Ciuc Summer Fest: Gary Moore

TRUPE: Gary Moore

Gary Moore, pe numele sau adevarat Robert William Moore, si-a inceput cariera muzicala in anii ’60 si a evoluat de-a lungul timpului alaturi de artisti precum Thin Lizzy, B.B. King, Colosseum II, Greg Lake sau trupa de blues-rock Skid Row, portofoliul sau fiind completat si de o fulminanta cariera solo. Moore a inceput sa cante de la o varsta frageda, la 8 ani avand deja prima sa chitara acustica. Asemenea altor artisti din acea perioada, artistul a fost influentat din punct de vedere muzical de nume celebre precum Elvis Presley sau The Beatles, iar mai tarziu, dupa ce i-a ascultat live in orasul sau natal pe Jimi Hendrix si trupa Bluesbreakers a lui John Mayall, stilul sau muzical s-a indreptat catre o directie de blues-rock ce avea sa ii domine intreaga cariera.

A debutat in 1973, odata cu lansarea albumului “Grinding Stone”, iar cativa ani mai tarziu, in 1978, a revenit in atentia criticilor de specialitate odata cu materialul “Parisienne Walkways”, realizat in colaborare cu Phil Lynott, care i-a propulsat pe primele pozitii din UK Singles Chart. La scurt timp a urmat albumul “Thin Lizzy”, hitul “Black Rose: A Rock Legend”, ajungand pe locul 2 in topurile din UK. In 1987, Gary Moore a colaborat cu numerosi artisti internationali pentru reinregistrarea celebrei piese Beatles “Let It Be” in cadrul unui proiect caritabil dedicat strangerii de fonduri pentru supravietuitorii dezastrului aeronautic MS Herald of Free Enterprise.

Desi recunoscut initial ca un chitarist de blues-rock, versatilitatea interpretarilor lui Gary Moore sunt evidentiate si prin numeroasele colaborari cu artisti precum George Harrison, Colosseum II, Albert Collins, Jim Capaldi, The Beach Boys, Gary Husband, Ozzy Osbourne sau Andrew Lloyd Webber. De altfel, unul dintre cele mai influente nume ce i-au marcat stilul muzical a fost Peter Green, membru al trupei Fleetwood Mac, caruia Moore i-a dedicat albumul sau tribute din 1995, “Blues for Greeny”, un material ce continea in intregime compozitii muzicale ale lui Green. Moore este la randul sau recunoscut ca un artist ce a influentat numerosi chitaristi, printre care Randy Rhoads, John Sykes sau Kirk Hammett (Metallica), fiind renumit pentru stilul sau imprevizibil, un melanj de rock, jazz, blues si country, de la riff-uri traditionale de electric blues pana la hard rock sau heavy metal. Piese precum „Parisienne Walkways", "Out in the Fields", "Empty Rooms", "Over the Hills and Far Away", "Wild Frontier", "Friday on My Mind", "After the War", "Still Got the Blues (For You)", "Cold Day in Hell" sau "Story of the Blues" au facut istorie in interpretarea lui Gary Moore, artistul fiind considerat si astazi unul dintre cei mai talentati chitaristi si interpreti ai tuturor timpurilo
Data evenimentului:   July 18, 2010  | 0 Comments  | 1930 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Ciuc Summer Fest: Gary Moore

COMENTARIUL TAU