interviuri rock

DIRTY SHIRT: Francezu si estetica murdarului

DIRTY SHIRT: Francezu si estetica murdarului
TRUPE : Dirty Shirt

Inca de la infiintarea trupei in anii '90, flacailor de la Dirty Shirt nu le-a fost teama sa se murdareasca pe miini. Si-au suflecat minecile camasilor (desigur, murdare) si au facut aproape singuri toata treaba murdara: un album (Very Dirty, 2000, Promusic Prod), cinci demo-uri si un fest - East West Fest - care are deja citeva editii in spate. Luna trecuta, prin propriile lor puteri, deci fara vreo casa de discuri in spate, si-au mai trecut un album in discografie - Same Shirt Different Day - si l-au promovat printr-un turneu national, organizat tot de ei. Francezu (Mihai Tivadar, clape) ne povesteste care sunt dedesubturile murdare ale acestei afaceri murdare cu camasi murdare.

 



Metalfan: Salut Mihai, n-am mai vorbit demult, precedentul interviu despre Dirty Shirt e din 2004, dupa ce voi lansaseti Revolution. Stiu ca de atunci ati mai avut ceva activitate, inca un disc demo si o gramada de concerte, dar nu si un album intreg. Same Shirt Different Day este al doilea disc al vostru si apare la 10 ani dupa primul, Very Dirty. De ce?
Mihai: Salutare. De ce a aparut albumul sau de ce la 10 ani? Hahaha! Pai la zece, deoarece la putin timp dupa primul album, trupa a luat o „pauza” de cativa anisori. Am revenit in 2004, dupa care am facut mai multe demo-uri si cantari, cu scopul de a ne gasi un stil propriu (astfel se pot explica experimentele de pe demouri). Odata gasita calea, am inceput lucrul pe album (adica in 2008). E normal ca un proiect de genul asta sa necesite mult timp (de la pregatire machete la inregistrari, mix, mastering, pregatire turneu, turneu, etc...)

Metalfan: Same Shirt Different Day are si piese vechi si piese noi. E un disc intors si spre trecut si spre viitor, incheie un capitol sau deschide unul nou?
Mihai: Albumul, intr-adevar, e compus din piese mai „vechi” si unele nou noute. Pai si titlul e sugestiv, nu? Pe undeva, esenta trupei a ramas aceasi, dar in aceslasi timp, e o „new day” pentru noi... Nu exista o proportie predefinita, pur si simplu albumul s-a bazat pe playlistul nostru live, care s-a stabilit in mod natural in ultimii ani. Eu zic ca acest album reprezinta foarte bine Dirty Shirt-ul de acuma, ca si rezultat din experienta trecuta, dar, speram noi, un pas inainte.

Metalfan: Povesteste-ne putin despre cum ati compus si inregistrat piesele noi. Tu locuiesti in Franta, v-a incurcat asta in vreun fel?
Mihai: Faptul ca locuiesc in Franta clar ca a complicat lucurile. Asa ca la majoritatea pieselor noi, cand aveam o idee, trimiteam mp3ul cu macheta, baietii o modificau la greu, si apoi 2-3 repetitii impreuna (si binenteles, piesele au evoluat mult si live). In schimb exista un avantaj: faptul ca am avut contact cu trupe si label-uri de aici.
Pe album, toate piesele, nu numai ca au fost re-inregistrate, dar au fost reorchestrate, linii melodice schimbate, etc... Exista un apriori in Romania, privind demo-urile, dar „dincolo” e ceva normal ca piese de pe demo-uri sa se regaseasca in varianta finala si pe album. Asa rapid, imi vine in minte Clawfinger si primul lor demo...

Metalfan: Cum ai intrat in contact cu studioul Kallaghan si cum a ajuns discul sa fie masterizat de West West Side Music?
Esti multumit de rezultat? Banuiesc ca de materialele precedente v-ati ocupat voi singuri.

Mihai: La demouri, normal ca a fost facut in „home studio”. De aceea au ramas la nivel de demo, hahaha.
Pe Charles aka Kallaghan, l-am cunoscut inainte de inregistrari, prin intermediul si la recomandarea unor muzicieni din trupe cu care am lucrat in trecut. De aici la West West Side Music, a fost un pas care a venit de la sine, deoarece Charles lucreaza cu Alland Douches de cativa ani.
Rezultatul? Fara falsa modestie, cred ca albumul mi-ar place si daca nu as fi auzit vreodata de Dirty Shirt. Si sunt foarte critic din fire...

 


Metalfan: Se poate face o comparatie intre discul asta si cel din 2000? Ce are unul si ii lipseste celuilalt? Sau s-au intimplat prea multe intre ele si nu mai au nici o legatura?
Mihai: Pe undeva, miezul o ramas acelasi, dar in rest, nu prea putem compara cele doua albume: Same Shirt Different Day are tot ce nu o avut Very Dirty: pe de o parte studiouri bune si tehnicieni exceptionali si pe de alta parte experienta, omogenitatea si entuziasmul de acum. E ciudat insa ca intre cele doua albume, s-au intamplat multe, dar totusi, trupa a ramas aproape neschimbata din 2001... Pot spune ca am „crescut” muzical impreuna.

Metalfan: Ati avut citiva invitati la inregistrari, membri ai unor trupe frantuzesti Eths, Tripod, etc. Prieteni de-ai tai?
Mihai: Pot sa spun ca sunt prieteni. Am inceput sa lucrez cu „gasca” din Marseille in 2006 la East West Fest France. De la un after party s-a ajuns la planul unui turneu in Romania, ce s-a concretizat cu Tripod in 2007. Apoi turneu cu Babylon Pression, in 2008, si East West Fest cu Eths. Normal ca ne-au ajutat mult pentru album, incluzand featuring-ul la piesa East West .

Metalfan: Ai fost vreodata tentat sa ii lasi pe Dirty Shirt si sa te alaturi vreunei trupe frantuzesti?
Mihai: Sincer, nu. Am avut intotdeauna o legatura puternica cu Dirty Shirt, inca de la inceput. Chiar si in Romania, am fost implicat in proiecte mult mai „importante”, dar nu am renuntat niciodata la Dirty Shirt. Histoire d’amour...

Metalfan: Ce parere au francezii despre scena romaneasca? Stiu ca in 2008 ai adus niste trupe frantuzesti la East West Fest, cum li s-a parut, ce-au zis?
Mihai: Pai, na, le place pe de o parte ambianta latino-balcanica din Romania, insa, fara suparare, sunt contrariati la unele faze... De exemplu, anul acesta, pentru Dirty Tour, a venit Alex, inginerul de sunet de la East West Fest France 2008 incoace. Desi l-am avertizat cu multe chestii, nu ii venea sa creada ca inafara de 2 exceptii in nici-un club nu exista priza trifazica (nevoie pentru lumini), ca nu exista pamantare la prize, etc... Ce sa zic de faptul ca noi a trebuit sa aducem sunet si lumini, la 6 din cele 9 cantari...

 


Metalfan: In 2005, cind am facut interviul despre primul East West Fest, te-am provocat sa faci o comparatie intre scena noastra si cea frantuzeasca, la nivel de trupe si de public. S-a schimbat ceva in ultimii cinci ani? Ne-am mai apropiat de ei, ne-am mai departat, am mai crescut? Cum ti se pare?
Mihai: Am impresia ca exista o evolutia contradictorie in Romania. Pe de o parte la nivel de trupe e o crestere clara, atat muzical, cat si imagine, promovare, etc... Insa la nivel de miscare „rock”, am impresia ca lucrurile s-au inrautatit: majoritatea cluburilor unde se putea canta acum sunt inchise, festivaluri care dispar, concerte fantoma anulate in ultima zi, etc...Dar ciudat totusi, sunt din ce in ce mai multe evenimente mari, la care insa nu avem acces cei „mici”...

Metalfan: Ati insotit lansarea discului nu de unul, ci de doua videoclipuri, la Pitbull si Manifest. Care e povestea lor?
Mihai: Pitbull e cover dupa Kusturica si a fost obligatoriu sa preluam in clip ambianta din filmul Pisica Alba Pisica Neagra. Dar adaptata plaiurilor mioritice. Astfel, fiecare din trupa a fost un personaj: Rini as El Rhino, Robi as Ernesto Barba, Cristi as Jardel Satrianii, Mihai as Francezu’, Pali as Elton, and Vlad as himself... Clipul are si actiune: solistii, ca niste staruri in limuzina (adica o broscutza), trec pe langa Cristi, care face stopu’ pe cutia de la chitara. Vin eu si Vlad in caruta, jucand carti si hospaind seminte. Dani e pe post de sofer (calu inebunise de caldura si sete si nu aveam alta solutie). Il luam pe Cristi in caruta, scoate o slana si o ceapa, bem o palinca, si apare si Pali pe bicicleta. In cele din urma ajungem la Caminu Cultural din sat, unde se lasa un mic private party (in realitate, chiar s-a terminat cu un show live foarte fain). Si normal, ca la sfarsit, personajul principal, Pitt Bull, moare... Filmarile au durat 2 zile, prima la Caminul Cultural, si a doua zi, pe dealuri... Ambianta o fost faina, se poate vedea si pe poze si in clip.
Cred ca cei care au vazut clipul sau au fost la un live Dirty Shirt isi dau seama de ce a fost aleasa piesa Pitbull ca primul single de pe album... Insa noi vroiam un al doilea clip relativ repede dupa primul, pentru a arata si cealalta fata a trupei, una mult mai serioasa, mai intunecata... Astfel, al doilea clip e Manifest, cu care incepem si concertele, datorita energiei si introului de efect. In plus, versurile si ambianta sunt foarte de actualitate... din pacate. Oricum, faptul ca au fost lansate la scurt timp unul dupa celalalt, a fost intentionat, deoarece speram sa mai facem cateva clipuri... Urmatorul e prevazut pentru inceputul lunii aprilie.

Metalfan: Lansarea lui Same Shirt Different Day a fost marcata cu un turneu national, o realizare cu care nu multe trupe romanesti de metal se pot lauda. A fost greu sa-l organizati? Banuiesc ca voi v-ati ocupat de turneu, nu o firma de booking.
Mihai: Sincer, decat semnati doar de dragul de a fi si noi la un label, prefer sa muncim noi, fiindca suntem siguri ca, in masura posibilitatilor, treaba e bine facuta... Oricum, nu ne-am lasat pana nu am inchegat un turneu, in adevaratul sens al cuvantului, incluzand si partea logistica.
Astfel am venit pregatiti de „acasa” cu scule, lumini aduse din Franta (din pacate nu prea le-am putut folosi la capacitate), inginer de sunet cu experienta (prieten de cativa ani), om la lumini (cumnatu, debutant in domeniu, dar care stie piesele pe de rost, si dupa 2 concerte s-a descurcat exceptional), Oana responsabila la intrare si merchandising dar si financiar si contabil, Csabi pe post de sofer (prieten si el, muzicant in Legion) si Pitt Bull (varu-meu), binenteles, roadie-ul perfect, de la montare – demontare, pana la asistent lumini. Sunt poze pe site cu tot crew-ul...

Metalfan: Din cite vad pe site, ati avut noua concerte in prima parte a turneului. Cum a fost? Multa lume?
Unde vi se pare ca a iesit cel mai bine si cel mai putin bine? Cu ce ati ramas in minte, dupa acest turneu?
Mihai: Inainte, trebuie sa explic ca am facut scenarii privin publicul prezent, pentru fiecare concert in trei variate: slab, mediu si bun, adapate la fiecare oras. Din fericire, am avut doar scenarii medii, bune si chiar peste. Asta inseamna ca suntem multumiti. Si cel mai important e ca publicul prezent s-a simtit foarte bine si am fost primiti extraordinar. Pentru noi a fost cel mai bun turneu pana acum. A fost un challenge, deoarece noi am fost headliner-i la toate concertele. Dar ne-am descurcat, zic eu, foarte bine. De la un concert la altul am progresat, iar ambianta, pe tot locul, a fost incendiara.
Imposibil de zis care concerte au fost mai faine. Cel mai important insa ramane experienta umana, in cadrul echipei dar si cu toti cei care ne-au sustinut in timpul turneului intr-un fel sau altul: prieteni, trupe si public. Am trecut prin momente foarte faine, dar in acelasi timp, au existat si situatii tensionate. Parca traiesti intr-o lume paralela, cu un ritm si program anormal, unde cea mai grava prolema e cand nu merge un canal la mixerul de lumini si ca sculele arata jalnic, etc...

 


Metalfan: A doua parte a turneului se va desfasura in aprilie. Cum merge cu aranjarea concertelor? Cam in ce locuri ati vrea sa ajungeti?
Mihai: Dupa un concert maxim doua la noi in zona, atacam Bucuresti, incercand sa cantam in Tg Mures, Sibiu si Brasov. Pe urma, Moldova, la Iasi, probabil Suceava si mai cautam...

Metalfan: Cum vezi tu viitorul pentru Dirty Shirt, dupa ce se termina si a doua parte a turneului?
Mihai: „Calendarul” e facut inca din decembrie 2008 si suntem in grafic, chiar mai bine. Urmeaza luna mai, coasta de vest: Student Fest Timisoara, Arad, Lugoj si Resita. In vara, speram sa prindem festivalurile din Romania. La toamna, probabil cateva concerte in zona, sa mentinem contactul cu publicul de acasa, si „atacam” Ungaria (sa nu se inteleaga gresit, hahaha!). Iar la anu, in mod normal Franta, Austria si apoi nimeni nu poate sa stie...

Metalfan: Ce se mai intimpla cu Rhetorica? Mai exista?
Mihai: Rhetorica a fost si ramane un side project a celor de la Dirty Shirt si Legion. Atata timp cat trupele de baza sunt in activitate intensa, Rhetorica e in stand by. Astfel, vom reincepe lucrul pe un nou album abia prin 2012.

Metalfan: Astea au fost intrebarile, ai un mesaj de incheiere pentru cititorii nostri?
Mihai: Sper sa ne intalnim la vreun concert, bem o bere, povestim una alta, io apreciez prezenta voastra, voi apreciati concertul nostru, hahaha...

Foto: Dirty Shirt
Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Dirty Shirt

   March 11, 2010  | 0 Comentarii  | 5105 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: DIRTY SHIRT: Francezu si estetica murdarului

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri