interviuri rock

Giani Stanescu (SINCARNATE): omul din ziua de astazi, alienat si dezumanizat

Giani Stanescu (SINCARNATE): omul din ziua de astazi, alienat si dezumanizat
TRUPE : Sincarnate

Grupul bucurestean de doom/death metal, Sincarnate, va lansa in data de 2 Februarie 2008 materialul de debut. Despre On the Procustean Bed cat si despre planurile de viitor ale trupei ne-a vorbit Giani Stanescu, unul dintre chitaristii acesteia.

Metalfan: Salut Giani! Cum merg lucrurile cu Sincarnate?
Giani Stanescu: Salut! Multumesc in primul rand pentru interesul aratat trupei Sincarnate, concretizat in acest interviu. Tinand cont de faptul ca ne pregatim pentru lansarea primului nostru material, lansare care va beneficia si de o serie de concerte in tara si nu numai, am toate motivele sa consider ca bine.

Metalfan: Ai putea prezenta o scurta istorie a trupei? Cele mai importante momente din cariera voastra de pana acum...
Giani Stanescu: Daca de-a lungul celor aproape doi ani care s-au scurs de cand activam sub acest nume s-au petrecut ceva lucruri ce ar putea fi puse laolalta sub numele de “istorie”, despre o “cariera” cred ca este putin devreme sa vorbim.
Revenind la prima intrebare, bazele trupei au fost puse in toamna lui 2005 de catre mine si fostul nostru vocal, Marius. A fost un gest oarecum naiv, deoarece nici unul din noi nu avea vreun fel de experienta: eu mai cantasem prin liceu sporadic la chitara (instrumentul cu care am inceput sa cant fiind de fapt acordeonul) iar Marius intentiona sa se apuce de bas. Idei pentru piese existau, fiindca de-a lungul timpului am tot cochetat cu ideea unei trupe si obisnuiam sa inregistrez ce compuneam.
La scurt timp dupa ni s-a alaturat Catalin ca al doilea chitarist. Am inceput sa ne luam scule, am gasit o sala de repetitii, si am inceput sa cautam un tobar. Dupa ceva incercari esuate, Catalin l-a adus pe Gigi care s-a intergrat super rapid si astfel au inceput sa prinda forma primele piese. Intre timp, Marius care se ocupa de bas a inceput sa faca si vocea, si cum i-a iesit foarte bine l-am convins sa se concentreze exclusiv pe ea. Dupa venirea lui Razvan la bas am dat anunt si pentru clapar, am avut la fel ceva incercari nereusite pana cand anuntului a raspuns Cristi, intregind astfel line-up-ul de baza.
In aceasta formula am compus piesele de pe On the Procrustean Bed si am avut primele doua concerte. In primavara lui 2007 Catalin s-a mutat definitiv in Italia si astfel ne-am vazut pusi in situatia de a cauta un nou chitarist. Am fost norocosi sa-l gasim destul de repede pe Manuel, care a invatat piesele rapid si astfel in toamna trecuta am putut canta cu el la Petrosani, in ultimul concert alaturi de Marius, care urma sa paraseasca la randul lui Bucurestiul pentru o perioada lunga de timp. Locul lui a fost luat de Fane [N.red.: Stefan Zaharescu] caruia stiam ca ii place ce cantam, asa ca acceptul lui de a ni se alatura nu a fost o surpriza.

 

Metalfan: Vor mai exista si alte schimbari de componenta in viitor?
Giani Stanescu: Cum nici una din schimbarile de componenta de pana acum nu au fost dorite sau planificate si nu au intervenit in urma unor disensiuni interne, ci independent de vointa nostra, bineinteles ca ne dorim sa continuam in formula actuala cat mai mult timp. Orice schimbare de componenta este indezirabila, costand mult timp si efort, mai ales pana la atingerea acelei coeziuni necesare intre membrii trupei pentru a face lucrurile sa functioneze. Pe de alta parte ne putem considera norocosi pana acum, cei care ni s-au alaturat fiind instrumentisi buni si oameni de trupa seriosi alaturi de care sper sa activam cat mai mult.

Metalfan: Ce se ascunde in spatele numelui Sincarnate? Ce inseamna pentru voi acest nume?
Giani Stanescu: Dupa ce au fost scrise versurile pentru primele piese am inceput sa ne gandim la un nume, mai ales sub presiunea celor de la sala inchiriata care nu stiau cum sa ne treaca pe orar. Au fost in discutie mai multe variante dar cea care a intrunit unanimitatea a fost cea propusa de Catalin, anume Sincarnate.
Tematica versurilor abordeaza in special conditia umana. Unul din aspectele definitorii ale fiintei umane a fost dat de religie de-a lungul ultimilor 2000 de ani din prisma pacatului. Extrapoland, am putea spune ca omul este in una din acceptiunile religioase o intrupare a pacatului (ne nastem vinovati de pacatul orginar). De aici vine numele trupei, desi tematica abordata in versuri este mult mai vasta, incorporand abordari filosofice si psihologice ale fiintei umane.


Metalfan: In data de 2 februarie 2008 stiu ca va avea loc lansarea oficiala a materialului vostru de debut, On the Procustean Bed, cum crezi ca va fi? Pregatiti vreo surpriza cu aceasta ocazie?
Giani Stanescu: Asa cum bine zici, pe 2 februarie ne vom lansa materialul de debut, intr-un concert organizat de Axa Valaha, la care au mai fost invitate si trupele In Defiance, Snapjaw, Necrovile si ca invitati speciali, trupa Gothic. Pe langa piesele de pe MCD dorim sa cantam si ceva piese noi. Oricum, va fi un concert mai aparte care va beneficia lumini si aranjamente gandite special pentru aceasta ocazie. MCD-ul On the Procrustean Bed va putea fi achizitionat deasemenea la un pret promotional, valabil doar in ziua lansarii.

Metalfan: Unde ati inregistrat On the Procustean Bed? Cine s-a ocupat de productia acestui material?
Giani Stanescu: On the Procrustean Bed a fost tras in studioul bucurestean Taine, avandu-i la butoane pe Andi Ionescu si Adi Tabacaru. Doresc sa le multumesc si pe aceasta cale pentru implicarea si profesionalismul de care au dat dovada de-a lungul inregistrarilor. Front-coverul este realizat de un artist britanic, Vincent Chong, a carui lucrari le-am gasit pe net si care a raspuns favorabil cererei nostre de a ne acorda copyright-ul lucrarii sale denumite Suffering. Layout-ul CD-ului este creat de Costin Chioreanu de la Twighlight13media, binecunoscut la noi pentru colaborarile sale cu trupe din tara dar si de afara.

Productia si distributia am ales sa o facem alaturi de Mihai “Coro” Caraveteanu, prin label-ul lui denumit Axa Valaha. Pe Coro il stiu de mai mult timp, am lucrat alaturi de el si Marius in Hatework, intr-un un concert organizat de el am si debutat, deci alegerea a venit intr-un mod natural, ca o continuare a unei colaborari mai vechi.

 

Metalfan: Ai putea sa faci o scurta descriere a pieselor...?
Giani Stanescu: Prima piesa este instrumentala si dezvolta o linie melodica din coloana sonora a filmului Requiem for a Dream, un film oarecum emblematic pentru mine dar si pentru tematica abordata in cadrul versurilor Sincarnate. De aici si denumirea de Requiem. Consider aceasta piesa o introducere buna in atmosfera MCD-ului, atat ca muzica cat si sub forma conceptului general – acela al omului din ziua de astazi, alienat si dezumanizat.
Urmatoarea piesa, denumita Reverence in Front of an Inevitable End este o piesa mid-tempo, in care pasaje de chitara clean sunt completate de coruri ample si o partitura de clapa mai elaborata.

Desolate
este de departe cea mai “violenta” si complexa piesa de pe MCD, avand parti de blast-beat, coruri, parti mai alerte si un pasaj lent, ce duce cu gandul la funeral doom.
Materialul este incheiat de Sincerely Yours, piesa care pana acum a avut cel mai bun feedback din partea publicului. Deschisa de un cor amplu, piesa este construita pe modelul bulgarelui de zapada, angajand mai intai basul, vocea, pentru ca apoi chitarile sa isi aduca aportul la linia melodica.

Metalfan: Este On The Procustean Bed un material conceptual?
Giani Stanescu: Fiecare piesa, inclusiv cea instrumentala au o introducere scurta si un motto. Introducerea plaseaza piesa in contextul general al conceptului iar motto-ul are rolul unei “chei” de interpretare a versurilor. Versurile apar sub forma unei parabole de sine statatoare. Daca cineva insa doreste sa mearga dincolo de povestea spusa in cadrul acestei parabole sub forma unui dialog, sau monolog, dupa caz, motto-ul trimite la cartea sau pasajul care le-a inspirat.
Astfel, daca introducerea la prima piesa trage un semnal de alarma in legatura cu uniformizarea dezumanizanta pe care societatea de astazi o exercita asupra indivizilor ce o compun (fapt pus in imagini magistral in filmul de care vorbeam), intocmai procedeului folosit de Procust din legenda elena, celelalte trei piese vin sa o dezvolte, subliniind unul din aspectele acestui proces.
Reverence vorbeste despre conditionarea datorata mostenirii culturale a fiecaruia dintre noi si despre modul in care aceasta conditionare, aparent inevitabila (de aici titlul complet al piesei, anume Reverence in Front of an Inevitable End) poate fi depasita. Solutia este data de catre Albert Camus in cartea sa “Mitul lui Sisif”.
Desolate abordeaza intr-o nota mai putin optimista conditionarea cea mai crancena a fiintei umane si anume moartea. Din acest punct de vedere, experienta unei vieti umane nu are in final nici o valoare, si asa cum Schopenhauer credea, daca ni s-ar oferi posibilitatea sa ne retraim viata ar trebui sa refuzam acest lucru.
Ultima piesa, Sincerely Yours, este inspirata de monologul celebru tinut de Marele Inchizitor lui Iisus, la o ipotetica a doua venire a sa pe pamant si pune in evidenta conditionarea prin religie a omului. Daca in romanul lui Dostoievski (Fratii Karamazov) Iisus nu raspunde acuzatiilor Inchizitorului, ci face un gest surprinzator in final, versurile piesei propun o interpretare a acestui gest sub forma unui posibil raspuns.
In ce masura indeplineste canoanele pe care recunosc, nu le stiu, ale unui material conceptual, ramane sa decida ascultatorii si cei avizati in materie.

Metalfan: Unde ai incadra stilistic Sincarnate?
Giani Stanescu: Nu m-am ferit niciodata de clasificari, din doua motive: in primul rand oferi ascultatorului un cadru general, ca el sa stie la ce sa se astepte. Daca este si un ascultator avizat, dar nu e o conditie necesara, va duce el insusi clasificarea pana la capat. Finalmente exista doar doar genuri de trupe: cele care iti plac si cele care nu.
In al doilea rand, nu cred ca ne aflam in pozitia privilegiata de a inventa un nou gen sau de a face ceva nemaiauzit. Deocamdata ne dorim sa cantam ceea ce cantam cat mai bine posibil. Masura in care ceea ce facem este si ceva original poate fi data apreciata doar de catre ascultatori.
Din aceste considerente, dupa mine ceea ce cantam aduce cel mai mult a doom-death. Existenta unor pasaje mai rapide, cu blast-beat, ce amintesc de black-metal, sau a unor parti ritmate ce aduc mai mult a death metal nu cred ca ne scot totusi din sfera doom-death-ului.

Metalfan: Anul 2007 abia s-a sfarsit, cum a fost acest an pentru tine?
Giani Stanescu: 2007 a fost un an extrem de ocupat si plin de evenimente. Dincolo de cele legate de Sincarnate, pe care le-am amintit la inceput, in 2007 am participat la organizarea unor concerte de neuitat, pentru mine cel putin (Cannibal Corpse, Dismember, Suffocation, Rotting Christ, Misery Index) alaturi de colegii din Hatework, am mers in vara la Brutal Assault unde am mai bifat ceva din trupele pe care doream sa le vad de ani buni. A fost un an cu partile sale bune si rele, dar in mod sigur, unul din cei mai zbuciumati de pana acum.

Metalfan: Ce albume ti-au atras atentia in anul ce tocmai a trecut?
Giani Stanescu: Intr-o ordine aleatorie ar fi Rotting ChristTheogonia (mai slab decat predecentul dar totusi un album foarte bun), Nile – Ithyphallic, Shining - V – Halmstad, Krisiun – Assasination, Vital Remains - Icons of Evil, Immolation - Shadows in the Light, Mayhem - Ordo Ab Chao (desi nu sunt un consumator de black-metal, acest album este pur si simplu genial) si Deathspell Omega - Fas - Ite, Maledicti, in Ignem Aeternum.

Metalfan: Aveti de gand sa filmati si un videoclip pentru una dintre piesele dupa "On The Procustean Bed"?
Giani Stanescu: Ne-am gandit la asta si in mod sigur pe MCD exista cel putin o piesa care s-ar preta la asa ceva. Ramane de vazut daca reusim sa punem si in practica acest lucru, primul impediment fiind, ca intotdeauna, de natura financiara. 

Metalfan: Aveti de gand sa lansati si un full-length anul acesta?
Giani Stanescu: Dorim sa lansam un full-length cu siguranta, MCD-ul ce urmeaza a fi lansat fiind unul din primi pasi pregatitori. Cantam live deja piese din care cateva se vor regasi cu siguranta pe un viitor LP si deasemenea exista destul material ce asteapta sa prinda o forma finala. Deocamdata insa ne concentram exclusiv pe promovarea On the Procrustean Bed urmand ca odata aceasta finalizata sa trecem la definitivarea pieselor noi. Cand acest lucru se va intampla nu pot insa prognostica, mai ales tinand cont de experienta acumulata pana acum, experienta ce mi-a aratat ca lucrurile nu merg niciodata asa cum iti doresti, mai ales in underground. Suntem totusi o trupa consecventa, ceea ce ma face sa spun ca in mod sigur va puteti astepta in viitor la un LP.

Metalfan: Iti multumesc pentru momentele acordate, in final ai dori sa le transmiti ceva fanilor Sincarnate?
Giani Stanescu: Eu multumesc in primul rand pentru ocazia acordata!
Desi suna magulitor, m-as imbata cu apa chioara crezand in existenta fanilor Sincarnate. Exista bineinteles mai multi oameni carora le place ceea ce facem si ne-au sustinut de-a lungul timpului, lucru pentru care le suntem profund indatorati. Pana la fani mai e insa cale lunga si parcurgerea ei tine exclusiv de noi si de calitatea muzicii pe care vom fi in stare sa o oferim. Sunt increzator insa ca nu vom dezamagi. In final, as dori sa amintesc adresele la care poate fi comandat MCD-ul nostru, iar intr-un viitor apropiat speram sa putem oferi celor care isi doresc si tricouri cu Sincarnate!

For  promo, distribution, trades, etc. please contact:  
AXA VALAHA PRODUCTIONS  
e-mail: axa666@yahoo.com
   
For info, trades & interviews requests please contact:
SINCARNATE
e-mail: sincarnate@yahoo.com

www.myspace.com/Sincarnateband

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Sincarnate

   January 22, 2008  | 17 Comentarii  | 7505 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Giani Stanescu (SINCARNATE): omul din ziua de astazi, alienat si dezumanizat

  • bravo Sincarnate! Wait to see m/m/

    1. Posted by Ioana_Helmordine | 23 Ianuarie 2008 18:10
  • sicer mi se pare cea mai penala trupa!

    2. Posted by soulthreter | 25 Ianuarie 2008 14:02
  • Cea mai penala, cea mai tare...nimanui nu-i convine ca suntem LOW ca scena (tot la testament ma duc:P), da asta nu inseamna ca nu avem trupe bune. time will tell.

    3. Posted by Ioana_helmordine | 25 Ianuarie 2008 16:28
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri