interviuri rock

Mihai 'Coro' Caraveteanu (AXA VALAHA PRODUCTIONS): perioada de inceput

Mihai 'Coro' Caraveteanu (AXA VALAHA PRODUCTIONS): perioada de inceput
TRUPE : AbnormyNdeffect, Grimegod, Necrovile, Satanochio, Sincarnate

In prima parte a acestui interviu destul de lung, puteti afla mai multe detalii despre Axa Valaha Productions. Lucruri pe care multi dintre voi probabil ca nu le stiau despre acest label, despre aceasta agentie de concerte si despre Mihai 'Coro' Caraveteanu. De asemenea Coro ne-a vorbit in afara de show-ul ce urmeaza cu Lividity si de urmatoarele evenimente la care lucreaza, printre care si cele doua concerte cu God Dethroned, ce s-au vehiculat in ultima perioada prin intermediul myspace-ului si al publicatiilor de profil din Romania. De asemenea am discutat si despre grupuri precum Satanochio, Sincarnate, Necrovile, Grimegod sau AbnormyNdeffect, grupuri cu care Coro a colaborat sau inca mai colaboreaza.

Metalfan: Salut Coro si bine ai revenit la Metalfan.ro!
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Salut! Da, imi aduc aminte ca a fost prima data cand Metalfan a vrut un interviu si eu am fost primul care am raspuns la un interviu pentru Metalfan in deschiderea site-ului acum multi ani, nici nu mai stiu cati ani.

Metalfan: In 2004 a fost primul interviu...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: In 2004 am si facut interviul. Imi aduc aminte ca tocmai ne intorsesem din turneu cu Avatar. Avatar tocmai cantasera cu Pungent Stench atunci. Da, si cred ca la doua zile diferenta am facut interviul pentru Metalfan, iar poza care a fost atunci pe Metalfan e o poza cu mine dormind in masina la intoarcere. O poza facuta undeva prin Austria. [intre timp a fost inlocuita, n.red.]

Metalfan: Cum simti ca te-ai schimbat de atunci?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Pai cum sa zic? M-am schimbat eu zic ca in bine, in bine relativ la toata povestea asta cu site-ul, cu muzicile, cu treburile astea. Bine, in viata s-au schimbat o gramada de lucruri, intelegi? Dar m-am schimbat in bine in ceea ce priveste chestia asta cu metalul. Adica daca in 2004 era decat un hobby, in momentul asta e afacerea mea din care traiesc si e un job full-time.

Metalfan: Ai renuntat la alte job-uri...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da, am renuntat acum aproape doi ani la job-ul pe care il aveam eu, jurist, am renuntat, si din 2006 - 2007 fac doar asta.

Metalfan: Si pana cand crezi ca o sa poti sa faci decat asta?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Sper sa fac treaba asta forever, stii? Incerc sa ma tin ocupat cu treaba asta.

 


Axa Valaha, primii pasi

 

Metalfan: Haide sa vorbim putin de Axa Valaha ca label. Cat de greu ti s-a parut cand ai pornit prima data la drum si cum ti se par lucrurile acum in 2009?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Bai, sa-ti spun sincer cand am pornit la drum nu prea stiam despre ce e vorba si cum se mananca treaba asta. Probabil ca daca as fi stiut de la inceput cat e de greu, nu as fi facut job-ul asta. Dar vezi, am inceput labelul cand eram la sfarsitul adolescentei, asa, cand ti se pare ca poti sa faci o gramada de lucruri. Eram foarte efervescent la vremea aia, eram pozitiv cu mine insumi si am inceput label-ul... cum sa-ti spun? Label-ul nu l-am gandit niciodata sa fie o afacere in adevaratul sens al cuvantului. Voiam mai degraba o chestie... stii ca prima data am scos o compilatie pe caseta in 30 de exemplare, a fost... bine lumea ar mai fi vrut-o, dar am pierdut coperta, la vremea aia era cu dischete cu nu stiu ce si coperta aia era trasa la comanda si am pierdut coperta si dupa aia nu am mai avut cum sa o mai multiplic. Adica aveam materialul, dar nu mai aveam coperta si au ramas 30 de exemplare. Dupa aia al doilea material a fost, am scos pe caseta demo a trupei Obscurum Noctis, era proiect Avatar la vremea respectiva. Un fel de black metal melodic. Cantau in trupa respectiva, cantau trei dintre membrii de acum de la Avatar, dar la vremea respectiva nu era decat unul. Catalin la bas, Marian la tobe si Dan Scurtu care din totdeauna a fost la Avatar, la chitara. Da, era un project band care mie mi-a placut foarte mult la vremea respectiva si am si avut sansa, cum sa zic? Adica nu doar am scos demo-ul. Am scos demo-ul dupa ce organizasem cateva concerte cu ei, ne intalnisem pe la festivaluri. Intelegi? Adica a fost o chestie din asta de prietenie. "Bai voi aveti demo-ul ala, ce vreti sa faceti cu el?" "Bai, nu vrem sa facem absolut nimic cu el, il avem mai de de mult, nu a fost scos niciodata." "Hai sa-l scot eu." Stii?

Metalfan: Si l-ai scos...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da, l-am scos pe caseta din asta, o multiplicam acasa. Pe deck, coperta era la xerox asa mare cat o pagina A4, taiam marginile... Si materialul ala s-a distribuit super bine, stii? Era efervescenta aia "Hai sa facem multe!". Schimburi in strainatate, casete pe caseta... Si am dat aproape 300 de bucati. Bine, nu foarte multe s-au vandut. Nu iti inchipui treaba asta. Dar a fost faza aia... Uite iti dau tie 5 casete in Grecia sa zicem si imi dai tu 5 casete de la tine. Era o faza din asta, stii? Si lucrurile astea s-au miscat foarte bine. Si imi aduc aminte, ca atunci am si aranjat cateva interviuri pentru Obscurum Noctis si la un moment dat Dan mi-a zis: "Ba, what the fuck?" Obscurum Noctis care aproape ca nu mai exista are mai multe interviuri decat Avatar la vremea respectiva, "Hai sa te ocupi de Avatar." Si asa a inceput povestea si cu Avatar.

Metalfan: Dintre toate materialele aparute sub egida Axa Valaha, care simti ca este cel mai aproape de inima ta, din punct de vedere muzical?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Nu, hai sa-ti spun cum stau lucrurile. Exista doua chestiuni diferite. Exista prima parte a labelului, adica cam pina prin 2004, in momentul in care am editat materiale si... cum sa-ti zic? Adica am editat materiale ale prietenilor mei, vorbesc de oamenii din trupe. Cumva incercam sa ajut trupele alea. E feeling-ul ala adolescentin de support underground, stii? Dupa aia, in momentul in care a trebuit, cand am trecut de la caseta si de la CD recordabil la CD, atunci cand trebuie sa bagi foarte multi bani dintr-o data ca sa incepi "joaca", lucrurile au devenit mult mai serioase pentru mine. Si atunci fiecare trupa pe care am ales-o si care au scos pe CD, defapt sunt doar doua pana acum care au scos discuri la mine. Vorbesc despre Satanochio primul, I Am Satanochio, respectiv Sincarnate, On the Procustean Bed. Si dupa cum spuneam, am facut alegerile pentru ca am simtit si... cum sa-ti spun? Chestia asta nu a dat gres pana acum. Si cand am ales Vokodlok sa ii scot pe caseta, acelasi feeling l-am avut. Am ales Vokodlok sa scot pe caseta dupa ce nimeni nu avea incredere in trupa aia, stii? De abia inregistrasera un material si faze din asta, dar am crezut in steaua lor, si uite ca nu m-am inselat. Si acelasi lucru s-a intamplat si cu Satanochio si cu Sincarnate. Se pare ca am nas...

 

 

 


Satanochio

 

Metalfan: Ai mana buna...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da, am mana buna pentru trupe. Dar, cum sa-ti zic? Ar foarte usor sa zic: "Bai aveti un demo, hai sa scoatem pe CD". Problema e ca trebuie sa simt ca materialul ala se va vinde si mai ales sa fiu sincer cu mine insumi sa nu ii mint pe cumparatori. Sa zic: "Ba, aveti un material megatare!" si defapt sa fie un rahat. Ca asta e singura chestie. Si in momentul in care am scos I Am Satanochio, iti aduci aminte ca era o campanie impotriva lor. Toata lumea zicea ca e o trupa de rahat, intelegi? Adica a fost faza asta fost super, super importanta. Iti dai seama, scosesem demo-ul lor... Stii cum a inceput toata povestea? Unul dintre ei a venit la mine si a zis: "- Bai, am tras un demo!" "- Da?" "- Da!" "- Foarte misto, da-mi-l si mie sa-l ascult." L-am ascultat, e vorba de primul demo. Si am zis hai sa-l scoatem. Asta s-a intamplat pe undeva prin ianuarie - februarie, si dupa aia de 8 martie am scos demo-ul chiar de ziua femeii. Tin minte ca am facut lansarea oficiala atunci in Underworld si a venit foarte multa lume, desi, si chiar in aceeasi zi a fost lansarea si la Balamuc Zine prima data. Si a fost o chestie nebuneasca, bine in ambele locuri au fost intrarea libera si lumea s-a mutat din Club A in Underworld special pentru cele doua lansari. E uluitor ca lansarea a beneficiat inclusiv de review-uri in revistele de profil din Romania. Desi CD-ul a fost, demo-urile si dupa aia CD-ul, au fost fara exceptie masacrate in presa de profil. Adica si Heavy Metal Magazine si Maximum Rock tot timpul au scris, nasol ca sa nu spun lamentabil despre...

Metalfan: Da, in Heavy Metal Magazine luasera 5 daca tin bine minte...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da, cum sa-ti spun, adica intodeauna a existat o nota de trecere. Nu am materiale care sa ia nota sa ramana corigente. Dar oricum, cum sa-ti zic, imi place sa cred ca materialele mele sunt acolo undeva la nota 7. Adica nici asa, nici asa. Da, desi presa a fost foarte negativa atunci, in momentul ala am inceput sa promovam trupa de adevaratelea. stii? Si imagineaza-ti, demo-ul, primul demo a fost limitat la 300... la 33 de exemplare, dar l-am imprastiat in inca cel putin 50 de exemplare la fanzine, la reviste, la webzine-uri, la treburi de-astea. Dupa aia a fost materialul scos intr-un singur exemplar. Aia e o alta poveste, cu o tipa, cu o fana, o cunostinta de a mea. Ii placea foarte mult Satanochio, ii placea foarte mult demo-ul si in momentul asta, in momentul in care ei au auzit ca e super misto, ca ii place foarte mult au zis "O sa inregistram un material doar pentru ea.", si au inregistrat 6 piese, a fost demo-ul doi. Bine, acum poti sa-l gasesti, nu e nici un fel de problema. Ulterior a fost reeditat, dar nu oficial, la modul semi-oficial asa. Dupa aia a venit single-ul Daemon pe care l-am scos gratuit. La fel, a fost tot asa. Am incercat sa facem o chestie inedita. Nimeni nu mai lansase un single gratuit si sa-l imprastie in cate exmplare, in toata lumea. Daca cere cineva un exemplar, o sa-l primeasca. Si atunci am facut lansarea materialului in Viking Club, clubul de pe Calea Victoriei. Eu mi-am petrecut o mare parte din anii aia acolo. Imi aduc aminte ca petreceam mai mult timp in carciuma decat acasa. Asa a fost sa fie. Da, era si o perioada mai ciudata in viata mea personala si atunci stateam prea mult la carciuma. Si am facut materialul ala. L-am distribuit... Tin minte, l-am lansat la un concert Vena Cava si cu auditie ca de fiecare data. Si a iesit foarte misto. Si dupa aia pregateam materialul, albumul de debut. Si a fost o faza super ciudata ca voiam sa prindem 06/06/2006, stii? Data fatidica [n.red. rade], cea mai satanica data a mileniului vroiam sa o prindem si lucrurile se miscau destul de greu... materialul era gata, dar lucrurile s-au miscat destul de greu cu fabrica de presat CD-uri, in sensul ca au uitat sa trimita glass master-ul ca sa-l preseze in Germania. Chiar insistasem foarte tare pe faza asta pentru ca la un moment dat, un alt material scos de Andrei Rusu, adica proiectul, primul disc R.A. a fost presat pe un glass master in Romania si a fost presat cu cateva mili-miimi de secunda mai repede decat trebuie sa fie presat, astfel ca vocea lui Dan Byron se aude ca o voce de adolescent pe discul ala. Nu e nasol, suna chiar foarte misto, dar nu e vocea lui Dan. Un pic... viteza e mai mare, stii? Si am zis nu, "O sa facem glass master-ul in Germania foarte misto.". Drept pentru care am fost atat de stransi cu timpul, am luat discul de la fabrica in dimineata lansarii daca iti vine sa crezi. Si uite ca Satanochio a fost tot timpul, au avut genul asta de aproape ghinion, acum cu ultimul disc, in momentul in care au lansat ultimul disc si fixasera data de lansare in Romania, discurile inca nu ajunsesera. Vezi cum se mai intampla, sunt chestiuni din astea de logistica care te depasesc. Si asta s-a intamplat, am lansat discul si dupa aia discul s-a vandut foarte bine. Cum sa-ti zic? Nu repede, dar foarte bine. Incet - incet asa. Am distribuit, cam intr-un an ajunsesem in 40 - 50 de tari, dar acum nu iti inchipui ca enorm. In fiecare tara am trimis cate 5 - 10 - 20 de exemplare. Bine, stresul mare e pe Statele Unite si pe Germania pentru ca acolo e piata aia mare. Unde se poate vinde orice daca ii faci un pic de promotie asa. Si uite ca s-au miscat lucrurile. Si dupa aia ma vazusem cu ei si vorbeam despre discul doi si au inceput sa existe niste diferente de opinie si atunci am renuntat amiabil. Ei s-au pornit sa isi caute... ei sunt, Satanochio e o trupa prolifica. Compun foarte mult si compun foarte bine. Desi se auto cenzureaza foarte tare la ce compun, toate materialele sunt foarte misto. Dar compun foarte mult. Dupa aia facusera, vroiau sa scot si DVD-ul. Iti dai seama ca e vorba si de... e vorba pana la urma cat de puternic am fost financiar la momentul respectiv, si cum nu eram foarte puternic financiar la momentul respectiv, daca stai sa te gandesti, era in aceeasi perioada in care incepusem activitatea cu Hatework. Iti dai seama, foarte multi bani investiti si colo si colo, adica mai multi bani de cat imi permiteam eu la vremea respectiva si lucrurile pentru ei se miscau din ce in ce mai greu din cauza asta. Pentru ca nu am putut sa scot DVD-ul, dupa aia la disc ar fi vrut si o editie de lux, uite cum e acuma scoasa la From Beyond si na, lucrurile astea cum sa-ti spun, au cauzat faptului ca s-a rupt povestea, stii? Dar cum sa-ti spun, s-a rupt povestea, am ramas amici, atat cat putem sa fim de amici si cu asta basta. Ma bucur pentru ei ca au mers mai departe tocmai pentru faptul ca daca trupa nu ar fi mers mai departe si nu ar fi gasit un alt contract si sa poata sa mearga inainte, inseamna ca eu as fi muncit degeaba atatia, toti anii aia. Dar uite ca a mers mai departe.

 

 


Sincarnate

 

Asa si dupa aia a venit release-ul Sincarnate. Stii cum e? A fost o faza super ciudata, ei au intrat in studio cam prin luna martie, daca imi aduc aminte... au intrat in studio cam prin luna martie si cam.... nu, martie, aprilie sau mai, nici nu mai imi dau seama, oricum debutasera intr-un show de al meu, au deschis pentru Enthrallment pe 23 martie 2007. Adica la doua saptamani dupa ce facusem Cannibal Corpse cu exact aceeasi oameni, pentru ca nu o sa ascund nimanui ca doi din membrii Sincarnate sunt fostii mei asociati de la Hatework booking, e aceeasi poveste. Dupa ce au tinut show-ul ala au intrat in studio. Prima data, a fost ideea sa inregistreze un demo ca orice trupa care vrea sa progreseze. Au durat inregistrarile foarte mult si, si mai mult a durat mix-ul si mastering-ul. Adi si Andi de la Taine nu prea aveau timp asa ca de abia prin semptembrie au fost, a fost materialul gata, gata de ascultat. Si in momemntul ala, iti dai seama, cautau o varianta. Le-am zis, "Ba, dati-mi materialul sa-l ascult si vedem despre ce e vorba. Daca imi place va fac o oferta, daca nu, nu.", si mi-a placut materialul si am zis, hai ma: "Daca ma asteptati pana la 1 februarie pot sa va fac, pot sa scot materialul." Pentru ca vezi, lucrul asta s-a intamplat exact in aceeasi bucata in care noi am anulat Hatework booking ... aaa ... am anulat Hatework Festival in 2007. Am anulat Hatework 2 si iti dai seama, in momentul ala fiecare dintre noi pierduse cate ceva, niste bani, pentru ca fest-ul a fost un minus chiar daca nu s-a tinut pentru ca se platisera bilete de avion. Bine, dintre noi, unii au pierdut mai mult si unii mai putin, nu o sa ascund lucrul asta. Bine, eu nu am pierdut cei mai multi, dar oricum aveam o gaura in buget, stii? Si tocmai de asta am avut nevoie de niste luni de recovery pentru ca sa pot sa scot un, genul asta de material. Initial ei nu au vrut sa ma astepte, au zis "Ba, stai ma putin, si asa l-am inregistrat in mai-iunie, dupa aia l-am luat in septembrie, pana mea, o sa mai asteptam sa treaca, o sa-l scoatem la un an dupa ce l-am inregistrat, aproape un an." si zic: "Ba, eu nu pot sa fac altcumva. Daca gasiti o oferta mai buna, faceti, daca nu, nu." Ai vazut, asa a aparut treaba. Adica pe stilul, ei au cautat si o alta varianta. Nu au gasit-o si au spus: "Ma Coro, o sa mergem pe mana ta. Asteptam pana in februarie.". Si dupa aia am scos discul, pe 2 februarie am facut lansarea. Discul a fost gata cu vreo 4 - 5 zile inainte. Am luat o marja de eroare, am invatat dupa povestea cu Satanochio, si am lansat discul dupa care imediat am plecat in tour. A fost prima trupa pe care am lansat-o si pe care am pus-o imediat in tour. Ma si chestia asta s-a cunoscut. In sensul ca s-au vandut aproape 400 de discuri, de CD-uri in 6 luni. Bine, nu o sa ascund faptul, iti dai seama, ca din toate aparitiile lor s-a cantat foarte mult in cluburi, am fost si in Republica Moldova, am fost si in Bulgaria. Dar au contat foarte mult aparitiile lor la Artmania, la fest-ul Artmania din 2008 si au contat foarte mult aparitia lor in deschiderea concertului Moonspell. Adica e cumva, au fost cele doua evenimente care au ridicat cota trupei. Asa, acuma ei lucreaza la un nou material, este o poveste foarte interesanta.

Metalfan: Tot produs de tine va fi?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Nu am stabilit inca absolut nimic din... chiar in momentul asta exista niste probleme legate de comunicare si nu stiu daca o sa continuam impreuna. Dar, cum sa-ti spun? In momentul asta eu continui sa le fac booking-ul cel putin pana la jumatatea anului 2009. Adica sunt deja show-uri cu ei confirmate in Germania in mai, o sa fie niste show-uri in Polonia ca parte in acelasi tour si in plus or sa mai cante acum duminica ... la Opera IX trebuia sa cante, acum duminica trebuia sa plecam in Grecia, show-ul s-a anulat, adica e mutat defapt pentru a doua jumatate a lunii martie. Vedem, stii? Lucrurile astea se misca si se aranjeaza pe parcurs. Cam asta e povestea.

 

 

 

Dakon

 

Metalfan: Daca imi aduc bine aminte, mai trebuia sa apara si un material cu Dakon....
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da, materialul cu Dakon... inca trebuie sa spun cu regret ca Dakon sunt marii pierzatori, din cauza faptului ca eu inca nu am un buget atat de mare pentru... cum sa spun? Pe care sa-l investesc in label. Faptul ca... intr-adevar, chiar vreau foarte tare sa scot materialul cu Dakon... chiar l-am pus la upcoming, nu doar... l-am pus inclusiv pe reclamele din reviste. Si chiar vreau sa scot materialul, bine, materialul e destul de vechi, inregistrat prin 2005, dar nu a fost niciodata produs. Si chiar as vrea sa scot materialul, dar vezi, lucrurile astea... as vrea sa scot materialul, coperta e gata, Costin Chioreanu a facut-o, arata foarte misto, coperta la o culoare, la argintiu pe hartie neagra, in genul Negura Bunget - Maiastru Sfetnic, asa, exact acelasi tip de hartie.  Dar... va trebui sa... rezerv, sa pun de o parte ceva de genul 1000 de euro ca sa iasa discul ala, si lucrurile astea cumva stagneaza. Adica se misca foarte greu. Am alte trupe care merg in tour. Trebuie merch pentru ele, spre exemplu AbnormyNdeffect, anul trecut am facut aproape 20 de show-uri cu ei, era nevoie si de merch, mai ales dupa ce au lansat discul, am printat si merch-ul de turneu Parricide... Iti dai seama, sunt niste bani la mijloc si mai ales cand printezi tricouri care nu se vand imediat, adica le vinzi in timp, banii aia raman blocati si merge mai greu.

 

 


Coro la microfon

 

Metalfan: Stiu ca pentru o perioada ai cochetat si cu scena din postura de muzician, iar aici imi vine in minte Irkalla cu Psalmi de Diavol Valah...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da, e o faza super ciudata. Nu am mai cochetat de aproape...

Metalfan: ... acum 10 ani a fost lansat, in '99...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da, nu a fost lansat niciodata, trebuie sa spun. Adica doar i-am dat drumu, a scapat pe net. Ultimul show pe care l-am avut cu Irkalla a fost in 2001 cred ca la Deva Rock Camp sau la Constelatii Rock, nici nu mai imi dau seama. Asa, oricum, ideea e ca de atunci nu am mai avut de a face cu scena niciodata din postura de muzician. Bine, am mai avut in afara de Irkalla, care defapt a fost trupa de baza cu care am mers foarte mult la foarte multe concerte, stii? Asa, am mai avut Stephan, era un proiect in care eu cantam vocal, il ajutam cu vocea pe Stefanita [n.red. Stefan Panea]... care ulterior a trecut prin toate trupele astea, Avskild, Deviant, acum canta la Rain District, si-a schimbat... aia era prima lui trupa. A fost asa, a inceput foarte frumos... Stefanita e mai mic cu cativa ani decat mine si venea sa repete la 14 - 15 ani, venea sa repete in sala in care repetam noi si atunci am vazut ce vrea sa cante si in 2000 am mers in studio la Grimegod si cu ajutorul lui Hoit si a lui Tubi din Grimegod am inregistrat materialul ala Bliss Surreal, nu a fost editat niciodata, nu a fost scos niciodata, am pus doar cateva piese pe compilatii la vremea respectiva. 28 de minute de muzica, eu cu el si cu Hoit care a programat tobele si ... stii, treburi de astea... A fost mai mult un material asa ca sa el sa capete incredere in el, ca e un muzician in adevaratul sens al cuvantului. In plus, incet - incet crescuse, a cantat cu noi in Irkalla de cateva ori cu basul si cu vocea, cu a doua voce, si dupa aia cand ne-am mutat toti in Bucuresti si povestea s-a spart, fiecare a luat-o pe alta directie. Uite vezi? Din gasca aia decat eu cu Stefanita si cu Sep mai suntem in joaca, restul au abandonat, acum sunt cu... au familii, au rate la banci, treburi de astea, stii? Au masini, merg in concedii, noi inca mergem in tour-uri.

Metalfan: Si nu te-ai gandit vreodata sa te reapuci?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Bai, stii, daca m-as reapuca vreodata, as vrea sa am o trupa de crustcore, de punk, o treaba de asta. O trupa care sa cante atat de simplu ca sa-mi permit sa cant in ea, stii? Pentru ca trebuie sa recunosc ca nu am fost niciodata, cum sa zic, un varf ca vocal si atunci.... o trupa de asta facuta din membri, cu fani membri care sa cante pentru alti oameni in aceeasi chestie. Daca mi-ar placea o chestie de genul asta mi-ar placea doar la modul sa ma urc intr-un van si sa merg in turneu in Europa doua saptamani, sau trei saptamani, sau o luna doar pentru distractia mea. Adica pur si simplu sa vad locuri noi, sa cunosc oameni noi... de-astea... si sa spun peste tot nazi punks fuck off si treburi de astea. Optiunile mele politice... Da, cam asta e. Adica nu m-am gandit niciodata serios, sa spun sincer. Chiar niciodata nu m-am gandit serios in ultimii 7 - 8 ani sa imi fac o alta trupa. Vezi, ceilalti care au fost in Irkalla si-au gasit mai mult sau mai putin, cei care au fost interesati, Sep a ajuns la Taine, acum am inteles ca o sa cante si cu Illuminati la bas, iar Stefanita a trecut prin foarte multe trupe, acum are foarte multa experienta, lucreaza in music related, deci el a ramas in scena de adevaratelea. Chiar acum doua zile a fost sunetistul show-ului pe care l-am facut eu. Si am fost foarte multumit de cum am lucrat impreuna. Am ramas aceeasi gasca, eu si cu el si cu inca cativa, aceeasi gasca de atunci. E foarte misto. Dar ti-am zis, nu ma tenteaza in adevaratul sens al cuvantului.Daca o sa fac vreodata o trupa care sa sune Motorhead vs. Anti Cimex sau o faza d-asta ar fi foarte tare, dar atat.

 

 

 


Lividity

 

Metalfan: In data de 26 aprilie ne vei prezenta pentru prima data Lividity...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da, asta e urmatorul, e de fapt primul show major dupa ce am plecat de la Hatework. Daca stai sa te gandesti, eu nu am facut nici un show major de atunci. Am facut in schimb foarte multe turnee. Dar vezi? Niciodata nu sare in ochi, nu o sa zica nimeni: "Bai Coro, cate show-uri ai facut anul trecut?", ma refer la 2008, dupa ce am plecat din Hatework. Pai anul trecut am avut ceva de gen 60 - 70 de show-uri. Toate pregatite de mine, stii? Asa, dar nimeni nu a discutat despre asta sau cu privire la asta, conteaza daca faci un show major sau nu. Si uite Lividity... iti spun sincer, nu vroiam sa fac Lividity din prima. Am discutat de principiu anul trecut, am discutat despre cum ar fi sa faci Lividity in Romania. Nu a iesit, nu am fost multumit de cum a fost gandit proiectul, si am renuntat. Intre timp, acum aproape o luna am fost contactat, prima data chiar de vocalul din Lividity: "Hai, fa un show cu noi.". I-am explicat despre ce e vorba, i-am zis ca nu imi permit sa aduc Lividity plus inca 6 trupe cum sunt ei acum in turneu, Destroying Europe 2009 e cu 7 trupe, asa, si atunci el a venit cu ideea ca la sfarsitul turneului sa mai adauge un show si sa fie doar Lividity in Romania fara trupele suport. Bine, iti dai seama ca asta implica o altfel de logistica, in sensul ca autocarele vor romane, nightline-ele de turneu vor ramane in Brescia, iar ei din Milano vor zbura la Bucuresti, vor tine show-ul, iar a doua zi vor pleca direct la Chicago in State, stii? Cumva prin varianta asta au crescut costurile cu concertul dar nu atat de mult cat ar fi costat cu 7 trupe. Chiar acum lucrez la el si ma gandesc care va fi varianta de locatie, bine inteles ca pana cand interviul va fi pus pe site, pana saptamana viitoare, lucrurile astea vor fi foarte clare. Adica voi stabili. Oricum esential pentru Lividity, pentru show-ul Lividity este ca eu nu-mi doresc un show mare, vreau un show la care sa vina 150 de oameni, maxim 200 de oameni. Un show de club, din ala unde Dave de la Lividity o sa cante la juma' de metru de fani. Fara bodyguarzi din aia,  fara gard in fata scenei, fara nimic de genul asta, un show de club din ala standard. Exact cum se face si in State. De asta m-am si gandit sa fac Lividity intr-un club... Dupa cum acum cativa ani de zile, in momentul in care am facut impreuna cu Marius, Cannibal Corpse, exact pe acelasi principiu am mers. Sa facem Cannibal Corpse nu intr-o sala enorma, intr-un club, unde toata lumea sa vina sa-i vada exact ca la ei acasa, e o senzatie din aia super tare.

Metalfan: Da, da, e alt sentiment...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Exact!

Metalfan: Si te-ai gandit la trupele de deschidere?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Ma, singura trupa de deschidere confirmata 100% e Spiritual Ravishment. Ei vor fi the main support pentru Lividity, si am sa mai adaug inca doua sau trei trupe din Romania, dar as vrea decat decat doua, sa fie cumva 4 bill. Pentru ca in momentul asta, iti dai seama, show-ul este duminica si atunci as vrea sa nu se termine chiar foarte tarziu pentru ca a doua zi oamenii merg la job-uri, iti dai seama, ma gandesc ca Lividity e o trupa pentru anumiti fani care ar putea sa faca o deplasare sa zicem de la Brasov sau de la Constanta, si atunci oamenii aia trebuie sa se intoarca pana a doua zi de dimineata acasa, sa faca un dus si sa se duca la job [n.red. rade], stii? M-am gandit si din perspectiva asta, mai practica asa. Asa ca, probabil o sa fie trei trupe support plus Lividity, sa incepem show-ul undeva pe la 7 si jumatate - 8, si undeva la 11 - 12 o sa-l terminam, fiecare o sa prinda ultimul metrou pentru Bucuresti si cu asta basta! [n.red. rade]

Metalfan: Chiar l-am prins [n.red. rade] ...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: L-ai prins atunci? Foarte bine. Asa l-am si gandit, asta a fost principiul.

 

 


Necrovile

 

Metalfan: Stiu ca si Necrovile trebuiau sa scoata la tine, la Axa Valaha...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da, in momentul asta Necrovile nu mai fac parte din echipa de la Axa Valaha, nu mai fac parte de cam de acum o luna. Au existat niste probleme de comunicare foarte grave la nivelul booking-ului. Chiar au fost, au fost probleme foarte grave in sensul ca unul dintre membri a trecut peste management si si-au... a incercat sa faca booking de unul singur. Lucrurile astea, cum sa spun... pentru mine e foarte important sa stiu ca toata lumea trage la aceeasi caruta cu mine. Deci am spus, hai sa incheiem si cu treaba asta... Daca Necrovile nu mai sunt la Axa Valaha Productions este din cauza faptului ca unul dintre membri, doar unul dintre ei a gresit, asta e foarte important de stiut. Doar unul dintre membri a gresit. Problema este ca in momentul in care vorbesti in numele trupei aleia, trupa a picat la mijloc si atunci eu a trebuit sa renunt la ei. E obligatoriu, stii, din punctul asta de vedere. Si cam aceeasi situatie dar la un alt nivel s-a intamplat si cu Sincarnate, cam cu o saptamana sau doua inainte. Parca a fost a bad period asa, stii? Pentru toata povestea, si eu i-am anuntat din momentul asta numai, we resign si cu asta basta. Eu am mers mai departe, ei au mers mai departe. Singurul lucru la care am cazut de acord este ca desi eu nu am mai scos discul, nu am mai fost interesat sa scot discul, am decis impreuna cu ei ca tour-ul pe care il pregateam pentru disc adica turneul asta din martie sa il tinem in continuare, sa aiba loc si  sa ma ocup in continuare de show-ul asta, ultimul lor show aranjat de mine ar fi in.... pe data de 17 aprilie in Germania dupa care colaborarea se va incheia de comun acord si ei isi vor vedea de treaba lor si eu de a mea si cu asta basta.

 

 

 


Grimegod

 

Metalfan: Si te-ai gandit la noi alte trupe care...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Ma, am cateva.

Metalfan: ... ti-au atras atentia?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Una dintre ele mi-a atras atentia atat de tare incat... mi-a atras atentia dar sunt aproape 20 de ani de cand imi atrage atentia, 15 ani defapt. Asa ca, la 1 martie o sa bagam discul la fabrica. Probabil ca la undeva la jumatatea lui martie, 15 - 20 martie, pentru prima data fanii din Romania vor avea, vor putea sa aiba in colectia lor primul material de debut al trupei Grimegod scos pe CD, adica demo-albumul Under the Sad and Silent Sky il voi scoate eu impreuna cu trupa pe CD. Am stabilit cam toate detaliile. Cum sa zic? Discul nu e exact acelasi de atunci. Adica a fost remasterizat analog, chiar Tubi de la Grimegod a facut toata povestea asta, stii? A remasterizat tot materialul. Cumva e un material cu totul nou dar care are acelasi feeling de anii '90 si bine inteles ca sunt aceleasi piese. Iti dai seama. Asa, deci, cumva e un genul de collector item asa.

Metalfan: Si vor mai figura cumva, nu stiu, niste bonusuri pe el care nu au aparut...?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Mai, vor mai figura din cate am inteles. Materialul e produs in totalitate de trupa. Pe mine m-au contactat si au zis, "Hai ma sa facem treaba asta impreuna. De ce nu?". Si am inteles ca pe material va fi ca bonus demo-ul de debut, primele, sunt patru piese de pe demo-ul din '94 care vor fi adaugate la bonus. Deci o sa iasa un material undeva la 60 - 70 de minute. Mi se pare o chestie.... un disc plin. De adevaratelea care sa merite niste bani, stii? Nu foarte multi bani. Deci o sa fie OK. Bineinteles ca mai am alte trupe in plan pe care sa le scot in afara faptului ca as vrea sa scot, sunt disperat sa scot discul ala cu Dakon. L-am amanat cam un an jumate' [n.red. rade] Asa, mai am in plan niste trupe care imi plac din Romania. Beleaua stii care e? Ca in general trupele din Romania nu fac fata programului meu de lucru. Asa, pentru ca cei mai multi din trupele astea, trupele nu sunt decat un hobby pentru ei si ii inteleg total. La vremea respectiva, si trupele mele au fost un hobby pentru mine si pentru ceilalti, ca aveam alte lucruri mai importante de facut. Dar in momentul, in conditiile in care eu traiesc din chestia asta, incerc sa-mi tin trupele foarte ocupate. Incerc ca fiecare trupa de a mea sa cante cel putin 50 de show-uri pe an. Adica 50 de show-uri cate week-end-uri sunt in an, stii? Cumva sa incerci... pentru ca atunci cand trupa se va misca mai bine, discul se va vinde mai bine, merch-ul se va vinde mai bine, lucrurile astea se leaga cumva unele de altele. Si e normal sa fie asa. Dar in momentul in care trupele nu fac fata programului... Spre exemplu in 2008 Necrovile mai mult au anulat show-uri decat sa le cante. Asta s-a intamplat, si cum sa spun? Asta e doar unul dintre exemple. Ca si cu celelalte trupe ale mele s-a mai intamplat genul asta de chestii. Dar nu pot sa ii acuzi, nu acuz trupele de nimic, doar ca vezi, uneori sunt atatea... sunt situatii de genul asta "Ba, nu pot sa plec de la job" sau... plus ca fiecare dintre ei au obligatii de job, personale, familiale. Si trebuie sa... cum sa zic? Sa stii pe ce loc e trupa ta. Daca nu e pe primul loc sau aproape de primul loc, ajungi la un nivel, dar mai mult de acolo nu poti sa mergi mai departe. Da, cam asta este.

 


Coro la masina de scris

 

Metalfan: Stiu ca aveai si un... o revista, o fanzina...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da, aveam o fanzina...

Metalfan: Ce se mai aude?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Ba, din 2000, din 2004 nu am mai scos-o. Intelegi? Pur si simplu. Imagineaza-ti ca e deja in lucru. Bine, mie imi place un fanzin sa fie xerox, sa fie manufacturat, fiecare exemplar sa fie manufacturat de mine, ca un copil. Cred ca asta face diferenta intre un fanzine si o revista in adevaratul sens al cuvantului unde lucreaza o intreaga redactie. Si din 2004 pana acuma am lucrat, sunt deja vreo 70 de pagini gata, stii? Am facut genul ala de interviuri care, cum sa-ti spun? Nu e vorba despre ultimul material al trupei. E vorba de tot story-ul asta din spatele unei trupe, ce si cum, stii? Spre exemplu am facut un interviu, un extensive interview cu Tumulus, trupa cu care am fost eu de mai multe ori in turneu, rusii de la Tumulus, un interviu despre ce inseamna pagan metal, culmea, interviul e facut inainte sa existe, sa explodeze povestea asta cu pagan metal. Si toate trupele astea de pagan metal, ce inseamna si cu nazi in scena pagan si toata povestea asta. Adica materialele sunt facute asa cumva sa le citesti cu placere si peste 10 ani. Si foarte multe recenzii, am ajuns la 300 - 400 de recenzii, si materiale foarte vechi si materiale foarte noi.

Metalfan: Si te-ai gandit la un numar cand o sa simti ca e gata? Sau...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Am zis ca la un moment dat o sa ma opresc undeva la 500 de recenzii, sa am 500 de recenzii, dar cum sa-ti spun, recenzii din alea foarte lungi si sunt foarte subiective. Adica e doar parerea mea acolo si plus ca sunt, eu cum sunt mai rau de gura asa, nu ma... eu nu abtin, nu sunt din asta asa sa umblu cu manusi cu trupele, adica daca nu-mi place un material, chiar zic ca e de cacat. Asta e, la modul asta. Si si explic de ce e de cacat, stii? Ceea ce e destul de brutal. Adica nu se face intr-o revista, intr-o revista in adevaratul sens al cuvantului, intr-o revista de profil. Beleaua e ca lucrurile astea se misca super incet. Vezi, am primit de mai multe ori oferte sa scriu pentru revistele si pentru webzine-urile din Romania si cum sa-ti spun, de cateva ori am si scris, mi-a facut mare placere sa scriu in limba romana, sa povestesc in limba mamei mele despre ce e, despre un eveniment pe care l-am vazut, sau sa scriu o recenzie sau asa ceva. Beleaua e, singura problema, singura mea problema e ca nu pot sa scriu la comanda, nu pot sa apas pe pedala si sa scriu. Spre exemplu sa vin de acasa de la un eveniment si sa pot sa scriu. Cateodata fac treaba asta tocmai ca sa... adica imi iese tocmai pentru ca am foarte multe idei dupa ce am plecat de la eveniment si as vrea sa fie asa la cald. Dar alta data nu iese la cald si as vrea sa fie la rece. Sa-l gandesc de adevaratelea. Alteori imi place sa povestesc asa mai si cu chestii de sertar pe care le stiu despre trupele alea, sau despre povestea din spatele trupelor si tocmai din cauza faptului ca nu pot sa scriu la comanda e cateodata... am o saptamana in care pot sa scriu 100 de recenzii si sa ascult muzica non stop de la 6 dimineata pana la 12 noaptea si sunt alte luni in care nu pot sa scriu doua randuri. Ceea ce e nasol tare. Dar niciodata nu am fortat, pentru ca nu a existat nici un fel de presiune suplimentara asupra mea "Pana maine trebuie sa termini, sau pana poimaine" sau asa ceva. Nu a existat niciodata genul asta de poveste si atunci cand am simtit ca pot, am scris, cand nu, nu. Si defapt asta e toata povestea fanzinului. Imagineaza-ti ca dupa 5 ani de cand fanzinul nu e scos, continui sa primesc recenzii si recenzii ale fanzinului dupa ani de zile, respectiv sa primesc promo-uri pentru fanzin. Pentru ca ultimul numar cel putin, a avut parte de recenzii bune. Bine, toata lumea spune ca grafica, bine, eu cum nu sunt un mare priceput al computerului am facut grafica sa arate mai... nu arata tot timpul foarte corect, nu exista borduri d-alea asa... mai sare scrisul, mai....

Metalfan: Arata mai true..
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da, arata mai underground... cum sa zic. Cateodata nu am avut la cine sa apelez ca sa fac treaba asta sau nu am vrut sa... am facut-o eu de unul singur asa prapadit in Word, am pus pozele acolo, ca nu iese niciodata scrisul, nu se alinieaza niciodata nimic, am dat print si dupa aia le-am xeroxat si cu asta basta, stii? Cam asta s-a intamplat.

Metalfan: Era satisfactia mai mare ca era facuta de tine, totul de mana ta.
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Exact, exact! A contat de fiecare data faza asta ca fiecare exemplar am stiut unde a plecat, am notat, am tinut o evidenta. Cine a primit fiecare exemplar, in ce tara. Iti dai seama, fiecare exemplar care a plecat intr-o tara e exemplarul pe care l-am facut cu mainile mele. Eu i-am pus capsele, eu i-am dat gaurile, eu am pus o bucata de scotch transparent pe margine, eu am mers la xerox sa xeroxez si dupa aia eu am mers sa le pun asa pe fiecare. Le intindeam pe covorul din casa zeci, cateodata.... cel mai mult am intins 120 de exemplare cand am scos primul numar, prima editie am facut 120 de bucati, atat imi ajungeau banii si iti dai seama, a durat vreo doua - trei zile sa le manufacturez pe toate, sa le pun pagina fata - verso, dupa aia trebuie sa le aranjezi in ordinea respectiva, sa le capsezi. Le puneam acolo cu prietenul meu cel mai bun, Tase, un, bine inteles, tot metalist, bine mai hardcore-ist asa, dar un metal maniac de 20 de ani de cand il cunosc mi-a zis: "Bai Corocane nu o sa te mai potolesti si tu odata cu harti mereu, cu harti, flyere, fluturasi, si uite lumea acum cu internetul, cu nu stiu ce, tu in continuare tai fluturasi cu foarfeca si ii imprastii la concerte.". Da si uite acum ca stam de vorba, as putea sa-ti dau un fluturas tras la xerox cu Lividity.

Metalfan: Il am! [n. red. rade]
Mihai 'Coro' Caraveteanu:: Il ai [n. red. rade], l-ai primit la intrare!

 

 


God Dethroned

 

Metalfan: Ceva surprize ne mai pregatesti?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da ma, mai am. Mai pregatesc doua show-uri pentru luna iulie. Am sa fac doua show-uri exact cand se intampla Best Fest-ul. Exact in perioada aia.

Metalfan: Ca un raspuns impotriva...
Mihai 'Coro' Caraveteanu:Nu, nu e un raspuns impotriva. Asa a picat turneul ala si nu am vrut sa renunt la el. Pe de alta parte, cum sa spun, eu cred ca publicul standard care a venit la un concert organizat de Axa Valaha Productions nu e publicul care s-ar duce la Best Fest, sau nu e tot publicul care s-ar duce la Best Fest, stii?

Metalfan: Poate doar pentru Motorhead...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Adica la Best Fest in perioada aia o sa vedeti Motorhead sau Manowar, e, exact in acea perioada in week-end-ul ala, in show-ul meu o sa vedeti God Dethroned. Adica o trupa mare de death metal european care o sa vina pentru prima data in Romania sa cante. O sa fie doua show-uri. Pe 4 iulie o sa fie la Bucuresti si pe 5 iulie o sa fie la Oradea. Primul show major care s-a intamplat vreodata in Oradea. Da, cele doua show-uri sunt o coproductie cu Ribcage Productions din Oradea. Niste baieti desi tineri, foarte versati asa, au invatat ca fani cum stau lucrurile si in momentul in care s-au simtit...

Metalfan: ...pregatiti?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Pregatiti, cu c***e mari, au intrat si ei in business si ma bucur foarte mult ca lucram foarte, foarte bine impreuna. In momentul asta lucrurile sunt foarte clare din punctul asta de vedere. Astea sunt show-urile pe care le-am... care sunt foarte sigure si pe care le voi produce, in afara de astea o sa fie acum in martie, Necrovile, turneul in care ei vor pleca, care e produs in totalitate de mine. In aprilie va fi un turneu in Romania si Europa de Est cu Stillbird, o tanara trupa de grindcore din Germania, mie imi place foarte mult. Canta un fel de party grindcore din asta, adica grindcore de petrecere. Mi s-a parut foarte interesanta ideea si sunt cumva sunt genul ala de... aproape 20 de ani si sunt foarte efervescenti cand vine vorba de turnee si de asa ceva si imi place foarte mult treaba asta la ei. Adica prefer niste tineri intre care sa ma simt eu mos si cel mai cerebral si cel mai calculat in comparatie cu ei, stii? Asta e foarte bine, da... si cum sa zic, in afara de asta sunt show-urile Sincarnate aranjate incet - incet asa se vor intampla si incerc sa ma tin ocupat. Iti dai seama, cand nu organizez de unul singur show-uri, incerc sa lucrez pentru altcineva. Ca mechandiser, ca tour manager, ca orice. Adica cred ca cunosc business-ul asta destul de bine, in asa fel incat sa pot sa-mi permit sa ma uit pentru... sa ma uit dupa un job in business-ul asta si din care sa pot sa traiesc. Imbinand utilul cu placutul, asa.

 

 

 


Coro la televizor

 

Metalfan: Daca stiu bine, mai ai si o emisiune video la Metalact cu Negura...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Nu, de fapt hai sa-ti zic si cum e cu povestea asta. Negura si prietena/sotia/nevasta, Alina. Adica Radu si Alina. Alina e Mesa de pe forumul Metalfan, asa, au avut in cap "Hai sa facem o emisiune live in timp real, streaming". Au mers la Metalact, i-au intrebat, nu stiu cat de incantati au fost la vremea respectiva Metalact, dar oricum, dupa asta, Alina si cu Radu m-au cautat si au zis: "Bai Coro, hai sa facem, tu cu Radu o sa faceti o emisiune in timp real, hai sa incercam. Nu ne costa nimic, avem echipamentul acasa." Cum sa zic, din perspectiva ultimelor lor achizitii, cu logistica stateam bine, stii? Asa ca am incercat. Si au iesit cateva editii foarte misto, adica mie mi-a placut foarte mult faptul ca si eu si Radu suntem... adica ne stie lumea dupa fete in underground, a insemnat foarte mult. Si lumea a intrat, s-a uitat, si-a dat cu parerea. In primul rand ca, vezi, internetul iti permite sa vorbesti foarte liber, sa nu te cenzurezi. Si atunci ne-am bagat si p**i si tot ce trebuie in emisiune, live. Asa ca a fost foarte interesant, dar la un moment dat cam pe la sfarsitul lui decembrie interesul, cum sa spun, a scazut putin si pe de alta parte simteam noi ca emisiunea are nevoie de... ca si cum i-ai schimba hainele asa. Astfel ca o perioada a tinut-o decat Radu si in 2009 nu am fost deloc la emisiune, dar imi doresc foarte tare cumva sa schimbam povestea, adica o sa fie aceeasi emisiune, dar o sa schimbam un pic povestea si nu o sa mai fie atat de haotica toata, toata emisiunea nu o sa mai fie atat de haotica pentru ca mi s-a intamplat cateodata sa nu ma pot opri din vorba si sa nu putem sa punem nici un fel de muzica pentru ca nu am putut sa ma opresc o ora jumate ceea ce e foarte nasol. Nu e deloc profesionist sa vorbesti o ora jumate ca televizorul [n. red. rade], stii?

Metalfan: Tot era streaming [n. red. rade]. Nu v-ati gandit sa o si inregistrati pentru cei care nu erau in momentul ala acasa?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Ba, cateva le-am inregistrat si le-am si saltat. Le-a saltat Alina undeva, dar beleaua e ca pe cele mai tari facute doar de mine si de Radu, fara Alina, nu le-am inregistrat, si alea au iesit cel mai tare, cele mai tari, au iesit fantastice. Dar pe alea nu le avem. In sfarsit pe de alta parte poate ca e mai bine asa, ca ma gandesc ca poate dupa ce le-am fi vazut de vreo doua - trei ori m-as fi saturat de mine insumi asa [n. red. rade]. Nu ar fi fost in regula. Cam asta e povestea.

 

 

Basarabia ne da rusine


Metalfan: Pai cam atat am avut sa te intreb. Daca mai vrei sa mai adaugi ceva, sa mai spui ceva?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Bai, as vrea sa va povestesc despre o chestie super tare. E o tara minunata care se chema Republica Moldova. E o bucata din Romania de pe vremuri, desi acum nu o sa mai fie niciodata Romania asa ca pe vremuri. M-am obisnuit sa merg acolo, am ceva prieteni acolo si asa in afara de faptul ca sunt foarte departe de noi la nivel de drepturi si libertati adica, situatia lor nu e foarte roz, scena lor e fantastica cu mult mai buna decat scena din Romania. Cu rusine o spun, cu regret o spun, scena basarabeana, ne da rusine, intelegi? Da rusine scenei romanesti. O tara mica, cu o scena limitata, deci totul e concentrat intr-un oras, scena din Basarabia se confunda cu scena din Chisinau si chiar asa si este, nu exista trupe in alta parte, toti muzicienii sunt de acolo. Nu am vazut muzician prost, de la pustan de 15 ani pana la veteran la 30 - 40 de ani.

Metalfan: Neuromist, o alta trupa interesanta...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da, e una dintre trupele care a debutat intr-un concert de al meu in 2005, au cantat in deschidere la Possession in 2005. Un singur show din Republica Moldova de atunci din primul tour, au cantat Neuromist, era si show-ul lor de debut la vremea respectiva. A mai cantat odata acum, cu Sincarnate la Brutal Attak-ul din 2008. Foarte misto trupa. Au cantat foarte, foarte interesant. Dar cum sa zic? Nu se limiteaza doar la... uite asta e o trupa care s-ar bate fara probleme cu Taine si Psycho Symphony intr-un show din asta foarte progresiv, foarte tehnic, foarte... Dar au trupe din astea de genul forta bruta care bat la cur scena romaneasca. Spre exemplu Sepsys e o trupa in adevaratul sens al cuvantului. De acum au adus un nou vocal care are si un pic de... e un pic mai versatil si are si o usoara latura de -core care pe scheletul ala de brutal death metal e fantasctic!

Metalfan: Si nu te-ai gandit sa ii aduci si pe aici?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Ma, stii care e nenorocirea?

Metalfan: Cu vizele?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Nu. Uite spre exemplu AbnormyNdeffect au cantat si vor mai canta in Romania la greu pentru, ca e trupa in care am cea mai mare incredere din Republica Moldova. Imagineaza-ti ca dupa colaborarea cu mine trupa este in top 3 la numarul de concerte dupa Zdob si Zdub. Adica nu... concurand cu toata scena din Basarabia. Deci lucrurile s-au miscat foarte bine si foarte repede pentru ei, ca sa nu mai spun ca am incredere oarba in ei si ei in mine. Acum in aprile or sa plece in turneu in ex-URSS. Aia o sa fie crima si pedeapsa. Trei saptamani.

Metalfan: In Ucraina...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: In Ucraina si Belarus. Deocamdata asta e bucata tour-ului. O sa fie cu Vomitgod din Polonia. E tour cu doua trupe straine. Si or sa cante ceva de genul trei saptamani dupa care or sa se intoarca in Romania la nici doua zile dupa ce se termina turneul si or sa cante opening act pentru o mare trupa din State, dar nu sunt show-urile mele si nu pot sa vorbesc despre asta, dar pot sa spun ca AbnormyNdeffect vor deschide show-urile respective. Asta e tot, da... hai sa incheiem. Spune-mi ce mai vrei sa ma intrebi? Ce imi doresc eu de la site-ul asta, ce imi doresc de la scena din Romania?

Metalfan: Daca vrei...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Pai ce imi doresc eu de la scena din Romania?

 

 


Ce-ti doresc eu tie, metalica Romanie

 

Metalfan: Ce doresti?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Doresc sa se insanatoseasca. Asta e. Mi se pare ca e bolnava si sufera. Stii de ce sufera? Sufera de ipocrizie de aroganta si de lene. Astea sunt cele trei mari aspecte care macina din interior scena din Romania. Nu mi se pare ok, ca ai o trupa si ai cantat de doua ori in LMC si deja te bati pe burta de parca ai fi un mega artist. Pe la sala de repetitii trec... Intrebam de ce canta moldovenii mai bine ca noi? Aia chiar repeta frate, chiar repeta in aceeasi cladire trupele de care am vorbit mai devreme, gen Dakon si AbnormyNdeffect si Sepsys repeta cumva in aceeasi cladire si salile sunt perete in perete si deja Radu imi povestea, Radu de la AbnormyNdeffect, imi povestea cum isi dau seama fiecare ca sunt la sala cand sunt in acelasi timp la sala. Deci in momentul in care aud clic - clac-ul e clar ca Dakon a venit la sala si repeta cu metronomul si gata, Dakon sunt la sala, or sa vina si Sepsys imediat, ii auzi imediat in partea cealalta. Si chiar asa se intampla. In Romania chiar nu se repeta destul si uite, ma uit acum, pentru o trupa mica nu mai e nici o problema sa sustina un concert asa cum se intmpla acum 10 ani. Pai acum 10 ani, cand tineai un show; sau in momentul in care erai confirmat intr-un show, era o mare... era super tare, nu nimerea chiar toata lumea. Acuma te-ai dus la LMC, taca - paca, canti si tu in deschidera cuiva sau te duci sa canti intr-un maraton din ala ca sa vina sa te vada toti prietenii tai gratis, sau pentru 5 - 10 lei si cu asta basta, si zici ca esti artist si tii concerte si nu stiu ce. Nu, lucrurile astea trebuie sa fie luate mai in serios. Lumea trebuie sa fie mai putin lenesa, mai putin comoda. Ma uit pe Myspace. Adica toate trupele noastre sunt inregistrate pe myspace, dar cu multi dintre ei nu am vazut niciodata in viata mea un flyer care sa prezinte un material: "Am scos si noi un demo, costa 2 $. Trimiteti-ne 2$ prin posta si o sa vi-l trimitem si noi acasa.", stii? Nu am vazut niciodata treaba asta. In afara de flyerele mele, nu mai exista alte flyere. Asta e rusinos. Pentru ca e o tara de... iti spun, in Romania sunt mai putine fanzine decat sunt pe o strada din Praga. Am numarat, intelegi?

Metalfan: Si nu doar fanzine, si reviste si site-uri, cu toate la un loc...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Asta da, toate calculate, calculate, da... Si ca asta mai sunt multe alte aspecte. Plus ca scena noastra e foarte mica. Noi avem 20 de milioane de locuitori, intelegi? Si trupele le numeri pe degetele... le numeri de cateva ori pe degete asa si le-ai terminat. Sunt cateva zeci. Sunt si mai putine din astea cateva zeci care sa conteze cu de adevaratelea. Ca nu e de ajuns sa te numesti trupa, sa ai un cont pe myspace si esti trupa deja. Chiar trebuie sa iti si meriti numele. Vezi ca de cele mai multe ori nu isi merita nimeni numele. Ma intrebai mai devreme ca la ce trupe din Romania ma gandesc eu. Nu ti-am spus nici una, chiar nu ti-am spus nici una.

Metalfan: Inseamna ca nu te gandesti la nici una [n. red. rade]...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Iti spun, ma gandesc la vreo doua. Nu pot sa spun ca nu ma gandesc. Ma gandesc la cateva trupe din Romania, adica doua. Dar nu le-am facut nici o propunere, pentru ca in momentul asta simt ca trebuie sa mai creasca putin in ochii mei ca sa pot sa le fac o propunere [n. red. rade]. S-ar putea sa se intample intr-o luna, s-ar putea sa se intample intr-o juma de an. Sau s-ar putea sa nu se intample niciodata, in conditiile in care imi dau seama ca nu sunt decat niste poseri din astia care... Cum sa zic, si lucrul asta mi-ar placea, sa-mi zica: "Da ma, vreau sa cant metal, death metal extrem si din greu ca sa combin toate gagicile care vin la concerte." Si lucrul asta mi s-ar parea foarte in regula, stii?

Metalfan: Doar sa o faci corect...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da, fa-o corect, fa-o din tot sufletul si dupa aia, lasa-ma pe mine sa muncesc in locul tau si sa fac treaba asta. Sa te fac mare. Da... cam asta e. O sa povestim la final despre Metalfan. Mi-a facut super mare placere. A fost intodeauna o placere. Am raspuns la primul interviu Metalfan acum 5 ani de zile si ma bucur ca dupa 5 ani sa revin la Metalfan pe site, adica in postura de "victima" [n. red. rade]. E foarte in regula. Adica m-am simtit super bine. Discutia a fost foarte placuta. Am si mancat bine, am si vorbit bine, tu ti-ai baut bericile. O sa beau si eu acum una ca am terminat.

Metalfan: Nu voiai sa divulgi nimic [n. red. rade]
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Nu, dar incerc sa nu le amestec. Nici la concerte, la concertele facute de mine [n. red. rade], incerc sa nu beau foarte mult adica sa beau foarte putin sau deloc special ca sa incerc sa raman cel mai cerebral cetatean din zona. E important.

Metalfan: Ok. Mi-a facut si mie placere, si succes in continuare cu noile show-uri!
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Mersi foarte mult. Cateodata succesul ti-l faci tu de unul singur si soarta ti-o construiesti tu de unul singur, si asta fac eu de vreo 10 ani si uite ca s-a cunoscut.

Metalfan: Cum ai lucrat pana acum, cred ca si de acum inainte va fi cel putin la fel de bine.
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Mersi foarte mult, sa traiesti!

 

Iar dupa o scurta discutie de cateva minute dupa terminarea interviului propriu zis, am decis de comun acord cu Coro sa mai discutam si despre alte lucruri ce au legatura mai mult sau mai putin cu Axa Valaha printre care si prima editie a festivalului Katabasis ce urmeaza sa aiba loc in Bucuresti in data de 28 martie, festival al carui cap de afis va fi Opera IX. De asemnea Coro a acceptat sa raspunda si unui quiz, care s-a dovedit, pina la urma, a fi mai mult o discutie libera decat un quiz in adevaratul sens al cuvantului.

 

 

 

Katabasis Festival

 

Metalfan: Ne poti spune cate ceva si despre Katabasis Festival?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Unul dintre proiectele mele importante printre toate povestile alea, cum am zis de tour-uri, de nu stiu ce, facem God Dethroned, facem Lividity, in afara de asta, iti dai seama, la sfarsitul lunii martie, Katabasis Festival. Festivalul pe care prietena mea il face si iti dai seama ca... sunt alaturi de ea din toate punctele de vedere. Si cu inima, si logistic, si in toate fazele astea, si cred ca o sa iasa foarte misto. Adica a invatat de la mine si acum se descurca foarte bine in a organiza un eveniment, ceea ce e foarte tare, stii? Imi place mie foarte mult... Si, se descurca din ce in ce mai bine, nu se da la o parte de la munca si treburi d-astea.

Metalfan: In perioada aia o sa fie si Soulfly in luna aia, peste doua zile o sa fie si In Flames...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Din nefericire pentru noi, care organizam un eveniment underground, noi am stabilit primii data [n. red. rade]. Si in momentul in care cumperi biletele de avion e foarte greu sa mai schimbi dupa aia toata povestea, stii? Pentru ca pe Opera IX o sa ii aducem in ziua respectiva special pentru show-ul respectiv. Prietena mea [n. red. Ioana Stan] a facut eforturi financiare destul de mari ca sa le cumpere bilete de avion din timp, sa-i aduca la Bucuresti, si dupa aia, in momentul in care au aparut celelalte detalii, celelalte show-uri confirmate... asta e situatia. Plus ca trebuie sa ne impacam foarte mult cu faptul ca intr-un viitor foarte apropiat, din ce in ce mai apropiat, vor fi show-uri de doua - trei ori pe saptamana, show-uri mari. Si atunci publicul se va imparti, si te adresezi nisei din care faci parte. Cam asta e situatia. Cum sa zic? Nu suntem... iti dai seama ca prietena mea e un pic speriata, mai ales ca e primul ei eveniment, e un pic speriata de faptul ca poate Katabasis Festival nu va fi... cum sa spun? Ca va pierde foarte multi bani. Dar, cum sa spun? Toata "joaca" asta e... tot business-ul asta e o loterie. Adica pierzi sau castigi, esti negustor pana la capat. Dupa cum i-o fi ei norocul si dupa cum ne-o fi noua norocul, stii? Cam asta e. Dar, eu sper sa iasa foarte bine. Pentru ca a gandit-o, si-a asumat raspunderea de a face un eveniment foarte bun, a negociat toate trupele alea, s-a zbatut. Iti spun, ca logistica pentru primul show, ea e mai buna decat primul meu show. [n. red. rade]

Metalfan: A avut de unde invata... [n. red. rade]
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Sa zic ca a avut de unde invata. Dar mai degraba, cum sa spun? Nu a fost niciodata o scoala, cat mai degraba a furat din... despre ce si cum se face. Si, iti dai seama, e una dintre putinele femei din business-ul asta din Romania, ceea ce e foarte misto. Un plus pentru mine, e foarte bine ca... cum sa spun? Sa am o relatie cu o femeie care lucreaza exact in acelasi business ca si mine si iti dai seama ca locuim impreuna in acelasi... e aceeasi poveste de la inceput pana la sfarsit. Putem sa discutam business si seara la culcare si dimineata la cafea, e foarte interesant stii? (rade) Poate ca e usor neobisnuit... nu mai stiu alte cupluri care sa faca treaba asta si el si ea, dar noua ne place. Mai ales daca avem un conflict, a discuta despre business inseamna a atenua conflictul ala. Putem sa discutam la nesfarsit fara sa se termine nimic.

Metalfan: In casa cu concurenta [n. red. rade]...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Nu e vorba de concurenta...

Metalfan: Impropriu spus concurenta. Daca e sa privim putin din afara, sa vedem Axa Valaha si....
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da, cum sa zic? Katabasis... Katabasis Distro si Katabasis Festival nu va fi niciodata concurenta pentru mine.  Poate pentru ceilalti va fi, mai ales ca ii sunt si eu alaturi. Si nu te lupti de unul singur, te lupti cu doua agentii in loc de una [n. red. rade]. Dar, pentru mine...cum sa zic? Incerc sa o ajut din tot sufletul si sa mergem pana la capat impreuna.  Si iti dai seama ca tin foarte mult la ea, o iubesc mult si atunci sunt alaturi si de tot ce face ea. Cu inima, cu mintea, adica unde nu mai stie ea o sa o gandesc eu mai departe. Cam asa. Hai sa trecem la quiz-ul ala, sa vedem despre ce e vorba...

 

 

 

 

Quick quiz

 

Metalfan: Asa, hai sa incepem cu una mai usurica asa...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Mai intai de toate sa dam noroc...
Metalfan: Sa dam noroc, asa...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Sanatate multa!
Metalfan: Sanatate!
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Asa...

Metalfan: Ziceai mai devreme si de crust, ca ai canta crust...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da, da, da...
Metalfan: .... si iti place si black metalul, putin mai mult sau mai putin...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Da, da, da...
Metalfan: Ce ai alege intre Amebix sau Venom? Si de ce?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Bai, as alege... Amebix si Venom! Nu ar trebui sa aleg. Dar daca ar fi sa aleg, iti dai seama, as alege Venom pentru ca am fost fan, blacker mic in copilarie (rade), si in al doilea rand as alege... Amebix intr-adevar imi plac foarte mult, dar cum sa zic? Nu e una dintre trupele mele favorite, etalon, treburi d-astea... Adica cand m-am apucat sa ascult crust mi-au placut foarte mult fazele astea suedeze, stii? Gen Skitsystem....
Metalfan: Anti Cimex...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Anti Cimex, faze d-astea. Adica Amebix am descoperit-o un pic mai tarziu, spre rusinea mea. Si cum sa spun, pe de alta parte imi plac foarte tare, dar nu e genul ala de trupa pe care daca ar trebuii sa renunt la ea, as renunta la ea. Deci, Venom, iti dai seama?

Metalfan: Turnu Magurele sau Bucuresti? Si de ce?
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Ba, imi place foarte mult Turnu Magurele, chiar m-am intors la inceputl saptamanii asteia m-am intors de acolo. Am petrecut o saptamana de relas, am fost sa o vad pe maica-mea si iti dai seama, imi place foarte mult orasul meu. Beleaua este ca arata ca un fel de... statiune cand nu sunt turisti in ea. Asa...
Metalfan: Am fost pe acolo...
Mihai 'Coro' Caraveteanu: Bucurestiul e

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: AbnormyNdeffect, Grimegod, Necrovile, Satanochio, Sincarnate

   March 13, 2009  | 12 Comentarii  | 9613 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Mihai 'Coro' Caraveteanu (AXA VALAHA PRODUCTIONS): perioada de inceput

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri