interviuri rock

In Vain: Norvegianul care aduce ploaia

In Vain: Norvegianul care aduce ploaia
TRUPE : In Vain

Unul dintre cele mai laudate albume ale acestui an (inclusiv de metalfan.ro) este The Latter Rain, debutul trupei norvegiene In Vain. Cum stiam ca Johnar Haaland (chitara) a adus ploaia aproape de unul singur, adica a compus toate piesele de pe disc, am luat umbrela si pelerina si l-am provocat la o discutie despre meteorologia metalului extrem.

Metalfan: Salut, Johnar. In primul rind as vrea sa te felicit pentru ultimul album In Vain, The Latter Rain, cred ca e unul dintre cele mai bune albume aparute in 2007. Care mai e atmosfera in trupa? Cam ce ati mai facut dupa lansare?
Johnar: Salut! Multumesc. Trupa e inca prin zona, dar nu prea a mai avut cine stie ce activitate dupa lansare, din cauza ca eu m-am mutat in Belgia si Sindre la Oslo. Am avut doar citeva concerte si atit. Acum, principala mea grija e sa gasesc timp sa scriu piese noi. Sunt cit se poate de ocupat pe-aici, dar mai am niste riffuri ramase de dinainte... Trebuie doar sa gasesc un pic de timp sa le aranjez si sa le pun cap la cap. Sa speram ca la anul o sa inregistram un nou disc. A, si, apropo, in noiembrie o sa avem un concert la Oslo.

Metalfan: Hai sa ne intoarcem la inceputuri: e ciudat sa zici ca e degeaba (In Vain) atunci cind pui bazele unei trupe. Daca e degeaba, de ce s-o mai faci? Cum se explica numele trupei?
Johnar: Pur si simplu ni s-a parut ca suna misto. De fapt, am cautat ceva, un substantiv pe care sa-l punem inainte de „In Vain”, dar n-am reusit sa gasim ceva care chiar sa ne placa, asa ca ne-am hotarit sa lasam In Vain. Are o rezonanta care se potriveste trupei.

 

 

Metalfan: Ai fost surprins de primirea calduroasa de care s-a bucurat albumul de debut?
Johnar: Toate materialele pe care le-am lansat pina acum au fost binecuvintate cu recenzii incredibile si, din moment ce mi se pare ca The Latter Rain este mai bun ca cele doua Ep-uri aparute inainte, nu am fost surprins ca a primit note mari. Sincer, cred ca le si merita. Dar discul e destul de lung si foarte variat, asa ca ma asteptam ca unii critici sa nu se impace cu chestia asta. Dar numai putini au reactionat asa. Cumva ne-am facut-o singuri, lansind un album cu o durata de peste 65 de minute si care, pe deasupra, mai e si atit de divers.

Metalfan: Din moment ce aproape toata lumea a fost de acord ca The Latter Rain a fost un album de debut grozav, cum stati cu reputatia acuma, la citeva luni de la lansare? Sunteti tot in pozitie de newcomer sau ati inceput deja sa primiti oferte mai bune?
Johnar: Suntem din ce in ce mai cunoscuti. Primim mailuri si mesaje din toata lumea, in fiecare zi. Totusi, n-as spune ca suntem o trupa foarte cunoscuta. Trupele originale si inovatoare, cum suntem si noi, ajung greu trupe mari, din punct de vedere comercial. Pe de alta parte insa, nu asta ne motiveaza pe noi. Facem treaba asta pentru ca vrem sa cream o muzica buna, sa o inregistram si sa o publicam. Deocamdata suntem la Indie Recordings si suntem foarte multumiti de situatie.

Metalfan: Am ajuns la o intrebare previzibila, despre titlul albumului. E un titlu ciudat, cred ca esti de acord. The Latter Rain – A doua ploaie. Despre ce ploaie e vorba?
Johnar: Sincer sa fiu, am gasit cu mare greutate un titlu pentru albumul asta. Tot asteptam de ceva vreme sa ne vina in minte titlul potrivit, dar nici una dintre variante nu era pe placul tuturor baietilor din trupa. Pina la urma, ne-am decis pentru The Latter Rain. E un titlu monumental si, in plus, e ciudat, asa cum ai spus. E o metafora pentru directia in care se indreapta lumea, in care ne indreptam cu totii. Fie ca e vorba de familii care se dezbina in urma unui divort, fie ca e vorba de schimbarile climei. Cu precizarea ca In Vain nu este o trupa angajata politic sau religios. The Latter Rain este si numele unei miscari religioase a apocalipsei, dar asta nu are nici o legatura cu titlul discului. Pe de alta parte, nici nu ne deranjeaza apropierea. Aduce un plus de misticism, hehe. Oamenii pot sa-si dea cu presupusul cit vor. Valul pe care tipul de coperta il are peste ochi simbolizeaza faptul ca ochii oamenilor sunt acoperiti de valuri de minciuna.

Metalfan: Ai scris singur toata muzica de pe The Latter Rain, la fel o sa faci si pe viitor? In Vain e o trupa sau un proiect care exprima doar viziunea ta artistica?
Johnar: Am de gind sa continui sa compun muzica si, de obicei, de fiecare data cind compun ceva nu ma limitez doar la partile de chitara, ci am idei si despre liniile de voce, tobe, bas, etc... Pur si simplu asa lucrez eu. Colegii mei din trupa nu sunt deranjati de chestia asta si cind le arat piesele ca sa vad ce parere au, mereu sunt sub forma de fisiere midi, cu toate instrumentele inregistrate. Suntem o trupa adevarata, dar pina acum eu am compus singur toata muzica. Nu le-am interzis eu sa compuna, ci pur si simplu, in afara de mine, nu a mai scris nimeni nimic... Totusi, Mr. Fuglestad (chitara) o sa inceapa sa scrie niste piese, sa speram ca o sa vina si el cu ceva idei interesante.

 

 

Metalfan: Ce inseamna Det Rakner si Sorgenfri?
Johnar: Det rakner inseamna (intr-o traducere aproximativa) ceva de genul „totul se duce de ripa”. E mai degraba o expresie tipica norvegiana si e intraductibila in engleza. Cel putin in putina engleza pe care o stiu eu, hehe... Sorgenfri inseamna cu aproximatie, sa fii fara nici o grija. Sorg=grija, necaz, fri=a fi liber. De fapt, pur si simplu mi-a placut cuvintul si am vrut sa scriu o piesa cu titlul asta.

Metalfan: In prezentarea de pe siteul oficial, instrumentele tale sunt chitara si sunetele. Compui totul doar pe chitara?
Johnar: Stiu sa cint si la bas si stiu si ceva pian. Cind compun nu prea folosesc chitara, ci stau si gindesc muzica, totul se petrece in minte. Deci, atunci cind incerc sa gasesc un riff, nu il caut improvizind pe chitara, cum fac multi alti chitaristi. Uneori folosesc chitara ca sa imi dau seama cum sa cint riffurile pe care le aud in minte. Cind imi vin in minte idei misto le inregistrez pe calculator, cu un program de MIDIuri. Scriu riffurile de chitara, partiturile de tobe, etc si aranjez piesa de la un cap la altul, cu programul respectiv. Deci, eu am, de fapt, versiuni MIDI ale tuturor pieselor In Vain, care suna destul de apropiat de versiunile inregistrate, doar ca sunt, desigur, MIDI.

Metalfan: Muzica voastra este si complexa si intensa in acelasi timp, pe ce te-ai concentrat mai mult atunci cind ai scris-o si cind ati inregistrat-o?
Johnar: Incerc mereu sa iau ce e mai bun din stiluri muzicale diferite. Asa ca incerc sa creez un echilibru intre agresivitate, groove, emotie si complexitate, fara ca piesele sa sune prea diverse si artificiale. In timp ce inregistram, am incercat, in primul rind, sa inregistram totul cit mai bine posibil. In principiu, am inregistrat totul asa cum era in fisierele mele MIDI si in tabulaturile mele si apoi am mai adaugat cite ceva pe ici pe colo. Am mai avut si citiva invitati care au facut improvizatii in studio. Pe linga asta, si producatorul, Kirkesola, a venit cu niste idei ici-colo...

Metalfan: A fost greu sa-l lasi pe producator sa intervina in „planul” tau muzical?
Johnar: Da, uneori a fost dificil. Imi place ca producatorul sa aibe idei, dar totusi, sunt de parere ca trupa trebuie sa aibe ultimul cuvint in orice privinta. Trebuie sa recunosc ca pe disc sunt niste chestii pe care eu nu le-am vrut deloc acolo...

Metalfan: Albumul e plin de influente variate, care dintre ele ti se par determinante?
Johnar: Printre trupele mele preferate se numara Opeth, Emperor, Extol, Arc Singers, In the Woods... , Shai Hulud, Strongarm, koRn, ... Zyklon are o importanta aparte, pentru ca a fost prima trupa de metal extrem pe care am ascultat-o (World ov Worms), deci nu ascult metal de prea multa vreme.

 

 

Metalfan: Care sunt caracteristicile cele mai importante ale muzicii tale?
Johnar: Contrastele, calitatea si originalitatea.

Metalfan: Contrastele, schimbarile de ritm si atmosfera au rolul de a surprinde ascultatorul? Va mindriti cu excentricitatea muzicii voastre?
Johnar: Atunci cind scriu muzica nu ma gindesc la ce o sa placa sau nu ascultatorului. Scriu muzica asa cum imi place mie sa o ascult. Fiecare dintre trupele mele preferate au cite o doza de originalitate si in plus stiu sa scrie piese bune. Noi incercam sa cream muzica de calitate, plina de constraste si originalitate. Sincer sa fiu, nu gasesc nicio trupa care sa nu fie cit de cit originale intre trupele pe care le apreciez. Nu trebuie sa fie neaparat Zappa, ci doar sa aiba ceva deosebit. As putea sa ascult si o muzica mai putin originala, dar numai daca piesele sunt foarte bine scrise.

Metalfan: Biografia de pe siteul trupei descrie The Latter Rain drept un album de metal extrem. Ce inseamna pentru tine muzica extrema?
Johnar: Dupa parerea mea, termenul metal extrem ar trebui sa descrie muzica ce combina deathul si blackul. Dar, sigur ca poti sa pui blackul, deathul, grindul, etc intr-o singura categorie mai mare si sa-i zici metal extrem, la fel de usor.

Metalfan: Cum ar fi viata fara muzica?
Johnar: N-ar mai fi la fel. Muzica e un dar incredibil si e uimitor cit de multe poti crea doar cu cele douasprezece note, cite sunt de toate.

Metalfan: Cum crezi ca sunt ascultatorii muzicii In Vain?
Johnar: Oameni deschisi, receptivi, fani ai metalului in general. Cei care se asteapta ca metalul sa fie inchis intre granitele fiecarui gen nu cred ca vor aprecia ceea ce facem noi.

Metalfan: Sunteti prietenosi cu fanii, tineti legatura cu ei?
Johnar: Raspundem la toate mesajele care vin pe mail sau pe myspace. As zice ca suntem foarte prietenosi cu fanii. Totusi, Frigstad nu mai vrea sa raspunda la interviuri pentru ca i se pare ca asta ar intra in contradictie cu statutul sau de artist. Dar cu fanii e prietenos, desigur.

Metalfan: Pe unele piese ati folosit pasaje vorbite, care completeaza versurile, incercati sa transmiteti un mesaj important prin muzica?
Johnar: Folosim citeodata pasaje vorbite, dar ne folosim de ele ca de un instrument, pentru a crea un efect, o atmosfera. Nu mesajul e pe primul plan.

Metalfan: Cu ce iti umpli timpul cind nu scrii muzica si cum crezi ca activitatile respective se reflecta in muzica ta?
Johnar: Muncesc mult, merg la sala de sport, repet la chitara, mai ies pe-afara... Nu-mi dau seama cum se reflecta chestiile astea in creatiile mele, dar stiu ca munca imi maninca o gramada de timp si asta nu e bine pentru muzica mea, pentru ca abia mai gasesc citeva clipe libere sa compun muzica...

Metalfan: Unde crezi ca va fi In Vain peste 5 ani?
Johnar: Nu stiu. Sper ca vom continua sa scoatem discuri. Sigur, ar fi misto sa fim o trupa mai mare, cu concerte mai mari si asa mai departe, dar mai important decit asta ar fi sa continuam sa scoatem muzica buna si sa ne placa s-o facem.

Metalfan: Unde crezi ca va fi lumea peste 5 ani?
Johnar: Nu sunt deloc optimist.

Metalfan: La ce te gindesti cind auzi... ?

Bani?
Nu se poate fara ei, dar nu ar trebui sa-ti controleze viata.
Bere?
In Belgia e multa bere buna! Aici sunt eu acuma cu serviciul...
Acordul Mi major?
Bun acord.
Adidas?
Imbracaminte sport.
Case de discuri?
Se descurca greu in ziua de azi.
Ozzy Osbourne?
Rock’n’Roll.
Downloading?
N-o sa dispara prea curind.
Tutun?
Fum.
Crestinism?
Isus.
Mtv?
Au citeva emisiuni misto.

Autor: Klawz
Vezi galeriile trupelor: In Vain

   October 26, 2007  | 9 Comentarii  | 9587 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: In Vain: Norvegianul care aduce ploaia

  • Misto interviu, nice job, Klawz!

    1. Posted by just_me | 31 Octombrie 2007 18:09
  • Nu exista "acord Mi".
    Mi este o nota.
    Un acord trebuie sa contina cel putin 3 note diferite.

    2. Posted by acord mi | 01 Noiembrie 2007 16:30
  • http://www.lssc.k12.in.us/elementary/projects/EOC/echord.htm

    3. Posted by klawz | 01 Noiembrie 2007 19:19
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri