interviuri rock

Interviu Karsten Hamre (Penitent)

Interviu Karsten Hamre (Penitent)
TRUPE : Penitent

 

Dupa ce am urmarit reprezentatia din aceasta seara am ramas cu impresia ca ceea ce iti propui e sa creezi o anumita atmosfera mai degraba decat sa transmiti un mesaj. Ne-a scapat ceva, a existat un mesaj pe care nu l-am priceput?
In ceea ce ma priveste nu exista un anume mesaj. Totul consta in a crea o atmosfera amestecand diferite elemente multimedia cu scopul de a lasa fiecare persoana in parte sa traga concluzia pe care o doreste. Nu doresc sa imprim eu un anumit mesaj ci mai degraba prefer ca tu sau cei din public sa ajunga la o concluzie sau sa isi formeze o parere personala

Te consideri un artist de colaj, pentru ca am remarcat la reprezentatia ta aceasta tehnica?
Intr-un anumit sens da, pentru ca folosesc diferite elemente media, asa ca intr-un mod poti spune ca sunt un artist de colaj, dar mai degraba as vedea ceea ce fac eu ca o arta multimedia si nu ca o tehnica de colaj. De fapt depinde de cum definesti termenul de colaj

Colajul inseamna a amesteca diferite elemente cum ar fi imagini, sunete, etc...
Atunci inseamna ca sunt un artist de colaj pentru ca mixez aceste elemente.

In special ultima parte a show-ului a fost din punct de vedere vizual foarte "puternica". Nu te temi ca, folosind aceste trei fete foarte frumoase, muzica sa cada in plan secund?
Nu neaparat, dar desigur, in special publicul masculin ar putea acorda mai multa atentie fetelor decat muzicii.

Atunci sa credem ca muzica a "servit" spectacolului decat spectacolul muzicii?
Este o combinatie, e o balanta cred.

Sa vorbim acum despre ultimul album Penitent, lansat cu putina vreme in urma. Acest nou disc mi s-a parut mai sobru, mai clasic, ca o reintoarcere la radacini, o alta viziune asupra muzicii. Ma insel?
Nu, este intr-un fel o intoarcere la partile industriale ale primelor albume, ca Melacholia si o dezvoltare a acestora. Albumul Melancholia era alcatuit din parti neoclasice si ritmuri de mars, iar pe Deserted Dreams am luat partile de mars si le-am dezvoltat impreuna cu partile industriale, asa cum Penitent o face de ani de zile, am luat aceste parti din trecut dar am si experimentat lucruri noi.

Conceptul melancoliei, sentimentele suicidale, depresive au fost cele mai importante aspecte ale albumelor Penitent. De ce esti atat de atras de de latura intunecata a sufletului uman?
Cred ca toti avem aceste aspecte intunecate in interiorul nostru si modul meu de a le proiecta este prin muzica si prin versuri. In felul asta evadez din sistem, e un mod de terapie poate.

Esti o persoana religioasa? Exista un astfel de mesaj de natura religioasa in spatele trupei Penitent?
Nu intentionez sa transmit nici un fel de mesaj religios. Totul se rezuma la emotii, senzatii, la crearea unei atmosfere pe care doresc sa o transmit.

Alaturi de Penitent tu esti implicat in alte proiecte ca Defraktor si Dense Vision Shrine, care au fost prezentate in seara aceasta. De ce e nevoie sa te exprimi in atatea proiecte, care cel putin aparent nu se deosebesc unul de celalalt?
Unele dintre ele, cum e Dense Vision Shrine, reprezinta o muzica care nu are de aface cu beat-uri, cu percutie, e foarte lenta si e mai mult ceea se intampla la filme, unde se alatura mai multe sunete pentru a crea atmosfera necesara. Cred ca muzica de la Dense Vision Shrine e mult mai "dark" decat ceea prezentata prin Penitent.

Consideri multimedia un instrument folositor pentru a-ti exprima mai exact emotiile, mesajul, muzica ta. Este multimedia o noua forma de arta?
Da, cu siguranta este un nou mod de arta. Atunci cand asculti muzica separat iti proiectezi mental anumite imagini, e perfect cand esti acasa. Dar pe scena, intr-un show eu doresc sa prezint publicului mai mult decat atat, combinand imagini si fiecare persoana e libera sa faca conexiunea pe care o doreste intre muzica si imagini. Nu exista o formula prin care trebuie sa reactionezi, fiecare va reactiona diferit pentru ca suntem persoane diferite.

Poti sa imi dezvalui preferintele tale muzicale? Imi poti spune cateva albume sau artisti preferati?
Am crescut cu heavy metal, cu Kiss, apoi spre metalul anilor 80, apoi Pink Floyd, Tangerine Dreams, Klaus Schulze, Jean Michelle Jarre, Vangelis. La inceputul anilor '90 am descoperit Devil Doll si de asemenea o trupa italiana care este etichetata drept progresiv, Dravula? cat si alte trupe italiene mai putin cunoscute. Am mai lucrat de altfel pentru un regizor de filme italian, situat mai mult in underground in sensul ca este opus genului de filme hollywood-iene.

Am vazut ca mai intai muzica a fost acompaniata de imagini, apoi au urmat secventele din filme si in final performanta live. A fost intentionata aceasta evolutie graduala?
Da, desigur am dispus intentionat aceasta ordine, am inceput cu o muzica lenta pentru a creste usor apoi ritmul in cursul show-ului.

In ultima parte a show-ului am avut spectacol live pe scena, filme in background si muzica. A fost aceasta ingramadire de elemente intentionata?
Da, asta a fost si intentia mea, de a amesteca aceste elemente.

Ce te astepti atunci de la un ascultator obisnuit ca mine sa urmareasca mai intai?
Chiar nu am un raspuns la aceasta intrebare, nu stiu ce i-ar putea interesa pe oameni in primul rand. Poate mai intai filmele, iar apoi cand fetele au urcat pe scena atentia se muta asupra lor, un fel de du-te vino din acesta..

In trecut ai colaborat cu anumite persoane la albumele tale, dar nici una dintre aceste individualitati nu a rezistat prea mult in Penitent? De ce, nu te simti confortabil sa lucrezi cu alti oameni in proiectele tale? Este Karsten un mizantrop?
Nu cred ca sunt mizantrop, dar unele din aceste persoane au decis sa nu se mai implice in muzica, alta persoana a fost intr-adevar poate un mizantrop, dorind ca totul sa se faca in felul lui, altul (vocalistul de pe Roses by Chaos Spawned) a fost nevoit sa abandoneze muzica pentru un timp, pentru ca avea probleme de sanatate, dureri de cap si migrene, a stat aproximativ 7 luni in pat , neputandu-se misca din cauza spatelui; daca nu ar fi avut aceste probleme ar fi continuat alaturi de mine.

Tu esti implicat in multiple forme de arta. Reusesti sa traiesti numai din aceste proiecte sau ai si o slujba obisnuita?
Nu, nu am nici o astfel de slujba in prezent

Ai ales sa traiesti in Romania de ceva vreme, cum asa?
Primul motiv a fost ca aveam ceva prieteni aici, am fost invitat aici pentru a lucra impreuna cu ei in muzica si arta, apoi m-am mutat in Iasi, unde am cunoscut diverse persoane cu care m-am implicat in diverse colaborari, ceva muzica, pentru un festival de muzica din iasi, apoi am terminat de inregistrat un nou album Penitent si am inceput sa caut persoane interesate de promovarea unor concerte cu Penitent.

Daca ar trebui sa le spui prietenilor tai norvegieni un singur cuvant despre Romania ce ai alege?
Hehe, ce sa spun, nu le-as spune sa nu vina aici, dimpotriva i-as sfatui sa vina sa vada cum este aici, dar sa nu se astepte ca lucrurile sa fie asa cum sunt ei obisnuiti. Lucrurile sunt aici complet diferite, cu siguranta altfel decat este un vest european obisnuit.

O ultima intrebare, cea clasica despre planurile de viitor. Ce imi poti spune?
Sa speram ca vor fi mai multe show-uri in alte tari ca Germania , Italia, am vorbit cu niste organizatori dar nu este nimic sigur momentan, iar apoi vor urma inregistrarile unui alt album.

Penitent sau alt proiect?
Penitent

Albumul va urma acelasi stil sau poate mai gothic, darkwave?
Nu pot spune 100% cum va fi, dar voi dezvolta in continuare ideile cuprinse pe Deserted Dreams, voi experimenta insa si voi ramane suficient de deschis pentru a include orice elemente voi considera ca se potrivesc.

Un mesaj pentru cititorii nostri?
Multumesc celor care au venit la spectacol si apreciez ca au sprijinit ceva nou pentru aceasta tara.

Autor: Dragos P.
Vezi galeriile trupelor: Penitent

   August 24, 2004  | 0 Comentarii  | 6319 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu Karsten Hamre (Penitent)

COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri