interviuri rock

Rob 'the Baron' Miller (AMEBIX): punk-ul era despre individualitate si creativitate

Rob 'the Baron' Miller (AMEBIX): punk-ul era despre individualitate si creativitate
TRUPE : Amebix

Amebix este una dintre primele trupe din lume care au mixat crust punk-ul cu speed metal-ul. O trupa care si-a urmat calea si nu a tinut niciodata cont de tipare sau de reguli. Rob „The Baron” Miller a avut amabilitatea de a rememora anii de inceput Amebix, de a vorbi despre lucrurile care i-au influentat in acea vreme, dar si despre planurile de viitor ale trupei, marcate de revenirea pe scena dupa 20 de ani. Va invit sa patrundeti in lumea Amebix...

 

 

Metalfan: Salut Rob! Te rog iprezinta Amebix pentru cititorii nostri mai tineri care nu sunt familiarizati cu trupa.
Rob Miller: Amebix a luat nastere in 1978 si s-a sfarsit in 1987, in acest timp am lansat doua single-uri, un 12" EP si doua albume, am fost prima trupa care a adus impreuna metal si punk si am influentat multe alte trupe de atunci.

Metalfan: Intodeauna am vrut sa te intreb, de ce Amebix? Ce inseamna acest nume pentru tine, ce inseamna aceasta trupa pentru tine?
Rob Miller: Ne-am numit dupa ameoba, forma de viata de baza, in principal pentru ca din punct de vedere muzical nu eram evoluati, cantam foarte simplu si incercam sa obtinem foarte multa energie si forta din muzica. Amebix se refera la esenta simpla a unei idei.

Metalfan: Dupa toti acesti ani, cand nu multi oameni sperau ca Amebix sa se reuneasca, ati facut-o. Ce v-a facut sa reuniti Amebix?
Rob Miller: Nu am avut nicio intentie sa ne reunim. Am vrut doar sa inregistrez cateva dintre piesele vechi pentru a le lansa ca bonus pe DVD, dar cand ne-am intalnit cu Roy, totul a iesit mult mai bine decat ne asteptam. Nu am avut alta alegere decat sa urmam acest drum, acum ca usa este deschisa.

Metalfan: Ce inseamna punk pentru tine, si ce inseamna metal?
Rob Miller: Punk este despre individualitate si creativitate, a devenit un cult al conformitatii, in general cum se intampla cu toate sub cultele. Spiritul original al libertatii este sufocat. Heavy metalul pentru mine era entuziasmant, intunecat si puternic, asta se intampla cand Sabbath (Black Sabbath) era bine si in viata.

Metalfan: Cat de mare crezi ca a fost impactul produs de Amebix pentru istoria muzicii?
Rob Miller: Nu am avut parte de recunostinta la acea vreme, am fost urati si dispretuiti de multi dintre egalii nostri, dar ceea ce faceam in 1984 era cu douazeci de ani inaintea timpului nostru. Nu am ascultat muzica noua in toti acesti ani, dar sunt de parere ca in mare parte muzica moderna heavy are esenta in ceea ce am facut atunci.

Metalfan: La inceputul interviului ai facut o introducere referitoare la Amebix, te rog daca ne poti spune cateva cuvinte despre albumele voastre de studio, Arise! (1985) si Monolith (1987). De asemenea, care este diferenta dintre aceste albume?
Rob Miller: Arise! a reprezentat un soc pentru multi oameni la acea vreme. Casa de discuri era initial ingrijorata in legatura cu lansarea lui, pentru ca era prea heavy, iti vine sa greu sa crezi asta cand il asculti acum. Amebix era de asemenea despre intensitatea lirica si un inteles adanc in spatele muzicii, ceva ce putini oameni inteleg, in timp ce restul nu asculta.
Monolith a fost un progres cu un sound ceva mai metalic, dar cu o productie precara si sunetul slab de pe ambele albume le-a cam invechit. A fost o revelatie sa cantam piesele acum, mai heavy si mai intens.

Metalfan: De asemenea in aprilie a fost lansata o compilatie, No Sanctuary: The Spiderleg Recordings, ce ne poti spune despre aceasta?
Rob Miller: A trebuit sa ma lupt ca sa ne luam propietatea inapoi de la Southern Studios. John Loder refuza sa lanseze vreun material de al nostru atat timp cat era in viata. Sunt fericit ca am lansat din nou in cele din urma aceasta compilatie. Acestea sunt piese pe care nu le-am mai cantat live dupa 1985, asa ca a fost bine sa descoperim material interesant acolo, din nou cu o productie precara si cantate slab, dar toate pline de spirit.

Metalfan: Cum l-ai cunoscut pe Roy Mayorga? Cat de mult a contat prietenia voastra pentru reunirea Amebix?
Rob Miller: L-am cunoscut pe Roy prin intermediul Myspace, o prietena de-a lui, Alicia 13, ne-a facut cunostinta. Am auzit ca lui Roy ii placea trupa de ceva vreme. Asa ca atunci cand a venit vremea sa ne gandim sa inregistram piesele, l-am contactat sa-l intreb daca vrea sa faca chestia asta. Am fost surprins ca a spus da, asta a insemnat ca trebuia sa ma ocup de biletele de avion pentru toti dintre noi ca sa ne intalnim in Irlanda de Nord. Roy este unul de al nostru, se potriveste in Amebix precum o mana intr-o manusa. Ca si cum ne-am cunoaste de ani de zile, acelasi stupid simt al umorului.

Metalfan: Stiu ca planuiti sa lansati un DVD, primul din istoria trupei, stiu ca va include interviuri, filmari live... ai putea sa ne spui mai multe despre el?
Rob Miller: Este tot materialul pe care l-am strans in timp. Cateva chestii live rare, fotografii si interviuri cu trupa si cu cei care faceau parte din scena din acea vreme plus filmari din timpul inregistrarilor si un desen animat cu Axeman! A fost un proiect distractiv de realizat, si exprima istoria trupei mai bine decat s-a facut inainte.

Metalfan: Si care va fi titlul acestui material?
Rob Miller: Risen de la a se ridica (arise). Risen are un dublu inteles.

 

 

Metalfan: Planuiti sa mergeti in turneu si sa cantati in locuri in care nu ati mai fost pana acum, ca Romania de exemplu...
Rob Miller: Hahahaha, poate intr-o buna zi, ar fi minunat sa vizitam locuri noi, chiar ne-am simtit bine in Iugoslavia in `87. Ne gandim sa sustinem cateva concerte la sfarsitul anului in Statele Unite, daca vom avea siguranta ca au iesit bine, ne gandim sa concertam in Europa in 2009.

Metalfan: Sunt idei pentru piese noi, un album nou...?
Rob Miller: Inca nu, dar fiecare dintre noi are cateva ideei, asa ca ar fi bine sa avem oportunitatea sa scriem chestii noi. Roy este un incredibil producator are o groaza de idei bune care vor merge bine in Amebix.

Metalfan: Pana la un anumit punct Amebix a fost comparata cu Venom, spun pana la un punct pentru ca muzica se aseamana dar este diferita, precum Judas Priest si Iron Maiden de exemplu. Esti de accord cu asta? Iti plac Venom?
Rob Miller: Imi placeau Venom si am cumparat primul lor single cand a aparut. Mi s-a parut cea mai nostima chestie pe care am auzit-o, asa ca le-am scris si am primit o scrisoare ciudata de la Abbadon spunand ca ne vor rupe, nici pina azi nu am inteles ce vroia sa spuna, dar Cronos este un tip de treaba. Pareau putin naivi in legatura cu tot ce era ocult. Oameni precum Killing Joke au avut o influenta mai mare. Nu citam Venom ca influenta, am aparut inaintea lor si am facut ce am facut, dar unele piese Venom sunt misto.

Metalfan: Ai ascultat ultimul album Disfear – Live the Storm sau ultimul album Darkthrone – F.O.A.D.? Ca sa fiu mai precis, care este ultimul album crust pe care l-ai ascultat?
Rob Miller: Nu, am ascultat ceva chestii noi, dar nu ma prinde sunetul previzibil al multor trupe de acum. De ce oamenii nu isi asuma un risc si nu fac ceva neobisnuit, simt ca nu am timpul necesar in viata de a cauta prin toate rahaturile pentru a gasi o adevarata bijuterie, deci imi recomanda cineva ceva NOU, INTERESANT si DIFERIT?

 

 

Metalfan: Daca ar fi sa oferi un sfat trupelor tinere, care ar fi acela?
Rob Miller: Fiti sinceri cu voi insiva, cantati cum si ce doriti sa cantati, fiti curajosi si patrundeti in lumi noi.

Metalfan: Iti multumesc pentru timpul accordat Rob, a fost o onoare. In final ai dori sa transmiti cateva cuvinte cititorilor nostri si fanilor vostri din Romania?
Rob Miller: Vechii fani Amebix sunt un grup de oameni foarte dedicati, cand aud vesti din partea lor stiu ca suntem mai mult decat o trupa, reprezinta atitudine in viata ta, un mod de a fi sincer cu tine insuti si de a nu iti fi frica sa parasesti tribul. Ma bucur sa vad oameni care si-au urmat calea dupa propriile reguli. Acesta este lucrul care il reprezentam si noi. Le multumesc pentru suport tuturor acestor oameni buni, si le spun bun venit celor care abia descopera trupa.

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Amebix

   July 01, 2008  | 1 Comentarii  | 32715 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Rob 'the Baron' Miller (AMEBIX): punk-ul era despre individualitate si creativitate

  • felicitari pt interviu! amebix chiar e o trupa interesanta si ma bucur ca s-au reunit!

    1. Posted by electricprophet | 02 Iulie 2008 11:32
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri