interviuri rock

Falconer: Northwind ii poarta spre casa

Falconer: Northwind ii poarta spre casa
TRUPE : Falconer

De la black metal la power metal e o cale destul de lunga,  dar daca adaugam in ecuatie cuvintele folk si Stefan Weinerhall, distanta se scurteaza imediat. Dupa desfiintarea trupei Mithotyn, Stefan a terminat-o cu blackul si s-a indreptat spre o zona mai melodioasa, cu noul sau proiect, Falconer. Nu ma pronunt daca a facut bine sau nu, dar ma gindesc ca nu trebuie sa fi fost chiar rau, daca primul disc apare direct la Metal Blade, casa de discuri cu care trupa colaboreaza inca si in acest moment, dupa cinci albume. Unul dintre principalele atuuri ale muzicii Falconer, alaturi de riffurile neobisnuite ale lui Stefan, este vocea lui Mathias Blad. Ea individualizeaza trupa atit de bine, incit unii nu pot sa-l suporte, in timp ce altii il adora. Cei din urma au, totusi, si ei, motive de intristare, pentru ca Mathias este de formatie si de profesie actor de musical, ceea ce a insemnat pina acum ca Falconer nu a putut pleca niciodata cu el in turneu, din cauza programului sau de spectacole. Dupa o experienta nefericita prin care s-a incercat inlocuirea lui cu un vocalist de heavy metal, mai "normal", iata ca Mathias revine la Falconer. Sa vedem ce ne-au pregatit cu ocazia acestui nou disc, Northwind.

 

 

Metalfan: Salut, Stefan, ce se mai aude despre Falconer zilele astea?
Stefan: Numai de bine, ne relaxam, nu avem nici un stres.

Metalfan: Ultimele vesti de la voi au fost foarte imbucuratoare pentru fani: Mathias Blad, primul vocalist, a revenit in trupa. Cum l-ati convins sa se intoarca? Va ramine definitiv?
Stefan: De data asta nu mai pleaca, o sa mearga cu noi pina la capat. De fapt, nici nu a fost nevoie sa-l conving sa se intoarca. L-am intrebat pur si simplu daca ar vrea sa revina si a acceptat cu bucurie.

Metalfan: Stiu ca Mathias a studiat actoria, a jucat in vreun film sau piese de teatru?
Stefan: In filme nu, dar joaca in musicaluri si in citeva piese de teatru.

Metalfan: Fiind vorba de vocalisti, cele doua albume pe care le-ati inregistrat cu Kristoffer Gobel nu s-au bucurat de un prea mare succes, care crezi ca a fost motivul?
Stefan: Pai, pe primul dintre ele am urmat acelasi stil, dar vocalistul era altul, si, sincer, nu se descurca atit de bine ca Mathias. Asa ca discul a fost desfiintat. Pe urmatorul am compus pentru vocea lui [Kristoffer Gobel], ceva mai heavy si mai agresiv, deci am modificat muzica astfel incit sa i se potriveasca. Asa ca discul a fost desfiintat.

Metalfan: In mod clar, Northwind este o intoarcere spre radacini, spre folk heavy metalul pe care l-ati cintat de la inceput. Ai fost dezamagit de reactiile pe care le-a primit experimentul pe care l-ai facut pe Grime vs Grandeur?
Stefan: La inceput am fost enervat pentru ca fanii nu l-au luat ca atare. Sunt sigur ca ar fi fost mult mai bine primit daca ar fi aparut sub numele altei trupe. Dupa o vreme, insa, mi-am dat seama ca nu prea ma mai regasesc in acel disc, asa ca am inceput sa le dau dreptate fanilor. Mi-am zis, de ce sa ma schimb pentru altcineva, de ce sa nu fac muzica pe care stiu sa o fac cel mai bine? Si apoi, am ajuns fireste la Mathias, pentru ca doar el poate cinta cum trebuie stilul asta.

 

Mathias Blad

 

Metalfan: Noul disc se concetreaza mai mult asupra melodiilor, parerea mea este ca ati compus unele dintre cele mai inspirate refrene (Catch the Shadows, Long Gone by), fara sa va pierdeti identitatea. Ce zici?
Stefan: Nu pot decit sa fiu de acord. Componenta trupei este mai buna ca la inceput, asa ca am putut sa facem acelasi gen de muzica, dar mai bine. Solourile, compozitia, aranjamentele, totul ar fi putut fi mai bine, in momentul debutului, si iata ca acum chiar sunt mai bine. Chiar nu pot sa-mi dau seama cum as putea sa mai imbunatatesc ceva in momentul asta.

Metalfan: Am observat, de asemenea, ca ati dat o mai mare importanta partiturilor de clape, unele piese au accente de progressive, cum ar fi Delusion. Gresesc?
Stefan: Clapele sunt un mare cistig al albumului. Suna mult mai profesionist si bine produs. Exact cum imi place mie. E pentru prima oara cind clapele chiar au o partitura adevarata, nu fac doar simple dublaje. Cred ca pe viitor vom merge mai departe in directia progressive, vor fi piese chiar mai progressive, combinate cu piese mai directe.

Metalfan: Pentru mine, ceea ce face muzica Falconer unica, este combinatia dintre riffurile neobisnuite de chitara si vocea deosebita a lui Mathias, o combinatie minunata. Crezi ca ai valorificat perfect ingredientele astea doua pe Northwind, sau sunt lucruri pe care te gindesti sa le imbunatatesti?
Stefan: Cred ca discul asta este perfect. N-as schimba nici o nota de pe el. Nu as vrea sa fac acelasi album iar si iar, dar in momentul asta, directia muzicii Falconer este neclara. Eu am asteptarile mele, colegii mei pe ale lor, fanii au asteptarile lor. O gramada de asteptari diferite.


Metalfan: Cum s-a lucrat la compunerea pieselor?
Stefan: Eu compun piesele acasa. Fac niste demouri si le arat baietilor si ei le cinta, asa ca as zice ca la repetitii se stabilesc doar detaliile.

Metalfan: Care este conceptul copertii? E o metafora pentru intoarcerea trupei spre casa, spre stilul de la inceput, ori poate un indemn de pace in lume?
Stefan: De fapt, e doar ilustrarea piesei de titlu. Dar si interpretarile tale sunt corecte. Si asta doar multumita desenatorului. A reusit sa combine toate semnificatiile intr-un singur desen.

Metalfan: Versurile pieselor sunt sub forma de povestioare, cu personaje de legenda, cavaleri, razboinici, imparati din actiunile carora se desprinde o morala. Ce te inspira, care sunt subiectele preferate?
Stefan: Ideile imi vin din mai multe parti. Poate fi vorba de politica, religie, razboi, basme sau dragoste. Chestia pe care o fac e ca scriu despre toate subiectele astea in stil medieval. Deci limbajul le poate face sa para altceva, dar nu sunt chiar versuri fantasy, eroice.

Metalfan: Mesajul piesei Perjury and Sanctity pare sa aibe legatura cu religia, despre ce este vorba, mai exact?
Stefan: De fapt e vorba de ipocriti. Asuma-ti pacatele, nu incerca sa le minimalizezi doar pentru ca mergi la biserica din cind in cind si iti inchipui ca iti sunt iertate. Asta nu te face un om mai bun decit mine, in nici un caz.

 

Stefan Weinerhall

 

Metalfan: Ce s-a intimplat cu versurile din mijlocul piesei Fairyland Fanfare? De ce sunt atitea „L”-uri, i-ai pregatit un test de dictie lui Mathias?
Stefan: E pur si simplu o gluma. Adevarul este ca suna excelent, dar este si un semn ca nu ne luam chiar foarte in serios. Chiar daca esti metalist, ai si tu dreptul sa te distrezi.

Metalfan: Northwind a aparut pe 22 septembrie, cum ai sperat sa fie primit si cum a fost primit pina acum?
Stefan: A fost primit foarte bine, asa cum ma si asteptam. Unora dintre fani le-a placut chiar mai mult decit primul disc, care pina acum era intangibil. Ma bucur cind aud asta.

Metalfan: Pina acum nu ati prea putut valorifica cea mai puternica modalitate de promovare a muzicii: concertele. Ati simtit vreo presiune din partea casei de discuri din cauza asta? Va exita un turneu pentru Northwind?
Stefan: Raspunsul este nu; si la prima si la a doua intrebare. Cred ca pentru Metal Blade e mai bine sa-l avem pe Mathias decit sa plecam in turneu. Oricum, eu prefer varianta asta. Asa ca banuiesc ca vom aparea doar pe la ceva festivaluri.

Metalfan: Falconer a inceput ca un proiect de studio, acum este o trupa adevarata?
Stefan: Cred ca e o trupa adevarata care sta mai mult in studio.

Metalfan: Cit de mult din Mithotyn, vechea ta trupa, crezi ca se pastreaza in muzica Falconer?
Stefan: Nu prea mult. Poate ceva melodii si riffuri. Si eventual atmosfera e aceeasi.

Metalfan: Cum vezi trupa Falconer pe scena europeana de metal? Esti multumit cu locul pe care il are?
Stefan: Ca sa fiu sincer, cred ca am merita mai mult. Sunt unele trupe care au ajuns nume mari si chiar nu pot sa imi dau seama de ce. Dar sa nu credeti ca sunt nerecunoscator, ma bucur de succesul pe care totusi il avem.

Metalfan: Uitindu-te inapoi, ce parere ai despre primul album Falconer? Putea fi mai bun?
Stefan: In acel moment, nu.

Metalfan: Si, la final, uitindu-te inainte, ce vezi in viitorul apropiat pentru Falconer?
Stefan: Nu am nici cea mai mica idee. Cred ca o sa lasam sa se aseze albumul asta si apoi o sa ne adunam fortele sa mergem inainte. Sper sa putem merge la niste festivaluri in vara anului viitor, ca sa ne intilnim cu fanii nostri.

Quick Quiz Stefan Weinerhall:


 

Care e primul lucru care iti vine in minte cind citesti... :

Iron Maiden?
De la bine la rau.

Falcon?
Bere suedeza.

George W Bush?
Cletus (din the Simpsons).

Power metal?
Dragoni.

The Glade? [numele site-ului oficial Falconer]
Enter the glade. [titlul unei piese Falconer]

Cimitir?
Noaptea mortilor vii

The Clarion Call? [titlul unei piese apreciate Falconer]
*zimbeste*

Numele trandafirului?
Sean Connery.

Stefan Weinerhall?
Falconer.

Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: Falconer

   October 14, 2006  | 0 Comentarii  | 8740 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Falconer: Northwind ii poarta spre casa

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri