interviuri rock

Costin Chioreanu (NIGHTPRAY): dependent de echilibrul cosmic

Costin Chioreanu (NIGHTPRAY): dependent de echilibrul cosmic
TRUPE : Nightpray

Nightpray este un nou proiect a lui Costin Chioreanu. Intre Cap De Craniu si Protest Urban, 13 a gasit timpul necesar pentru a ne incanta urechile si cu altfel de sonoritati. La Five Hours Before And Sometimes After, albumul de debut Nightpray, au venit in ajutorul lui Costin, Clandestine, basistul grupului norvegian de avantgarde/black metal, Dodheimsgard, S. de la Satanochio sau Discordless. Mai jos puteti afla mai multe de la Costin despre Nightpray dar si despre celelate trupe in care mai activeaza: Cap De Craniu si Protest Urban.

Metalfan: Salut Costin! Cum mai merge in ultima vreme?
Costin Chioreanu: Salut! In primul rand vreau sa-ti multumesc pentru ideea de a face un interviu despre treaba asta. In rest...ca de obicei, treburi multe, proiecte, vise, deceptii, impliniri, bucurii si tristeti, toate in egala masura, asa cum ii sta bine unui om dependent de echilibrul cosmic, hahaha!

Metalfan: Ce ne poti spune despre Nightpray? Cum a luat nastere? O scurta istorie daca ne-ai putea prezenta...
Costin Chioreanu:In 2006 am decis sa pun capat proiectului meu intitulat Subway Night Orchestra, cu care am scos intre 2002 si 2006 trei albume si doua EP-uri. Acestea nu au fost promovate, nu s-a scris despre ele, nu s-au pus pe tarabe si nu s-au vandut decat in conditii speciale, putini fiind aceia care detin asa ceva in colectia lor. Cu exceptia ultimului material toate celelalte au fost coloane sonore la divesre expozitii de grafic design sau happening-uri la care am luat parte in timpul facultatii. Fiind facute cu acest scop, nu au fost tratate asemenea unor produse clasice si drept urmare sunt aproape necunoscute publicului. In 2006 viata mea a cunoscut o schimbare care a avut legatura si cu abandonarea acestui proiect. Cam in aceeasi perioada am renuntat la a mai canta si cu Deviant, trupa ale carei baze le-am pus impreuna cu Fane si Tase [n.red. Stefan Panea si Mihai Tanasescu]. Dupa cateva luni de "recuperare" m-am decis sa continui totusi munca pe partea experimentala si m-am apucat sa fac niste piese. Atunci mi-a venit ideea de a infiinta Nightpray... undeva la inceputul lui 2007.

Metalfan: Spune-ne, te rog, mai multe despre materialul Five Hours Before And Sometimes After, ce se ascunde in spatele acestui nume? Ce ai simtit atunci cand ai creat acest material?

Costin Chioreanu: La inceputul lui 2007 am facut vreo patru piese care in afara de pagina de myspace nu au cunoscut un alt suport de prezentare. Voiam altceva decat ceea ce faceam cu Subway Night Orchestra si simteam ca acele piese noi nu faceau decat sa continue ideea de atunci. A urmat o perioada foarte dificila in care nu am putut decat sa ma dedic lucrului in Cap De Craniu. Cand problemele s-au extins si mai mult am ajuns la concluzia ca singura mea scapare este Nightpray. Five Hours Before And Sometimes After este o poveste despre renastere si supravietuire si un material la care am lucrat pe parcursul lunii decembrie 2007. Intreg conceptul albumului se invarte in jurul ideii de sinucidere numai ca de aceasta data aceasta povestea nu are un final exact. Nu este nici unul dramatic, nu este nici unul fericit. Este pur si simplu povestea unui personaj care se sinucide in ideea de a deveni altcineva. Sunt cinci piese care reflecta starile de "dinainte", piesa Pass reprezinta trecerea in lumea nevazuta, 9810 Time Miles reprezinta procesul de schimbare si cele trei piese de la sfaristul albumului reprezinta noua identitate a personajului si cu ce ochi noi vede acesta vechea lume. Interesant este ca atmosfera este in mare parte la fel de dramatica ca la inceput, doar ca lucrurile sunt privite din cu totul alta perspectiva... pana si titlul lasa loc de personalizare... "sometimes" depinde de fiecare in parte. Ce am simtit cand am facut albumul asta? Ca mor.

Metalfan: Daca ar fi sa il incadrezi stilistic unde l-ai pozitiona?
Costin Chioreanu: Chiar acum doua zile stateam de vorba cu Marius ascultand variantele finale si radeam pe tema asta. Habar nu am ce e chestia asta, si nici nu imi pasa. Important este ca exista si ca este o muzica supradozata de sentimente, asa cum cred ca i-ar sta bine oricarei muzici, indiferent de stil. In societatea de consum valoarea si identitatea sta in eticheta. Eu nu sunt de acord cu asta.

Metalfan: Stiu ca la acest material ai coloborat si cu alti artisti, cum ar fi de exemplu Satanochio sau Clandestine de la Dodheimsgard, cum a decurs colaborarea cu acestia?
Costin Chioreanu: Pe parcursul inregistrarilor mi-am dat seama ce deprimant este sa canti de unul singur. Am avut nevoie de oamenii astia, care intamplator sunt si prietenii mei si care nu au ezitat sa ma ajute. Toti am lucrat la albumul asta fara sa stim cum va suna in final. Dupa ce terminasem toate chitarile de tras am inceput sa vorbesc cu Clandestine, caruia ii placeau primele piese Nightpray si care s-a bucurat sa se implice creativ in acest proiect. In scurt timp mi-a trimis ce lucrase si mi-am dat seama imediat cat de mult conteaza mai multi oameni la un loc. Nu stiam ce avea de gand sa faca si a fost primul soc (pozitiv) din seria ce a urmat... Au urmat cele doua fete, DD si Candacon, care de asemenea erau entuziastmate de ce facusem inainte si s-au bucurat sa scrie versuri pentru acest material. Tin sa fac public faptul ca nu ne cunoastem si ca habar nu au avut de cum suna piesele cand au scris versurile. Pur si simplu le-am explicat in mare parte care-i ideea si le-am intrebat daca pe aceasta idee au ceva scris sau pot scrie sub influenta unor trairi puternice. Cand am primit versurile mi-am dat seama ca era exact ce trebuia. Pe Satanochio l-am ales si pentru dramatismul vocii sale. Pur si simplu i-am dat piesele si versurile si a tras vocile singur  in legea lui, fara sa spuna ce are de gand sa faca. Mai mult, la Ask the Razorquestion a facut versurile singur, refuzandu-le pe cele initiale. Mi-am dat seama abia cand am tras track-urile peste piese. Partile de voce au schimbat mult materialul, au dat culoare si au intunecat in egala masura atmosfera, conturand si mai mult ambiguitatea stilului muzical Nightpray. Pe Marius l-am cooptat tot pe parcurs si pot sa zic cu mana pe inima ca s-a implicat enorm in acest proiect...piesele ce se pot asculta in acest moment sunt mult amplificate de adaugirile sale, mult crescute in intensitate. La fel ca si in celelate cazuri, am avut un soc cand am ascultat piesele cu partile lui peste, hahaha! Cred ca dintre toti Marius a fost cel mai rebel si cel mai neascultator, hahaha! ... lucru care in final a facut materialul sa sune asa cum trebuia. Cam asa a evoluat lucrul...toti care au participat la crearea lui si-au facut partile cu mult suflet, iar cand acest aspect a dat o putere incredibila pieselor.

Metalfan: Unde a fost inregistrat materialul Five Hours Before And Sometimes After?
Costin Chioreanu: Chitarile la mine acasa, vocile in sala de repetitii Satanochio, unele parti de sampler si bass in Norvegia in studioul lui Clandestine, unele parti ambientale la Marius acasa.

 

 

Metalfan: De ce ai decis sa faci disponibil catre download? De ce nu ai optat pentru o lansare pe suport CD?
Costin Chioreanu: Din totdeauna mi-a placut muzica facuta din suflet. Nu-mi plac albumele facute dupa reguli, mai ales dupa cele reiesite in urma studiilor de piata. Cuvintele astea..."produs", "investitie", "profit"... sunt cuvinte care nu au legatura cu arta ci cu comertul. Asiluum este creatia mea si a lui Marius Costache si din pacate nici unul dintre noi nu este contabil, nu avem treaba cu ASE-ul si cu chestii din acestea. Mi-am dat seama ca e mai bine sa fii cu capul in nori si sa te concentrezi mai mult pe ce stii sa faci si mai putin pe ce poti sa "scoti" din ce stii sa faci. Asa cum scrie si pe site, "Pay Us Attention". Asta este castigul nostru, sa vedem cati mai multi oameni care se regasesc in lucrarile noastre si care ne transmit sub o forma sau alta acest lucru. Toti avem job-uri, iar banii de acolo tot pe nebuniile noastre ii cheltuim, fie ca ne cumparam scule, fie ca ne cumparam muzica. Eu si mai rau, mai bag banii si in alte trupe. Imi place sa vad lucruri care se dezvolta, nu lucruri care stau pe loc, iar daca banii mijlocesc acest proces pot sa renunt la ei. In orice caz, treaba asta cu banii este pentru o casa de discuri. Noi nu suntem asa ceva. Scrie pe site, Asiluum ARTS, nu Records. Nici Twilight13media nu este o casa de discuri. Ce am facut pentru alte trupe se cheama ajutor si oricum nu seamana cu ce fac "casele" astea de obicei.

Metalfan: Se va putea acest lucru in viitor, cel putin intr-o editie limitata?
Costin Chioreanu: Habar nu am. Erau ceva oameni entuziasmati de acest material inainte ca el sa apara, acum la numai o zi dupa lansare au inceput tot sa apara felul de e-mail-uri... asta este cel mai frumos lucru.

Metalfan: Cum merge treba cu Cap De Craniu? Pe cand un nou material? Cum vi s-a parut feedback-ul primit din partea fanilor si a mediei metalice cu privire la primul vostru material, First EP for a Surgery?
Costin Chioreanu: Cap De Craniu este o trupa nascuta din prietenie si pasiune. First EP for a Surgery a fost facut cu zambetul pe buze intr-o sala de repetii in care uitam de toate si ne simteam bine. Da, materialul a avut un feedback consistent, pozitiv si neasteptat fata de cat de subtire a fost promovarea. Multumesc tuturor celor care ne sustin si le promit ca anul asta ii vom delecta cu un nou produs. Momentan am semnat cu o casa de discuri americana, Morgue House Records si compunem de zor in noua noastra sala de repetii. Cred ca vom incepe cu un split CD cu o trupa de afara mai intai. Piesele sunt mult mai tehnice si mai Cap De Craniu, haha!

Metalfan: Ca tot am vorbit de Cap De Craniu mai sus, spune-mi, te rog, si cum merg lucrurile cu Protest Urban? Pe cand un nou material? Cum va suna acesta?
Costin Chioreanu: Cu Protest Urban a fost alta poveste nebuna. Am primit un telefon de la Florian la un moment dat, am luat trenul pana in Constanta intr-un weekend (atunci cand era cald si faceai sapte ore pe drum pana acolo si opt inapoi), am fost la sala lor de repetii, am facut o singura repetitie, in care am compus impreuna cu ei cele trei piese, dupa ceva vreme s-au inregistrat tobele la Taine Multimedia in Bucuresti, mai tarziu chiatrile, bassul si vocea, dupa ceva vreme s-a aranjat un pachet care acum este la mix si master. Nu stiu cand va aparea acest produs, dar va fi killer, altfel si foarte proaspat. Suna sincer pentru ca am fost sinceri cu noi insine.

Metalfan: Ce ai schimba daca ai putea in scena metalica romaneasca?
Costin Chioreanu: Scena nu are traditie si totul creste din mers destul de haotic. Scena romaneasca trebuie sa creasca si sa evolueze, nu prea ai ce sa schimbi la momentul asta.

Metalfan: Si ca tot a trecut 2007, care au fost albumele care ti-au atras atentia in anul ce a trecut?
Costin Chioreanu: Mayhem - Ordo Ad Chao, DHG - Supervillain Outcast, Vulture Industries - The Dystopia Jurnals, Ulver - Shadows of the Sun, Neurosis - Given to the Rising, Immolation - Shadows In Light.

Metalfan: Iti multumesc pentru momentele accordate si iti urez succes in continuare. In final te rog daca ai dori sa adaugi ceva sau daca doresti sa le transmiti ceva cititorilor?
Costin Chioreanu: Iti multumesc si eu pentru acest interviu, mai ales ca este si primul interviu Nightpray. Intrati pe site-ul www.asiluum.com si vedeti pe acolo care-i treaba, fara etichete, fara preturi, fara restrictii. Poate o sa va placa ce gasiti pe acolo. In rest sa auzim numai bine!

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Nightpray

   January 16, 2008  | 4 Comentarii  | 5639 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Costin Chioreanu (NIGHTPRAY): dependent de echilibrul cosmic

  • suna bine albumul lui 13, desi clar n-ai unde sa-l incadrezi.o sa-l port o vreme pe mp3player

    1. Posted by iQ666 | 19 Ianuarie 2008 11:32
  • prima oara am citit nightSPRAY hahabhahhahasda

    2. Posted by robotu | 19 Ianuarie 2008 18:25
  • un myspace ceva?

    3. Posted by Slimey | 05 Februarie 2008 12:22
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri