interviuri rock

Radu Vulpe (DECEASE): agresivitate in maniera old school

Radu Vulpe (DECEASE): agresivitate in maniera old school
TRUPE : Decease, Necrovile

Decease este un grup relativ nou pentru scena metal. Radu Vulpe, chitaristul trupei ne-a povestit cum a inceput totul, care sunt impresiile lui fata de scena metal din Romania, planurile de viitor ale trupei, si ne-a vorbit despre Exhort to Obliterate, albumul de debut al trupei. Mai multe detalii, in randurile de mai jos:

Metalfan: Salut, Radu si bine ai venit in paginile Metalfan!

Radu Vulpe: Salutare, bine v-am gasit.

Metalfan: Pentru inceput te voi ruga sa ne spui cum a inceput povestea Decease.
Radu Vulpe: E o poveste destul de interesanta, cel putin pentru noi. Totul a inceput cu un “jam session” intr-un garaj in Zalau, impreuna cu George, prin iarna anului 2008, ca apoi cateva luni mai tarziu sa punem bazele unei trupe de cover-uri mai mult sau mai putin thrash. Spun asta deoarce printre trupele alese, gen S.O.D., Slayer, Metallica sau Pantera, mai strecuram si cate un Biohazard sau Black Sabbath. Trupa se numea Metal up Your Ass si am sustinut cateva concerte locale, insa, avand in vedere ca era o trupa mai mult de distractie, nu avea sens sa o lungim foarte mult, asa ca am hotarat, impreuna cu George, sa trecem pe compozitii proprii. Din cauza faptului ca eu eram stabilit in Cluj, iar George inca era la liceu in Zalau, a trebuit sa asteptam putin pana sa se poata intampla acest lucru. In 2010, George avea sa se mute in Cluj insa era prea devreme sa ne putem materializa planurile, deoarece eram implicat in alte cateva proiecte, impreuna cu Clitgore si Planetarium, iar in anul respectiv eram foarte activ cu Necrovile, insa in 2011, dupa ce parasisem proiectele secundare, aveam indeajuns de mult timp sa pun bazele unui proiect propriu. In luna mai am inceput primele repetitii, impreuna cu George, din care au si iesit 3 piese, iar cateva luni mai tarziu l-am cooptat pe fratele meu, Catalin, ca basist, pentru ca, apoi, sa ramanem in formula de trio si sa ne numim Decease.

 


Metalfan: De ce thrash metal?
Radu Vulpe: De ce carnivor si nu vegetarian? Haha... Raspunsul e foarte simplu: pentru ca ne place muzica agresiva insa in maniera old-school. Nu e un stil pe care l-am ales, ci e un stil pe care il simtim si ne simtim bine cantandu-l. Desigur, as putea sa-ti enumar fiecare ce preferinte muzicale are, insa nu are sens. Mi se pare o prostie sa combini fiecare gen pe care il asculti, deoarece nu poate iesi decat o îmbârligătură in care nu se poate regasi nimeni, nici macar trupa care-l executa.

Metalfan: Povesteste-ne un pic despre conceptul albumului.
Radu Vulpe: Din momentul in care te nasti, pana cand ajungi sa fii pe cont propriu, esti influentat si, in acelasi timp, dominat psihologic de tot ce te inconjoara. Fie ca e vorba de religie, politica, mass-media, suntem incontinuu manipulati si controlati fara sa ne dam seama. Nimeni nu mai gandeste liber si cu totii au nevoie de “cineva” sau “ceva” sa le zica cum sa-si traiasca viata, iar acest lucru poate duce doar la exterminare. Suntem o specie slaba si influenta sau altfel spus, marionetele unor indivizi care, printr-un joc de interese, ne pot extermina oricand, fara sa ne dam seama. Prin Exhort to Obliterate am incercat sa scoatem in evidenta aceste lucruri.

Metalfan: Este mai mult o ambitie personala sau doresti sa schimbi ceva pentru scena metal din Romania?
Radu Vulpe: Nici una, nici alta. Scena metal din Romania nu poate fi schimbata de trupe direct, ci de persoanele care o promoveaza, insa ca in orice business se merge pe interes, iar acest gen de muzica prezinta un interes foarte redus la noi.

 


Metalfan: Cum se impaca Decease si Necrovile? Care dintre ele are acum prioritate?
Radu Vulpe: Ambele sunt la fel de importante pentru mine. Incerc sa nu le intercalez si sa impac pe toata lumea. Sunt doua genuri muzicale complet diferite, pe care le iubesc la nebunie, deci nu am de gand sa aleg vreodata intre cele doua.

Metalfan: Din cate stiu, voi pregatiti un al doilea material, iar pe 14 februarie ati prezentat in deschiderea celor de la Morbid Carnage doua piese noi. Ne poti da mai multe detalii?
Radu Vulpe: E prea devreme sa vorbim despre un album nou insa da, lucram intens la piesele noi. In total, avem 5 piese noi, dintre care pe doua le-am prezentat deja live, incepand cu 14 februarie. Pentru urmatorul album, dorim sa prezentam un material mai dur, mai tehnic si mai complex.

Metalfan: Poti numi cinci albume thrash metal care te-au manat sa pornesti aceasta trupa? Care au fost influentele?
In primul rand influentele mele de baza, indiferent de genul de muzica abordat sunt inspirate din thrash/death metal. E destul de greu sa fac o lista deoarece sunt foarte multe trupe care m-au influentat si inca ma influenteaza, insa o sinteza de cinci albume ar fi:
1. SepulturaBeneath the Remains
2. Demolition Hammer – Epidemic of Violence
3. Exhorder – Slaughter in the Vatican
4. DeicideDeicide
5. ResurrectionEmbalmed Existence

Metalfan: Ca muzician activ, te rog sa ne spui in cate cuvinte doresti cum vezi evolutia scenei metal din Romania. Poti face o comparatie intre ceea ce s-a intamplat acum 5-10 ani si acum?
Radu Vulpe: Scena metal din Romania e intr-o continua expansiune. Apar din ce in ce mai multe trupe si concertele sunt dovada acestui fapt, insa eu as numi-o mai bine “scena core” decat metal, deoarece trupele cu cea mai mare popularitate de la noi si cele care apar sunt de sonoritati "-core" si, din ce-am observat, incep sa placa din ce in ce mai mult publicului si promoterilor de concerte. E din ce in ce mai greu pentru o trupa de metal extrem sa-si croiasca drumul printre atatea sonoritati core. Comparativ cu ce a fost acum 5-10 ani,  publicul e din ce in ce mai redus la concertele de metal extrem si nu din cauza ca nu avem trupe bune, ci din cauza ca metalul extrem nu e deloc promovat cum trebuie la noi. Acest fapt se simte nu numai la trupele romanesti, ci si la trupele straine care concerteaza pe la noi.

Metalfan: Exista posibilitatea ca Decease sa concerteze si in afara tarii? Ce aparitii mai pregatiti pentru viitor si unde va poate astepta publicul?
Radu Vulpe: Deocamdata nu avem nici un concert planificat in afara tarii, insa urmeaza a fi confirmate cateva date pe viitor. Urmatoarele aparitii live confirmate sunt in datele : 
28.04 – Cluj-Napoca, Gambrinus Pub (w/Violentor)   
24.05 – Oradea, Abyss Club (w/Noostrak, Spiritual Ravishment, Crosshair)
26.05 – Sibiu, Bohemian Flow (w/Drown my Day, Noostrak, Evergreed)

Metalfan: Un mesaj pentru cititorii Metalfan.
Radu Vulpe: Sustineti scena extrema deoarece voi sunteti cei care o pot mentine in viata si va asteptam in numar cat mai mare la concertele noastre.

Metalfan: Iti multumim pentru raspunsuri si te mai asteptam in paginile noastre! Mult succes in toate!
Radu Vulpe: Multumim si noi pentru sustinere si interes! Numai bine!
 
Autor: Bogdan Drumea
Vezi galeriile trupelor: Decease, Necrovile

   April 18, 2013  | 0 Comentarii  | 4508 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Radu Vulpe (DECEASE): agresivitate in maniera old school

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri