interviuri rock

Interviu cu Matti Svatizky (Orphaned Land)

Interviu cu  Matti Svatizky (Orphaned Land)
TRUPE : Orphaned Land

Am avut intotdeauna o slabiciune aparte pentru muzica Orphaned Land , inca de la primul album, Sahara, aparut in 1994. Framantarile politice din Orientul Apropiat, dar si unele dificultati aparute intre componenti au facut ca activitatea trupei sa nu fie prea prolifica, astfel incat Orphaned Land au lansat de-a lungul carierei lor doar trei albume de studio. Cel mai recent, intitulat Mabool (cronica) , m-a captivat iremediabil si pentru ca in 2004, cand a fost lansat, nu am reusit sa fac un interviu cu trupa, anul acesta nu am mai ratat ocazia. Partener de discutie mi-a fost chitaristul trupei, Matti Svatizky.

 

 

Metalfan: Ati afirmat candva intr-un interviu ca numele Orphaned Land este expresia unui paradox relativ la "Pamantul Sfant". Poti sa imi explici care este adevarata semnificatie a termenilor si de ce ati ales un asemenea nume pentru trupa voastra? Este aceasta denumire inca de actualitate, comparativ cu mesajul si muzica pe care o compuneti astazi?
Matti: Nu exista reguli carora li se supune numele. Poate fi interpretat ca un paradox al pamantului sfant, si prin asta intelegand ca un asemenea loc este ales de Dumnezeu, asa ca, oare cum ar putea fi el abandonat? Dar poate fi interpretat si intr-un sens mai global, si aici am in vedere biata noastra planeta si modul in care o tratam cateodata, fara ca cineva sa o protejeze. Exista mult loc pentru imaginatie aici si orice interpretare este frumoasa si corecta.


Metalfan: Sa ne oprim acum la cea mai recenta realizare discografica a voasta, “opera de arta” Mabool. De ce a trebuit sa asteptam atatia ani pentru a asculta un nou album Orphaned Land? Sper ca nu vom fi nevoiti sa asteptam inca o decada pentru a audia un nou disc…
Matti: Mai intai multumesc pentru compliment. Nu, nu cred ca va trebui sa asteptati atat de mult pentru un nou album. Iti voi explica mai tarziu de ce. Motivul pentru care asteptarea pentru Mabool a fost atat de lunga s-a datorat faptului ca Orphaned Land a luat la un moment dat o mica pauza. Au existat multe motive pentru acest hiatus, dar mai important este ca ne-am reintors si am inregistrat un album care ne bantuia de mai bine de 7 ani.


Metalfan: Mabool este o calatorie fascinanta intr-o lume compusa din 3 culturi si religii aparent antagoniste. Voi combinati elemente si ideologii specifice crestinismului, iudaismului si islamismului. Cumva, ati reusit  sa realizati un lucru in care politica si razboaiele fara sfarsit au esuat. Crezi ca muzica poate functiona ca un substitut pentru politica?
Matti: Nu cred ca muzica poate inlocui politica, dar cred ca poate fi un instrument puternic in a-i ajuta pe oameni sa comunice mai bine. Politicienii au o datorie importanta, chiar daca uneori o fac intr-un mod jalnic. Muzicienii nu trebuie sa conduca lumea, ci sa faca oamenii fericiti. Daca putem contribui cu ceva la a-i apropia pe oameni este un lucru minunat, care poate ajuta politica, dar in nici un caz sa o inlocuiasca.


Metalfan: Din moment ce Mabool este un album conceptual, poti face un rezumat al povestii care sta in spatele lui? De ce ati ales potopul ca tema principala si cine sunt de fapt cei 3 eroi?
Matti: Cred ca povestea care a stat la baza celei de pe Mabool este o poveste interesanta in sine. Este vorba despre 3 dintre prietenii nostri care obisnuiau sa se intalneasca intr-un subsol pentru a organiza sesiuni de spiritism si in timpul unei astfel de intalniri ei sustin ca au fost contactati si avertizati in legatura cu un potop. Leul, sarpele si vulturul sunt animalele-simbol care le-au fost atribuite lor de catre spiritul care i-a contactat. Acesta este nucleul si inspiratia pentru poveste, careia i-am adaugat cateva lucuri, pentru a o face sa se potriveasca si mai bine pentru album.


Metalfan: La nivelul vocal, Mabool are o complexitate pe care rar am intalnit-o la alte albume. De la vocalize death metal, la coruri si voci cu inflexiuni orientale, albumul fascineaza. De ce ati ales sa folositi atat de multe tipuri de voci? A fost dificil sa le inregistrati?
Matti: Cred ca motivul pentru care suntem atat de versatili cu vocile se datoreaza in primul rand gusturilor noastre muzicale. Ne place foarte mult death metal-ul, dar de asemenea ne place si metal-ul cantat cu voci clean, asa ca nu am putut renuntat la nici unul dintre ele. Cat priveste inregistrarile vocilor, a fost destul de dificil, pentru ca partiturile au fost complexe si a fost nevoie de multa munca in studio pentru a face totul cum trebuie.

 



Metalfan: Pentru ca tot era vorba de complexitate, latura instrumentala a albumului este uimitoare. De fapt peste 30 de muzicieni au fost implicati in procesul creativ al lui Mabool. Cum ati luat legatura cu atatia muzicieni si cum s-au desfasurat sesiunile de inregistrari?
Matti: Nu a fost usor sa adunam atatia oameni si sa ii facem sa lucreze cu noi, ca sa nu mai vorbesc de faptul de a compune material special pentru ei si de a-I invata acest material. Dar pentru ca am vrut anumite instrumente pe anumite secvente si pentru ca am stiut ca acele instrumente vor face albumul mai bogat si mai complex, am insistat sa lucram cu toti acei muzicieni.

Metalfan: In ciuda diversitatii coplesitoare a lui Mabool, albumul nu isi pierde niciodata omogenitatea. Cum de ati reusit sa amestecati atat de multe elemente diferite?
Matti: Tocmai pentru ca a fost o pauza lunga intre precedentul nostru album, El Norra Alila si Mabool, ne-am temut ca s-ar putea sa fie o diferenta prea mare intre sound-ul celor doua albume si ca ascultatorii sa nu agreeze acest lucru. Dar dupa ce am lansat Mabool, oamenii au observat schimbarea stilistica, dar toti au fost de acord ca pot recunoaste imediat sound-ul nostru si ca este un album Orphaned Land autentic.  Ceea ce incerc sa spun este ca nu conteaza cat de diversa este muzica, nucleul sau ramane neschimbat.


Metalfan: Versurile de pe Mabool sunt interpretate in nu mai putin de 6 limbi. Nu crezi ca folosirea atator limbi diferite ar putea fi un demers riscant? Incerc sa spun ca ascultatorul obisnuit ar putea deveni confuz si ar putea pierde oportunitatea de a intelege mesajul pe care incercati sa il transmiteti. Sau poate ca tocmai aceasta diversitate ajuta ascultatorul sa intre mai usor in universul albumului?
Matti: Cred ca folosirea atator limbi se potriveste foarte bine abordarii noastre stilistice.  Idea a fost sa combinam elementele etnice, specifice unor  trupe de genul Enigma, Deep Forest sau Dead Can Dance cu metalul. Aceste grupuri folosesc multe limbi exotice in piesele lor si asa am procedat si noi, face parte din stilul nostru specific.


Metalfan: Albumul contine de asemenea un CD cu 5 piese acustice. Unde a fost inregistrat si de ce ati ales sa il includeti in varianta limitata a lui Mabool drept CD bonus?
Matti: A fost inregistrat cu ocazia unui concert special pe care l-am sustinut in 2002 in Israel. Am visat mereu sa facem un concert acustic si visul ni s-a implinit. Ne-am gandit ca ar fi ceva special sa il inregistram, dar initial nu ne-am propus sa il atasam albumului Mabool. Dar dupa ce am inregistrat discul, ne-am dat seama ca nu ar fi existat un loc mai bun pentru un set de piese acustice, decat alaturi de Mabool.


Metalfan: Inca de la inceput, muzica voastra a avut o evidenta latura orientala. De fapt, cred ca sunteti printre primele trupe care au mixat metalul cu melodii arabe, iar aceasta combinatie a facut din Orphaned Land una dintre cele mai exotice trupe. De unde provine dragostea voastra pentru sonoritatile orientale?
Matti: In Israel exista foarte multa expunere pentru muzica araba. Exista cateva influente provenind din zona orientala chiar si in scena mainstream. Dar ca si muzicienii, am simtit ca trebuie sa fim mereu deschisi si cand am intalnit muzica araba ne-am indragostit iremediabil de ea. Sa o combinam cu metalul a fost o idee extrem de originala in acele vremuri, si intr-adevar, suntem primii care au facut-o, mai exact in 1992

 


Matti Svatizky


Metalfan: De-a lungul anilor ati evoluat de la death metal catre un teritoriu mai degraba progresiv. A fost o evolutie naturala?
Matti: Cred ca da. Cred ca muzica noastra a avut intotdeauna influente din zona progresiva, chiar si pe Sahara si El Norra Alila. Am vrut intotdeauna sa cream riff-uri si melodii complicate si “inteligente”. Pe Mabool am facut un pas inainte, printr-o abordare poliritmica si armonica.

Metalfan: Fiecare album Orphaned Land a avut o piesa speciala, mai mult etnica, decat metal. Mai intai a fost Alidor Al Mkadisa pe Sahara, apoi l Meod Na'Ala pe El Norra Alila si acum avem Nora El Nora pe Mabool. Care este povestea din spatele acestor piese deosebit de frumoase? Exista o conexiune intre ele?
Matti: Da, exista. Toate compozitiile sunt preluate din rugaciunile evreiesti din sinagoga. Datorita faptului ca de obicei textele noastre au legatura cu spiritualitatea si muzica are un iz oriental, a fost ceva normal sa refacem cateva rugaciuni biblice in stilul nostru personal.


Metalfan: Aveti in plan editarea unui DVD?
Matti: Da, planuim asa ceva. Dar acest lucru se va intampla dupa ce vom lansa viitorul nostru album de studio. Avem deja locatia perfecta si asteptam doar momentul ideal pentru a-l inregistra.

Metalfan: Sper sa va vad live anul acest la festivalul Monsters of Rock din Bulgaria. Cum este Orphaned Land live? Crezi ca este important pentru o trupa sa sustina des concerte?
Matti: Pana acum, fara exceptie, reactiile la concertele noastre au fost bune. De fiecare data ii intreb pe oameni daca le-a placut si toti au spus ca s-au simtit minunat. Incercam sa fim cat se poate de energici si sa lasam publicul sa cante si sa participe la concert alaturi de noi.


Metalfan: Aveti alte colaborari, trupe sau proiecte?
Matti: Momentan Orphaned Land este singurul proiect in care sunt implicati membrii trupei.


Metalfan: Ati anuntat cu putina vreme in urma ca Stevan Wilson de la Porcupine Tree va produce urmatorul vostru album, intitulat The Never Ending Way of ORwarriOR. De ce l-ati ales pe el ca producator?
Matti: Steven este un tip foarte talentat si ne place foarte mult ce face cu Porcupine Tree. Ca sa nu mai spun ca a produs trei albume Opeth, o trupa care are un stil asemanator cu al nostru, si a facut o treaba uimitoare. Este un producator foarte dorit de trupe si a fost nevoit sa refuze colaborari cu multe grupuri cunoscute, asa ca am fost onorati sa avem privilegiul de a lucra cu el, si desigur, suntem foarte curiosi de rezultatul final.


Metalfan: Imi poti da cateva detalii despre noul album? Din cate stiu, tema principala va gravita in jurul luptei eterne intre lumina si intuneric. Sa presupunem asadar ca noul effort se vrea o continuare a lui Mabool, stiut fiind faptul ca cei 3 eroi din povestea Mabool erau razboinici ai luminii [fara nici o legatura totusi cu celebrul Razboinic al luminii autohton, n.red]
Matti: Atat Mabool, cat si Orwarrior graviteaza in jurul aceleiasi teme, dar cu interpretari diferite. Opozitia dintre bine si rau, lumina si intuneric reprezinta principala idee. Un razboinic al luminii se afla permanent in cautarea adevaratei naturi a lucrurilor, asa ca viitorul album se va concentra mai mult asupra acestui aspect


Metalfan: A fost deja stabilita data la care albumul va fi lansat?
Matti: Nu stim cu exactitate data, ceea ce stim cu siguranta este ca va fi in 2007


Metalfan: De-a lungul anilor ati avut parte de reactii incurajatoare din partea unor oameni care locuiesc in tari arabe si musulmane, tari care sunt in conflict politic cu Israel. Este cumva acest lucru un paradox?Matti: Nu, deloc, mai degraba ar fi fost un paradox daca nu s-ar fi intamplat, si adevarul este ca se intampla, asa ca nu este un paradox ci cu totul altceva. In primul rand este un semn, ca exista oameni care sunt capabili sa ignore toate problemele politice, oameni care nu lasa probleme stupide ca ura si rasismul sa ii copleseasca, sau sa le influenteze gusturile muzicale, iar acesta este un semn bun. Este un semn ca exista inca speranta pentru cooperare.

 



Metalfan: Exista in Israel ceea ce s-ar putea numi o scena dedicata metalului? Stiu ca mai exista si alte trupe de metal in afara de Orphaned Land, dar aveti multe festivaluri, concerte, reviste?
Matti: Da, exista o astfel de scena in Israel. Poate ca nu e la fel de mare ca in America si Europa, dar se intampla multe lucruri aici si este o scena foarte activa. Avem multe trupe minunate aici, trupe care merita cu siguranta sa fie ascultate. Cat despre festivaluri si concerte, avem de asemenea destule. In mod obisnuit cu trupe autohtone, dar avem parte si de concerte cu trupe de afara. Spre exemplu Opeth a cantat luna trecuta, iar luna aceasta ne viziteaza Kreator si Epica, asa ca avem parte de suficienta distractie.


Metalfan: Se presupune ca Israel este o tara democrata. Dar este suficient de democrata pentru a accepta trupe de metal cu conceptii mai degraba intunecate si satanice? Ati avut vreodata probleme datorita modului vostru de a vedea lucrurile si datorita faptului ca activati intr-o trupa de  metal?
Matti: Israel este o tara super democratica, nu doar se presupune ca e. Nu exista probleme cu nici un fel de idei si viziuni aici, cu exceptia situatiilor in care cineva pretinde ca intetioneaza sa il ucida pe primul ministru, sau ceva de genul acesta. Metal-ul este un stil legitim aici, ca si oricare alt gen muzical.


Metalfan: In ce fel sunt afectate vietile voastre de situatia din Israel? Ce crezi despre terorism si despre sinucigasii care se arunca in aer in numele lui Dumnezeu? Ce parere crezi ca are Dumnezeu despre ei?
Matti: Eu personal nu cred in Dumnezeu. Dar cred ca acele persoane se afla intr-o situatie nefericita si traiesc in conditii extreme, iar conceptiile lor religioase ii fac sa creada ca procedeaza corect, si dupa cum stii, nu te poti contrazice cu religia unei persoane. Sunt sigur ca exista o cale de mijloc care poate solutiona aceste probleme si poate ca prin muzica noastra putem ajuta la identificarea ei.


Metalfan: Mai exista speranta pentru umanitate sau simti ca se apropie apocalipsa?
Matti: Sunt o persoana foarte optimista si cred ca exista multa speranta pentru omenire. Nu cred in toate acele profetii apocaliptice care se grabesc sa ne ingroape pe toti cat de curand, sunt prea matur acum ca sa mai cred in asa ceva. Sunt sigur ca maine va fi o zi perfecta, si la fel va fi si poimaine.


Metalfan: Te poti gandi la o solutie care sa puna capat conflictului dintre arabi si evrei sau crezi ca razboiul va dura la nesfarsit?
Matti: Nu am nici o solutie magica pe care sa o scot din maneca, dar cred daca ne-am cunoaste mai bine si daca ar exista mai multa educatie, am fi acum intr-o situatie mai buna.
 

Metalfan: Kobi Farhi a spus intr-un interviu: “Noi israelienii suntem mai americani astazi, decat suntem evrei”. Este acesta un lucru bun sau rau? Ce a vrut Kobi sa spuna de fapt?
Matti: Cred ca e un lucru bun. Majoritatea celor din Israel sunt laici, nu cred ca trebuie sa fii religios ca sa fii fericit, sau ca sa fii o persoana spirituala. Noi incercam doar sa ne traim vietile intr-un mod modern si sa facem parte din lumea vestica. Cred ca este calea cea buna si sunt intru-totul de acord.

Metalfan: Multumesc mult pentru acest interviu si sper sa va vad live curand.
Matti: Multumesc si eu pentru interviu si pentru sprijin.  Sper sa te vad facand headbanging la unul din concertele noastre. Stay true!

 

Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Orphaned Land

   June 13, 2006  | 0 Comentarii  | 10422 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu cu Matti Svatizky (Orphaned Land)

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri