interviuri rock

David Ellefson (MEGADETH): o viata spirituala implinita

David Ellefson (MEGADETH): o viata spirituala implinita
TRUPE : Megadeth

Nu-s multe trupe care sa fi trecut prin atitea schimbari de componenta ca Megadeth. Din 1983 si pina-n 2002, Dave Mustaine a schimbat sapte chitaristi si sase tobari. Dar nici un basist. David «Junior» Ellefson i-a ramas alaturi, la bine si la greu, pina la sfirsit. Sau, ma rog, pina la ceea ce parea sa fie sfirsitul, asa cum il anuntase Mustaine in 2002, in urma accidentului pe care l-a suferit la mina stinga. Insa Megadeth a revenit in 2004 si a lansat pentru prima data un album fara Junior – The System Has Failed – la care s-au mai adaugat inca doua. In 2010, aniversarea a 20 de ani de la lansarea legendarului Rust in Peace (1990) l-a adus pe Junior inapoi acasa si asa se face ca in noiembrie vom putea asculta un nou album inregistrat de el alaturi de trupa, dupa o pauza de 11 ani.  Th1rt3en a fost doar pretextul discutiei noastre cu David, care s-a extins si la alte subiecte dupa cum se poate vedea in continuare:

 


Metalfan: Salut, David si bun venit la Metalfan! Cum merge?
David Ellefson: Ne merge bine in perioada asta.

Metalfan: Spune-ne cite ceva despre stilul tau de a cinta la bas, ce tehnici folosesti si care este rolul si importanta chitarii bas in muzica Megadeth.

David Ellefson: In cea mai mare parte a timpului folosesc pana, si asta din motive legate de ton, dar si pentru ca sa ma pot sincroniza cu precizie cu partile de chitara din piese. De multe ori, riffurile cer sa le urmaresc, alteori piesa insasi cere sa cint parti simple dar puternice, care sa sustina cite un riff mai violent. Cu ajutorul penei, pot sa le fac pe amindoua cu mare precizie.

Metalfan: Cinti la chitara bas de mai bine de 30 de ani, in ce fel s-a schimbat stilul tau de-a lungul timpului ?
David Ellefson: Am inceput sa cint la bas datorita dragostei mele pentru rock’n roll. M-au convis trupele pe care le ascultam cind aveam 10 ani: Bachman Turner Overdrive, Kiss, etc. Am inceput sa cint la bas pentru ca voiam sa fiu intr-o trupa, la fel ca eroii mei si am inceput sa fac chestia asta de pe la 11-13 ani. Mai tirziu, am descoperit si alte genuri de muzica si am aflat ca basul este un factor caracteristic pentru forma fiecarui gen, ca jazz-ul, pop-ul si chiar country-ul. Retineti, nu eram ceea ce se cheama fan al stilurilor respective, eram doar in cautare de idei noi si genurile respective m-au impulsionat sa aprofundez studiul chitarii bas. In felul asta mi-am largit considerabil vocabularul de tehnici de bas cu care m-am intors inapoi la prima mea dragoste – hard rockul si metalul. In cele din urma, mi-am format propria « voce » ca basist, care se aude chiar si in partiturile mele de bas de la Megadeth.

Metalfan: Esti membru fondator, dar ai lipsit din trupa o perioada. Cum ai gasit-o cind te-ai intors?
David Ellefson: Atmosfera e grozava. Nivelul disciplinei muzicale din trupa este mai ridicat ca niciodata si asta se datoreaza faptului ca ne intelegem foarte bine si fiecare dintre noi vrea sa se autodepaseasca.

Metalfan: De ce crezi ca au fost atit de multe schimbari de componenta in Megadeth de-a lungul timpului?
David Ellefson : Unele schimbari au fost cauzate de stilul de viata, de nivelul de implicare in trupa, de motivele pentru care unul sau altul erau in trupa si asa mai departe. Nimanui nu-i place sa fie nevoit sa faca schimbari, dar citeodata schimbarea trebuie facuta, fie ca cineva este inlocuit, fie ca cineva simte ca e momentul sa urmeze alt drum.

Metalfan: Sectia ritmica e foarte importanta pentru o trupa, deci e important ca basistul sa se inteleaga bine cu tobarul. Ai cintat cu multi tobari de-a lungul vremii, cum te intelegi cu Shawn Drover?
David Ellefson: E grozav sa lucrezi cu un tobar ca Shawn. In primul rind, tipul asta respira heavy metal! E un adevarat istoric al rock’n roll-ului. In plus, e si un foarte bun chitarist si compozitor. Imi place asta la el, pentru ca si eu sunt tot asa: prima mea dragoste e cintatul la bas, dar ceea ce ma satisface mai mult este sa cint si sa compun piese bune. Nu sunt genul de basist super-tehnic, obsedat de instrument, imi place basul pentru potentialul pe care-l are in ansamblul muzical al trupei.





Metalfan:  In 1997 ai publicat cartea «Making Music Your Business… a Guide for Young Musicians». Nu crezi ca ar avea nevoie de o actualizare?
David Ellefson: Mi s-a mai pus de multe ori intrebarea asta, dar, ca si industria muzicala, industria cartii e foarte diferita acum si timpul necesar pentru a scrie, tipari si lansa cartea, ar face versiunea actualizata sa fie deja depasita inainte sa ajunga in librarii!!
Asa ca am creat un canal pe Youtube care se numeste David Ellefson’s Rock Shop si care imi da posibilitatea sa vorbesc despre probleme la zi, gratis, pe Web. In societatea Internet de azi, e mai usor, mai flexibil si mult mai intuitiv.

Metalfan:  Ce parere ai noul val de thrash, de trupe ca Trivium, Evile, Municipal Waste? Ii vezi pe vreunii in stare sa preia stafeta si sa formeze viitorul Big 4?
David Ellefson: Nu stiu daca va mai fi vreodata un Big 4, nu numai in thrash, ci in orice alt gen, punct. Daca ne gindim un pic, nu mai exista alt gen muzical ale carui trupe fondatoare sa fie inca in activitate si sa faca ceea ce facem noi cu Big 4.
In alta ordine de idei, cred ca trupele pe care le-ai amintit au venit cu lucruri noi si interesante care aduc un aer proaspat in muzica thrash si o mentin in atentia colegilor lor si a fanilor care au crescut cu muzica moderna de astazi.

Metalfan: In noiembrie veti lansa un nou album, Th1rt3en. Titlul mai marcheaza si altceva decit faptul ca e al 13lea album din discografie?
David Ellefson: Nu, asta e motivul pentru care l-am numit Th1rt3en. Bine, plus faptlu ca numarul 13 e inconjurat de o aura malefica care-i face pe oameni sa nu se simta in apele lor… ceea ce e amuzant!

Metalfan: Care este diferenta intre albumul asta si The World Needs a Hero (2001), ultimul pe care l-ai inregistrat cu trupa?
David Ellefson: Cu The World Needs a Hero abia incepeam sa ne corectam traiectoria in noul mileniu. Cu urmatoarele trei albume, traiectoria s-a stabilizat si ne-am re-cucerit pozitia. Din multe puncte de vedere, Th1rt3en cuprinde elemente din vremuri mai vechi, din anii 80 si de la inceputul anilor 90.

Metalfan: Ce ne poti spune despre compunerea si inregistrarea acestui disc, a fost usor de facut ?
David Ellefson: A fost, probabil, albumul cel mai usor de facut si, pentru mine, a fost in mod clar cel la care am lucrat cu cea mai mare placere.

Metalfan:  Unele dintre piesele de pe acest disc au fost scrise cu ani in urma, de exemplu New World Order dateaza din perioada Youthanasia (1994), cum v-ati hotarit sa le lansati acum?
David Ellefson: De fapt, piesa respectiva este una din cele pe care le-am compus pentru demo-urile dinainte de albumul Countdown to Extinction, prin 1991. Am scris-o in timpul turneului american Clash of the Titans. Shawn Drover a insistat foarte mult ca piesa asta sa apara pe noul album si ma bucur c-a facut-o. Din mai multe puncte de vedere, ca fan al albumelor vechi, probabil ca avea o perspectiva mai clara asupra ei si asupra felului in care s-ar potrivi cu restul albumului. E thrash adevarat, in toata splendoarea lui!
In afara de asta, stim din experienta ca uneori pot trece mai multi ani intre momentul compunerii unei piese si includerea ei pe un album. Asa ca, acum stim, de ce sa lasam o chestie buna sa se iroseasca, atunci cind, de fapt, se potriveste atit de bine pe un album nou, chiar si peste mai multi ani?

Metalfan: Cum ati ajuns sa lucrati cu producatorul Johnny K? Si cum v-ati inteles cu el?
David Ellefson: Il cunosteam un pic pe Johnny pentru ca vorbisem de citeva ori la telefon de-a lungul timpului si, cu citiva ani in urma, chiar a mixat un material pe care am cintat si eu, care se numeste Iron Steel. A inceput sa-mi placa ce face dupa ce am ascultat albumul Believe al celor de la Disturbed, pentru ca mi-am dat seama ca intelege trupele cu care lucreaza si le pune in valoare calitatile, nu le face pe toate sa sune la fel, dupa tiparul lui personal. Pentru mine, asta este extrem de important in relatia dintre producator si trupa si pentru albumul care rezulta din ea. Unii producatori aplica acelasi tipar la toate trupele si le fac sa sune la fel, din punctul meu de vedere, e ca si cum ai pune calul inaintea carutei si ar fi o chestie catastrofala pentru Megadeth.
Johnny a inteles de la inceput in ce fel trebuia sa sune albumul asta. Am fost incintat ca era disponibil si ca Dave s-a inteles bine cu el in studio. Albumul asta nu e deloc supra-produs, nu are un sunet super-finisat. Suna foarte organic si cred ca asta e perfect pentru Megadeth in 2011. Neprelucrat, viu si natural!

Metalfan: Nu cu mult timp in urma, Dave Mustaine a spus intr-un interviu ca are in minte un proiect care, alaturi de el, sa te includa pe tine, James Hetfield si Lars Ulrich. Poti sa ne spui ceva despre asta?
David Ellefson: Ar fi o chestie misto, cu siguranta…

Metalfan: Turneul Big 4 are deja ceva vechime, cit crezi ca o sa mai continue? Si ce crezi ca va urma? S-a lansat deja un DVD, poate va ginditi sa inregistrati si un album impreuna?
David Ellefson: Cred ca noi, trupele, si fanii am vrea sa continue cit de mult se poate. Stiu ca este un eveniment dorit de fanii nostri din lumea-ntreaga. A devenit propriul nostru festival, cumva.

Metalfan: Ai ascultat ultimul Anthrax? Cum ti se pare?
David Ellefson: Ma bucur foarte tare pentru Anthrax. Sunt fratii nostri din Big 4 si sunt niste tipi foarte misto. Ca fiecare dintre noi, au suferit multe schimbari de-a lungul carierei lor si sunt bucuros ca au revenit cu un album atit de beton.



Metalfan: Dave Mustaine si cu tine sunteti crestini practicanti. Mai mult, tu ai o colaborare muzicala cu o biserica din Scottsdale, orasul in care locuiesti. Ce cinti acolo, pentru ce fel de public si ce fel de atmosfera este, in comparatie cu un concert de metal?
David Ellefson: In prima faza, am ajutat la infiintarea si organizarea Misiunii bisericesti MEGA Life!  din Scottdale, Arizona. Intre timp a crescut atit de mult, incit am cumparat o cladire noua, am facut noi angajari si misiunea continua sa creasca. Citiva ani m-am ocupat de partea muzicala a slujbei si asta mi-a dat ocazia de compune, de a cinta si de a lega noi prietenii in respectiva comunitate. Dumnezeu mi-a dat talentul muzical, asa ca am considerat ca ar fi potrivit sa returnez o parte din el in folosul Lui. Acum ca m-am intors in Megadeth cu norma intreaga, am cautat alte persoane care sa-mi preia pozitia, dar ma duc sa-i ajut ori de cite ori am timp si nu sunt in turneu. Imi place foarte mult s-o fac si o fac gratis, din placere.

Metalfan: Asa cum stim cu totii, ascultatorii de metal nu prea dau pe la biserica si chiar as zice ca-s mari sanse ca foarte putini fani Megadeth sa faca treaba asta. Te deranjeaza?
David Ellefson: Nu, nu ma deranjeaza si inteleg perfect situatia. Cind eram mic, ai mei ma luau cu ei in fiecare duminica la biserica si nu-mi placea deloc. Stateam acolo si desenam logo-ul Kiss pe cartea de rugaciuni si visam cu ochii deschisi ca intr-o zi o sa cint intr-o trupa. Dar acum, ca adult, am lasat in urma copilariile si am inteles avantajele pe care ti le aduce o viata spirituala implinita. Cred ca exista o idee preconceputa conform careia numai oamenii perfecti se duc la biserica: nimic nu-i mai departe de adevar… cel putin in cazul bisericilor la care ma duc eu!!! La urma urmei, sunt si eu acolo, si, in mod sigur nu-s perfect!
Adevarul este ca lumea noastra nu-i un loc prea prietenos, asa ca nu-i indicat sa te increzi prea mult in ea. Asta e motivul care m-a dus pe calea credintei care mi se potriveste, imi da o ordine si o directie.

Metalfan: David, multumim ca ne-ai onorat cu prezenta pe siteul nostru. Un mesaj pentru cititori?
David Ellefson: Multumesc foarte mult. Sper sa ne vedem cu totii anul asta la concerte!
Autor: Klawz, H.
Vezi galeriile trupelor: Megadeth

   September 29, 2011  | 1 Comentarii  | 15268 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: David Ellefson (MEGADETH): o viata spirituala implinita

  • "Dumnezeu mi-a dat talentul muzical, asa ca am considerat ca ar fi potrivit sa returnez o parte din el in folosul Lui"

    Superb!!!

    1. Posted by Fantotzii | 29 Septembrie 2011 20:55
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri