interviuri rock

BEYOND THE VOID: un pic de dragoste vinovata si mai mult decit atit

BEYOND THE VOID: un pic de dragoste vinovata si mai mult decit atit
TRUPE : Beyond the Void

Probabil ca nu va spune mare lucru numele asta, desi gothic rockerii germani Beyond the Void au scos pina acum trei albume destul de laudate, as zice, si chiar foarte bine primite, daca ma uit pe siteul Metalfan. Nu se poate spune ca n-am incercat sa vi-i laud, nu? Dupa doua recenzii, era normal sa vina si interviul. A durat mai mult pina m-am hotarit eu sa-l fac, pentru ca odata provocat la discutie, vocalistul Daniel Pharos n-a fost deloc zgircit la vorba, nici chiar in fata unor subiecte mai putin comode ca orginialitatea in muzica, industria muzicala si calea spre succes. Unul dintre cele mai interesante interviuri pe care le-am citit:

 

 

Metalfan: Salutare, ce se mai intimpla in spatele vidului (Beyond the Void)? Ce mai faceti pe-acolo?
Daniel: Multumesc, bine. Suntem destul de ocupati cu concertele celeilalte trupe ale noastre, Worship, abia ne-am intors din Japonia, unde am avut 2 concerte. Cit despre Beyond the Void, discutam idei pentru un nou album. E o perioade cu de toate, si mai bune si mai putin bune.

Metalfan: Numele trupei e interesant si in plus suna misto. (Beyond the Void = dincolo de vid, in limba româna) Are cumva vreo semnificatie mai profunda? De ce l-ati ales?
Daniel: Mersi! In primul rind, se refera la afirmatia ca „trebuie sa existe ceva dincolo de vidul de spatiu”, care conduce la paradoxul ca, daca nu ar mai exista nimic dincolo de vid, ar fi doar si mai mult vid. Intelegi? Te ia durerea de cap. Pe de alta parte, suntem in cautarea luminii care se afla dincolo de vidul din noi. Dar, hei, e doar un nume, conteaza asa de mult numele?

Metalfan: Va ascult incepind cu al doilea disc al vostru – I Am Your Ruin – si trebuie sa-ti spun ca ma asteptam sa fiti mai cunoscuti pina acum. Acum doi ani, incheiam recenzia la respectivul disc asigurind pe toata lumea ca urmatorul album o sa fie lansat de o casa de discuri mare. Ascultind Gloom Is a Trip for Two mi se pare nedrept ca inca nu s-a intimplat asa. De ce crezi ca nu s-a intimplat?
Daniel: Multumesc pentru increderea pe care ne-ai acordat-o! Increderea pe care o au in noi fanii si prietenii ne face sa mergem mai departe. Nu-i usor pentru noi. Din ce in ce mai multe trupe au posibilitatea de a face (un fel de) muzica astazi, pentru ca mijloacele tehnice sunt din ce in ce mai ieftine. Dar lumea cumpara din ce in ce mai putine Cduri, chestie care scade numarul potential de contracte pe care le pot oferi casele de discuri la un numar imens de trupe, unele dintre ele foarte bune.
Schimbarea trebuie sa vina de jos in sus. Oameni buni, cumparati Cduri! Un CD in plus pe luna poate duce la o schimbare plan global. Folositi downloadul legal sau Myspace-ul ca sa va faceti o idee despre cum suna o trupa si, daca va place, cumparati CDul. O industrie muzicala fara cumparatori e asemenea unor masini fara benzinarii. N-o sa ajungeti departe.
Un contract „full service” nu e o chestie foarte sigura. An dupa an, devine din ce in ce mai mult ca o loterie. Noi doar facem ceea ce ne place, muzica din suflet, asa cum o simtim, si o facem pentru fani si prieteni. Restul nu mai e in puterea noastra.

Metalfan: Nu sunt multe trupe care sa-si faca propria casa de discuri care sa le lanseze discul. De ce ati ales varianta asta, nu ati avut alta alegere, industria muzicala v-a respins sau voi ati respins-o pe ea?
Daniel: Din cele citeva milioane de trupe (da, chiar milioane) pe care le gasiti pe Myspace astazi, numai citeva zeci au contracte bune. Alte citeva mii din toata lumea au contracte mizerabile cu case de discuri minuscule care nu fac absolut nimic. Cele mai multe trupe nici nu vor apuca sa aibe vreodata un contract, inainte de a se desfiinta sau iesi la pensie. Trist. Dar povestile de genul asta nu le veti auzi, istoria e scrisa de invingatori.
In ziua de azi nu poti sa vii si sa zici: „sun bun, miine o sa am un contract”. Pur si simplu, competitia e mult prea mare. Sunt case de discuri care primesc mai multe de 50 de demo-uri pe saptamina, sau pe zi, sau poate chiar pe ora. Mii de demo-uri pe an. Si dintre toate, isi pot permite sa ia sub contract un numar de trupe de la 1 la 10, pe an. De preferinta, trupe deja cunoscute. Deci cum sa mearga treaba in conditiile astea?
E bine sa ai control deplin, casa noastra de discuri are parteneri buni, distribuitori mari in multe tari. Si putem face asa cum vor muschii nostri, hahaha!

 

 

Metalfan: Deci pina la urma, industria muzicala e sau nu e buna pentru muzica?
Daniel: Industria muzicala, ca orice alta industrie, urmareste profitul. Promovezi un disc si factorul care decide, inaintea oricaruia, este cumparatorul. Poti sa investesti un milion de dolari intr-un promo, daca, in mod misterios, nimeni nu cumpara nici un exemplar, e un esec.
In concluzie, voi, publicul, decideti mersul lucrurilor. Toate trupele mari sunt acolo unde sunt datorita maselor. Marile strategii, marile case de discuri, da, ajuta, dar si ele, la rindul lor, incearca sa analizeze publicul si sa ii faca pe plac.
Asa e in economie. Poti sa vinzi cei mai buni burgeri din lume, daca nimeni nu stie de ei sau daca nu-i plac nimanui, e ca si cum nici n-ai exista. De-asta programele de zi la televizor sunt asa de nasoale si de-asta toate trupele mari sunt de obicei de rahat. Pentru ca o mare parte din omenire face umbra pamintului degeaba.
Dar nu dati vina pe industria muzicala. Ea face ce face orice industrie. Vinde. Daca toata lumea cumpara un gunoi, atunci acel gunoi va fi hitul de pe primul loc in topuri! Sa fie clar: publicul, cu lipsa lui de respect pentru arta si cu tolerarea pirateriei... publicul e vinovatul! Un studiu recent zice ca 95% dintre englezi fac copii ilegale. Foarte frumos. Daca tot vreti sa omoriti muzica, faceti-o cum trebuie: iesiti pe strada si impuscati un muzician.

Metalfan: Cum merge treaba cu casa voastra de discuri? Aveti in plan sa va existenti, sa va implicati mai mult?
Daniel: Endzeit Elegies (www.EndzeitElegies.com) are acum 2 trupe, amindoua trupele mele, si a lansat 4 albume pina acum. Deci suntem inca la inceput. Orice distribuitori interesati de materialele Beyond the Void sau Worship au datele pot sa ne contacteze la  info[AT]EndzeitElegies[DOT]com. Ce va fi in viitor, nu stiu.

Metalfan: Siteul vostru va prezinta drept o trupa de modern goth rock, cam ce ar insemna asta? Cum ai descrie muzica voastra?
Daniel: Lucram la un nou site, care ne va prezenta drept gothic metal. Totul se misca in valuri, iar noi plutim inspre metal zilele astea. Ne gindim sa aducem iar o schimbare in stilul nostru, pregatim citeva surprize.

Metalfan: Sa revenim la ultimul vostru disc, Gloom Is a Trip for Two, este el cel mai bun disc al vostru de pina acum?
Daniel: Hmm, de fapt, unora dintre noi le place mai mult I Am Your Ruin. Am vrut sa realizam o reprezentare a intunericului masiva, echilibrata, fara complicatii. Din punctul asta de vedere, am reusit, mie imi place foarte mult albumul. Privind in urma, elementele stranii care ne caracterizeaza muzica si momentele care nu-s nici prea dark si nici prea true, poate ca astea sunt cele preferate de cei care ne asculta. In timp ce noi ne-am propus sa compunem un album solid, sincer si legat, multi cronicari ar fi preferat sa venim cu ceva nou. Nu asta am intentionat cu albumul asta, dar ne gindim sa venim cu ceva foarte original pe al patrulea disc. Cum am mai spus, simtim si gindim in valuri. Multimea de posibilitati e nelimitata cind te gindesti la urmatorul album, si mereu ai vrea sa incerci o schimbare: mai lent, mai rapid, mai soft, mai dur si asa mai departe. Albumul potrivit, bine facut, scos la momentul potrivit: astea sunt conditiile ca un album sa devina hit. Noi pur si simplu facem ce ne place la un anumit moment dat. Cu Gloom... , am vrut sa facem un album dens, compact, atmosferic, intunecat si cu ritm mediu, care sa scoata in evidenta momentele gri. Un album sincer. L-am scris imediat dupa al doilea disc, nervos si plin de ura, si in acea perioada tinjeam dupa o atmosfera romantica, delicata si chiar si dupa un picut de dragoste vinovata.

 

 

Metalfan: Cum crezi ca s-a schimbat muzica voastra intre cele doua discuri? Mie, de exemplu, mi se pare ca e mai profund, sa zic introspectiv, dar da dovada de acelasi impresionant simt al melodiei ca si precedentul, tu ce parere ai?
Daniel: De fiecare data incepem de la zero. Primu disc are cite putin din toate, in principal chestii personale. O combinatie de multe stiluri diferite. La albumul cu numarul 2, am vrut sa aruncam deoparte melancolia si sa fim nervosi si fiorosi. Numarul 3 ne-a surprins iar intr-o perioada romantica intunecata, plina de atmosfera. Vezi tu, felul in care lucram noi depinde de starea de moment si de un anumit concept pe care il impartasim cu totii in trupa, pentru ca l-am creat impreuna in anii de cind cintam unii cu altii ca trupa. „Hai sa facem un album XXXX!”. Schimbarea consta in faptul ca progresam ca muzicieni de la album la album, desigur, dar in rest, totul depinde de starea de moment.

Metalfan: Muzica voastra ramine foarte placuta chiar daca isi tradeaza evident influentele: HIM, Darkseed, Charon, Type 0 Negative, Secret Discovery, Moonspell, Love Like Blood... Mie imi e clar ca nu va intereseaza sa inventati din nou heavy metalul, asa e? Care crezi ca sunt influentele principale pe acest disc?
Daniel: E clar ca Gloom nu vine cu prea multe chestii noi, dar asta e situatia in general cu trupele care cinta acest gen de muzica. Desi nu am ascultat piese ale unora dintre trupele pe care le-ai enumerat, e adevarat ca avem multe in comun cu ele. Eu nu ascult mai deloc muzica (ascult doar coloane sonore, pentru ca in domeniul asta lucrez), ca sa minimizez cit mai mult riscul de a fura ceva de la altii. Dar si noi folosim chitari, folosim game si acorduri asemanatoare, exista un stil de voce de gothic, teme asemanatoare si asa mai departe. Bineinteles, tot ce faci te pozitioneaza undeva.
Influentele mele sunt deja topite, fac parte din mine, le port in minte si in suflet. Dintre trupele amintite, am doar niste Moonspell vechi, un album Love Like Blood si cam tot ce au scos Type 0 Negative. Dar nu cred ca Beyod the Void seamana prea tare cu vreuna dintre ele.

Metalfan: Daca tot a venit vorba: cit de mult conteaza pentru tine originalitatea in muzica?
Daniel: Am invatat din experienta ca unii oameni se asteapta ca o trupa noua si tinara sa sune nou si tinar. Cind vrei sa ajungi cineva, nu e bine sa incepi prin a-ti spune „Hai sa imitam trupele mari”. Daca nu ai o casa de discuri uriasa care sa transforme realitatea si sa se comporte de parca noua lor descoperire a fost mereu printre cele mai bune si toate celelalte sunt niste copii, sfirsesti prin a fi catalogat tu insuti o copie.
Ia un CD si pune doua nume diferite pe el, o trupa noua si o trupa mare. Aceeasi muzica va fi, dupa caz, ori „noua capodopera a pionierilor genului XXXX, continind toate chestiile care ne plac la ei” ori „nimic nou, am mai auzit chestia asta de enspe mii de ori, copiaza pe XXX”. Fiind vorba de exact aceeasi muzica! Pun pariu.
Ti se spune, hei, sunteti o trupa noua, ce stiti sa faceti? Ce va face ALTFEL decit trupele cunoscute? Si eu zic, cum, adica stim sa facem cintece bune, mai vreti si altceva?
Astea sunt chestii la care nu ma gindesc niciodata. Nu ma intereseaza ce fac aia mari. Stiu doar vreo patru piese HIM si nu am cumparat nici un CD de-al lor. Dar totusi, multa lume ne compara cu ei. Eu nu incerc sa fiu original cu orice pret. Ma intereseaza gindurile, sentimenele, starile, melodiile si armoniile.
Dar o sa invat. Ca sa apari pe copertile tuturor revistelor trebuie ori sa te pupe zeul caselor de discuri pe frunte, ori sa fii atit de nou si extremist in exprimare incit toata lumea sa cada in genunchi cind te aude. O sa incerc si eu una dintre ele, hahaha!

Metalfan: As vrea sa te intreb despre versuri, la prima vedere e vorba de teme cliseu pentru gothic rock, sunt totusi ceva mai profunde, e vorba despre experiente personale? Crezi ca temele se vor schimba pe viitor?
Daniel: Temele se schimba mereu. In fiecare cintec de-al meu e o stare, o teama, un vis, niste ginduri. Scriu in jurul unui sentiment si asa se fomeaza un cintec. Nu am cite 12 experiente extraordinare pe an, ca sa le pun pe cite un album si as privi cu circumspectie pe oricine ar sustine ceva asemanator, dar in fiecare vers e cite o parte din mine.

 

 

Metalfan: Titlul albumului contine si el o tema des intilnita in gothic: dragostea condamnata, nefericita, ce v-a facut sa il alegeti?
Daniel: L-am ales pentru ca e al dracului de misto. Si daca am scos un album sincer, de ce sa nu ii punem un titlu sincer, pe masura?

Metalfan: Ai putea sa ne spui doua vorbe despre compunerea pieselor? A durat mult?
Daniel: Sunt patru compozitori in trupa, care vin cu piese intregi sau cu idei. Alegem ce ne place, le incercam pe toate fetele si le punem cap la cap. Cred ca a durat cam un an, per total.

Metalfan: Te consideri un gother adevarat? Te folosesti de subcultura goth doar pentru a-ti transmite muzica? Cum te raportezi la valorile subculturii goth?
Daniel: Imi place sa ma consider ca o persoana atipica, neinchisa intr-un sablon. Sunt multe chestii care imi plac din multe genuri, in principal chestiile deprimante si sumbre. Probabil ca sunt atipic. Imi place sa fac muzica si in momentul in care Beyond the Void s-a adunat si a inceput sa faca muzica, am realizat ca iese ceva sumbru, trist si heavy. Un stil pe care unii il numesc gothic rock. De-asta suntem unde suntem.
Ii respect pe cei care cred sincer si traiesc  conform valorilor unei subculturi sau alteia, dar mie imi place sa stau deoparte, sa fac ce-mi place mie asa cum imi place, nu sa fiu un anonim intr-o multime, de orice fel ar fi.

Metalfan: Ce formatie muzicala ai? Pe siteul trupei scrie ca, in afara de voce, stii sa cinti la chitara, clape, bas si tobe. Cum de ai reusit sa le inveti pe toate?
Daniel: Eu ma consider compozitor. De-asta imi place sa incerc sa cint la toate instrumentele. Sunt compozitor de muzica pentru jocuri si scurt-metraje si pentru munca mea e important sa inteleg toate instrumentele de pe pamint. Sunt usor de intrecut de un instrumentist bun, sa zicem, de un chitarist, pentru ca nu sunt preocupat sa ma perfectionez pe un anume instrument. Eu cint doar pentru a transmite emotii si stari, fie ca e vorba de chitara, clapa sau orice altceva. Pentru mine tot ce conteaza este cintecul, probabil de-asta am ajuns sa fie compozitor si vocalist.

Metalfan: Fiind „creierul” intr-o trupa, banuiesc ca asta iti creeaza nevoia de a controla totul, nu? Esti cumva un dictator un trupa? Ce zic colegii tai de asta?
Daniel: Sa stii ca la inceput eram chiar o trupa democratica. Dar, pe masura ce ne-am dat seama ca fiecare e dispus sa investeasca o anumite cantitate de energie si fiecare are propria lui imagine despre trupa, Dominik si cu mine am preluat controlul, ca sa ne asiguram ca mentinem trupa la un anumit nivel. Ca sa dam un exemplu si celorlalti. Totusi, majoritatea deciziilor le luam tot impreuna. Nu ma simt deloc ca un tiran. Ar trebui?

Metalfan: Ce parere ai despre internet si despre file sharing? Pe de o parte, e o sansa de a ajunge la foarte multi oameni, dar in acelasi timp e un risc de a pierde foarte multi bani. Cind tragi linie, da cu plus sau cu minus?
Daniel: Chiar nu stiu ce sa zic. Eu sunt impotriva dowloadului ilegal si la fel ar trebui sa fiti si voi. Cumparati Cduri si veti pastra varietatea in muzica. Daca nu, o sa mergeti spre o piata in care va supravietui doar muzica mainstream.
Da, eu va sunt ca un fel de bunic in afacerea asta, dar sa ne intelegem. Noi, toate ne-Madonnele din lume, suferim si vom muri daca voi veti continua sa furati muzica. Cunosc multe trupe care si-au pierdut contractul sau chiar s-au despartit din cauza downloadului ilegal, fara gluma.
Cu citeva saptamini inainte de lansarea am gasit pe google mai mult de zece pagini de rezultate cu siteuri care aveau albumul nostru la download.  Data viitoare, nu numai ca o sa ii dau in judecata, ci o sa incep sa-i omor pe toti proprietarii de domeniu a caror adresa sta cu nerusinare pe internet. Poate ar trebui sa ii pun sa inghita cite un CD ramas nevindut pentru fiecare download ilegal care s-a facut de pe siteul lor? Ar putea fi amuzant.
Imi place Myspace, e gratis, cunoastem o gramada de oameni si nu e leeching ilegal. Folositi Myspace si celelate siteuri gratuite si daca va place ceva, mergeti si cumparati Cdul. Daca se intimpla sa cumparati ceva ce nu prea va place, vindeti pe Ebay. Care e problema? Doar nu descarcati mincare, nu descarcati haine, acasa pe calculator. E normal sa platesti pentru marfa care costa bani sa fie produsa, nu? Dar muzica, hei, muzica e gratis! Nu, nu e, cacanarilor! Pot sa va arat facturile mele, daca vreti! Hahaha!

 

 

Metalfan: Ce ne poti spune despre concertele voastre?
Daniel: E un an plin. Am fost intr-un turneu cu autocarul cu L'Âme Immortelle si o sa mai avem unul in octombrie. Am cintat in Rusia si Japonia, printre altele, cu cealalta trupa a mea Worship (unde cint alaturi de colegii mei din Beyond the Void). Pe masura ce imbatrinim, incercam sa cintam mai putin concerte, dar mai satisfacatoare.

Metalfan: Care sunt planurile pentru viitorul apropiat?
Daniel: In momentul asta adunam idei. Acum merge mai incet, pentru ca suntem ocupati cu concertele cu Worship. Avem mult idei misto si nebune si ne-am dori sa luam o pauza si sa le punem in practica, sa aratam tuturor de ce suntem in stare. O sa fie grozav. Dar cred ca o sa ne trebuie 2 ani ca s-o facem.

Metalfan: Un mesaj de ramas bun, inainte de Quick Quiz?
Daniel: Multumesc pentru acest interviu cuprinzator. Imi pare rau daca uneori par cinic si suparat, e pur si simplu din cauza ca sunt cinic si suparat si urasc omenirea. Catre toata lumea care citeste acum, cautati-ne, ascultati-ne pe www.myspace.com/bevoid si cumparati albumele de la www.EndzeitElegies.com/catalog hahaha.

 

 

Quick Quiz:

Negru sau gri
Negru. E noul gri.

Moscova sau Rio de Janeiro
Moscova. Pentru ca ne-am simtit foarte bine cind am cintat acolo.

E. A. Poe sau Charles Baudelaire
Poe, dar nici unul nu e printre preferatii mei.

Opiu sau absint
Amindoua amestecate bine, va rog.

Sisters of Mercy sau Type 0 Negative
Type 0, dar a fost o alegere grea.

Tepi sau piercing
De ce nu amindoua? Imi place cum arata metalul pe o fata, atita timp cit e folosit cu gust.

Frankenstein sau Dracula
Frankenstein e una dintre cele mai triste carti pe care le-am citit, iar Dracula e tatal povestilor cu vampiri, si vampirii sunt super-tari, la asta nu ma pot hotari. Remiza.

Tare sau clar
Clar. Tare e supra-apreciat.

Corb negru sau pisica neagra
Corbul, bineinteles. De fiecare data cind visez, zbor si pisicile sunt naspa.

Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Beyond the Void

   July 11, 2008  | 0 Comentarii  | 8518 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: BEYOND THE VOID: un pic de dragoste vinovata si mai mult decit atit

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri