interviuri rock

ANGELUS APATRIDA: Thrasheri fara Frontiere

ANGELUS APATRIDA: Thrasheri fara Frontiere
TRUPE : Angelus Apatrida

Bay Area si Albacete, de o parte si de cealalta a Atlanticului. Care e legatura? Thrash metalul old school. Sau, cum ar spune Guillermo Izquierdo: THRASH, ATTITUDE & VIOLENCE. Adus de vint de peste ocean, thrashul a prins radacini si in Spania si Guillermo ne povesteste despre New Wave of Spanish Thrash Metal, exemplificat prin albumul Evil Unleashed al trupei sale Angelus Apatrida.

 

Angelus Apatrida: Jose Izquierdo, Guillermo Izquierdo, Victor Valera, David G. Alvarez

 

 

Metalfan: Cind ati inceput sa cintati impreuna in 2000, erati o trupa de heavy metal, influentata de metalul german. Ce v-a determinat sa treceti la o muzica mai agresiva?
Guillermo: Asta are legatura cu virsta si cu tehnica instrumentala. Dintotdeauna ne-a placut thrashul dar in acea vreme era o muzica foarte, foarte greu de cintat si de inteles pentru noi. Odata cu trecerea timpului si cu schimbarile numeroase de componenta, ne-am dat seama ca deveneam, treptat, o trupa de thrash metal, adica ceea ce am vrut de la inceput sa fim. Nu e vorba doar de muzica, eu cred ca thrashul e un fel de viata, o atitudine.

Metalfan: Va deziceti de radacinile voastre heavy metal, sau le mai considerati prezente in muzica voastra?
Guillermo: Nu, nu ne dezicem. Radacinile astea sunt foarte prezente pe album, influente ale unor trupe ca Iron Maiden, Black Sabbath, Motörhead, sau chiar din rockul anilor 70 sau 60. Chiar daca trupe ca Annihilator, Megadeth sau Pantera sunt principalele noastre influente, asta nu inseamna ca nu ascultam si alte muzici, in fiecare putem gasi ceva bun pentru noi. Metalul german nu a fost ceva determinant pentru istoria trupei, nu sunt prea multe trupe de genul asta care sa ne placa, poate doar Gamma Ray si Helloween.

Metalfan: Este Angelus Apatrida prima si singura trupa de thrash metal din Spania? Cu siguranta este prima de care aud eu.
Guillermo: Nu, sunt mai multe trupe, iar in anii 80 a existat Legion, care impreuna cu Fuck Off au fost pionierii thrashului spaniol. Astazi singurele trupe de thrash care au albume inregistrate sunt Angelus Apaatrida, Hell-Train si Legen Beltza. Mai sunt o gramada care vor inregistra albume in curind: Killem, Rancor, Omission, Arterial Pressure. Incercam sa facem impreuna o scena puternica de thrash in Spania. Unele voci din presa spaniola vorbesc despre New wave of Spanish thrash metal, sper sa aiba dreptate si sa nu ne oprim aici.


Metalfan: Principala voastra sursa de inspiratie, este, in mod evident, thrashul anilor 80. Dezaprobati directia in care a evoluat scena, spre nu metal, hardcore, metalcore?
Guillermo: Nu, in nici un caz. Ne plac si aceste noi stiluri, nu metal sau hardcore, dar cintam ceea ce simtim, daca in viitor degetele ne vor duce sa cintam altceva, vom cinta altceva daca asa vom simti ca ne place, dar in mod sigur vom ramine in zona extrema a metalului.


Metalfan: E dificil sa va impartiti timpul intre servicii/studii si repetitii?
Guillermo: Pai toti avem servicii, unii in Albacete altii in Valencia. Dar ne ramin weekendurile pentru repetitii. Cind  eu si David locuiam in Albacete mergeam la sala de repetitii aproape zilnic. Toti banii pe care ii cistigam muncind sunt investiti in trupa, asta este visul nostru, care ne scoate din rutina vietii de zi cu zi.


Metalfan: Umbla unele zvonuri cum ca voi spaniolii aveti un orar foarte special: va treziti tirziu, mergeti la serviciu, lucrati putin, luati o pauza de masa luuunga, mai lucrati putin si imediat vine seara si incepeti iar sa petreceti. O lume intreaga se minuneaza: cind mai aveti timp de altceva? De repetitii, de compus muzica?
Guillermo: Hahaha, nu e adevarat! In Spania, cetateanul obisnuit se trezeste la 7 sau 8 dimineata, lucreaza patru orem apoi e pauza de masa, mai lucreaza patru ore si apoi e liber! Avem o gramada de prieteni peste tot in lume si vorbind cu ei am constatat ca stilul de viata din Spania e foarte asemanator cu cel din Europa sau SUA. Bine, e posibil, totusi, ca noi sa petrecem un pic mai mult!!

 


Metalfan: Publicul spaniol pare mai receptiv la metalul melodic, cum reactioneaza la muzica voastra?
Guillermo: Asa este, fanii spanioli sunt mai atrasi de power metal si heavy metalul clasic. Dar, fiind prea multe trupe care cintau acelasi gen de metal, oamenii au inceput sa deschida ochii si spre alte genuri. Problema este insa ca agentiile, casele de discuri si presa nu vor sa isi asume riscul de a promova trupe noi, care cinta altceva. In ultima vreme insa, se intrezareste o schimbare. Muzica noastra este foarte bine primita de public si de presa, avem parte de recenzii foarte bune.


Metalfan: De ce v-a luat atit de mult sa scoateti albumul de debut? E greu sa razbati ca trupa de thrash metal in Spania?
Guillermo: In Spania e greu pentru orice trupa! Metalul nu reuseste sa intre pe piata muzicala pentru ca favorizam cantitatea in detrimentul calitatii. Pretul unui cd este 20 de euro, cind eram pusti cumparam viniluri cu Maiden cu 10 euro!!! Majoritatea trupelor consacrate, ca Avalanch sau Warcry, isi finanteaza singure albumele, pentru ca nici o casa de discuri nu plateste inregistrarile! Poate iti editeaza sau iti publica albumul, dar nimeni nu risca sa investeasca bani intr-o trupa. Noi am avut contract cu o casa de discuri timp de doi ani si nu au vrut sa ne publice albumul. Au fost probleme si am decis sa il scoatem prin resurse proprii prin intermediul unei companii autofinantate, Producciones Malditas, doar asa am putut sa pastram un pret final de 10 euro.


Metalfan: Care e conceptul albumului? Cine, ce rau a dezlantuit?
Guillermo: Chiar noi l-am dezlantuit, noi toti. E de ajuns sa deschizi televizorul si sa te uiti la stiri. Lumea a luat-o razna! Crime in fiecare zi, politicieni care negociaza cu vieti omenesti, dezastre naturale, razboaie... Suntem in cadere libera, singura intrebare e cind o sa explodeze toata porcaria asta.


Metalfan: Despre ce e vorba in versurile voastre?
Guillermo: Probleme sociale. Vorbim despre religie, politicieni, nedreptate si despre tot ce ne deranjeaza. Probleme personale si chestii de care ne lovim zi de zi.


Metalfan: Cele mai multe trupe spaniole cinta in spaniola, voi de ce ati ales engleza?
Guillermo: Asta e o discutie delicata. In Spania nu prea se vorbeste engleza. Daca vrei ca muzica ta sa ajunga la oameni, trebuie sa cinti in spaniola, pentru ca altfel nu te vor intelege. Dar incet incet aceasta problema incepe sa se rezolve, noi am crescut cu muzica in engleza si cintam la rindul nostru in engleza pentru ca doar asa putem sa exprimam exact ce simtim, chiar mult mai bine decit in spaniola. Din pacate, in concerte, fanii nu cinta cu noi mereu pentru ca nu inteleg toate versurile. Dar daca pot cinta cu Iron Maiden, cu Sepultura si cu Metallica... ce dracu, scream with us motherfuckers!!! Hahahaha

 


Metalfan: Aveti o coperta grozava la cd, cine este autorul si ce reprezinta?
Guillermo: Multumim, cred ca sunteti primul fanzin care ne intreaba de coperta. haha. Artistul care a facut-o este un coleg de-al meu de serviciu, un columbian pe nume Felipe Machado. Reprezinta puterea capitalismului (Unchiu Sam) si soarta omenirii: nimeni nu e ferit de pericol in lume, tu sau tara ta puteti fi urmatoarea tinta.


Metalfan: Cum stati cu concertele? Cum a fost cintarea in deschidere la Sepultura (30 aprilie 2006, Albacete)? A fost sau nu cel mai tare concert al vostru?
Guillermo: Da, sigur ca a fost! A fost foarte emotionant! Ne-am vazut visul cu ochii, sa cinti cu  una din trupele tale preferate e ceva ce nu poate fi descris in cuvinte. Anul trecut am fost in turneu cu Warcry si am cintat pentru mii de oameni, dar sa cinti pe aceeasi scena cu o trupa atit de mare ca Sepultura e cel mai bun lucru care ni se putea intimpla!


Metalfan: Ce reactii ati primit din afara Spaniei? Aveti deja in plan concerte peste hotare, cam pe unde v-ar placea sa cintati?
Guillermo: In afara Spaniei muzica noastra ajunge mai ales prin internet, pentru ca inca nu avem un contract cu vreo companie de distrubutie internationala. Oamenii care asculta albumul sunt, in general, placut impresionati. Recenziile  din afara sunt in general constructive (cum e si a voastra),
pentru ca vin din zone unde oamenii sunt familiarizati cu thrash metalul si ne pot spune ce e bine si ce e mai putin bine. Apropo, recenziile nu sunt deloc rele! Hehehe. In momentul asta, managementul discuta cu niste promotori, daca imi aduc aminte corect, din Anglia. Ne-ar placea foarte mult sa cintam in SUA sau in Europa Centrala, dar mai intii trebuie sa cucerim Spania! hehe


Metalfan: Asa cum s-a amintit si in recenzia albumului, plantatiile de capsuni spaniole beneficiaza din plin de mina de lucru romaneasca. N-ai observat ca gustul capsunilor pe care le maninci e mai bun in ultima vreme? Lasind gluma la o parte, ce stii despre Romania?
Guillermo: Hahahahaha, imi plac la supergreu capsunile! Stiu ca in orasul meu (Albacete) sunt multi romani, dar ii vad lucrind in constructii, la vie sau in alte parti, dar habar nu am unde naibii se culeg capsuni in Spania! hehehe Din pacate nu stiu prea multe despre Romania, in afara de chestiile pe care le-am invatat la scoala la geografie, dar stiu ca aveti [aveam, mai bine zis n. red.] o echipa de fotbal foarte buna! Hehe, imi amintesc de turneul final SUA '94, de jucatori mari ca Hagi si Popescu. A mai fost unul care a jucat in echipa de la mine din oras (Albacete), dar nu-mi amintesc cum se numea... Craioveanu, cumva? [le cam stie Guillermo! n. red.]


Metalfan: Crezi trupele din tari latine ca Spania, Brazilia, Italia, Franta, Romania au in comun ceva in felul in care cinta? Un spirit latin?
Guillermo: Oh, e o intrebare grea... Nu stiu prea multe trupe din Franta, Italia sau Romania... Sepultura, Soulfly sau Angra sunt printre cele mai bune trupe din lume; despre Italia stiu ca se cinta mai ales power si metal melodic acolo. Dar totusi cred ca trupele din tari latine simt muzica intr-un fel care nu poate fi mascat, chiar daca e cosmetizata sa sune mai european sau mai american, emotia nu poate fi ascunsa.


Metalfan: Hai sa privim spre viitorul trupei, ce vedem acolo?
Guillermo: Drept sa-ti spun nu ma intereseaza care este viitorul trupei. Tot ce vreau este sa ma bucur de prezent si sa fac tot ce pot ca sa mentinem nivelul actual. Deocamdata o sa mergem mai departe cu turneul spaniol si, daca totul o sa fie asa cum trebuie, la mijlocul lui 2007 vom intra in studio sa inregistram urmatorul album care ne-am dori sa apara la sfirsitul anului viitor.


Metalfan: Multumesc pentru interviu, ne asteapta un quick quiz, asa ca hai sa ne grabim cu mesajul de incheiere!
Guillermo: Va multumim. Am vrea sa transmitem salutarile noastre fanilor romani si va rugam, tineti-o tot asa!!! THRASH, ATTITUDE & VIOLENCE


Quick quiz: alege una si spune-ne de ce

Marty Friedman sau Chris Poland?
Friedman, he's the fucking king of frets!

Alejandro Amenabar or Pedro Almodovar?
Amenabar! Chiar daca Almodovar e nascut in acelasi oras cu mine, filmele lui Amenabar mi se par mai interesante.

Portugalia sau Franta?
As zice Franta. Portugalia e ca o tara-sora, dar Franta are o magie stranie, chiar daca ne-au trimis acasa de la Campionatul mondial de fotbal!! hehehehe

Don Quijote sau Sancho Panza?
Don Quijote desigur, era totalmente dus, daca ar asculta muzica noastra ar fi in al noulea cer!!

Coburn Pharr sau Joe Comeau?
Hmmmmmm... Jeff Waters!!! hahaha

George W Bush sau Saddam Hussein?
...Don Quijote?? Hahaha... Lasind gluma la o parte, cred ca sunt amindoi niste criminali de aceeasi teapa.

Atlanticul sau Mediterana?
Mediterana! Apa e mai calda si fetele mai frumoase!

Paz Vega sau Penelope Cruz?
De ce trebuie sa aleg una singura?

Dante XX (Sepultura) sau Dark Ages (Soulfly)?
Dark Ages fara nici o indoiala. Albumul asta mi-a adus aminte de vremurile cind Sepultura scotea Arise! Unul dintre cele mai bune albume pe care le-am ascultat in ultima vreme! 

Guillermo Izquierdo

(foto: Tuco Martin)

Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Angelus Apatrida

   July 11, 2006  | 3 Comentarii  | 279126 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: ANGELUS APATRIDA: Thrasheri fara Frontiere

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri