interviuri rock

Evergrey: Sunt pe val si se simt bine acolo

Evergrey: Sunt pe val si se simt bine acolo
TRUPE : Evergrey

Pina la urma nu a fost sa fie un interviu dupa concert, asa cum ne-am fi dorit noi, dar tot e mai bine ca data trecuta, cind nu am avut nici macar un concert dupa care sa facem interviu. Asa ca, iata-ne, inainte de recitalul Evergrey - Nebelhexa cu camera, Tzugu cu reportofonul si Klawz cu bookletul de la Monday Morning Apocalypse - in backstage la Preoteasa, fata in fata cu Henrik Danhage - care a devenit un fel de corespondent Metalfan in tabara Evergrey, acesta fiind deja al treilea interviu al sau pentru revista noastra. Henrik ne astepta pe scaun intr-un colt, cu chitara in brate si, mai tirziu, o cutie de bere linga el, si s-a dovedit un partener de discutie relaxat si vorbaret, chiar daca se vedea ca este putin obosit. In jurul nostru era o zumzaiala continua, toti membrii trupei dadeau interviuri, dar pina la urma ne-am inteles foarte bine.

Metalfan: Salut!

Henrik: Hei!

Klawz: In sfirsit, ati ajuns...

Henrik: Da, in sfirsit!

Klawz: Concertul din ianuarie a fost anulat, ce anume v-a convins sa mai incercati o data sa veniti la noi, totusi?

Henrik: Pai motivul pentru care am anulat concertul nu a fost ca nu vroiam sa cintam aici, ci a fost din cauza ca am avut niste probleme, ne-a fost imposibil sa ajungem din cauza autocarului, am ramas blocati intr-o parcare, asa ca...

Klawz: Da, stim povestea, dar vroiam sa stiu, asa faceti mereu cind un concert e anulat, faceti tot posibilul sa veniti la o alta data?

Henrik: Da, sigur! Pentru ca altfel pierdem toti fanii pe care ii avem acolo! Si mai ales pe cei de aici, din moment ce am anulat, cred, doua concerte, acum vreo doi ani am mai anulat un alt concert aici [eu nu imi amintesc de concertul asta, n red] asa ca eram chiar nerabdatori sa ajungem sa cintam aici. Sa speram ca o sa fie lume multa astazi.

Klawz: Ati avut timp sa vedeti sala, publicul?

Henrik: Nu, am ajuns aici acum citeva ore, baietii din echipa tehnica au instalat ce era de instalat in timp ce noi am atipit pe canapea, pe urma am facut soundcheckul si am fugit la hotel, am mai dormit o ora si... si iata-ne!

Klawz: Deci nu ati apucat sa vedeti orasul...

Henrik: Nu, din pacate nu. Am fost foarte prinsi, azi dimineata ne-am trezit foarte devreme ca sa ajungem aici, asa ca...

Tzugu: [observind cerceii lui Henrik] Afecteaza cumva cerceii felul in care urechea percepe sunetul?

Henrik: Aaa... poate... vibreaza cumva... [ride] Nu stiu. Nu. Nu cred ca afecteaza. [ride]

Klawz: Ati primit ceva reactii de la fanii vostri de aici? Ce asteptari ai de la concertul din seara asta?

Henrik: Da, cred ca o sa fie bine astazi, pentru ca au fost o gramada de comentarii atunci cind concertul a fost anulat, ceea ce e bine, pentru ca arata ca avem fani! [ride] Da, o sa fie foarte bine azi! Suntem foarte entuziasmati, nu avem prea multe concerte in perioada asta, asa ca... Cred ca o sa mai avem un concert saptamina viitoare si pe urma plecam in Australia unde stam o saptamina si cam asta e tot ce avem de facut, in ultima luna am avut cam vreo 5 concerte sau ceva de genul asta, asa ca e chiar placut!

Klawz: Ca o vacanta...

Henrik: Da, exact!

Klawz: Deci nu mai faci altceva impreuna cu trupa in perioada asta?

Henrik: Nu, adica, stau acasa, in fiecare zi si scriu cintece si le salvez in calculator, Tom scrie si el si le salveaza la el in calculator si ne vedem, sa zic, de doua ori pe saptamina si eu ii dau lui ce am lucrat si el imi da mie ce a lucrat.

Klawz: Aha, deci lucrati la piesele noi!

Henrik: Da. Cred ca in momentul asta avem cam 8-10 piese care sunt aproape terminate...

Klawz: Citeva titluri?

Henrik: Nu, nu avem nici un titlu pina acum...

Klawz: Cum hotariti ce titlu sa dati unei piese?

Henrik: In general tine de subiectul despre care Tom scrie versurile, pe mine nu prea ma intereseaza chestia asta [ride]

Tzugu: Ai mai fost in Emisfera Sudica pina acum?

Henrik: Nu.

Tzugu: Stiai ca atunci cind tragi apa la toaleta, apa se duce in sens invers?

Henrik: Da! Am auzit ca e asa! Deci rahatul o sa se duca pe partea asta, in loc sa se duca pe partea cealalta...

Tzugu: Da! Stii, la fel se intimpla si cu berea!

Henrik: Pe bune? Pai atunci o sa urmaresc berea, o sa urmaresc cum se duce caca in jos la toaleta atunci cind ajung in Australia! [ride]

Klawz: Revenind la compusul pieselor, doar tu si Tom compuneti?

Henrik: Nu, nu doar noi. In momentul asta nu cred ca Rikard are ceva finalizat, vreo idee de piesa, dar... Cred ca eu am vreo 4 piese si Tom si Jonas au scris si ei citeva impreuna... Deci, pina acum, sunt eu, Jonas si Tom care scriem muzica, dar cind o sa punem cintecele la un loc pentru finalizare, acolo intervine Rikard... Rikard se pricepe foarte bine la chestia asta, sa aranjeze piesele. Deci asa se intimpla... cind vine vorba de aranjat piesele, doar atunci lucram ca o trupa in adevaratul sens al cuvintului. N-am fost niciodata genul de trupa care sa stea sa cinte la sala de repetitii, noi chiar nu repetam deloc. E mult mai usor sa stau acasa, imi iau o cafea linga mine, intelegi, nu ma deranjeaza nimeni, nu e nimeni acasa. Pur si simplu prefer sa lucrez asa, decit sa fiu nevoit sa-i arat fiecaruia ce trebuie sa cinte si e mult mai usor sa vin cu o idee finalizata: asta vreau sa facem.

Klawz: Deci asta inseamna ca piesele le terminati de scris in studio, inainte de a le inregistra? Acolo vine fiecare cu ideile lui si Rikard le aranjeaza?

Henrik: De cind am inceput sa folosim Pro-Tools, eu il am acasa, Tom il are si el acasa si il avem si in studio, asa ca este foarte usor sa lucram cu variantele de pre-productie cu multa vreme inainte de a inregistra. Pentru ca piesele in varianta asta de pre-productie au o calitate destul de ridicata. Asa ca lucram cu variantele astea provizorii pina in momentul in care incepem sa inregistram. Prima data cind am folosit metoda asta, aveam de fapt inregistrarile pre-productie, toate fisierele sunet, audio si scoteam unele si adaugam altele, le adaugam pe cele finale, complete, cu sunetul asa cum trebuie. A fost foarte usor si foarte convenabil, asa ca...

Tzugu: [uitindu-se la tatuajele lui Henrik] Tatuajele pe care le ai pe brate sunt atit de infricosatoare incit nici nu am curaj sa intreb ceva de ele!

Henrik: Bau! Pai, nu stiu ce sa zic de ele. Pur si simplu e o chestie care imi place si e...

Tzugu: ...o chestie de ciudat. Nu esti decit un tip ciudat.

Henrik: Da, exact. Noo... Pur si simplu imi place sa-mi tatuez cranii si ochi, nu mi-am facut tatuajele astea ca sa sperii pe cineva, oricum, n-ar fi tinut figura pentru ca oricine isi poate da seama ce tip de treaba sunt imediat ce deschid gura, [ride] pur si simplu e o chestie care imi place.

Tzugu: Dar se uita la noi! [Henrik are mai multi ochi tatuati pe brate]

Henrik: Da, asa e, cred ca se uita la tine! Si la fata de acolo! [Nebelhexa, care filma interviul] Tatuajele mele vad pe toata lumea, asa ca am o panorama completa a intregii incaperi! [ride]

Klawz: Si acum daca putem sa revenim la partea in care discutam despre cintece, [privind spre Tzugu] e ok? [ride] Cind crezi ca o sa intrati in studio?

Henrik: Poate ca la inceputul lui iunie, lucram vreo doua saptamini... adica, nu am stabilit inca nimic, dar... da cam asa cred ca o sa se intimple. Si dupa aceea o sa ne luam doua saptamini de vacanta si apoi ne intoarcem iar in studio si terminam albumul. Deci speram sa il lansam in noiembrie, asa cred. Adica cam asta ar fi planul acum, o sa vedem daca o sa se intimple asa.

Klawz: Ce ne poti spune despre piese, cum ti se par. Comparativ cu Monday Morning Apocalypse, sa zicem...

Henrik: Cred ca piesele continua aceeasi directie. Unele pasaje scrise de Jonas si Tom sunt ceva mai complexe...

Klawz: Deci redeveniti o trupa de progressive...

Henrik: Nu, n-as zice progressive. Adica, nu stiu, nu m-am gindit niciodata in felul asta. Parerea mea e ca noi cintam muzica buna, iar daca vrei sa-i zici progressive, nu am nici o problema. Eu unul zic ca suntem o trupa de metal si atit.

Klawz: In unul dintre interviurile pe care le-am facut cu voi, observam o ciclicitate la albumele voastre: incepind cu In Search of Truth, care e progressive, apoi continuind cu Recreation Day, care e mai direct, apoi iar, un album progressive si apoi iar, Monday Morning Apocalypse, care este direct, la obiect. Si intrebam daca, urmind acest ciclu, urmatorul disc o sa fie iar unul progressive...

Henrik: Da, inteleg. Chestia asta nu a fost planificata. Adica hotarim ca nu o sa avem mai mult de 12 piese sau mai putin de 9 pe un album. Deci undeva intre 10 si 12 e bine. Si pe urma ne apucam sa compunem 10-12 piese. Nu avem 20 din care alegem 10. Deci singura chestie care conteaza atunci cind scriu piese sau riffuri este doar... unde sunt in acel moment, intelegi. N-as putea sa-ti scriu acum un riff ca cel de pe Obedience, chiar daca as vrea. Deci cred ca piesele noi o sa fie... in momentul asta sunt niste parti mai complicate, dar au in continuare refrenele noastre specifice, sunt niste cintece bune. Nu cred ca o sa auzi Evergrey facind.... [imita sunetul de unei chitari ultra-rapide], pentru ca sunt alte trupe care fac chestia asta mai bine decit noi, si din partea mea pot s-o faca in continuare!

Klawz: Sunt curios cum faceti cu solo-urile. In trupa sunt 2 chitaristi care fac solouri, cum le impartiti?

Henrik: Aaa... [ride] De cele mai multe ori, daca e vorba de cintecele mele, obisnuiesc sa le fac eu. Iar acum, pentru piesele pe care le-a scris Tom, e prima oara cind nu am discutat chestia asta. Abia de curind am ajuns si la etapa asta, si mi-a aratat citeva faze, "oh, aici e partea de solo" pe care l-a facut el si... De fapt, nu gindim in felul asta, nu are nici o importanta daca eu am 2 solouri si el are 8 pe un album. Unele chestii se potrivesc mai bine cu piesa daca le cint eu si, normal, sunt momente in care ii spun: "aici ar trebui sa cinti tu, pentru ca se potriveste mai degraba stilului tau de a cinta".

Klawz: Care crezi ca sunt diferentele intre solourile tale si ale lui Tom?

Henrik: Pai... cred ca in timp ce el are o maniera de a cinta mai staccato [sacadat], foloseste pana foarte mult, poate ca eu am tendinta sa cint mai legato si fac mai mult tapping si... folosesc mult si hammer bar-ul; Tom nu are hammer bar la chitara. Asa ca e... da, sunt doua stiluri diferite de a cinta.

Klawz: Care crezi ca e cel mai bun solo al tau?

Henrik: Hmm... nu stiu. Tu care crezi ca este

Klawz: Nu stiu care dintre voi ce solo face, dar imi plac foarte mult cele de pe As I Lie Here Bleeding...

Henrik: Da, cintam amindoi acolo, si eu si Tom. Cred ca primul e al meu si apoi e Tom.

Klawz: ... si cel de pe piesa de dinainte... End of Your Days.

Henrik: Da, ala e al meu. Pe End of Your Days e un solo de clapa, si apoi cred ca e soloul meu. O sa cintam piesele astea astazi si o sa vezi si tu.

Klawz: As vrea sa te intreb despre basistul vostru. Il schimbati iar. De ce pleaca Fredrik atit de curind?

Henrik: Pur si simplu simte nevoia sa faca altceva acum, impreuna cu Hammerfall. Stii, el a mai cintat cu ei acum zece ani. Eu cint impreuna cu Fredrik de mai bine de 10 ani, chiar de dinainte sa cint cu Evergrey, am facut impreuna si DeathDestruction... Asa ca nu imi pare deloc bine ca pleaca, dar Hammerfall e o trupa cu o cota mai mare, asa ca e o mutare buna pentru el. E unul dintre prietenii mei cei mai buni, deci e nasol pentru mine ca nu putem cinta impreuna in Evergrey.

Klawz: V-ati gindit deja la un inlocuitor?

Henrik: Nu. Nu vad de ce am cauta un basist in momentul asta. Avem de facut un album si poate o sa apelam la cineva sa faca basul pe album sau poate o sa-l facem chiar noi. Avem o gramada de timp la dispozitie, uite ca, pentru prima data, avem timpul de partea noastra. Pe mine unul nu ma ingrijoreaza situatia, la urma urmei exista o multime de basisti buni pe lumea asta si daca la un moment dat o sa ne hotarim sa luam un nou basist, ca membru permanent, oficial, nu o sa ne grabim deloc atunci cind o sa-l alegem.

Klawz: Cum ar trebui sa fie tipul asta? Ce conditii trebuie sa indeplineasca?

Henrik: Aaa… Nu stiu. E greu de spus. Dar ar fi tare bine daca ar fi, daca nu din Goteborg, cel putin din Suedia, pentru inceput. Pentru ca e mult mai usor cind ai crescut cu aceleasi valori. Probabil ca sunt o gramada de basisti romani foarte buni, dar eu nu sunt legat personal de alte tari, ci numai de Suedia. Deci cred ca daca am alege un basist nou, ar trebui sa fie unul incredibil de talentat ca sa nu algem un suedez. [ride] Dar, ca sa fiu sincer, nu ma ingrijoreaza deloc situatia. E trist ca pleaca, pentru ca e unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, dar, sigur, e mai bine pentru el si cred ca ar trebui s-o faca.

Klawz: [observind ca Henrik se tot joaca cu chitara pe care o tine in mina de la inceputul interviului] Ai emotii inainte de concert?

Henrik: Da, am avut ceva emotii. Cred ca e de la adrenalina care pompeaza in vene. Si e si o neliniste, pentru ca nu am avut timp sa imi fac incalzirea cum trebuie, intelegi...

Klawz: Din cauza noastra?

Henrik: Nu, nu din cauza voastra, toata atmosfera asta e de vina. Dar cred ca totul o sa iasa bine, cred ca e bine sa ai un pic de emotii. Daca vii si o faci ca si cum nu ti-ar pasa de nimic, orice ar fi chestia aia pe care o faci, fie ca gatesti un fel de mincare ori dai un interviu, daca nu respecti tu ceea ce faci… Adica o gramada de oameni au platit bani ca sa ne vada astazi, asa ca ma simt onorat si abia astept sa cint.

Klawz: Aveti vreun ritual sau poate superstitii, inainte de a iesi pe scena?

Henrik: Eu vreau sa cint la chitara, inainte de concert. Si facem impreuna o chestie, noi cei cinci din trupa, chiar in timp ce se aude intro-ul, incepem sa spunem niste injuraturi grele in suedeza, o gramada de obscenitati... si facem chestia asta de la al 3lea sau al 4lea concert al meu cu trupa, atunci am inceput si de atunci o facem mereu.

Klawz: Am citit un interviu pe site-ul vostru un interviu cu claparul vostru si cineva l-a intrebat pe Rikard la ce se gindeste atunci cind e pe scena. Tu la ce te gindesti?

Henrik: Sa cint corect notele. Depinde de la caz la caz. Adica daca, de exemplu, ai o zi proasta de tot, te gindesti la chestii... Adica e la fel cum ti se intimpla si tie, uneori cind lucrezi la birou cazi pe ginduri... Dar in cazul meu e chiar misto ca atunci cind revin la realitate si vad in fata mea o gramada de oameni care au venit sa ma vada, ma simt foarte bine. Dar in general, sunt atent la ce cint, ma asigur ca totul este bine interpretat. Si ma asigur ca ma simt bine. Asta e cel mai important!

Klawz: De ce iti place cel mai mult sa fii in Evergrey?

Henrik: Imi place ca ma trezesc dimineata si... Uite, de exemplu, ieri m-am trezit si am lucrat la niste piese acasa, pe urma m-a sunat un prieten si aseara am fost sa fac pe DJ-ul cu niste tipi de la In Flames, intr-un alt oras din Suedia. Pe urma m-am intors acasa, colegii mei de trupa erau acolo, am stat putin impreuna si apoi am venit in Romania. Si miine o sa fiu iar acasa, impreuna cu sotia mea. Cea mai mare recompensa este faptul ca oamenilor le place muzica pe care o fac, e un sentiment extraordinar, nu am cuvinte sa il descriu pentru ca ma simt foarte onorat ca sunt oameni carora chiar le pasa de, vorb-aia, cinci nasoli din Suedia. E incredibil.

Klawz: Si lucrul care iti place cel mai putin?

Henrik: Sa fiu departe de ai mei. Asta e lucrul cel mai nasol. Asta e ce am ales sa facem in viata si sa sper ca o sa mai fim in stare sa o facem multi ani de acum inainte. Dar nu trebuie sa uitam ca, de fapt, cintatul inseamna doar o ora si jumatate-doua ore dintr-o zi, restul timpului il petreci asteptind ore in sir si... dar nu ma pling, nu lucrez la uzina si sunt norocos ca pot sa fac ceea ce fac. Dar chestia cea mai nasoala in toata treaba asta este ca sunt departe de casa.

Klawz: Ultima intrebare se refera la contractul cu InsideOut: mai e in vigoare sau a expirat?

Henrik: A expirat. Suntem in tratative cu, am impresia, trei… da, trei case de discuri...

Klawz: Mai mari decit InsideOut?

Henrik: Aaa… Da! Asa as zice. Dar in momentul de fata, chiar daca cd-urile noastre nu se vind pe banda rulanta, totusi am ajuns la un anumit nivel la care nimeni nu ne mai propune contracte proaste. Ceea ce e foarte bine. Asa ca, chiar daca am decide sa semnam cu o casa de discuri mai mica, tot ar fi bine pentru noi.

Klawz: Cum vine asta?

Henrik: Pai, poti sa semnezi cu o casa de discuri importanta si semnezi degeaba, pentru ca daca ei au de ales cine sa mearga in turneu, Madonna sau Evergrey, e foarte probabil ca Madonna o sa mearga, intelegi. [ride] Asa ca e mai bine sa fii un peste mare intr-o balta mica, decit invers. Cred ca suntem intr-o situatie buna in momentul asta si nu ne plingem, profitam de ea.

Klawz: Asta a fost, am terminat intrebarile, Tzugu, mai ai ceva?

Tzugu: Doar atit: spune ceva romanilor, orice, orice cliseu merge, Dracula, Ceausescu, orice doar spune-ne ceva!

Henrik: Aaa... Ascultati-ne daca nu ati facut-o deja, probabil au facut-o deja... sper ca au facut-o deja! Si sper ca au venit aici in seara asta, sa ne vada! Daca nu, intrati pe www.evergrey.net si Hail Satan!

Autor: Klawz, Tzugu
Vezi galeriile trupelor: Evergrey

   April 21, 2007  | 8 Comentarii  | 12266 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Evergrey: Sunt pe val si se simt bine acolo

  • Tari de tot tipii astia.. Nu i0am vazut la Bucuresti, i-am vazut insa in iarna la Budapesta, un concert fantastic..

    1. Posted by liviu | 25 Aprilie 2007 01:02
  • man solou de pe Rulers of the mind e tata lor.

    2. Posted by Insignificant | 26 Aprilie 2007 13:24
  • superb concertul!
    sper sa mai vina in curand!
    mda si Henrik este bun..din toate pct. de vedere :)

    3. Posted by chaotic | 26 Aprilie 2007 16:23
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri