interviuri rock

AMON AMARTH: legenda spulberata

AMON AMARTH: legenda spulberata
TRUPE : Amon Amarth

A doua conferinta de presa de la Metal Camp a fost cu suedezii de la Amon Amarth, care au stat afara in backstage inca de cand au venit, stand de vorba cu oricine ii aborda. La conferinta de presa au fost un pic plictisiti sau poate un pic (mai mult) afectati de temperatura de aproape 40 de grade. Raspunsurile au fost destul de scurte, aproape smulse cu clestele uneori, dar au existat si momente relaxate in care se auzeau rasete timide. Deci tind sa invinuiesc caldura, pentru ca repet, si inainte si dupa conferinta de presa, au stat tot timpul la mesele din backstage si nu cred ca au refuzat pe cineva care a vrut sa le vorbeasca.

A fost singura conferinta de presa unde a venit toata trupa, insa unii dintre membri nu au zis nici un cuvintel. Mai mult au raspuns Olavi Mikkonen (chitara) si basistul Ted Lundstöm. Si Johan Hegg a raspuns la cateva intrebari, dar in mod cert nu la destule cat sa arate cine e liderul trupei.

 

Johan Soderberg, Olavi Mikkonen, Ted Lundstöm


 

Prima intrebare s-a referit la DVDul Wrath of the Norsemen. “DubluDVD am mai vazut, dar tripluDVD?  De ce trei discuri?” s-a mirat cineva. Totul pentru fani se pare ca a fost deviza lor. “Chiar de la inceput ne-am hotarat sa facem ceva deosebit, pentru ca fanii sa stie pe ce dau banii. Am vrut sa le oferim tot ce e mai bun, sa punem cat mai multe chestii pe DVD, ca sa nu arunce banii aiurea si sa resimta o valoare adaugata.”

Si cum l-au primit fanii? Se vinde ca painea calda si recenziile sunt favorabile. Baietii chiar nu au de ce se plange.
In continuare, am aflat ca albumul care va iesi luna viitoare, With Oden on Our Side, va fi cel mai bun al trupei si ca sunt, bineinteles, foarte bucurosi de cum a iesit. Sunt mai ales mandri ca l-au produs chiar ei si ne-au asigurat ca vom gasi de toate pe el: piese rapide, dar si mai lente, piese epice dar si piese mai moderne, nimic nu va lipsi. Ca sa ne convinga, au promis ca vor canta ceva de pe el chiar in acea seara, ceea ce au si facut.

Metalfan a vrut sa stie, pentru dumneavoastra, despre Valhala si stramosii vikingi din versurile trupei: baietii se inspira din lecturi sau au o imaginatie bogata? Se pare ca si una si alta: carti, filme, reviste, programe TV si intamplari din viata de zi cu zi a trupei, toate se regasesc in lirica Amon Amarth, chiar daca accentul cade in special pe vikingi si mitologia lor.

Cineva a avansat ideea cum ca Amon Amarth nu ar fi o trupa super-tehnica si nici chiar ultra-rapida, ci ca impresioneaza prin emotia pe care o transpun in muzica. Trupetii au fost imediat de acord: “Asta inseamna sa faci muzica: sa creezi emotii. Nu ne intereseaza tehnica desavirsita, ci emotiile, starile, trairile. Facem muzica pe care ne place sa o ascultam si punem in ea trairile noastre pentru ca vrem ca cei care asculta sa le simta in muzica si in versuri”. 

 

Fredrik Andersson, Johan Hegg

 

Si cum se compune muzica asta? Totul incepe de la un riff, care e adus in sala de repetitii si fiecare mai pune cate ceva pe langa el. E cam greu de descris, s-au scuzat ei, e diferit de la o piesa la alta. Mai intai versurile sau muzica ? De obicei mai intai muzica dar au fost si cazuri cand ordinea a fost inversa, nimic nu e dinainte planificat, de fiecare data se intampla cum e mai bine pentru piesa respectiva. Inspiratia ii loveste mai ales in sala de repetitii, apoi urmeaza munca si transpiratia. Si berile. Dar, nu, orice ar incerca reporterul Metalfan sa insinueze, intreband despre prietenia dintre Amon Amarth si bere, trupetii nu recunosc nimic. Unul dintre ei arata o bere asistentei si incearca sa convinga pe toata lumea ca are in mana un cico din Slovenia.

Cum li se pare Slovenia ? Pai cum sa li se para, e ok, dar un picusor mai cald ca la ei acasa, in Suedia. Data viitoare cand vor veni, vor avea grija sa fie iarna.

Organizatorul avea obiceiul sa intrebe fiecare trupa carui cantec pop ar vrea sa-i faca un cover. Nu i-a iertat nici pe Amon Amarth, care, initial au fost usor dezorientati de intrebare: Ce-i aia pop? Apoi au indicat un artist suedez, dar nu au stiut sa ne spuna si numele cantecului, zicand ca oricum nu l-am intelege. I-am crezut pe cuvant, pentru ca nu am inteles nici numele artistului.

Dar altceva ce mai asculta vikingii nostri acasa? Cam de toate, mai mult metal, insa au gusturi muzicale variate. Un pic de clasica, un pic de pop, dar nu prea mult, totusi. Si fara hip hop, ok? Nu-si mai amintesc care e ultimul disc cumparat, dar isi amintesc ca au descarcat ceva de pe net. E ok din punctul lor de vedere, daca dupa ce descarci te duci si cumperi albumul. E un bun mod de promovare, dar poate totusi afecta vanzarile. Deci problema e complicata si prezinta multe aspecte.

Ne-am intors la vikingi cu o intrebare despre partea folkish a viking metalului si ei au zis ca la place, desi e cam mare aglomeratie pe segementul asta. Korpiklaani li se pare o trupa buna, au tot felul de instrumente acolo, dar ei nu ar putea face o chestie ca aia.

Apoi toata imaginea pe care o aveam despre trupa asta s-a naruit odata cu urmatoarea intrebare, mai mult ipotetica de felul ei: le-ar fi placut oare membrilor trupei sa fi trait pe vremea vikingilor? Raspunsul a venit extrem de repede si foarte clar: nu, sub nici o forma! Lor le plac masinile, nu caii.

Suedezii sunt foarte intelegatori si cu cei care preiau mitologia vikinga, desi probabil n-au nici o treaba cu ea si gasesc explicatii pentru tot. De exemplu, chiar si trupele din Argentina sau Australia au dreptul sa cante despre vikingi si sa se auto-intituleze viking metal, pentru ca nu trebuie sa fii criminal ca sa compui piese despre crime. Pe de alta parte, vikingii au calatorit mult, asa ca nu e exclus sa-si fi lasat genele si prin alte parti ale lumii.

Intrebati de ce si-au lansat primul EP la o casa de discuri din Singapore, desi sunt o trupa din Scandinavia si pe acolo sunt o gramada de case de discuri, trupetii au raspuns ca era singura solutie pentru a lansa un singur produs. Nici o alta casa de discuri n-ar fi fost de acord sa semneze un contract pentru un singur album. Toate vor patru sau cinci albume, iar ei au vrut sa scoata un singur CD si apoi sa vada ce e de facut.

In acest moment s-au adus iar in discutie vikingii si modul lor de viata, cineva spunand ca saptamana care trecuse reusise sa vorbeasca la telefon cu Enslaved care i-au spus ca, desi nu mai canta black metal, inca se simt vikingi. E la fel si in cazul Amon Amarth? Pentru ei nu este un fel de religie ci mai degraba un mod de viata. Nu cred in zei asa cum cred de exemplu crestinii. Ei o iau mai mult ca pe o filosofie, ca pe un mod de viata, incercand sa aplice vechile obiceiuri si invataminte in viata de zi cu zi, fiind vorba de lucruri de bun simt.

 

Ted Lundstöm

 

DVD-ul a fost din nou mentionat, urmat de intrebarea daca vor lansa unul in fiecare an. Mai degraba trebuie sa ne asteptam la un DVD o data la cinci ani. Acum ca au lansat unul, nu mai au de ce sa se gandeasca la un altul prea curand. Din punctul de vedere al unei trupe, este intr-adevar mai usor sa faca un DVD, deoarece ei sunt implicati numai intr-un show live, pe care il inregistrezi o data si gata. Cel putin asa a fost in cazul Amon Amarth. Albumul a fost scris intr-un an si a fost inregistrat in 7 saptamani, deci a implicat mult mai multa munca din partea lor. Totusi, si DVD-ul a reprezentat ceva nou, cu care nu mai avusesera de-a face pana atunci si s-au izbit de anumite probleme pe care nu le anticipasera. Totusi, rezultatul a meritat toate eforturile.

Autor: Sake, Nebelhexa
Vezi galeriile trupelor: Amon Amarth

   August 02, 2006  | 2 Comentarii  | 15795 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: AMON AMARTH: legenda spulberata

  • nice.....i love this band

    1. Posted by Sergiu | 29 Iulie 2007 00:54
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri