interviuri rock

Interviu Protest Urban

Interviu Protest Urban
TRUPE : Protest Urban

Trei dintre membrii trupei constantene Protest Urban, Florian Culea-Grigorean (voce), Serban-Ionut Georgescu (bass) si Costin "13" Chioreanu (chitara), au avut amabilitatea de a ne oferi mai multe detalii despre cel mai recent material al lor, EP-ul "Don't Disturb Me When I Need You", dar si despre planurile de viitor ale trupei. Aflati mai multe din interviul de mai jos.

Metalfan: Salut! Ce mai face Protest Urban in ultima vreme?
Serban : Repeta cit de mult poate, iese in oras, asculta muzica, se "sudeaza".
Florian : Are dreptate, deoarece ne pregatim de lansarea noului nostru EP!
Costin: Ei acolo, eu pe aici, fiecare incearca sa fie util in felul sau.

Metalfan: Stiu ca urmeaza sa lansati un nou material, "Don't Disturb Me When I Need You". De ce ati ales acest titlu?
Serban: Florian este omul cu versurile, el se ocupa in totalitate de acest aspect al trupei. Iar cit timp noua ne place foarte mult ce-i scorneste mintea aia bolnava, de ce sa schimbam mersul lucrurilor?
Florian : Daca nu era sa fie "Don't Disturb Me When I Need You", ar fi fost "Suicide", dar am dorit sa calc pe “urmele” titlurilor albumelor precedente, cu nume lungi si foarte "istete".Versurile EP-ului sunt cu anticipare la tot ce mi se intâmpla mie in ultima vreme si reprezinta „sinuciderea” mea.
Costin: Cred ca titlul vorbeste de la sine. Mi-a placut ideea generala gasita de Florian...este o viziune interesanta asupra acestui subiect.        

 


                                                                                                                                       
Metalfan: Care este povestea ce se ascunde in spatele acestui material?
Serban: EP-ul va reprezenta pentru noi o perioada foarte tumultuoasa in istoria Protest Urban. Am pierdut un membru fondator al trupei, dar am intregit puzzle-ul cu mine si cu Alexandru. Am infrânt distanţa Constanţa-Bucuresti de nenumarate ori si am facut facturi mari, mari de tot la telefoane. A, ca sa fiu sigur ca nu ţi-am inţeles gresit intrebarea, altfel de "poveste" nu exista in spatele EP-ului, nu este nicidecum un material "conceptual".
Costin: Ne-am facut de cap cu materialul asta. Cred ca oricine, de la prima ascultare poate sa-si dea seama de asta. Ne-am jucat si a iesit o chestie misto.

Metalfan: Cum au decurs inregistrarile la acest material? Cine s-a ocupat de productie?
Serban: inregistrarile s-au desfasurat in 4 sesiuni separate. Timpul si banii nu ne-au permis sa tragem totul deodata, sa ne inchidem impreuna in studio cum ar fi preferat, asa ca fiecare si-a tras (si la propriu si la figurat) instrumentul individual.
Florian: Iar pe partea de mixing si mastering am colaborat cu doi oameni din USA. Ethan Dussault a mixat piesele cu cea mai mare placere, iar de masterizat s-a ocupat Nick Zampiello care a mai lucrat cu o tona de trupe printre care Cave In, Converge, Isis sau The Red Chord. Au facut un sunet mai special pentru noi, caci nu am dorit sa sune "mainstream" si suntem foarte multumiti! Tot cu ei vom colabora si pentru noul album care este in "miscare".
Costin: E un material care a trecut prin mai multe etape de realizare, s-a pornit de la o relativa baza care fusese pusa la punct la sala de repetitii si mai apoi am studiat, modificat. Nu am mai lucrat pana acum asa, dar calitatea rezultatului final m-a pus pe ganduri.

 

 

Metalfan: Imi place foarte mult artwork-ul albumului, cum ati ajuns sa colaborati cu David Cameron Rankin?
Serban: Florian este "de vina", el a facut voodoo-ul necesar. Eu sunt doar un admirator al artei facuta de acest om!
Florian: Omul acesta a facut copertile la doua albume ale trupei Zao, "The Splinter Shards The Birth Of Separation" si "Where Blood And Fire Bring Rest" si care sunt geniale; si as putea spune ca din cauza aceasta l-am dorit si pentru noi. Este artistul meu preferat si cu siguranta ne va ajuta si pe viitor! I-am dat titlul EP-ului si atat! Sa vedeti coperta completa!
Costin: I-a placut lui Florian si cred ca e de ajuns ca sa se intample. Haha! Acum serios, si mie imi place cum lucreaza tipul si sunt de parere ca e interesant sa mai folosesti din cand in cand si oferte noi, sa mai testezi si alte teritorii.

Metalfan: Legat de componenta trupei, este in cele din urma stabila? Sau exista posibilitatea sa ne asteptam la noi schimbari?
Serban: Mai stabila de atât ar fi doar daca ne-ai lega pe toţi de un stabilopod...
Florian : Cred ca ne-ar mai trebui un zmeu...                                                                          Costin: Eu inca nu stiu daca o sa pot veni cu trupa in concerte sau turneu, din pricina timpului limitat pe care-l am la dispozitie. Daca nu voi putea sa fac asta, ne vom reintalni in studio cand ne vin idei noi si vom pregati alt produs. In rest ei stiu ce se petrece la Constanta lor acolo, haha!

 

 

Metalfan: Anul acesta Negura Bunget a facut un pas extrem de important pentru scena underground din Romania: si-a asigurat prezenta la festivaluri precum Wacken Open Air si Summer Breeze. Exista posibilitatea sa vedem si Protest Urban in viitor la astfel de evenimente?
Serban: Ma bucur enorm pentru cei de la Negura Bunget si sper din tot sufletul ca le vom calca pe urme in privinţa aceasta.
Florian: Vom canta si noi la un festival prin septembrie din Germania! Detalii in curand! Am facut acum cativa ani un pas, adica cand am fost sa cantam prin alte tari alaturi de legendara trupa Undying.
Costin: Negura Bunget a intrat in sistem ca sa zic asa, era un pas logic in cariera lor. Nu e chiar asa de greu sa mergi sa canti in strainatate. Depinde ce vrei sa faci si cat de mult timp si bani ai chef sa “spargi” pe nebunia ta. Depinde cat de mult iti doresti acest lucru. Poate sa ma injure lumea cat o vrea, dar nu prea e “job” de romani fuduli sau precauti. E madness.    

Metalfan: Care este cea mai mare dezamagire a voastra legata de scena metalica romaneasca din anul 2007? Si totodata cea mai mare bucurie?
Serban: Cea mai mare dezamagire a mea legata de "scena metalica" româneasca din anul 2007 ar fi ca este sublima, dar lipseste cu desavarsire. Bine, poate exagerez un pic, ca sa fiu sincer de tot, pare sa fie in crestere, mai apar formaţii, etc. Poate in curând "scena metalica romaneasca" o sa fie un adversar pe masura "scenei plastice romanesti". in schimb, o bucurie reala este dezvoltarea usoara, dar aparent sigura a pieţei instrumentelor muzicale din ţara. Cu cât mai mulţi copii isi cumpara chitare, cu atât mai mari sunt sansele ca unul din ei sa ajunga ciumec, nu?
Florian : Habar n-am. Nu am fost la plaja in 2007!
Costin: Dezamagire? Nu stiu de ce tot timpul noi romanii trebuie sa fim tristi si mai ales sa ne legam numai de partea goala a paharului, de lipsa, de foamete si neajuns. Sunt unii care si cu 3000 de euro pe luna si tot se plang de bani. Cred ca dezamagirea in asta consta. Ca lumea se plange. Acum 12 ani era un lux ca pustan sa-ti cumperi o chitara, o statie, si sa paltesti chirie la un spatiu. Acum toti copii isi cumpara Messa si ENGL, chitari cu semnatura si instalatii wireless. Daca o parte din rablele alea “de sus” care fac afaceri cu borduri si cu despagubiri morale ar lasa-o mai moale cu taxele, legile si toate cacaturile pe care le fac pentru ca underground-ul sa nu existe legal, multe lucruri s-ar schimba. Cand esti relaxat parca faci treaba mai bine, nu?

 

 

Metalfan: Costin Chioreanu apare ca muzician de studio, totusi, exista posibilitatea de a canta live in concertele din Bucuresti?
Serban: Cred ca asta este ceva ce ne-am dori cu toţii, insa nu stiu câta aplicabilitate practica ar avea... Complicat rau cu distanţa asta dintre noi.
Florian : Eu ma gandesc la el cand cant, si ma enerveaza ca nu este cu noi! El ar fi ceea ce am avea nevoie alaturi de noi in trupa! La multi ani, Costin!
Costin: Merci Florian. Deja suna dubios ce zici tu!!!  Hahahahahahaha! Asa cum am mai spus, daca voi avea timp ma voi inrola pentru live. Daca nu, ma voi multumi cu epoletele de chitarist de studio. Oricum, sunt extrem de multumit de ce am creat pe acest material Protest Urban.

Metalfan: Am observat ca nu aveti un site, ci doar pagina de MySpace. Este suficienta aceasta pentru o promovare cat mai buna?
Serban: Nu sunt licenţiat in marketing, deci nu-ţi pot da un raspuns prea bun, dar cred ca pentru stagiul acesta in cariera noastra, cam este. Pe viitor, mai vedem ce se intampla. si oricum, cine poate zice "nu" la hosting moca?
Florian : Ha ha! Am avut si site, dar momentan nu cred ca am avea nevoie! Am inteles ca pana la urma o sa trebuiasca sa platim pentru pagina de MySpace! Vom cauta alta atunci sau poate ne vom face un website.
Costin: Nu-ti mai trebuie nimic. Hahaha! Sunt atatea trupe de metal, atatea case de discuri si booking agencies de metal care se lupta sa apara peste tot incat oricum nimeni nu te mai vede. Hahahaha! E de ajuns myspace-ul, cum si un site e de ajuns. Ideea e sa-ti gasesti in timp acea grupare de fani. Dupa asta se va dezvolta singura daca o alimentezi periodic cu ce trebuie. In rest trebuie sa bagi saci de bani in promotie sau daca esti zgarcit mai bine iti cumperi un hamac si te culci pe prispa. 

Metalfan: Stiu ca deja este luna martie 2008, dar nu ma pot abtine: ce albume v-au atras atentia in 2007? Dar si ce albume v-au atras atentia in acest an?
Serban: "Colors" de la Between The Buried And Me, "Ire Works" de la The Dillinger Escape Plan, "In Rainbows" de la Radiohead, imi vin in minte doar d-astea evidente... Sa ma gândesc... Battles au scos un album excelent, "Mirrored" ii zice, e ca***a lumii! Iron&Wine a scos ceva misto, Arctic Monkeys-ul e misto si el, "Human The Death Dance" de la Sage Francis e senzaţional, ce pot zice, a fost un an ok din punctul asta de vedere. Din 2008 normal ca acum sunt pe felie cu "obZen" de la Meshuggah, "Another Sound Is Dying" de la Dub Trio... Astea m-au cam ţinut ocupat pâna acum.
Florian : Sunt foarte multe albume care imi plac din 2007, as enumera doar formatiile fara titlurile albumelor respective: Blinded Colony, Poison The Well, The Great Deceiver, The Dillinger Escape Plan, OneRepublic, Every Time I Die, Korn, Machine Head, Parkway Drive, Sleeping Giant, The Ocean, etc. Deja sunt si eu pe felia fara unt, si bag Meshuggah, Dub Trio, Hate Eternal, Spitfire si astept sa aud noile albume Soilent Green, Zodiak, H2O, 36 Crazyfists, Cursed, Opeth, P.O.D., Soul Embraced, With Dead Hands Rising, The Famine, etc. Sunt foarte multe!
Costin: Ultimu Meshuggah e killer. Asa cum e si ultimu Psyopus si mai ales Blood Tsunami!! si multe, prea multe altele.

 

 

Unii ascultatori de Metal sunt mai Trv, altii sunt UnTrv, si din acest motiv exista tot felul de dispute? Ce efect credeti ca au aceste dispute asupra scenei underground, si in principal asupra trupelor?
Serban: Recunosc, am google-uit termenul, nu prea sunt la curent cu trendurile din Metal. Deci, prin Trv intelegi "Target Rifle Victoria" sau "Technical Remote Viewing"? Acuma serios vorbind, eu sunt un pacifist de fel, nu prea inţeleg rostul disputelor, dar dracu' stie, poate se ambiţioneaza si unii si alţii si iese un fel de competiţie constructiva, nu stiu. Tot ce-ţi pot spune e ca de vreo 5 ani fac tot posibilul sa merg la absolut fiecare concert "rock" sau "metal" din Constanţa, sa cumpar fiecare produs discografic al respectivelor trupe si când imi permit, sa merg la concerte sau festivaluri in ţara. si dispute incerc sa nu am cu nimeni, un mare om a zis cândva "cu toţii am fi mai buni, si prin noi si scena muzicala din România, daca ne-am vedea de cacaturile noastre si nu de ale altora". Sunt de acord.
Costin: Eu nu sunt de loc pacifist, dar nici in dispute nu-mi place sa pierd vremea. E misto sa-ti respecti cultura ta cat mai aproape de esenta, indiferent ca e vorba de hardcore sau black metal. E misto sa vezi oameni dedicati dar e enervant sa-i auzi smiorcaindu-se sau certandu-se pe teme de genul care album sau trupa e mai tare. E o etapa necesara in evolutia fiecarui impatimit de muzica. Cred ca toti trecem prin asta, diferenta o face varsta la care renuntam la dispute.

Metalfan: O intrebare pentru Florian, cum merg lucrurile cu Bastardized Recordings? Ce noutati ne pregatiti?
Florian : Se intampla lucruri frumoase. Doar ce am semnat cu Poostew, o formatie de grind care darama fara nici o problema valul nou de deathcore. Vom scoate un album nou Six Reasons To Kill si multe altele, despre care nu se poate vorbi momentan.

Metalfan: Va multumesc pentru timpul acordat, va urez success in continuare si sa auzim de bine! In final doriti sa adaugati ceva sau sa transmiteti ceva cititorilor Metalfan?
Serban: Daca aveţi ocazia sa veniţi la vreun concert de-al nostru sau sa ne cumparaţi un material discografic, sa stiţi ca nu vom bea banii! ii vom investi in scule, ca sa sunam mai bine si sa veniţi la cantari cu si mai mare placere. E un cerc virtuos!
Florian : Urmariti MetalFan.ro si Protest Urban!
Costin: Have fun.

Autor: H.
Vezi galeriile trupelor: Protest Urban

   March 18, 2008  | 7 Comentarii  | 5148 Vizualizari « INAPOI

Comenteaza la: Interviu Protest Urban

  • ... mă cum se vede că-s români... vor să pară dar... nu iese. nu iese şi nu iese ! morţii lui de aerobic.

    1. Posted by hă .. | 19 Martie 2008 08:06
  • nu vreti sa sune mainstream? de ce? asa e moda? sau ati ales calea asta pentru ca stiati ca oricum nu ar fi sunat in veci altfel? lasati-ne mah cu titluri dinastea si viziuni fumate de 5 ani.serios.asta nu e formatie.e doar un proiect nereusit care nu ajunge nicaieri, demonstrata treaba :)

    2. Posted by dan arnautu | 20 Martie 2008 16:49
  • Salut Dan Astronautu!

    Ai zis ca nu o sa ajungem nicaieri, sunt de acord. Nu o sa ajungem nicaieri niciodata. Suntem niste ratati, eu personal sunt SEFUL lor, sunt super praf. Dar o sa continuam sa cantam, n-avem nimic mai bun de facut. Te superi? Sper ca nu. Si daca te superi, fa o cerere, semneaz-o citet, scaneaz-o, trimite-o pe mail si poate terminam "proiectul" asta. Si noua ne e cam lehamite.

    Si da, e SUPER la moda sa nu sune mainstream. Deci asta e all the rage pe-afara, am auzit ca si baietii de la CRIZE or sa scoata acum un EP tras cum au facut Ulver, in padure, ca sa fie trv si kvlt (de la data interviului am mai invatat niste cuvinte, vezi?)

    Numai bine de la Protest Urban! SUNTEM NASPA!

    3. Posted by Serban-Ionuţ Georgescu | 20 Martie 2008 19:14
» vezi toate comentariile
COMENTARIUL TAU

Alte articole din Interviuri