interviuri rock

Frank (Gorefest): Rise to Ruin este cel mai heavy album pe care l-am lansat pana in prezent

Frank (Gorefest): Rise to Ruin este cel mai heavy album pe care l-am lansat pana in prezent
TRUPE : Gorefest

La doi ani de la reformarea marcata prin albumul La Muerte, Gorefest a revenit anul acesta cu un nou disc, Rise to Ruin, care ne arata o pofta nebuna de a canta. Despre sursa de energie inepuizabila care sta la baza acestei trupe, dar si despre ceea ce inseamna astazi Gorefest ne-a povestit mai multe chitaristul Frank Harthoorn.

 

 

Metalfan: Salut Frank si bine ai revenit in paginile Metalfan! Ce mai faci?

Frank: Sunt bine, multumesc. Iti raspund la intrebari dintr-un vestiar din Roma, totul este ok.

Metalfan: In discutia noastra precedenta am vorbit destul de mult despre istoria timpurie Gorefest. Am sa te rog sa ne spui ce s-a mai intamplat ultimii doi ani de cand ati lansat La Muerte.
Frank: Nu prea multe, de fapt. O mare parte din turnee au fost anulate, la fel ca si unele concerte care ar fi trebuit sa aiba loc in weekend-uri. Datele din Turcia au fost anulate, un turneu in Scandinavia, unul in America de Sud, una peste alta, aprope 60 de show-uri au fost anulate din diferite motive. Teribil.

Metalfan: A cui a fost ideea de a reforma Gorefest dupa toti acesti ani de pauza? Aveti de gand sa stati mai mult in activitate de data aceasta?
Frank: Nu a fost chiar o idee, pur si simplu asa s-a intamplat. Cu totii ne simtim bine facand ceea ce facem, si vom continua sa o facem pana cand ne vom satura. Cred ca asta raspunde si celei de-a doua parti a intrebarii tale. Niciodata nu poti spune cat vei sta activ ca si trupa, dar din moment ce tocmai am lansat cel de-al doilea album al nostru dupa reformare, cred ca o sa mai stam o vreme…

Metalfan: Gorefest a revenit in forta acum cativa ani cu La Muerte. Anul acesta ati lansat Rise to Ruin. Care sunt in opinia ta principalele diferente dintre aceste doua albume?
Frank: Daca le asculti in paralel cred ca ai sa observi ca diferentele sunt foarte evidente. Ultimul album este mai concentrat si mai heavy decat precedentul. De fapt as spune ca este cel mai heavy album pe care l-am lansat pana in prezent.

Metalfan: Rise to Ruin arata o dorinta arzatoare de a canta. De unde provine toata energia, toata ura, toata aceasta “revolta”?
Frank: Provine din faptul ca ne concentram pe ceea ce facem cel mai bine ca trupa, cu genul de muzica cu care am pornit la drum. Adauga o multime de frustrari acumulate datorita acelor turnee anulate si iata rezultatul final. Chestii suparate, ceea ce nu poate fi decat bine pentru metal.

Metalfan: Care e povestea din spatele titlului albumului? De ce l-ati ales?
Frank: JC a venit cu ideea titlului. Cred ca insumeaza cel mai bine conceptul liric al albumului si in plus este catchy, ceea ce ne place.

Metalfan: Inca o data, Tue Madsen v-a mixat albumul. Sunteti multumiti de rezultatul final in termeni de sunet si productie?
Frank: Da, foarte mult. El a facut exact ceea ce i-am cerut, iar albumul suna in mare parte asa cum ne-am dorit.

Metalfan: Stiu ca Rise to Ruin a intrat atat in topurile olandeze cat si germane. In plus, se pare ca vanzarile merg destul de bine. V-ati asteptat la tot acest feedback pozitiv inainte sa lansati albumul?
Frank: De obicei nu am prea multe asteptari fata de nimic. Cel mai important lucru este ca suntem multumiti si fericiti cu noi insine. Din momentul in care lansezi discul, toata lumea poate comenta pe marginea lui. Daca oamenilor le place, este un bonus, daca nu, este la fel de bine, pot ascultat altceva.

Metalfan: In acest moment va aflati in turneul european de promovare a lui Rise to Ruin. Cum decurge turneul?
Frank: Show-urile decurg foarte bine, numarul publicului variaza de la o locatie la alta. In Spania a fost chiar placut, iar in prezent suntem in Italia, unde se pare ca biletele nu se vand prea bine. Dar vom vedea ce se va intampla. Cel mai bun lucru pe care il poti face cu acest gen de turnee este sa pleci la drum fara asteptari. Vei fi dezamagit daca iti faci sperante prea mari. Trupele cu care suntem plecati, One Man Army si Before The Fall sunt misto, deci totul este ok.

 

 

Metalfan: Speram ca si Romania sa fie inclusa in acest turneu, dar nu s-a intamplat. Poate data viitoare?
Frank: Yeah, si eu sper. Ne-ar placea sa venim, dar intotdeauna depinde de promoterii locali sau regionali sa ne aduca. Daca ei nu sunt interesati nu are niciun rost sa venim.

Metalfan: Va place sa cantati live? Va simtiti mai bine pe scena decat in studio?
Frank: Ambele ipostaze au avantajele si dezavantajele lor. Smecheria este sa gasesti echilibrul intre a te concentra pe muzica si a petrece un timp placut impreuna. Daca reusesti sa obtii acest echilibru, totul va fi bine.

Metalfan: Ne poti descrie o zi normal de munca a trupei Gorefest in studio? Sunteti cu adevarat stresati si concentrati pe ceea ce faceti sau preferati mai degraba o atmosfera calma si relaxanta?
Frank: Incercam sa ne concentram pe ceea ce avem de facut ca trupa in studio si facem tot posibilul sa ne impulsionam unul pe celalalt pentru a obtine cel mai bun rezultat. Exista intotdeauna o anumita cantitate de stres, din moment ce nu avem tot timpul din lume, iar orele de studio costa multi bani. Experienta ajuta foarte mult totusi in aceste situatii.

Metalfan: In prezent  aproape orice trupa are trecut in discografie un DVD. Aveti de gand sa lansati un asemenea material in viitorul apropiat?
Frank: Intotdeauna discutam despre un DVD, dar in realitate este o sarcina care implica o munca ce iti consuma foarte mult timp. Sunt sigur ca vom edita unul sau doua in cele din urma, dar numai in conditiile acceptate de noi. Exista nenumarate DVD-uri excelente pe piata, nu vrem sa facem ceva inferior.

Metalfan: Daca cineva te-ar ruga sa ii spui cele mai bune 3 lucruri despre Gorefest, dar si 3 dintre cele mai rele, care ar fi acestea?
Frank: Ha, buna intrebare
Cele mai bune 3 lucruri:
Sa compun muzica alaturi de ceilalti baieti din trupa
Sa calatoresti
Sentimentul pe care il ai cand canti o piesa care iti iese bine in fata publicului
Cele mai rele 3 lucruri:
Bataile
Situatiile enervante
Afectiunile urechii

Metalfan: Era o vreme cand trupele acceptau conditii minime (de hrana, hotel, etc.) in turnee pentru a canta in locuri noi.  Ati mai accepta asemenea conditii pentru a sustine un concert intr-un loc in care nu ati mai fost?
Frank: Depinde. Exista intotdeauna chestiile de baza de care organizatorul trebuie sa se ocupe. Nu mai suntem pusti si facem in continuare treaba asta pentru ca ne place, nu pentru ca trebuie. Asta inseamna ca  nu as dormi pe podeaua nimanui pentru a canta intr-un loc in care nu am mai fost. Nu exista niciun motiv pentru care hrana ieftina e musai sa fie si dezgustatoare, asa ca ma astept la un tratament culinar decent. In al treilea rand, facem asta alaturi de o echipa de profesionisti, fapt care se reflecta de asemenea in costuri. Alegem sa cantam numai daca exista un sistem de sunet decent, altfel iti vei bate joc de oamenii care platesc sa te vada, avand un sunet varza. Acestea nu sunt cerinte nerezonabile si cu siguranta noi nu suntem cea mai scumpa trupa din liga noastra, dar o anumita cantitate de profesionalism este necesara daca cineva vrea sa ne invite sa cantam undeva.

Metalfan: Acum doi ani ai afirmat ca desi nu mai vezi aceeasi diversitate in scena actuala de metal, in Olanda exista inca o miscare foarte buna. Mai crezi acelasi lucru si astazi? Care mai este statutul scenei de metal olandeze?
Frank: Da, inca mai cred acest lucru. As spune ca starea in care se afla scena olandeza este aceeasi cu cea de acum doi ani. Daca au exista totusi unele schimbari, cu siguranta eu nu le-am remarcat.

 

 

Metalfan: Ce parere ai despre death metal-ul actual, atat in Europa, cat si in State?
Frank: Nu as putea spune ca urmaresc indeaprope ceea ce se intampla in aceste genuri. Pur si simplu nu am timp. Am ocazia sa ascult trupe noi din cand in cand, dar cam atat. Asa ca nu prea pot emite o parere pertinenta despre acest lucru.

Metalfan: Cum sunt membrii Gorefest in viata de zi cu zi? Aveti cu totii slujbe in domeniul muzical?
Frank: Cred ca intr-un fel sau altul toti suntem legati de muzica prin slujbele noastre. Ed lucreaza in vanzari pentru o companie mare, JC lucreaza la ceea mai mare agentie olandeza de booking, Boudewijn este profesor de chitara si eu lucrez intr-un mic club din orasul meu natal. Iata deci cu ce fel de slujbe te alegi daca iti petreci ultimii zece ani intr-o trupa, hahaha.
 
Metalfan: Care este cea mai mare realizare, din punctul de vedere al unui muzician?
Frank: Sa ai sansa de a inregistra si canta muzica ta in toata lumea. Este un lucru pe care banii nu il pot cumpara.

Metalfan: A sosit momentul sa te intreb despre planurile voastre de viitor. Ce veti face dupa ce incheiati turneul european? Poate ceva concerte in America?
Frank: Ma indoiesc foarte tare, este oricum destul de mult ca am reusit sa facem si acest turneu european. Daca ai un job full time, pur si simplu nu iti poti luea liber cand vrei. Inmulteste acest lucru cu 4 si vei intelege ca a pleca in turneu nu mai este atat de usor pentru noi, cum era in anii 90, cand trupa era tot ce aveam. Un turneu in State nu este ceva ce noi ne-am putea permite in acest moment, cu toate ca ne-am dori foarte mult. Poate, intr-o zi…

Metalfan: Multumesc pentru interviu. Te rog ca in final sa le transmiti un mesaj fanilor vostri romani.
Frank: Ne pare rau ca nu am putut include Romania in acest turneu. Continuati sa hartuiti promoterii locali si poate ca intr-o zi cineva ne va aduce acolo. Intre timp sper ca toti sa ascultati noul nostru album, suntem cu adevarat mandri de el!

 

Autor: Sake, Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Gorefest

   November 13, 2007  | 5 Comentarii  | 10293 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Frank (Gorefest): Rise to Ruin este cel mai heavy album pe care l-am lansat pana in prezent

  • Ce frumos o zice el, parca l-am invatat eu. Partea proasta e ca de la dormit pe jos si mancat la Mc Duck la cele 10 camere single in hotel de 5 * si un hospitality rider intins pe 10 pagini e un pic de cale intermediara. Fee-ul nu e mare, e adevarat, dar pretentiile adiacente sunt usor exagerate

    1. Posted by Some local promoter | 14 Noiembrie 2007 13:22
  • Pacat ca Gorefest nu sunu promovati asa cum ar merita :( astia chiar sunt tari!

    2. Posted by Ioana M. | 14 Noiembrie 2007 21:18
  • intrebari de kko, raspunsuri de kko. mai bine nu-l mai puneati

    3. Posted by jeje | 17 Noiembrie 2007 00:11
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri