B.B. King si John Lee Hooker), de mult jazz, de amintiri hippie si psihedelice, de clare influente ale muzicii clasice (in spiritul careia a si crescut copilul Carlos Augusto Santana Alves), totul invelit intr-un rock elegant si seducator, cu radacini in creatia lui Jimi Hendrix. A fost o adevarata placere sa aud, chiar la inceput, un foarte rock solo din Light My Fire si sonoritatile blues din Black Magic Woman. Si nimic nu m-a impiedicat sa schitez cativa pasi de dans pe Smooth si Corazon espinado, in cea mai „compromitatoare” maniera latino, sau sa ma surprind batand ritmul cu piciorul la Hot Pans Power.

 

 


Faptul ca in publicul foarte eterogen s-au aflati multi cu preferinte muzicale indoielnice, care au fost impresionati de Maria, Maria (cu puternice accente R&B), nu a scazut cu nimic valoarea concertului, caci erau atatia altii, mii, care fredonau versurilor majoritatii pieselor, dansau, faceau valuri cu bratele, aplaudau si scandau din toata inima. Pe A Love Supreme, microfonul i-a apartinut lui Santana, care, pornind de la cele doua lucruri care guverneaza lumea, dragostea si teama, a tinut sa descrie acest concept: mila, compasiune, iubire, intelegere, pace. Citat: „God created a circle of Light and Love so vast, no one can stand outside of it.” (Carlos Santana)

 

 

 

Alte momente frumoase au fost Soul Sacrifice, Incident at Neshabur, Dame tu amor si Oye como va. Si cum pe scena nu mai era loc de altceva decat de muzicieni si muzica, nu au existat „efecte speciale”, aruncatoare de flacari sau mai stiu eu ce, iar luminile nu au facut altceva decat sa puna in valoare momentele, fara jocuri complicate. O mica exceptie au fost cele cateva proiectii video cu un fel de retrospectiva Santana: imagini din toata istoria muzicala a artistului, multe concentrandu-se pe Woodstock ’69, dar si din perioada „moderna”, fotografii din concerte, din studio, din cadrul diverselor acte caritabile, din ziare.

 

 

Am avut astfel parte de doua ore superbe, de o muzica senzationala si de o atmosfera frumoasa. Cred totusi ca cei prezenti s-ar fi putut manifesta mai intens, pe masura muzicii primite. Si dincolo de splendida demonstratie de magie, am vazut pe scena un Carlos Santana genial, dar extrem de modest in vorbe si miscari. Ascuns sub sepcuta lui smechera, daca i-ai fi luat chitara si microfonul ai fi zis ca este un hombre emigrant in California, proprietarul unui service auto sau al unei ambarcatiuni de pescuit. Dar chitara, microfonul si extraordinarul talent l-au facut unul din cele mai respectabile nume ale muzicii si culturii secolului XX. Si acum, deja in urmatorul secol, am putut admira aceleasi calitati la Santana, insotite de maturitate, bun-simt si potentialul de a vraji zeci de mii de spectatori.

 

Autor: Mad
Vezi galeriile trupelor: Santana

Data concert:  July 04, 2009  | 3 Comentarii  | 3315 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Santana la B'estfest

  • Da, frumos scris.

    1. Posted by GJA | 06 Iulie 2009 08:50
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte