interviuri rock

Andy Winter (Winds): Vrem pur si simplu sa cream muzica originala si unica

Andy Winter (Winds): Vrem pur si simplu sa cream muzica originala si unica
TRUPE : Winds

Winds reprezinta o trupa aparte in scena norvegiana de metal, un grup indiferent la trenduri si deloc preocupat de directia dictata de industria muzicala actuala.  Alcatuita din 4 individualitati, fiecare cu un nume care nu mai are nevoie de nicio prezentare, Winds este mai mult decat o trupa; este un concept in sine, o calatorie audio-vizuala intr-un univers nu foarte accesibil, dar care ofera multe satisfactii celor care au rabdarea sa il descifreze. Albumul Prominence and Demise constituie cea mai recenta expresie artistica a acestui grup neconventional, iar Andy Winter, claparul si unul dintre principalii compozitori ai muzicii Winds, a avut amabilitatea sa raspunda intrebarilor noastre.

 

 

 

Metalfan: Salut si bine ai revenit in paginile virtuale ale Metalfan. Cum sunt lucrurile in cartierul general Winds?
Andy: Suntem chiar ocupati in aceasta perioada, cel puitin eu. Fac o gramada de promovare pentru noul album, cat si o tona de alte lucruri, ca de obicei. Dar cred ca se poate spune ca lucrurile stau foarte bine, reactiile fata de noul album au fost excelente si suntem foarte incantati de acest lucru.


Metalfan: In interviul precedent acordat de tine Metalfan in 2004 am discutat despre istoria trupei voastre, despre inceputurile lui Winds. Spune-mi te rog ce ati facut in ultimii trei ani?
Andy: Ei bine, a fost foarte mult de munca pentru noul album si nevoie de mult mai multa atentie acordata detaliilor decat in trecut. Eram obisnuiti sa inregistram pur si simplu ceva si sa nu ne gandim de doua ori, dar de data aceasta am muncit foarte mult la slefuirea discului. Deci cam asa am petrecut ultimii trei ani. Dar trei ani reprezinta o perioada indelungata, asa ca am realizat si alte discuri intre timp, albumul si Ep-ul Age of Silence, cat si inregistrari cu Sculptured imediat ce am terminat lucrul cu Winds. Colegii mei au facut o gramada de lucruri si ei.


Metalfan:Toti membrii Winds sunt implicati in diferite proiecte si trupe. Cum de ati reusit sa gasiti timpul necesar pentru a compune si inregistra noul album Winds?
Andy: Cred ca e o chestiune de a face abstractie de timp, cel putin pentru mine. Stiu ca celelalte proiecte pe care le am au avut de suferit in acesti trei ani, dar asa trebuie sa fie. Winds este prioritatea mea numarul 1 si asa va fi mereu. Stiu ca Winds este o prioritate si pentru colegii mei, dar desigur, mereu vom face si alte lucruri.


Metalfan: Este dificil sa va adunati toti si sa inregistrati un album?
Andy: Nu neaparat, din moment ce de obicei facem cate un lucru o data. Cand inregistram tobele, lucrez eu si cu Hellhammer, iar Carl se ocupa singur de o mare parte din inregistrarile de chitara. Ne reunim atunci cand trebuie sa facem partile vocale, iar de data aceasta am mixat singur albumul. Asa ca nu trebuie sa fim neaparat toti 4 decat pentru, oricat de ironic ar parea, fotografiile de grup.


Metalfan: Tocmai ce ati lansat un nou album de studio, intitulat Prominence and Demise.  Este unul dintre cele mai interesante si originale discuri pe care le-am ascultat in ultimile luni. Care au fost reactiile vis-à-vis de Prominence and Demise pana acum?
Andy: Multumesc mult pentru cuvintele tale. Cred ca reactiile au fost extraordinare. Au fost si cateva pareri pe care le asteptam cu privire la schimbarea noastra de sound, dar noi intotdeauna schimbam cate ceva de la album la album, asa ca acest lucru nu ar trebui sa fie o surpriza. Oamenii care deje ne cunosc par ca agreaza noua directie si cred ca reusim sa atragem si alti fani. Oricum, este foarte placut pentru noi ca trupa sa stam fresh, sa nu ne repetam prea mult pentru ca atunci ar deveni plictisitor.

 

 

 

 


Metalfan: Poate fi considerat Prominence and Demise cel mai ambitios si complex album din cariera voastra?
Andy: Da, cu siguranta ca este, la toate nivelurile. Este discul la care am petrecut cel mai mult timp inregistrand-ul si albumul la care am muncit cel mai mult. Este de asemenea unul dintre cele mai complexe discuri, privit strict din punct de vedere muzical si al interpretarii. A fost un proiect ambitios, dar cred am reusit sa facem totul asa cum trebuie, in ciuda faptului ca am fost putin cam epuizati mental dupa ce l-am finalizat.


Metalfan: Cat de greu este sa muncesti alaturi de muzicieni clasici? Este a doua oara cand ati lucrat cu orchestra filarmonica din Oslo.
Andy: A fost de fapt a treia oara cand am lucrat cu ei asa ca a devenit deja un fel de obicei. Dar ceva a fost diferit de data aceasta, am inregistrat instrumentele cu coarde intr-o biserica, lucru pe care nu l-am mai facut pana acum si care a fost o provocare pentru noi din moment ce am fost nevoiti sa inregistram intr-un mediu diferit de cel din studio. Procesul in sine este destul de simplu, le dam muzica pe portativ, cu alte cuvinte hartii cu notele pentru fiecare instrument. Asa ca este destul de munca, iar Lars s-a ocupat de finalizarea acestui segment, desi cu totii am contribuit cu idei. O alta provocare este desigur sa ii facem sa inregistreze totul in perioada de timp pe care ne-o permitem sa ii putem platim.


Metalfan: Pentru prima data ati fost ajutati la inregistrarea albumului de o serie de muzicieni bine cunoscuti cu statut de invitati. Da-ne mai multe detalii despre implicarea lor in dezvoltarea albumului.
Andy: Au participat la inregistrari alaturi de noi Dan Swano, Agnete M. Kirkevaag si  Lars Nedland, toti cu diferite voci si parti vocale. De asemenea, Øystein Moe a fost basistul nostru de aceasta data. Toti acestia sunt muzicieni excelenti, care au avut placerea sa munceasca la acest album. Consider ca participarea lor a facut ca discul sa fie unul special.

Metalfan: Care este povestea din spatele lui Prominence and Demise? Exista un concept care functioneaza ca un liant pentru toate piesele?
Andy: Da, desigur, asa cum se intampla pe toate albumele Winds. Dar nu este un concept pe care eu as putea sa il explic. Face parte din conceptul general Winds, care nu leaga doar piesele, ci toate albumele si care reprezinta toata trupa in sine. Winds reprezinta un concept.

Metalfan: Imi place la nebunie artwork-ul noului album. Travis Smith a venit cu ideea acestui concept sau trupa i l-a sugerat? Pentru ca mi se pare a fi foarte sugestiv si potrivit cu muzica inclusa pe Prominence and Demise.
Andy: De fapt conceptul imi apartine. Travis m-a ajutat sa imi exprim gandurile vizual, si pentru asta este un geniu. Nu sunt un artist grafic, asa ca trebuie sa ma bazez pe el pentru a-mi exprima gandurile in imagini care sa poate fi folosite pentru a crea coperta albumului. Dar asa cum ai mentionat, coperta este in stransa legatura cu versurile ci cu tema generala. Muzica, versurile si grafica albumului reprezinta un tot unitar.

 

 

 

 


Metalfan: Muzica voastra are atatea fatete si influente incat este un cosmar pentru un jurnalist sa o clasifice si sa o  descrie in termeni stilistici clasici. Cum ai descrie tu muzica voastra, ce stil canta Winds?
Andy: Da, acesta este de fapt scopul nostru. Incercam sa producem un gen muzical pe care nimeni nu poate aplica o eticheta, iar daca reusim acest lucru am reusit in ceea ce ne-am propus! Glumesc, desigur. Dar intr-adevar muzica noastra este greu de descris in cateva cuvinte pentru ca include nenumarate elemente, care provin atat din metal, cat si din progresiv, jazz, muzica clasica, fusion si alte stiluri. Nu suntem prea preocupati de etichete. Conteaza muzica, cum o denumesti conteaza mai putin.


Metalfan: Ramane Winds in continuare o trupa de studio? Exista vreo sansa sa cantati live in viitorul apropiat?
Andy: Aproape ca am obosit raspunzand la aceasta intrebare, pentru ca de fiecare data cand lansam un album apare aceasta intrebare. Cred ca trebuie sa o interpretam ca un compliment, in sensul ca oamenii vor sa ne vada cantand live, dar acest lucru nu face parte din planurile noastre pentru moment. Nu vrea sa prevad viitorul, dar cel putin pentru acest album nu va exista un turneu.


Metalfan: Dar oare faptul ca nu sustineti deloc concerte nu afecteaza trupa in termeni ca promotie si vanzari?
Andy: Da, cu certitudine, nu este nicio indoiala ca afecteaza. Daca am fi plecat in turnee si am fi sustinut ceva concerte, am fi vandut probabul de 10 ori mai multe discuri decat am facut-o pana acum. Dar apare de fiecare data aceasi problema: trebuie sa devenim mai importanti ca sa putem pleca in turneu si este nevoie sa plecam in turnee ca sa devenim importanti! Asa ca in cele din urma nu este decat un mare si rau circ vicios. Cu siguranta insa ca daca am pleca in turneu am vinde mai multe discuri si din pacate lucrurile nu sunt tocmai roz pentru trupele de studio in aceste timpuri. Ne straduim insa sa facem tot ce putem pentru a promova si vinde cat mai bine ca o trupa de studio.


Metalfan: Andy, care sunt telurile tale ca si muzician? Ce iti doresti cel mai mult sa obtii cu Winds?
Andy: Vrem pur si simplu sa cream muzica originala si unica. Vrem sa crestem si sa evoluam ca muzicieni si sa continuam sa facem muzica.

 

 

 

 


Metalfan: Andy, in interviul precedent ai declarat pentru Metalfan ca "nu suntem interesati sa ne compromitem integritatea artistica doar pentru a vinde nenumarate copii ale albumelor noastre".  Este aceasta declaratie inca valabila pentru Winds?
Andy: Da, e adevarat ca am spus aceste lucruri si in continuare ele sunt adevarate. Nu am facut niciun compromis in ce priveste noul album si am facut exact ce ne-am propus. Ne-am dorit un nou album Winds mai heavy decat precedentele, dar care sa pastreze in continuare esenta Winds. Nu cream mereu albume heavy sau soft,  ci avem o multime de diversitate. Asa ca mereu vom incerca sa ne depasim limitele pentru a face lucruri diferite. Cred la fel de mult in declaratia de mai sus asa cum am facut-o si in trecut.


Metalfan: De unde provine inspiratia voastra? Care sunt muzele pentru Winds?
Andy: Iata o intrebare la care niciodata nu stiu sa raspund prea bine. Chiar nu stiu, cred ca inspiratia provine din interior, din moment ce foarte rar ma expun altor influente ca muzica sau literatura, lucruri care pot avea doar un impact asupra creativitgatii mele. Desigur, exista foarte multa muzica si literatura de calitate, dar eu sunt atat de consumat de ceea ce creez incat imi ia tot timpul si intreaga energie. Asa ca ma concentrez doar asupra muncii me. De unde provine inspiratia pentru propria munca, nu as putea insa sa precizez.

Metalfan: Esti multumit de colaborarea cu The End Records?
Andy: Da, absolut. Sunt prieten foarte bun cu patronul The End Records de mai bine de 10 ani si in ultima vreme am inceput sa lucram mult mai indeaproape cu restul staffului, acum ca s-au extins. Formeaza cu adevarat o echipa buna.

Metalfan: Ce parere ai despre scena norvegiana de metal? Se pare ca in ultima vreme din ce in ce mai multe trupe black metal din generatia veche incearca sa depaseasca cliseele si sa isi extinda granitele muzicii lor catre teritorii precum muzica clasica si rock-ul progresiv. Este acesta un semn al evolutiei sau mai degraba o moda?
Andy: Asa cum iti spuneam, sunt foarte putin preocupat de ce fac altii, asa ca nu stiu cum sa iti raspund exact. Cred insa ca multe trupe au devenit redundante si trupe care erau interesante au devenit plictisitoare. Nu este desigur cazul tuturor grupurilor, dar se pare ca cele la care gasesc ceva sa imi placa sunt din ce in ce mai putine cu fiecare an care trece


Metalfan: Care a fost ultimul album pe care l-ai cumparat? Ce alte albume interesante ai mai ascultat in ultima vreme?
Andy: Dupa cum spuneam, sunt atat de ocupat cu propriile mele proiecte incat nu am timp sa ascult si alta muzica. Pe de alta parte, multe albume pe care le primesc sunt promo-uri asa ca nu imi mai amintesc care a fost ultimul disc pe care l-am achizitionat. Probabil ca nu a fost oricum un album metal.


Metalfan: A venit momentul sa te intreb despre planurile voastre de viitor. Care sunt planurile tale cu Winds?
Andy: Nu stim la acest moment, este prea devreme sa spun. Ceea ce acum este ca ne vom concentra pe promovarea albumului Winds, dar in paralel vom lucra de asemenea si la alte proiecte. Vom face un alt album Winds, dar nu stiu exact cand si cum anume va suna. Nu am planuit nimic deocamdata in acest sens.

Metalfan: Multumesc mult pentru amabilitatea de a raspunde la acest interviu si am sa te rog ca in final sa transmiti un mesaj fanilor vostri romani.
Andy: Vreau sa multumesc tuturor celor care au cumparat deja noul album, cat despre cei care nu au facut-o inca, sper sa il ascultati! De asemenea multumesc si eu pentru interviu, apreciem sprijinul vostru.


Metalfan: La final, iti propun un scurt chestionar
Descrie-i intr-un cuvant pe urmatorii:

Andy Winter 
Obosit

Carl August Tidemann 
Ocupat

Lars Eric Si 
Insetat

Jan Axel Von Blomberg
Infometat

Travis Smith
Amuzant


 

Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Winds

   October 23, 2007  | 3 Comentarii  | 7885 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Andy Winter (Winds): Vrem pur si simplu sa cream muzica originala si unica

  • Foarte misto ultimul album, dar nici nu m-asteptam la altceva. Ma mir ca nu se vorbeste la noi mai mult despre trupa asta.

    1. Posted by JudasRising | 24 Octombrie 2007 19:15
  • continuati cu astfel de chestionare si quiz- uri. Sunt foarte amuzante si imi plac la nebunie.

    2. Posted by X | 24 Octombrie 2007 20:54
  • cum ati reusit sa vorbiti cu ei in 1994 :D?

    3. Posted by manitou | 29 Octombrie 2007 15:22
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri