Haggard

Haggard Activa
Site: www.haggard.de/
 
Country: Germania
 
COMPONENTA:
Asis Nasseri – voce, chitara
Claudio – chitara
Luz – tobe, percutie
Michi – vioara
Steffi – viola
Judith – violina
Doro - violina
Ivica – violina
Johannes - violoncel
Hans – pian, claviaturi
Susanne – soprana
Veronika – soprana
Fiffi – tenor, flaut
Florian – oboi, corn
Mark – clarinet
Michael – percutie, timpane
 

Biografie

Haggard este o trupa cu greutate, atat la propriu cat si la figurat. Ar fi interesant de aflat cum s-a ajuns aici, caci istoria trupei a fost una destul de sinuoasa, cel putin din punctul de vedere al traiectoriei muzicale. Tendinta nemtilor a fost sa creasca si au reusit fara mari probleme sa realizeze asta, atat la nivel conceptual si interpretativ, cat si la nivel de numar al componentilor.


Sa ne dam asadar cu totii ceasurile inapoi cu vreo saisprezece ani, mai precis undeva prin primavara lui 1991, cand Asis Nasseri, asemeni multor tineri din generatia sa, a decis sa creeze ceva important. Si cum oare s-ar putea da mai bine frau liber revoltei, freneziei si frustrarilor tineresti daca nu printr-o formatie de rock. Ba chiar de metal. Cu cat mai brutal, mai agresiv si mai furios, cu atat mai bine.


Debutul discografic s-a facut in anul 1992 printr-o caseta auto-produsa, Introduction (si ce introducere!), care etala in cele 2 compozitii ale sale un death metal direct, cu texte pe masura muzicii (una dintre compozitii se numeste Daddy Was Her First Man) si care nu lasa sa se intrevada nimic din viitorul musical inca cetos al formatiei.


Doi ani mai tarziu a urmat un mini-album, Progressive, editat de data asta in format digital si avand un continut ceva mai amplu (ca numar de piese si minutaj) si mai putin minimalist decat anteriorul. Reluand controversata Daddy Was Her First Man si alaturandu-i cateva piese cu titluri demne de orice compilatie de metal greu (luam ca exemplu Mind Mutilation si Charity Absurd), discul de fata a fost considerat la vremea sa un succes in mediile underground si este la momentul actual destul de greu de gasit.


Directia “clasica” a formatiei avea sa fie trasata de urmatoarele doua produse, casetele promotionale Once Upon a December’s Dawn (1995) si And Thou… Shalt Trust the Seer (1996), ultima ajungand la urechile boss-ilor casei de discuri Last Episode, care, impresionati de potentialul creativ al trupei, s-au oferit sa produca debutul discografic al trupei Haggard.


Anul 1997 avea sa fie unul excelent pentru cei (deja) saisprezece muzicieni (printre care un violonist, un violoncelist un pianist si o soprana care devenisera membri permanenti), asta pentru ca relatia cu label-ul german Last Episode a debutat in mod fericit, materializandu-se intr-un album de foarte buna calitate. Beneficiind de un libret conceptual, care plasa actiunea in perioada Inchizitiei, si oferind auditoriului o imbinare aproape sublima intre metal si muzica clasica (pe de o parte avem vocea guturala a lui Nasseri, chitarile riffate la maxim si bateria apasatoare, de cealalta vocea diafana a sopranei si o mini-orchestra simfonica ce ofera intregului opus un iz aproape eteric), And Thou… Shalt Trust the Seer va ramane un disc cu un farmec aparte si unul foarte greu de egalat si depasit chiar si de catre Haggard. 


Pentru a indulci asteptarea viitorului disc (a fost si este stiut faptul ca cei de la Haggard nu scot album nou mai devreme de trei ani de la anteriorul), cei de la Last Episode au aruncat pe piata in anul 1998 o caseta video, In a Pale Moon’s Shadow, care continea o singura piesa (cea de titlu) interpretata intr-o maniera simfonica si avand o durata mai mare decat pe albumul de studio.


Fideli ideii de a elabora exclusiv albume conceptuale, Asis Nasseri & co. au pus in vanzare in anul 2000 discul Awaking the Centuries. Beneficiind de sprijinul unei case de discuri mult mai puternica, Drakkar, si prezentandu-se la nivel superior atat din punct de vedere al interpretarii cat si al sound-ului, noul produs ramane in zona “metal meets classic”, impingand experimentul intr-o zona in care nu activau si nu activeaza nici la momentul actual foarte multe formatii. Personajul central este, de data asta, astrologul francez Nostradamus, iar versurile melodiilor, desi apartinand trupei Haggard, reprezinta adaptari ale unor texte celebre ale aceluiasi Nostradamus. Intregul opus este unul dark, metalic si simfonic, cu o aplecare ceva mai evidenta catre zona „classic” si reprezinta un progres evident fata de cel precedent.


Cum oricare trupa care se respecta trebuie sa aiba in discografia sa macar un DVD, germanii s-au aliniat acestei tendinte si au editat, un an mai tarziu, Awaking the Gods - Live in Mexico. Efervescenta „latina” a publicului mexican razbate la fiecare pas si, cel putin din punctul de vedere al alegerii locatiei, acest album a constituit o reusita. Au existat si anumite puncte de vedere ceva mai critice referitoare la acest DVD, trupei Haggard si casei de discuri reprosandu-li-se faptul ca sunetul a fost „cosmetizat” prea mult in studio si ca nu ar reprezenta foarte exact lucrurile, asa cum s-au prezentat ele la locul „ostilitatilor”. Dincolo de aceste critici inerente oricarei aparitii discografice, DVD-ul nemtilor a fost considerat o reusita, atat de media cat si de fani.


Anul 2004 aduce in prim-plan un Haggard mult mai greu (trupa incorporand de data asta douazeci de componenti) si un album mai heavy si mai simfonic. Eppur Si Muove graviteaza, evident, in jurul lui Galileo Galilei si, asemeni Terrei, este un album care misca si se misca. Textele se prezinta si de aceasta data in patru limbi, folosirea latinei, germanei, englezei si italianei devenind un trademark pentru trupa.
Mai direct, dar fara a-si pierde totusi din complexitate, ultimul (pana la acest moment) produs Haggard reprezinta o dovada in plus ca formatia reprezinta o forta a scenei metalice actuale, si, in ideea albumului viitor (Tales of Ithiria – care apare pe 29.06.2007), speram ca nu ultima.


Ca o concluzie, daca va aflati prin preajma orasului Sibiu in perioada 15-17 iunie 2007, faceti tot posibilul si nu ratati spectacolul pe care formatia germana Haggard il va sustine in cadrul Festivalului Artmania. De fapt si de drept, faceti tot posibilul sa nu ratati acest eveniment indiferent daca va aflati sau nu prin preajma. E un tren care nu sunt sigur ca va opri si alta data in gara noastra.



Discografie:


Introduction (caseta promotionala), 1992, auto-produs
Progressive (mini CD), 1994, auto-produs
Once Upon a December’s Dawn (caseta promotionala), 1995, auto-produs
And Thou... Shalt Trust the Seer (caseta promotionala), 1996, auto-produs
And Thou... Shalt Trust the Seer, 1997, Last Episode
In a Pale Moon’s Shadow (VHS), 1998, Last Episode
Awaking the Centuries, 2000, Drakkar
Awaking the Gods – Live in Mexico (DVD), 2001, Drakkar
Eppur Si Muove, 2004, Drakkar
Tales of Ithiria, 2007(29.06), Drakkar


 


Sake, 28 februarie 2007

 

Poze

Comment on: Haggard

YOUR COMMENT

Albume

Tales of Ithiria

Aparitie: 29.08.2008
Casa discuri: Drakkar
Haggard - Tales of Ithiria
TRACKLIST
01. The Origin02. Chapter I - Tales Of Ithiria03. From Deep Within04. Chapter II - Upon Fallen Autumn Leaves05. In Des Königs Hallen06. Chapter III - La Terra Santa07. Vor Dem Sturme08. Chapter IV - The Sleeping Child]09. Hijo De La Luna10. On These Endless Fields11.Chapter V - The Hidden Sign

Eppur Si Muove

Aparitie: 26.04.2004
Casa discuri: Drakkar
Haggard - Eppur Si Muove
TRACKLIST
01. All´inizio E La Morte02. Menuetto In Fa Minore03. Per Aspera Ad Astra04. Of A Might Divine05. Gavotta In Si Minore06. Herr Mannelig07. The Observer08. Eppur Si Muove09. Larghetto / Epilogo Adagio10. Herr Mannelig (Short Version)

Stiri

Doua premiere din Germania la Festivalul ARTmania:...

Programul concertului HAGGARD de la Bucuresti

Mai sunt 30 de bilete pentru concertul HAGGARD la ...

Concertul Haggard pe ultima suta de metri

Mai sunt 100 de bilete disponibile pentru concertu...

Haggard: au mai ramas doar 300 de bilete pentru co...

Ultimele bilete speciale pentru concertul Haggard ...

HAGGARD: un nou concert la Bucuresti

Vino în costum medieval-gothic la concertul Hagga...

Au fost desemnati castigatorii concursului Haggard

Promoţia 3+1 la biletele pentru concertul Haggard...

Vino cu prietenii la concertul Haggard de la Bistr...

Castiga 3 bilete la concertul Haggard de la Bistri...

Cimpoaie şi tobe medievale în deschiderea concer...

Promoţia biletelor la concertul Haggard de la Tab...

Formaţia Trooper promite un show special pentru p...

Bilete la preturi promotionale pentru concertul Ha...

Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală îţi p...

Concertul Haggard de la Bistriţa confirmat acum ...

Trupa Haggard anunta oficial concertul de la Bistr...

Ultimele amanunte legate de concertele HAGGARD

S-au suplimentat biletele pentru concertul Haggar...

Concerte HAGGARD: amanunte despre bilete

Asis Nasseri (HAGGARD): mesaj pentru fanii din Rom...

HAGGARD la Bucuresti si Cluj Napoca - oficial

HAGGARD in aprilie la Bucuresti si Cluj Napoca

Bilete Haggard la preţ redus pentru membrii StudC...

Bilete Haggard la preţ promoţional, disponibile ...

HAGGARD revin in ROMANIA!

Suplimentare bilete HAGGARD

HAGGARD sold out!

Jumatate din biletele la HAGGARD s-au vandut

REMEMBER TWILIGHT in deshidere la HAGGARD

Bilete la concertul HAGGARD

HAGGARD la Cluj Napoca

Artmania regreta intarzierea concertului cu Amorph...

HAGGARD: Concert special pe 10 februarie!

AMORPHIS & HAGGARD: ultimele detalii!

Concertul Amorphis & Haggard SOLD OUT!

ARTMANIA a suplimentat cu 100 numarul biletelor la...

Frozen Dusk canta in deschidere la Amorphis si Hag...

Amorphis şi Haggard în concert, pe 9 februar...

Pianistul trupei Haggard a suferit un accident

ARTMANIA FESTIVAL: program final

Programul ARTMANIA Festival 2007

Biletele pentru ARTMANIA Festival 2007 in magazine

Festivalul Artmania, Sibiu, 15-17 iunie 2007 - com...

HAGGARD: nou album

Concerte

Evenimente