interviuri rock

Catalin: Stillborn va ramane o prezenta constanta pe scena in urmatorii ani, cu muzica buna si un public multumit

Catalin: Stillborn va ramane o prezenta constanta pe scena in urmatorii ani, cu muzica buna si un public multumit
TRUPE : Steelborn

Desi este o trupa aflata la inceput de drum, Stillborn a reusit deja sa isi faca simtita prezenta in scena rock autohtona. Recent, Stillborn a  castigat ultima editie a concursului Maximum Rock - Support pentru underground si are planuri mari pentru viitor. Va las sa descoperiti care sunt acestea chiar de la membrii trupei, Aura, Robert, Mihai, Catalin si Alex.







Metalfan: Salut si bun-venit pe metalfan.ro. Fiind prima intalnire a trupei Stillborn cu cititorii nostri, am sa te rog sa punctezi cele mai importante aspecte ale biografiei voastre.
Robert: Salutari pentru prietenii de la Metalfan.ro. Noi suntem Stillborn si ne dorim sa va incantam cu muzica noastra!
In toamna lui 2008 s-au nascut primele ganduri despre o trupa noua, iar cautarile pentru o echipa completa au debutat in scurt timp. Am inceput alaturi de cativa prieteni, iar in ianuarie 2009 am intrat pentru prima data in sala de repetitii. Am configurat cateva piese, le-am cantat, ne-am bucurat de ele si visam departe. In cursul anului 2009 s-a schimbat componenta formatiei, iar in luna noiembrie am reusit sa urcam pentru prima data pe scena. Inceputul anului 2010 a adus noi concerte, dar si alte schimbari in componenta trupei.

Metalfan: A cui a fost ideea de a infiinta trupa? De ce Stillborn, ce semnifica numele pentru voi?
Robert: Ideea ii apartine lui Mihai, care a venit la mine si mi-a propus sa incepem acest proiect. Eu nu am fost de acord, dar am cedat insistentelor :).
Numele este dat de piesa lui Zakk Wylde. Aici continua Catalin, el are cea mai buna poveste legata de nume :).
Catalin: Da, am venit in trupa cand deja toata lumea era hotarata ca numele ramane neschimbat. Mi s-a parut un contrast excelent intre STILLBORN si prezenta feminina din trupa. Nu se potriveau deloc; probabil tocmai aici e farmecul. Ca sa nu mai vorbim de etimologia cuvantului, care este la fel de contrastanta.

Metalfan: De cand functionati in actuala componenta? Membrii trupei au background muzical, au mai activat si in alte grupuri pana sa se alature Stillborn? Sunteti implicati si in alte proiecte?
Mihai: In actuala componenta suntem din iunie 2010, toti avem background muzical si am activat in alte trupe inainte de Stillborn.
Stillborn este singurul proiect in lucru pentru fiecare dintre noi. I-am dedicat totul.

Metalfan: Desi sunteti un grup recent infiintat, aveti deja la activ un material discografic, EP-ul Un nou inceput, iar in decembrie urmeaza sa apara un alt EP,  Intr-un vis. De ce ati optat pentru varianta aceasta si nu direct pentru un album de studio? 
Catalin: Pentru moment cautam un sound modern pentru muzica noastra. Am utilizat setari diferite pentru cele doua EP-uri si credem ca cel de-al doilea se apropie mai mult de ceea ce ne-am dori intr-un LP de studio.
Intr-un fel, cred ca ne-a fost si teama ca nu vom trece proba studioului. Din fericire insa am avut o echipa exceptionala la mixer si rezultatul a fost mult peste asteptari. 







Metalfan: Cand intentionati sa inregistrati albumul de debut? Aveti deja in plan un studio si un producator?
Alex: Exista cateva ganduri care deocamdata sunt la stadiul de „centralizare“. Am intalnit cativa oameni binevoitori carora le place ceea ce facem si care s-au oferit sa ne ajute. O sa studiem optiunile, evident si costurile, si speram ca in cele din urma sa ajungem la cea mai buna solutie. Oricum, indiferent de ce o sa alegem, o sa mai dureze putin pentru ca vrem sa fim siguri ca ceea ce o sa oferim publicului va fi de cea mai buna calitate.

Metalfan: Considerati ca rock alternativ este o eticheta potrivita pentru muzica voastra? Ce crezi ca va diferentiaza de celelalte trupe care practica acelasi stil?  
Catalin: Da, este o eticheta potrivita pe care o vom pastra. Sa nu uitam insa ca trupa are origini mult mai „metalice“ si ca tot incercam sa ne imblanzim sound-ul catre piese cu adevarat alternative. Diferentele fata de alte trupe cred ca sunt vocea feminina, balansul si energia pieselor.

Metalfan:  Care sunt sursele voastre de inspiratie din punct de vedere muzical? Ce trupe v-au influentat in mod decisiv?

Robert: Nu cred ca ne-a influentat nimeni in mod decisiv, dar cred ca toata muzica ascultata de-a lungul anilor si-a lasat amprenta asupra modului de a compune, de a canta si de a orchestra. Ascultam muzica din toate stilurile, incluzandu-i pe nonconformisti, si suntem foarte deschisi la tot ce este nou. Trupele noastre preferate inseamna toti  artistii care canta frumos si bine; in esenta, cautam muzicalitatea fiindca oferim muzicalitate.

Metalfan: Ce credeti despre scena de rock si metal autohtona? Dar despre cea internationala? Sunteti la curent cu ultimele aparitii discografice, cumparati CD-uri, mergeti la concerte?
Mihai: Rockul din Romania mai are mult pana sa ajunga la nivelul celui international, dar in ultima vreme am observat o crestere si la nivelul Romaniei, in sensul aparitiilor live si a concursurilor.
Intotdeauna am fost la curent cu tot ce se intampla in domeniul muzical, iar la concerte mergem frecvent, atat pentru trupele mari, cat si pentru prietenii care ne invita la concertele proprii.

Metalfan: Cu putin timp in urma, Stillborn a castigat finala concursului Maximum Rock – Support pentru Underground. Va asteptati sa luati marele premiu?
Aura: Imi place sa cred ca merg la sigur in viata… . Chiar daca nu am fi castigat marele premiu, am fi fost oricum castigati pentru ca la o astfel de experienta nu ai cum sa reactionezi decat pozitiv. Eu sunt o fiinta optimista si am incercat sa insuflu victoria colegilor din trupa inca de cand ne-am inscris in concurs si s-a intamplat sa am dreptate. Cred ca daca iti doresti suficient de mult sa castigi devii si mai motivat si mai bun si nu ai cum sa ratezi.

Metalfan: Ce crezi ca v-a diferentiat fata de celelalte trupe participante? Care grupuri ti-au mai placut din cele inscrise in concurs?
Alex: Cred ca tuturor le-a fost greu sa se decida… atat publicului, cat si juriului. Toate trupele au fost foarte bune si au dat totul pe scena; se putea observa ca membrii fiecareia dintre ele erau pasionati de ceea ce fac. Diferenta de puncte a fost una minima, dar se pare ca muzica si stilul nostru ne-au dat un mic avantaj. Toate mi-au placut in aceeasi masura si toate au meritat sa se califice in aceasta finala.







Metalfan: Am observat ca aveti o activitate concertistica destul de sustinuta. Cat de important este pentru o trupa noua sa aiba multe concerte?
Catalin: Publicul ne-a spus in mai multe ocazii ca STILLBORN suna cel mai bine live. Asa ca dam publicului ce isi doreste: concerte live din plin. Este esential ca o trupa tanara sa fie prezenta cat mai mult in fata publicului. Asa inveti sa transmiti si sa primesti energie la si de la public si mai ales sa ai incredere in ceilalti de pe scena. Eu cu fiecare live ma simt mai aproape de fiecare dintre ei.

Metalfan: V-am vazut live si am ramas placut surprins atat de energia pe care o degajati pe scena, cat si de modul inchegat in care sunati. Cat timp petreceti in sala de repetitii?
Robert: Repetam cat putem de des si de mult si daca ar fi dupa mine as merge zilnic, iar pentru acest aspect colegii „ma urasc cu toata dragostea“ . Eu am avut perioade cand repetam zilnic cate 4-6 ore. Acum avem trei zile pe saptamana pe care nu le ratam, iar orele sunt nesfarsite, nu le numaram niciodata. Pe langa sala de repetitii, studiem foarte mult individual.
Aratam foarte mare interes aspectului vizual de pe scena si din afara ei, lucru pe care il observ din ce in ce mai des la trupele din Romania si ma bucur teribil ca incepe sa apara interesul si pentru imagine.

Metalfan: Aura Pohoata are o voce excelenta, cu mult potential, mi se pare una dintre cele mai promitatoare voci feminine aparute in underground-ul romanesc din ultima perioada. Are studii de canto? A mai cantat pana acum in alte trupe?

Aura: Multmesc frumos pentru incurajare. Am studiat canto si vioara la Suceava in cadrul casei de cultura inca de la 12 ani, cat despre alte trupe, desi nu au legatura cu rockul,  au tot  fost de la N&D, Hora, Yana la Chik-go.
Catalin: O optiune curajoasa pentru STILLBORN, Aura s-a dovedit a fi un interpret desavarsit, iar experienta anterioara a fost decisiva. Deci, dincolo de vorbele neprietenoase ale unora, are toata sustinerea noastra.









Metalfan: In ce domenii activeaza membrii Stillborn? Aveti pasiuni comune (in afara de muzica, evident)?
Mihai: Membrii Stillborn sunt inainte de toate prieteni. Si ca orice prieteni avem multe lucruri in comun: pescuitul, calatoriile impreuna si multe altele.
Fiecare membru activeaza in domenii diferite, incepand cu cel bancar pana la cel didactic.

Metalfan:  Ce planuri de viitor aveti? Cam ce v-ati propus sa obtineti cu Stillborn?
Catalin: Daca ne-ai fi intrebat prin iunie 2010, ti-am fi spus ca ne dorim foarte mult ca primul nostru live sa nu fie un fiasco. Nu exista un alt viitor. Noi credem ca nu a iesit asa rau, deci ne propunem ca in 2011 sa deschidem unul dintre concertele mari ce se anunta in Romania; personal as vrea sa fie Muse sau Green Day. Si ne-am dori sa organizam si primul turneu national. In concluzie, STILLBORN va ramane o prezenta constanta pe scena in urmatorii ani, cu muzica buna si un public multumit.

Metalfan: Multumesc pentru interviu. Cateva cuvinte de final pentru cititorii Metalfan:
Aura: Multumesc din suflet pentru suport, sa ne vedem cu bine la concerte!
Mihai: Va multumim si Long live rock’n’Roll!!
Alex: Multumim tuturor celor care ne sustin si rock forever … and a day!
Robert: Studiati mult, cantati bine si cuceriti lumea!
Catalin: Sa ne vedem cu bine pe scena!

Puteti afla mai multe informatii despre Stillborn pe site-ul http://www.stillbornband.ro/



Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Steelborn

   November 10, 2010  | 0 Comentarii  | 4412 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Catalin: Stillborn va ramane o prezenta constanta pe scena in urmatorii ani, cu muzica buna si un public multumit

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri