interviuri rock

Interviu cu Flauros (Darzamat)

Interviu cu Flauros (Darzamat)
TRUPE : Darzamat

 

 

Metalfan: Salut Faluros si bine ai venit in paginile Metalfan! Trebuie sa iti marturisesc ca Darzamat nu e o trupa foarte cunoscuta in Romania, asa ca ar fi util pentru cititorii nostri sa punctezi cele mai importante aspecte din istoria grupului vostru.
 Trupa a fost formata la mijlocul anilor ’90 si a lansat pana acum 5 albume de studio: In The Flames Of Black Art, In The Opium Of Black Veil, Oniriad, Semidevilish si cel mai recent, intitulat Transkarpatia. Oniriad a fost un experiment muzical si nu are nimic in comun cu muzica Darzamat a anului 2006. Primele doua albume, care au o atmosfera black metal sunt mult mai apropaite ca stil de ultimul album, in timp ce Semidevilish este pentru ascultatorii care iubesc sound-ul heavy combinat cu cel melodic. Fara indoiala insa, Transkarpatia este pentru noi cel mai important album. Din punct de vedere muzical este realizat in directia muzicala pe care Darzamat vrea sa o urmeze, cu alte cuvinte directia cea buna. Am reusit intr-un final sa atingem acel nivel in care putem lucra cu un producator adevarat. Albumul a fost produs de Andy LaRocque (chitaristul King Diamond) in studio-ul sau Los Angered din Gothenburg. Este un loc maginific, iar Andy este o persoana uimitoare, un profesionist adevarat, cat si un tip haios si modest.  Cred ca albumul Transkarpatia a fost influentat nu atat de cunostintele si abilitatile lui Andy, cat mai ales de atmosfera superba care exista in studio in momentul inregistrarilor.
Au fost multe schimbari in Darzamat in trecut. Fostii muzicieni care au activat in grup nu era dedicati, asa ca orice colaborare cu ei era lipsita de sens. Apoi a fost evidenta nevoia unei reorganizari a trupei. In prezent, trupa este formata din: vocalista Nera, eu (Flauros, voce), chitaristul Chris, claparul Spectre, basistul Bacchus si noul baterist Darkside. Componenta este stabila si sper ca nu vor exista in viitor multe schimbari in Darzamat. In prezent suntem intr-o forma foarte buna de a concerta si sper ca ea sa dureze!


Metalfan: Din cate stiu, Darzamat este un nume imprumutat din cultura letona si reprezinta o zeitate protectiva. De ce ati ales acest nume?
Numele a fost preluat din mitologia slavona, unde Darzamat era intruchipata ca o zeitate care protejeaza padurea. Numele se potrivea perfect spiritului intunecat si maret prezent in muzica noastra

 
Metalfan: Sa ne concentram acum pe ultimul vostru album, Transkarpatia. Mai intai, permite-mi sa te felicit pentru acest disc, o aparitie cu adevarat interesanta. Spune-mi, numele Transkarpatia are legatura cu conceptul albumului sau a fost ales pentru ca suna destul de exotic?
 Intr-un fel, Transkarpatia e o calatorie in emotiile uitate ale trecutului si in idealuri pierdute. Albumul este conceptual in sensul ca are ca subiect o poveste centrala, dar nu la modul clasic ca istorie cu inceput si sfarsit. Chiar si fara o examinare amanuntita a a textelor, se poate observa ca versurile oscileaza in jurul unor teme pagane, precum magia si necromantia. Alte subiecte atinse de partea lirica a discului sunt inchizitia, vampirispum si ura impotriva a tot ceea ce Biserica nu a acceptat sau s-a temut sa accepte. Impreuna cu Nera am creat viziunea unei lumi privita dintr-o perspectiva total subiectiva. Nera a studiat indelung mai multe carti si site-uri pentru a putea intra in rolul femeii care ar fi putut sa o ajute sa isi proiecteze in versuri emotiile si chiar sa o ajute la maniera de a canta. Ideea de a aborda acest subiect ne-a venit cu mai multa vreme in urma si in sfarsit sosise momentul sa ne aventuram si sa calatorim in vremurile despre care povesteste Transkarpatia.


 
Metalfan: Care au fost reactiile fanilor si reprezentatilor media cu privire la ultimul vostru album?
Trebuie sa admit ca reactiile la Transkarpatia au fost superbe. Am beneficiat practic de recenzii pozitive de pretutindeni. Pot sa enumar reviste ca Legacy, Sweden Rock, Rock Hard, Heavy, Metal Hart, Rock Tribune sau Polish Metal Hammer care a catalogat discul nostru drept albumul lunii. Fanii au reactionat in aceasi maniera. Primim in continuare scrisori care demonstreaza ca oamenii au fost entuziasmati de album. Toate aceste reactii au insemnat mult pentru noi si ne-au demonstrat ca am ales directia cea buna. In ceea ce priveste promotia, casa de discuri si-a facut datoria. Desigur, fiecare trupa isi doreste mai mult, si cu toate acestea chiar cred ca cei de la companie au facut un lucru bun. Faptul ca am inregistrat discul in studio-ul suedez din Gothenburg se datoreaza celor de la MMP. Casa de discuri a avut un rol important in stabilirea concertelor pe care le vom sustine in Europa la sfarsitul anului. Cooperarea dintre trupa si casa de discuri functioneaza foarte bine.Metalfan: Pe acest album ati folosit o multime de elemente si o larga paleta de diverse influente, de la black la metal gotic, astfel incat e dificil sa incadrezi stilistic muzica voastra. Ce canta de fapt Darzamat? Crezi ca e importat sa pui fiecare trupa si fiecare album intr-o anume categorie stilistica?
 Nu mi-au placut niciodata comparatiile si clasificarile. Cu toate astea, inteleg ca atunci cand citesc o cronica, oamenii au nevoie de comparatii si de o anumita indrumare. Mai ales astazi, cand suntem coplesiti de o cu tot felul de tipuri de muzica, unele bune, altele rele, este dificil sa te trezesti intr-o asemenea situatie. Dezaprob insa total incadrarea muzicii Darzamat in stilul gotic metal. Suntem o trupa de metal si cred ca ultimele noastre doua albume au demonstrat-o din plin. O asemenea caracterizare survine ca urmare a faptului ca folosim voci feminine sau clape. Cu toate astea, nu inseamna ca reprezentam perfect genul gotic. Asa cum ai spus si tu, exista diverse elemente in muzica Darzamat, care tin nu numai de gotic, dar si de black sau death metal. Este prin urmare greu sa pui o singura eticheta stilistica trupei noastre. Personal cred ca nu trebuie sa  clasifici muzica sau sa faci in permanenta comparatii. Trebuie sa patrunzi muzica in forma pe care autorii o transmit ascultatorilor, ar trebui ca oamenii sa simta muzica si sa extraga din ea cat mai multe emotii.Metalfan: Unul dintre atuurile acestui album este vocea remarcabila a Nerei. Unde ati gasit o asemenea voce? Are Nera multa experienta in muzica sau Darzamat este prima ei trupa in care activeaza?
De o buna bucata de vreme vocile feminine au avut importanta lor si au fost tratate ca egale cu vocile masculine. Totul s-a schimbat acum 3 ani cand Nera s-a alaturat trupei. Consideram ca a fost un pas  urias  inainte cooptarea sa ca vocalista. Nera are o nuanta aparte in vocea sa, care se potriveste in mod exceptional cu muzica Darzamat si ceea ce e si mai important, nu are acea maniera de a canta obisnuita in scena metalului gotic. Nera nu este o novice, a cantat in trecut intr-o gasca locala, numita Midnightdate. In momentul in care am auzit-o cantand am fost convins ca poate contribui semnificativ la ridicarea nivelului calitativ a muzicii noastre. La inceput nici nu a vrut sa conceapa sa cante intr-o alta trupa, dar si-a schimbat punctul de vedere ulterior. E cu adevarat minunat ca ea canta in Darzamat, pentru ca are posibilitati vocale fantastice si o culoare speciala a vocii, Mai mult decat atat, ideile sale sunt pline de pasiuni si emotii intunecate. Pe scurt, are acea sclipire diavoleasca in felul ei de a fi. Cu fiecare zi care trece, sunt din ce in ce mai convins ca prezenta sa in Darzamat a imbogatit puternic trupa, oferindu-i posibilitati pe care nu le avea inainte.
 NeraMetalfan: Am constatat ca unii cronicari au comparat Transkarpatia cu albumele unor trupe ca Arcturus sau Ulver. As zice mai degraba ca are ceva similitudini cu Cradle Of Filth. Ce crezi despre aceste comparatii, sunt justificate?
Asemenea comparatii sunt ceva obisnuit dar nu ne deranjeaza. Stii, cantam metal, un stil care are anumite caracteristici pe care le impartaesesc si trupele amintite mai sus. Dar cred ca e singura asemanare. Cred, pe de alta parte, ca avem multe elemente care apartin numai trupei noastre si care nu pot fi regasite in creatiile Arcturus, Cradle Of Filth sau Ulver.

Metalfan: Noul album are in schimb multe in comun cu precedentul vostru disc, Semidevilish. Este Transkarpatia continuarea naturala a albumului anterior sau asemanarile sunt simple coincidente?
Transkarpatia este intr-un fel continuarea fireasca a lui  Semidevilish. Acest album are o anumita substructura identica cu cea folosita pe noul disc de data asta ideile sunt dezvoltate si muzica este mult mai matura. In ceea ce priveste termenul "accidental", nu este loc pentru asa ceva in cadrul creatiilor Darzamat. Tot ceea ce facem este gandit dinainte si planuit in amanuntime. Fiecare element este analizat in mod repetat si pus apoi in locul potrivit, iar acest lucru se intampla nu numai in cazul muzicii, dar si al versurilor, graficii, fotografiilor, videoclipurilor, cat si ceea ce se intampla pe scena. Suntem o trupa constienta de fiecare pas facut si nu avem nici o indoiala cu privire la ceea ce trebuie sa facem in viitor. Metalfan:  Stiu ca Transkarpatia a fost produs in studio-ul Los Angered si albumul suna cu adevarat impresionant. De ce ati decis sa produceti albumul dincolo de granitele Poloniei?
Inainte sa incepem munca la Transkarpatia am luat in calcul posibilitatea de a calatori in afara tarii pentru a mixa albumul, dar nu am crezut ca va fi posibil acest lucru chiar in cazul noului album. Am avut mai multe optiuni, am discutat cu diferiti producatori. Peter Tagtgren, pe care l-am intalniit la festivalul Metalmania, s-a dovedit a fi foarte ocupat. Casele de discuri il grabesc datorita trupelor sale, unii oameni asteapta un nou album Hypocrisy, altii se plang din cauza absentei unui DVD Pain. Asa ca nu are prea mult timp ca sa mai lucreze si cu alte trupe. Fredrik Nordstrom costa mult peste cat ne puteam permite noi, iar Waldemar Sorychta nu a raspuns pana acum[rade].
Am ajuns in Gothenburg din intamplare. Am cantat la festivalul Hard Rock Laager, unde i-am intalnit pe cei de la Lord Belial. Thomas Backelin si co. lucreaza cu Andy de foarte multi ani si ei au fost cei care s-au gandit la posibilitatea de a lucra cu el. Trebuie sa recunosc ca este albumul Darzamat care suna cel mai bine si ii datoram in mare parte lui Andy acest lucru.  A dat muzicii noastre multa prospetime si am reusit si noi sa avem in sfarsit un sound profesionist. Sper ca si viitoarele realizari disocgrafice marca Darzamat sa sune cel putin la fel de bine ca Transkarpatia.

 

 


Metalfan: Dupa 10 ani de activitate si 4 albume de studio cum iti apare acum viitorul trupei Darzamat? Esti satisfacut de ceea ce ai obtinut pana acum?
Incepand cu Semidevilish, am deschis un nou capitol in istoria trupei. Acum muzica pe care o cream este mult mai dura si avem o viziune anume pe care vrem sa o indeplinim cu actualii membri ai grupului. In prezent avem controlul fiecarei miscari pe care o facem si suntem un grup de oameni care simt si gandesc aproape identic. Este foarte important sa impartasesti cu colegii aceleasi viziuni si sa ai acelasi simt estetic. Totusi, ultimul nostru album a trasat directia pe care vrem sa o urmam si in viitor. Cred ca, avand o asemenea componenta si acelasi mod de a gandi suntem capabili sa facem foarte multe cu Darzamat, Mai mult, sunt chiar convins ca o sa facem [rade]


Metalfan: E greu sa fii o trupa de metal in Polonia? Aveti pana la urma o scena de metal efervescenta, cu doua dintre cele mai faimoase trupe de death metal din Europa, Vader si Behemoth…
 Nu am nici cea mai mica indoiala ca Polonia este astazi una dintre cele mai bine dezvoltate scene din Europa.  Avem multe alte trupe fantastice, in special in genurile cele mai extreme, death si black, dar si grindcore (Vader, Decapitated, Behemoth, Dead Infection, Hate si multe altele). Nu pot sa nu mentionez si trupa de progresiv, Riverside. Din ce in ce mai multe trupe din tara noastra semneaza contracte cu case de discuri europene cunoscute, merg in turnee si canta la festivaluri, nu numai pe continentul nostru, dar si in State.
E greu sa faci parte din scena de metal poloneza? Nu m-am gandit niciodata la chestia asta, facem ceea ce credem de cuviinta fara sa dam atentie altcuiva. Cred ca o asemenea atitudine este cea mai buna solutie si cel mai sanatos mod de abordare. Consider ca este foarte important sa ramai tu insuti in ciuda a tot ceea ce se intampla in jurul tau.


Metalfan: Cum vezi evolutia scenei metal, atat in tara ta cat si dincolo de granitele ei?
Exista multe trupe si albume minunate care apar in permanenta atat in tara noasta cat si in afara ei. Apar de asemenea noi tendinte, exact asa cum se intampla si in alte domenii sau in alte genuri muzicale. Unele dintre ele dispar, altele raman pentru totdeauna scrise in istoria metalului. Nu stiu ce directie va lua scena de metal si ce se va canta in cativa ani. Nu privesc muzica din aceasta perspectiva, Conform principiului dupa care ma ghidez, muzica noastra trebuie sa cuprinda un anumit spirit, ceva caracteristic, care sa permita muzicii noastre sa fie unica si usor de recunoscut. Trebuie sa fie anumite elemente care sunt inimitabile si caracteristice doar trupei noastre, In consecinta, suntem dincolo de orice moda sau tendinta. Cred ca e nevoie sa fii sincer cu tine insuti si sa creezi muzica in concordanta cu ce iti dicteaza constiinta. In plus, nu poti insela pe tine insuti, nu-i asa?


Metalfan: Aveti un website plin de continut interesant. Crezi ca este important pentru o trupa sa aiba un site?
red ca este foarte important sa ai un site astazi. Este, daca vrei, "vitrina" unei trupe, un loc unde fanii pot sa afle noutati despre grup, un loc unde oamenii care gandesc si simt la fel se pot intalni. Sunt uniti sub acelasi banner. Cu atat mai misto este sa ca acest loc sa aiba un nivel calitativ ridicat.


Intentionati sa lansati un DVD in curand?
Planuim asa ceva dar nu stim inca datele exacte cu privire la un asemenea proiect. Am reusit deja sa inregistram doua concerte scurte care vor aparea pe DVD, dar nu este totusi indeajuns. Dupa mine,  sa te grabesti in cazul unui asemenea proiect poate face mai mult rau decat bine. Nu agreez toate tipurile de DVD-uri care au aparut, in special cele care seamana intre ele. DVD-ul este un format aparte, care trebuie gandit si pregatit cu atentie. Tehnica din zilele noastre ne ofera posibilitati uriase si ar trebui sa beneficiem de ele. Dar asta implica mult timp. Lucram in continuare la DVD, colectam bootelg-uri si poze pentru a le publica. Cred ca multumita excursiilor noastre din ce in ce mai frecvente, fanii vor putea sa vada multe poze interesante din backstage.


Metalfan: Stiu ca dupa ce ati lansat Semidevilish ati sustinut multe concerte, atat in locatii mici, dar si in cadrul unor festivaluri mari. Presupun ca experienta voastra live s-a imbogatit semnificativ, asa ca te-as ruga sa imi spui unde te simiti mai confortabil, in studio sau pe scena?
 Am sustinut cateva turnee, in Polonia, Rusia, Ucraina si Germania. In plus am participat la o serie de festivaluri interesante, printre care Wave Gotik Treffen in Germania, Metalmania in Polonia, Brutal Assault in Cehia, Hard Rock Laager in Estonia si S-Hammer in Italia. In opinia mea, a fi pe scena reprezinta esenta muzicii. Cel putin asa este in cazul nostru. Ne face mare placere sa cantam si in consecinta incercam sa o facem cat se poate de des. Munca in studio are farmecul sau, dar nu poate fi comparata cu a canta live. A fi in studio este un moment intim pentru trupa, astfel incat amtosfera prezenta in studio este foarte importanta pentru noi. Incerc intotdeauna sa planuiesc totul dinainte, ca sa putem munci in cele mai  bune conditii, cu oamenii alaturi de care ne simtim bine si cu care ne intelegem fara nici o dificultate.
Cat despre concerte, sunt ceva care ne permit sa impartasim ceea ce simtim oamenilor care ne asculta.

 


Flauros

 


Metalfan: Darzamat va participa la editia din acest an a festivalului X-Mass Fest. Care sunt asteptarile tale cu privire la acest turneu?
Acest turneu reprezina o provocare majora pentru noi. Am reusit intr-un final sa programam concerte cu trupe foarte cunoscute si vom canta in tari precum Franta, Germania, Austria, Elvetia, Olanda si Belgia. Primim de foarte multa vreme semnale de la oamenii care traiesc in aceste tari si care isi doresc ca Darzamat sa cante acolo. Este greu de spus insa la ce ne putem astepta, pot insa sa te asigur ca vom da maximul de energie din noi si ca vom crea o adevarata atmosfera misterioasa [rade]
 


Metalfan: Imi poti descrie in cateva cuvinte membrii trupei? Ce fel de persoane sunt ei? Poti dezvalui preferintele muzicale ale colegilor tai?
Fiecare dintre noi are ocupatia sau jobul sau. Avem in trupa noastra un jurnalist, un vanzator intr-un magazin de muzica, chiar si un profesor. Imi e greu sa analizez ce tip de oameni suntem, cred ca suntem niste persoane dragute si placute [rade]. Fiecare dintre noi are un scop in viata si munceste pentru a-l indeplini. Ascultam diverse tipuri de muzica, orice tip de metal dar si muzica clasica, de film si destula muzica ambientala,


Metalfan: Multumesc foarte mult pentru interviu si sper ca veti canta candva si in Romania.
 Transkarpatia va va schimba felul de a gandi despre metal, este genul de album care va cauza multa dezordine in scena si va ramane in in capetele voastre pentru multa vreme. Sa ne vedem la concerte! Stay dark!

 

 

 


 

Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Darzamat

   June 20, 2006  | 2 Comentarii  | 7400 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu cu Flauros (Darzamat)

  • ff buna trupa..am toata dicografia, merita ascultati!

    1. Posted by cristi | 24 Septembrie 2007 21:31
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri