interviuri rock

AVATAR: poezie suprapusa muzicii

AVATAR: poezie suprapusa muzicii
TRUPE : Avatar

Metalfan: Interviul asta vine intr-un context fericit pentru ambele parti, intrucat este si debutul site-ului nostru Metalfan cat si datorita faptului ca Avatar vine dupa un concert reusit alaturi de Pungent Stench si Possession in Austria si implinesc 10 ani de activitate. Care este diferenta dintre Austria si Romania atat din punct de vedere al organizarii concertelor cat si al publicului?
Diferenta esentiala dintre Austria si Romania este ca la ei saptamanal canta cel putin un monstru sacru al muzicii metal. Dupa concertul nostru, a doua zi canta Soilwork, peste patru zile canta Morbid Angel. Cu putin timp in urma cantase Immolation, spre exemplu. Acolo se organizeaza concerte foarte des, publicul vine la toate aceste concerte, pretul biletului este mai mare de 18 euro, nu cred ca in Romania si-ar putea permite si publicul este oarecum saturat de aceste concerte de metal si cu toate acestea numarul oamenilor care participa este constant. In Romania publicul este foarte inimos, merge cu trupele pana la capat, Possession de exemplu care au cantat astazi aici si nu ii cunostea nimeni, publicul i-a sustinut, i-a facut sa se simta bine in Romania. Si noi am fost in Austria o trupa necunoscuta, a fost un test pentru noi, au fost si conditii extraordinare de sonorizare, in Romania mai putin intalnite, Avatar, ca trupa necunoscuta a avut succes, un succes la care nu ne asteptam si pe care nu il speram. Publicul de acolo este un public cald, care merge cu tine pana la capat, metalistii sunt aceiasi peste tot.

Metalfan: Marius, avand in vedere ca Avatar abordeaza un stil usor diferit de trupele din Romania si nu numai, si in partea in care ati fost (Austria , Cehia) se prefera death-ul mai traditional, old school, cum va explicati totusi ca ati avut un succes destul de mare?
Marius Popeanga: Intr-adevar, noi desi ne incadram in metalul extrem, tragem dupa noi un background progresiv metal si cred ca in ciuda pasajelor ceva mai tehnice nu foarte usor ingurgitabile pentru public, meritul este in special al instrumentistilor pentru ca publicul recepteaza cum trebuie muzica noastra. Este vorba de faptul ca instrumentistii din Avatar sunt suficient de exacti, de expresivi si de buni in ceea ce fac ca sa sune totul foarte legat.

Metalfan: Referitor la textele trupei Avatar, as vrea sa imi spui care ar fi sursa ta principala de inspiratie in conceptia versurilor, stiind faptul ca tu esti cel care le compune.
Sursele de inspiratie sunt multiple, spre deosebire de mainstream-ul metalic, Avatar are niste texte speciale, nu e vorba de un mesaj neaparat in ceea ce facem noi, e un soi de poezie pe care o suprapunem pe muzica si tot felul de scriitori mai mult sau mai putin moderni sau postmoderni sunt inspiratia mea.

Metalfan: Avand in vedere ca sunteti la 10 ani de activitate, cum se face ca sunteti la fel de proaspeti si cu o vointa tot mai mare de a canta in ciuda conditiilor precare de la noi?
Nu cred ca exista o explicatie logica, explicatia se afla undeva in subconstientul nostru si daca am spune ca e vorba de pasiunea pentru muzica asta ar putea parea fumata expresia, dar una peste alta asta este realitatea si orice s-ar intampla pe noi nu ne intereseaza in primul rand banii, pentru ca noi nu castigam din muzica asta, nu ne intereseaza tot felul de avantaje, ne intereseaza exclusiv momentele extraordinare de pe scena atunci cand comunici cu publicul.

Metalfan: Cum a fost publicul din seara asta? Cum l-ai simtit de acolo de la doi metri distanta de ei?
Extraordinar, intr-adevar in ultima jumtate de an am cantat de doua ori in acelasi loc, de fiecare data a fost mai bine si acum a fost apogeul. Cred ca asta arata ca exista un nucleu dur al metalistilor romani care trebuie exploatat, in sensul bun al cuvantului.

Metalfan: Dan, care va sunt planurile de viitor, aveti un demo in lucru sau o piesa?
Dan Scurtu: Albumul The Alchemist a aparut de patru ani de zile, timp in care Avatar s-a schimbat, a devenit alta trupa, este ceea ce ne doare cel mai mult in momentul de fata si anume lipsa unui nou album, dar pentru a fi in priza cu materialele discografice am decis sa reeditam albumul The Alchemist intr-o varianta de CD multimedia. Acum avem un nou material pregatit, piese care ne plac foarte mult si pe care le-am cantat in seara asta si asteptam propuneri pentru editarea albumului, sunt cateva variante dar deocamdata nu pot sa dezvalui nimic concret.

Metalfan: Am observat ca din piesele noi prezentate asta seara se pastreaza acelasi iz super tehnic si precis pe care voi l-ati abordat si pe produsele anterioare. Sa inteleg ca va fi o continuare si din punct de vedere stilistic?
Da, tehnica este singurul punct comun cu vechiul Avatar. Inca de la inceput am dorit sa fim o trupa tehnica si pe viitor vom continua aceeasi linie. Problema este ca avem o alta componenta, am renuntat la clapa, la ce-a de-a doua chitara, stilul s-a schimbat radical. Pot sa spun ca in viitor vom fi cel putin la fel de tehnici.

Metalfan: In final as vrea sa stiu ce planuri de viitor sunt?
Nu imi dau seama sincer ce se poate intampla in viitor pentru ca trupele din Romania traiesc in functie de un viitor incert. Speram sa avem intr-un timp nu foarte indepartat un concert la Timisoara si mai ales sa inregistram albumul, asta e tot ceea ce ne preocupa. Iar peste cateva zile vom concerta la Craiova, pe teren propriu, speram sa fie demential si acolo.

Metalfan: Tot in aceeasi formula?
Da, Avskild, Possession si noi.

Metalfan: Multi dintre cititorii site-ului nostru intreaba pe cand mult promisul show Avatar la Iasi, pentru ca in trecut ati avut un concert foarte reusit acolo?
Da, nu depinde numai de noi, depinde de o parte din prietenii nostri de acolo care ne-au promis, e vorba de Dragos si de Razvan, care au promis ca, undeva anul asta vom canta si in Iasi. Sper sa se poata ocupa sa realizeze un concert care ar ajuta pe toata lumea, si pe noi cat si pe rockerii moldoveni.

Metalfan: Va multumesc pentru timpul acordat si va doresc in continuare niste ani la fel de frumosi ca astia si un produs macar la nivelul Alchimistului.

Autor: Sake
Vezi galeriile trupelor: Avatar

   April 14, 2004  | 0 Comentarii  | 5403 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: AVATAR: poezie suprapusa muzicii

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri