concerte

Stufstock 5 Green Fest – diversitatea stilurilor pe malul marii

Stufstock 5 Green Fest – diversitatea stilurilor pe malul marii
TRUPE: Cradle of Filth, Luna Amară, Timpuri Noi

Organizator: A.P.C.A.P.B.C., Events, Rock’n More
Locul desfasurarii: Marina Park (Vama Veche)
Data: 16-19 august 2007
Pret abonament: 80 lei
Sonorizarea: Sincron Music
Numar de spectatori: o medie de 4000 pe seara

Stufstock se inscrie de 5 ani in linia festivalurilor care prezinta publicului o paleta larga de stiluri pe scena – este practic unul din putinele puncte pe harta, alaturi de Rock la Mures, Top T Buzau si Peninsula, unde scena se imparte fara probleme intre alternative, metal si punk. Anul acesta, in cel mai sud-estic punct al tarii la un pret de bilet rezonabil s-au putut vedea trupe de elita din strainatate, pe doua scene, dupa cum urmeaza....


 
16 august

Poate seara cea mai grea a festivalului. La ora 20, cu o intarziere de doar cateva minute, trupa bulgareasca Last Hope a deschis festivalul. "Romania, are you ready for some desperation?" a fost suficient pentru a porni un moshpit de amploare. Harcore din Sofia, un show energic pe 3 voci, 45 de minute de ajuns pentru un inceput vulcanic de festival.

Pe a doua scena ostilitatile sunt deschise de COMA. Bucurestenii vin mereu la inaintare cu un show corect executat, in care alternanta de voce moale (Catalin Chelemen) cu voce nu-metal (Dan Costea) a reprezentat permament punctul de originalitate a formatiei.

 

Coma

 

Un recital executat cu pasiune din care n-au lipsit piesele de rezistenta, "Rai", respectiv "Povestea", cu care au si incheiat recitalul, piesa interpretata simplu bas+voce.

A urmat firesc Implant Pentru Refuz, timisorenii oferind un set de 9 piese, din care una singura nu a fost de pe Monolith, recentul lansat CD al formatiei.

 

Implant Pentru Refuz

 

Despre trupele care trateaza toate concertele cu maxima seriozitate nu poti avea decat cuvinte de lauda... si este si cazul timisorenilor, un singur cuvant fiind de ajuns: fantastic! Din nou pe a doua scena, unde Altar are delicata sarcina de a mentine publicul activ inaintea inceperii show-ului Cradle of Filth. Cu tupeul caracteristic, Altar a facut fata provocarii, numerosi fani sustinandu-i pe clujeni.

 

Altar

 

Am avut parte de Stop the Silence, Manifest Yourself, Mom (piesa cantata de Andy impreuna cu Agent MC), dar si de Amerikan Justice (piesa noua), Teo si Andy fiind centrul de greutate al trupei, ultimul oferind chiar un show foarte apreciat (cagula, respectiv esarfa pe fata la piesa noua).

 

Altar


Cradle of Filth... Motivul pentru care multi n-au ezitat sa vina la Stufstock, unii chiar venind din strainatate. Cradle of Filth la Vama Veche – cine ar fi crezut? Trupa lui Dani Filth a prezentat un show de aproape o ora, maniera de abordare fiind una clasica, teatrala, insa fara prea multa comunicare cu publicul. Machiaj, aspect vestimentar pe masura spectacolului, cu Sarah Jezebel Deva in postura de voce feminina invitata, grandios, iesit din peisajul festivalului, lugubru.

 

Cradle of Filth

 

Piesele Cradle of Filth la Stufstock Vama Veche:

1. DIRGE INFERNO
2. TONIGHT IN FLAMES
3. HER GHOST IN THE FOG
4. MANNEQUIN
5. NYMPHETAMINE
6. EBONY DRESSED FOR SUNSET
7. CRUELTY AND THE BEAST
8. THE PRINCIPLE OF EVIL MADE FLESH
9. GILDED CUNT
10.THE FOREST WHISPERS MY NAME
11.FROM THE CRADLE TO ENSLAVE

Nici nu s-a terminat bine recitalul englezilor, pe cealalta scena au si inceput Luna Amara. Ce sa spui despre o trupa care onoreaza aproape toate festivalurile de muzica rock si alternativa?

 

Luna Amara

 

Clujenii au reusit inca o data sa isi mentina in priza audienta, vanind chiar cu cateva piese noi, in engleza, un pic diferite stilistic, insa nu in directia comerciala asa cum s-ar astepta unii. Neurotica – dezamagirea serii. Dupa atatia ani pe scena Neurotica nu produce impresie, oferind un recital plat, lipsit de stralucire, fara consistenta. Indelung criticati de public (am remarcat asta plimbandu-ma prin public si urmarindu-le reactiile) acest come-back mai curand ar trebui trecut doar ca un reunion.

Urmeaza insa surpriza serii: Sunshine (Cehia). Alternative, fusion, indie si chiar industrial la o trupa care imbina la mare arta sonoritatile Placebo cu U2! Un spectacol curat, cursiv, captivant, lectie! Tarziu in noapte a urcat pe scena ultima trupa, anume Survolaj. Un show senzational, pacat insa ca au fost programati asa tarziu... Fusion, progressive, piese lungi, elaborate cu mare grija, unul din primele lor concerte de dupa revenirea pe scena. Un show din partea unor profesionisti, de urmarit cu maxima atentie.

 

17 august

A doua zi de Stufstock s-a inscris intr-o directie mai alternativa decat precedenta. Oliver a fost prima trupa, bucurestenii venind cu un alternative soft, asezat. Ne mutam la scena din dreapta unde Blazzaj, cea mai cunoscuta formatie pe felia acid jazz din Romania, isi incepe show-ul. "Fabulos" este un atribut prea simplu pentru o trupa atat de iubita deopotriva de rockeri cat si de ascultatorii de muzici blajine. Un show senzational, cu Vita aproape de public, plin de verva, cu Mara invitata pe doua piese. A fost prima trupa romaneasca din festival care a fost bisata.

Seara continua cu Byron, trupa de avangarda din capitala, cunoscuta datorita liderului sau, Dan Byron (ex Urma, Kumm, Ra) si datorita lui 6 Fingers (clape, Magica).

 

Byron

 

Pe la lasatul intunericului avem parte de E.M.I.L., extraterestrii recunoscand ca sunt prezenti la Stufstock in fiecare an. Timpuri Noi au venit cu un recital antrenant, cu piesele selectate din sectiunea "best of the best". Dupa ce l-am vazut pe Artanu invitat in diverse proiecte de industrial si dark wave a fost ciudat sa-l urmaresc iar la Timpuri Noi, insa asta ramane trupa lui de baza.

 

E.M.I.L.

 

Timpuri Noi

 

Toy Dolls – funky punk din Marea Britanie. O formatie care se pricepe la spectacol... Camasi rosii, ochelari de soare de carton, un trio care stie sa distreze publicul si sa nu se faca neobservat.

 

Toy Dolls

 

Zdob si Zdub – moldovenii sunt o trupa cu priza la public, iar prestatia lor la Stufstock a fost una energica. Nimic iesit din comun, decat un grup de fete din primul rand care aveau orgasme simultan cand Roman (vocalul trupei) incepea sa calareasca boxele si monitoarele de scena. Zob – o placere sa revezi prima trupa de punk din Bucuresti care a spart barierele undergroundului tipic stilului. Un recital captivant, cu piese variate, dar si cu una noua, Ghici cine s-a intors, de pe noul CD care sta sa apara pana la sfarsitul anului.

 

Zdob si Zdub

 

Zob

 

Alternosfera raman o trupa sincera. Rock alternativ, neafectat de pasul inainte uneori riscant pe care-l fac unele trupe dupa ce semneaza cu o casa de discuri mai mare din Romania.

 

Alternosfera

 

Ultima trupa pe scena Stufstock avea sa fie The Mushroom Story, practic surpriza serii. Este o formatie tanara, insa cu o prestatie devastatoare. De ani de zile n-am mai urmarit live o trupa romaneasca de rap-metal, iar show-ul clujenilor a fost perfect pentru a incheia cea de-a doua seara de festival. De urmarit!

 

18 august

As numi aceasta zi una de avangarda... Sub un soare infiorator primii pe scena au fost Deka Dens. Trupa romaneasca de electro-alternativ post-punk, cu o englezoaica la voce, o aparitie temperamentala bine primita de public. Niste Baieti – formatia de luat peste picior toata industria muzicala din Romania a onorat si Stufstock-ul. Ska-punk direct, cu parodii dupa tot ce misca in tara asta, culminand cu o piesa noua "despre cascaval", preluata dupa Holograf, Banii vorbesc.

Gandul Matei – rock alternativ din Republica Moldova, o trupa sacrificata inainte de Phoenix.

Gandul Matei

 

La fel ca la Zdob si Zdub si Timpuri Noi, despre Phoenix nu se mai pot spune lucruri noi. Au prestat in nota obisnuita, cu un Nicu Covaci atent mereu la calitatea sunetului, cu o sectie ritmica mereu in verva.

 

Phoenix

 

A urmat capul de afis al festivalului – The Dandy Warhols, o formatie americana cu un succes imens in strainatate, pentru multi insa fiind o surpriza participarea lor la Stufstock. Greu de definit stilistic, The Dandy Warhols merg pe linia unor Depeche Mode, U2, Placebo.

 

The Dandy Warhols

 

Cu tobele impinse in fata scenei si cu doi lideri (Courtney Taylor – chitara si Zia McCabe – clape) americanii au facut spectacol total la Vama Veche.

Kumm a fost urmarea fireasca a serii, cu un Catalin Mocan care n-a ezitat sa arunce cu flori in public si cu un moment de spectacol cand Zia McCabe a urcat pe scena si a cantat o piesa cu ei.

 

Kumm

 

Klimt 1918

 

Klimt 1918 – un moment delicat al serii, in care trupa cea mai complicata stilistic a avut misiunea de a mentine in priza publicul de la Stufstock. Post emo rock metal cu piese dificile, italienii n-au reusit sa fie peste The Dandy Warhols, singurele piese care au prins fiind cele in italiana.

Travka si-au pastrat ca de fiecare data sinceritatea scenica, avand parte de un feedback excelent din partea audientei. Bisati indelung si venind si cu cateva piese noi, Travka a fost finalul excelent de pe a doua scena, pentru ca efectiv ultima trupa a serii sa fie Grimus, o formatie clujeana apreciata, insa care n-a ajuns inca la nivelul de celebritate al trupelor anterioare.

 

19 august

Pentru ultima zi de festival nu vor fi multe de spus, neintrand direct in sfera de interes a metalistului autohton. A fost o seara dedicata jazz-ului, muzicilor experimentale si mai putin rockului clasic. Brasovenii de la Fusion Core au deschis ultima seara de festival, cu un chill fusion original. Trupa activeaza din 2004, au piese in romana si in franceza si au in postura de lider o fata la voce. De urmarit! Dutevino - acid funk, Bucuresti, tot cu voce feminina, dar un pic mai aspra decat la trupa anterioara. Farfarello (Germania) – trupa lui Mani Neumann (violonistul formatiei Phoenix). Un amestec exotic de sound-uri neconventionale: sitar, vioara, percutii, doua chitare acustice, un recital 100% instrumental.

Butterflies in my stomach nu mai este o enigma pentru publicul amator de muzici neconventionale. Trupa formata din 8 membri se descurca delicios imbinand instrumentele clasice cu cele neconventionale (trompeta, saxofon). O voce feminina calda, proiectii pe toata durata recitalului si un joc de scena facut de trei fete. Mircea Baniciu initial trebuia sa aiba alaturi de el orchestra, insa pe scena a aparut doar alaturi de un clapar. Piese clasice marca Baniciu, folk curat.

Tuba Project este inventia lui Alex Harding, un prolific instrumentist de jazz cu o infinitate de proiecte pe care le-a tot prezentat publicului din Romania. Funk si free jazz pe instrumente atipice, saxofon, tuba, clape si tobe. Pe aceleasi coordonate exotice am avut parte si de trupa Defunkt (tot americani, ca si Tuba Project), funky grooves cu saxofon, trompeta, trombon si percutii. Seara a fost inchisa de Trigon, formatie din Republica Moldova care impune un stil original, folclorul moldovenesc pe armonii de jazz.

Foto: Alexandra Radu

Vezi galeriile trupelor: Cradle of Filth, Luna Amară, Timpuri Noi

Data concert:  August 17, 2007  | 6 Comentarii  | 11240 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Stufstock 5 Green Fest – diversitatea stilurilor pe malul marii

  • e "coboara-ma in rai", nu "rai".

    1. Posted by coma | 29 August 2007 13:23
  • Sincron Music si Constantin Film. Nicu Covaci nu era atent la sunet, pur si simplu canta prea incet(..) ca sa se poata auzi.

    2. Posted by KTL | 29 August 2007 15:21
  • Sorry Coma, asa am gasit pe myspace...

    Titus

    3. Posted by Titus | 30 August 2007 00:46
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Concerte